Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 50 766
  • 812
  •   1
Отговори
# 525
  • around the world
Leandrin, думи нямам  ooooh! То, че отговарят малоумно ... ясно ..., ама дали са наясно, че СО може да бъде съдена за подобно малоумно изискване, което противоречи на редица закони (конкретно заМВР и други служби със засекретени дании)? Просто не доумявам как може да се приемат Правила, които противоречат на ЗАКОНИ и НАРЕДБИ ...
Защото наистина предполагам, че ще има доста откази на Директори за записване на деца и ще настане едно ... мазало след 21-ви ...
Почти безобидн@,
днес отново поставихме въпроса за служителите на МВР, ДАНС и други подобни служби с по-специален статут. В понеделник се очаква да се качи повече информация в секция Новини за тях. Най-вероятно в тези случаи ще се изисква само служебна бележка от работодател, като за това изрично ще бъдат предупредени и всички директори на детски заведения.

# 526
  • София
Здравейте отново. Получих отговор от ИСОДЗ: "При неплатен отпуск Вие не получавате трудово възнаграждение е не Ви се внасят социални осигуровки. От тук следва, че не трябва да заявявате К2."
Ако от първия работен ден другата седмица се върна на работа и прекъсна неплатения си отпуск, ще мога ли да използвам критерия, че съм на трудов договор?

# 527
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Монако, все си мисля, че си в неплатен отпуск по чл.167а за отглеждане на дете до 8 г.възраст (който е 6 месеца и може да ти се прехвърли и този на тактото, но 5 месеца ... ти май си вече в тези 5 месеца ...)... При него си се водиш на работа и имаш осигуровки, и могат да ти издадат служебна бележка ..., та провери си в какъв отпуск си и не бързай с прекратяването му ...

# 528
  • София
някой да знае "държавни или частни детски заведения и училища," включва ли общински детски заведения? работя в общинско детско заведение, отбелязвам го, и за градина ми слага автоматично 0,1 точка отгоре, а за детските ясли - не ми слага.
питах и чрез сайта им, чакам отговор.  Peace
благодаря ви!   bouquet
освен това бих се радвала на инфо за "Феникс", както и за 48 ясла   bouquet
Ако работиш в общинско детско заведение имаш 0.1 точка, ако работиш в държавно или частно нямаш никакви допълнителни точки. Общинските са различни от държавните.

# 529
  • София
Монако, все си мисля, че си в неплатен отпуск по чл.167а за отглеждане на дете до 8 г.възраст (който е 6 месеца и може да ти се прехвърли и този на тактото, но 5 месеца ... ти май си вече в тези 5 месеца ...)... При него си се водиш на работа и имаш осигуровки, и могат да ти издадат служебна бележка ..., та провери си в какъв отпуск си и не бързай с прекратяването му ...

Не знам наистина точно в какъв неплатен отпуск съм. Обадих се веднага в работата и ми казаха, че още първия работен ден другата седмица ще могат да ми спрат отпуска и да тръгна на работа, само заради класирането в ДГ. Много ми е важно да знам обаче, дали така вече ще мога да използвам критерий 2, тъй като в деня на класирането - 7 май вече няма да съм в неплатен отпуск, а на работа. Ядосаха ме с отговора си от ИСОДЗ, защото ги питах съвсем конкретно дали така може, а те ми отговориха по следния начин:
Уважаеми господин/госпожо,

На 30.04.2015г. получихме запитване със следното съдържание:
Здравейте! Значи трябва да прекратя неплатения си отпуск и да се върна на работа тези дни до класирането на 8 май, така ли? За да използвам този критерий, че съм на трудов договор и съответно 1т. за класирането?

Нашият отговор:
В секция "Ръководство" на сайта на ИСОДЗ, е публикувано Ръководство за родители. Там можете да прочетете информацията,която Ви интересува. В табличен вид за всеки критерий е разяснено как може да бъде заявен, кога може да бъде заявен и какъв документ се представя за записване на класираното дете.

# 530
  • around the world
Напълно съм съгласна с Почти безобидн@. Уточнете точно в какъв отпуск сте към момента и чак тогава решавайте дали да го прекратявате.

# 531
  • СОФИЯ
Имам нужда от помощ със следния въпрос. Съпругът ми е служител на фирма, която има практика да се работи от вкъщи. В служебната бележка изписват, че районът на месторабота е  Младост и естеството на работата позволява служебните задължения да се изпълняват от вкъщи. От човешки ресурси ни казаха, че е съгласувано със СО и с тази бележка можем да ползваме допълнителния критерий за работа в района на градината. Ние живеем в Изгрев. Директорката на градината, в която кандидатстваме обаче иска да имам писмено потвърждение от обратна връзка, а те ми копи пействат правилата и изобщо не вникват какво ги питам.
мама САННЯ, дали това е обсъждано на някоя работна група? Как да обясня на директорката, че това е практиката на работодателя и всички служители на HP, които работят от вкъщи получават такава служебна бележка и с нея доказват, че работят в района, в който живеят?
Много благодаря за помощта! Надявам се скоро да открия някакво официално потвърждение по казуса, че ще ме побъркат вече  Crazy
Не си спомням да е обсъждан подобен случай. Трябва да го изясниш.

Напълно съм съгласна с Почти безобидн@. Уточнете точно в какъв отпуск сте към момента и чак тогава решавайте дали да го прекратявате.
И според мен от обратна връзка не са се усетили, че е в неплатен до 8 г. възраст.
Много ме дразнят ей!  #Cussing out На конкретни въпроси отговарят "Тъй като, понеже, обаче, защото, това което е че...трябва да прочетете Правилата и Ръководството", а на въпрос, в който липсва уточнение са категорични, че не може да се ползва точка по К2.

От мен весели празници, ще се появя отново във вторник.

# 532
  • София
И аз попитах Simple Smile И това е отговора:

Въпрос:   
[2015-04-30 16:13:38]  Добър ден! Завереното изискване в копието на Трудовата книжка "Вярно с оригинала" от кого трябва да е направено - от родителя, чиято е трудовата книжка или от местоработата му? Лек ден! 
Отговор:
Копието трябва да е заверено с печат и подпис "Вярно с оригинала" от работодателя. 

Още в понеделник от СНБМ ще направим запитване към дирекция Образование за тази подробност ("Вярно с оригинала") с трудовите книжки.
Хубаво би било, защото никъде в "Необходими документи" не фигурира такова изискване за "Вярно с оригинала", а от обратна връзка твърдят, че трябва да има ...

Защо трябва да се набутваме сами, защо, защо. Носете каквото е написано в Необходими документи и това е. Сега хората, като мен, които си съхраняват ТК ще трябва да се разкарват до офиси, или в моя случай да пращам копие до Пловдив, да занимавам ЧР (ние сме само около 800, без сезонните работници) с глупости и да ми пращат обратно копието.
Само казвате, че искате да се опростят нещата, а с този въпрос сами ги усложнявате  newsm45

# 533
  • София
Момичета, по-полезни сте ми от от ИСОДЗ, благодаря ви. Понеже днес говорих с шефката, която не знае в какъв неплатен ме е пуснала счетоводителката и затова ми каза, че още понеделник ще може да ми спре отпуска и да тръгна на работа заради ДГ. Но вие сега като ми казвате така, аз влязох в НОИ с ПИК кода си  и в справка СТАТУС социално осигуряване за 2015 г. имам отбелязани три месеца с плюс, че имам данни за осигурено лице. Това трябва да означава, че ми се внасят осигуровки. Но ако е могло да ме пуснат в неплатен отпуск като ми плащат само здравни осигуровки, съмнявам се моите работодатели да са избрали варианта да ми плащат осигуровки по отпуск 167а. Само да не стане така пък да не ми спират неплатения отпуск и после да се окаже, че е трябвало.... Много съм притеснена вече, толкова нерви изхабих покрай тази ДГ, откога чакам да го приемат. Sad

Последна редакция: чт, 30 апр 2015, 23:08 от Монако

# 534
Защо трябва да се набутваме сами, защо, защо. Носете каквото е написано в Необходими документи и това е. Сега хората, като мен, които си съхраняват ТК ще трябва да се разкарват до офиси, или в моя случай да пращам копие до Пловдив, да занимавам ЧР (ние сме само около 800, без сезонните работници) с глупости и да ми пращат обратно копието.
Само казвате, че искате да се опростят нещата, а с този въпрос сами ги усложнявате  newsm45

Добре де, ами нали работодателят трябва да ти завери служебната бележка, значи все пак
ще трябва да ходиш до него, просто с един удар 2 заека. Иначе въпроса е, че всички предпочитат да се презастраховат и записването на детето да е сигурно, а не после да те правят на магаре и да тичаш да вадиш допълнителни документи!

# 535
Вчера се обадих на директорката на яслата, която ми е първо желание.
За трудовите книжки ми каза, че трябва да нося оригиналите заедно с копията за  справка.
Само в случай, че трудовите ни книжки се съхраняват при работодателите и не могат да се вземат, тогава иска копията да са заверени с печат и вярно с оригинала.

# 536
  • София
Здравейте,
Предварително се извинявам за тъпия въпрос, но как се кандидатства ?
Вчера се регистрирах и само имам Профили на семейството.

Предварително благодаря за отговора !   bouquet

# 537
Здравейте, момичета!
Въпросът ми е следният - дъщеря ми е набор 2012 г./родена е септември/, тъй като миналата година не я приеха, след навършването и на 2 год. аз излезнах в отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст/6 мес. отпуск с платени осигуровки/.
 В системата съм се отбелязала като "работещ по трудово или служебно правоотношение...", правилно ли е според вас или трябва да се отбележа в "отпуск за гледане на дете"...
Да уточня само, че и при двата избора броя на точките е един и същи...

# 538
Здравейте,

От профила на детето избирате "Кандидатури" - менюто е отляво. После избирате бутон "Добави градина", избирате район от падащото меню и маркирате желаните от вас детски заведения. Желанията могат да се преподреждат.

# 539
  • София
Здравейте,

От профила на детето избирате "Кандидатури" - менюто е отляво. После избирате бутон "Добави градина", избирате район от падащото меню и маркирате желаните от вас детски заведения. Желанията могат да се преподреждат.

Здравей,
Благодаря за отговора, но в менюто от ляво има само:

Профил и под него:

•към ИСОДЗ
•Календар
•Новини
•Ръководство
•Въпроси и отговори

Никъде не се вижда опция "Кандидатури" Cry

Общи условия

Активация на акаунт