Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 50 766
  • 812
  •   1
Отговори
# 645
  • София
И аз чакам отговор:

Цитат
Здравейте!
Във връзка с разпространяваната в публичното пространство информация ( http://kg.sofia.bg/isodz/forum ), че на копието на трудова книжка следва да има заверка от РАБОТОДАТЕЛ, моля да се обосновете защо тя не трябва да от лицето. Съгласно Чл. 1., ал.(2) на НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ, Приета с ПМС № 227 от 23.11.1993 г., "Работодателят, след като вземе необходимите данни от трудовата книжка, я връща на работника или служителя". Защото тогава не трябва прим. и личната карта на родителя да бъде заверена от работодателя и няма ли той право да откаже подобни заверки, при положение че копията не се представят от него, а от служителя?! Моля да посочите и къде е разписано подобно изискване, тъй като в "Ръководството" и нормативната уредба то не съществува, т. е. директор, отказал записване с мотив липса на заверка от работодател на копие на трудова книжка, следва да подлежи на съответната административна санкция. Благодаря предварително за отговора!

А иначе няма проблем да има заверка, но тя според мене следва да е от лицето  Peace

Peace Има го възнаграждението, разбира се, но сега и аз отивам в обратна връзка да питам защо заверката на трудовата книжка трябва да се направи от работодателя и къде го пише това в Ръководството  Peace
Аз мисля, че е добре да има заверка, но тя трябва да бъде прецизирана така, че от ДО да не са подбудители, ние - помагачи, а работодателите - извършители на престъпление Simple Smile Някой прокурор дали чете това  Joy

# 646
  • СОФИЯ
Peace Има го възнаграждението, разбира се, но сега и аз отивам в обратна връзка да питам защо заверката на трудовата книжка трябва да се направи от работодателя и къде го пише това в Ръководството  Peace
Аз мисля, че е добре да има заверка, но тя трябва да бъде прецизирана така, че от ДО да не са подбудители, ние - помагачи, а работодателите - извършители на престъпление Simple Smile Някой прокурор дали чете това  Joy
Не съм прокурор, но мога да поканя някоя мама, която е ориентирана към наказателното право.
Лошото е, че проблемите не се свеждат само до това. Тази година действително биха рекорда по..."въвеждане в заблуждение" и пр. И пак да натъртя родителското бездействие, много ме възмущава.

# 647
Промених въпроса с референции към отговора така, че да стане още по-ясен, и пак чакам отговор  smile3508 . Липсата на юристи в ДО е доста кофти щом един програмист намира очевидни неясноти и проблеми.

Въпрос:
Цитат
[2015-05-05 18:12:49]  Повтарям въпроса си, който явно не разбрахте. В записа на работодателя, за който споменахте, фигурира трудовото възнаграждение. Ако то бъде заличено в копието съгласно Правилата за прием, а работодателят завери копието с "Вярно с оригинала", подпис и печат на работодателя, копието няма да бъде вярно с оригинала - ще се различава по това, че са заличени възнагражденията, с което ще бъде налице престъпление по член 311 на Наказателния кодекс за съставяне на официален документ с невярно съдържание, за което НК предвижда лишаване от свобода до 5 години, включително и за подбудителите. Какъв трябва да бъде текстът на заверката в този случай така, че хем да няма престъпление по член 311 от НК, хем директорката на ДЗ да приеме документа при записване?

Отговор:
Цитат
Правилата за приемане на деца в детските заведения се приемат на заседание на Столичен общински съвет. СОС носи отговорност. Вие сте длъжни да подготвите необходимите документи за записване.

Уфффф  smile3523 . Сега зам. кметът ще трябва да замести подчинените си и да обяснява   gydi .

# 648
Според мен не е честно децата от социалната опашка да участват в общата било то и без социалните си точки. Така на тях им се дава два пъти шанс за класиране. На едно класиране два пъти пред другите. Би трябвало ако искат да избират на коя опашка и съответно с точките за нея. Те и  без това първо взимат 40 процента и после в общата опашка и на другите класирания. Така тези деца са повече от другите реално и имат дадени повече предимства и шансове. Те и без това с класират и почти всички влизат, и за деца от семейства да речем с едно дете и родители в акта за раждане-които имат около 8 или 8,1 точки няма никакви шансове. А това са работещи родители които пращат децата си на градина за да работят.

# 649
  • София
Вече преди да задавам какъвто и да е въпрос на Обратната връзка - ИСОДЗ, уточнявам, че искам конкретен отговор, а не да ме препращат към Ръководството, което съм прочела пет пъти. Ето последната кореспонденция:

Откъде да разпечатам Заявление за записване по образец? Коя част от трудовата книжка трябва да има ксерокопие? Предполагам първа страница и последната с настоящия работодател. Трябва ли да е подпечатана и подписана Вярно с оригинала, след като не виждам това да е посочено в норм. документи?

Нашият отговор:
За набори 2014, 2013 и 2012 предстои Първо основно класиране за учебната 2015/2016 г., резултатите се обявяват на 09.05.2015 г., като за това класиране системата ще бъде заключена за подготовка на 07.05.2015 г. в 18.00 часа. Информация за всяко класиране се изпраща в електронна поща до родителите, когато детето е класирано, публикува се на страниците на всяко детско заведение на сайта на ИСОДЗ и се изнася в списъци пред СДЯ, ОДЗ и ЦДГ. Отговорност на родителите е да следят информацията за класиранията и да спазват сроковете за записване на децата си. Само за Първо класиране родителите на всички участващи деца в него получават имейл с резултата. След като детете Ви бъде класирано в профила, ще стане активна секция "Необх. документи" и от нея ще може да изтеглите "Заявлението за записване" на детето. Копие на трудова книжка се прави на страница първа, където се намират имена на лицето и страницата, на която работодателя, въведен в семейния профил е направил запис и е поставил печат, че родителя е назначен на работа. Върху тези страници ще трябва работодателя да постави: надпис "Вярно с оргинала", печат, подпис и дата.

# 650
  • София
Според мен не е честно децата от социалната опашка да участват в общата било то и без социалните си точки. Така на тях им се дава два пъти шанс за класиране.
...
А ти видя ли си за какво се дават соц. точки?
Като изключим точките за многодетни и точките за близнаци, другите случаи са тежки и на никой не пожелавам да има точки от тях.

# 651
Да права си ама изпускаш и точките на самотните майки-и мога да кажа че са най-много и че някой не са баш самотни.

# 652
А и примрно точкит за увреждания могат да бъдат да кажем по голям брой за сметка на други, така наистина ще с дава предимство на деца които са в най-неравностойно положние. И може да ме кориш за това което написах но имам виждан от две градини - в тях има поне по три деца в група на самотни майки за които и не подозирах че е така-дефакто не е, само по документи. И не казвам да нямат социални точки-те имат и с 10 точки влизат на първо желание в повечето случай, и ако не държат точно на тази градина всички със сигурност влизат, докато останалите са съгласни на компромиси дори в друг район да водят децата си само да влязат. В една от градините дори и викат-градината на самотните майки и на връзкарите, защото реално там наистина деца под девет точки няма.

# 653
Имам отговор от обратна връзка, че мога да залича някои данни в копието на един от необходимите ми документи, но трябва да нося и оригинала за справка. Въпросът ми е, ако директорът/директорката на детското заведение реши да се заяжда, какво предприемам - нося му/й разпечатан имейла ли?

# 654
Почти всички от кандидатстващите работим и се нуждаем от място в градина. Гадно е да не приемат детето ти, но когато сте двама родители и сте здрави, ще се справите и ще измислите нещо подходящо за семейството ви. И пиша това от личен опит. Според мен си е много правилно да имат повече предимство, а и по пътя на логиката, системата първо ги класира по социални критерии и ако няма места в нито една от желаните градини, чак тогава ги класира от общата опашка. Като изключим случай те на близнаци и от многодетни семейства, не е ясно каква съдба се крие зад многото точки, та нито ме дразнят нито ми пречат. А честно не знам кой ще е този баща който няма да си признае детето, за да се възползва от предимство за градина или нещо друго и ако наистина са такива тези родители (моите наблюдения са, че това е практика при един друг етнос)... нямам думи, как да ги коментирам. Факт е, че местата не достигат,  в момента градините работят на максимума си, това е проблемът, но не ме дразнят с многото точки, дразнело ме как са наричани доста често "многоточковци" с една такава злоба  Sick

# 655
Отговор от обратна връзка, на въпроса ми, какви точно документи трябва да предостави работещ родител в структура на МВР, МО и други секретни структури.

Поради секретност на службите, работещи  родители  в структури на МВР, МО, Национална служба за охрана, ДАНС и др. секретни структури,  трябва да представят само служебна бележка от местоработата (от работодателя), че са осигурени за всички осигурителни случаи; - ако са ползвали предимство по ДК, че района на месторабота съвпада с района на детското заведение, в служебната бележка трябва да е посочен района на месторабота.

Вече съвсем се обърках... #Crazy
Как да тълкувам това:  "трябва да представят само служебна бележка от местоработата (от работодателя), че са осигурени за всички осигурителни случаи"?
Та нали, такава служебна бележка, за осигурени за всички осигурителни случаи се изисква само за работещи на  договор за управление.
Какви са тези осигурителни случаи? newsm78

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 22:56 от kanekorso

# 656
  • around the world
Отговор от обратна връзка, на въпроса ми, какви точно документи трябва да предостави работещ родител в структура на МВР, МО и други секретни структури.

Поради секретност на службите, работещи  родители  в структури на МВР, МО, Национална служба за охрана, ДАНС и др. секретни структури,  трябва да представят само служебна бележка от местоработата (от работодателя), че са осигурени за всички осигурителни случаи; - ако са ползвали предимство по ДК, че района на месторабота съвпада с района на детското заведение, в служебната бележка трябва да е посочен района на месторабота.

Вече съвсем се обърках... #Crazy
Как да тълкувам това:  "трябва да представят само служебна бележка от местоработата (от работодателя), че са осигурени за всички осигурителни случаи"?
Та нали, такава служебна бележка, за осигурени за всички осигурителни случаи се изисква само за работещи на  договор за управление.
Какви са тези осигурителни случаи? newsm78
От СНБМ повдигнахме отново въпроса за служителите в МВР, ДАНС, МО ( и други подобни структури), в следствие на което се направи допълнителна поправка/уточнение и за тях: - да са само със служебна бележка от работодателя.
В ръководството тази информация вече е обновена, както и информацията за родителите с втори трудов договор и тези с договори за управление.
http://www.kg.sofia.bg/isodz/manual
"...за работещ родител по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя; копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка);"
"- за родител, работещ по договор за управление - служебна бележка от работодателя, че е осигурен за всички осигурителни случаи, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя."
ДК5- "за родител с допълнителен трудов договор – служебна бележка от работодателя или осигурителя, съдържаща информация за административния район на месторабота на родителя/настойника, съдържаща изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя или копие на трудовия договор."

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 23:56 от Bueno

# 657
  • София
Привет и успех на всички в тази борба. Може ли да ви помоля за потвърждение, че правилно съм разбрала за следните:
1. Ако детето ми е 2014 и успеем да се класираме за СДЯ сега (имаме най-голям шанс за там, но не я предпочитам никак)- допълнителната точка (К5) можем да я ползваме не догодина при кандидатстването (май 2016), а чак през 2017- тъй като важи за кандидатстване в 1-ва градинска група, нали така?
2. Имам ли вариант, тъй като детето е съвсем в началото на 2014 да кандидатства с 2013 или няма такава опция? Ако има, кой я разрешава? Четох в системата за подобен въпрос, но не ми стана ясен отговора, че: "ще имат възможност да кандидатстват с предния набор, но след като класиранията влязат в текущ режим на прием, т.е. след месец септември".... тоест шансът е почти нулев, нали така, тъй като ако не се кандидатства сега на основен прием, после на текущ прием едва ли ще излезнат места... правилно ли разсъждавам?
3. Има ли опция догодина да кандидатства направо за градина, а не пак за ясла?
4. Ако ни приемат и запиша детето и използвам 3 точки за влизане по първо място, през новата уч. година ще имам пак право на 3 точки по първо желание, в случай, че искам да кандидатствам в друга градина, нали? Не е нужно първо да отписвам детето, нали?
Много ще съм благодарна, ако на някой му се занимава да ми отговори или по-точно да ми потвърди, че разбрирам всичко правилно.
Успех на всички още веднъж!!!

# 658
За да е достатъчно прецизно, работодателят би могъл да направи въпросната  заверка с няколко уточнения , напр. - "Настоящето копие на трудова книжка е със заличено трудово възнаграждение по желание на лицето еди кое си. Останалите детайли - вярно с оригинала."
С абсурдни правила, абсурдни решения!

# 659
  • София
rossykv,

1. Да.

2. Да, шансът е минимален.

3. Да, но пак след септември, защото трябва да кандидатства с предния набор, т.е. важат нещата от въпрос 2

4. Да, за следващата кампания детето ще има 3т. за 1во желание и не е необходимо да го отписваш от ДЗ, в което ходи преди да е тръгнало на ново място.

Много добре си се ориентирала.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт