Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 50 766
  • 812
  •   1
Отговори
# 135
  • София
И нашият ЛЛ си ги пише на ръка

# 136

От др страна, дали има проблем с липсата на места в общинските ДЗ  - има ли фактически такъв проблем - някои са категорични, че ИСОДЗ е ненужна.

Има смисъл и то сериозен. Иначе и нас щяха да ни дават по новините в кой точно среднощен час сме се наредили да подаваме документи в заветното ДЗ, както се случва на родителите на първолаците.

За справка: за нашето първо желание за 7 места се борят 48 деца (засега), а общо 80 са посочили ДЗто като първо желание, при налични само 15 места. Така, че проблема с местата хич не е решен, но дори и да беше, не смятам, че 30+ деца в една група се равнява на решен проблем.

# 137
  • София
Според мен системата не е нужна. Който има най-належаща нужда да си запише детето ще се реди. Честно казано предпочитам да спя пред детската градина седмица- две но да знам, че детето ми ще влезе вместо да вися на компютъра и да се чудя от къде да взема необходимите документи, да треперя ще са достатъчни ли и дали ще ме запишат изобщо. Или да играем на тото и накрая въпреки моите 3 месечни усилия детето ми да не го приемат. А така някой който се чуди дали изобщо да пуска детето си с 10+ точки се записал се в системата последните дни на класирането и го приемат и след това или записва детето за всеки случай и после не ходи изобщо или не се записва и само прецаква класиранията.

# 138
Не знаех, че съм длъжна да пращам копие до СНБМ. Единият от въпросите ми се разреши днес, както вече написах. За втория имам входящ номер от Витруалното деловодство с дата 02.04.2015 г. Получих го на следващия ден, след като изпратих Заявлението. Сега чакам развитие по него.

Не си длъжна, разбира се. Идеята е да е сигурно, че ще бъде разгледано от РГ.

# 139
  • София
Според мен системата не е нужна. Който има най-належаща нужда да си запише детето ще се реди. Честно казано предпочитам да спя пред детската градина седмица- две но да знам, че детето ми ще влезе вместо да вися на компютъра и да се чудя от къде да взема необходимите документи, да треперя ще са достатъчни ли и дали ще ме запишат изобщо. Или да играем на тото и накрая въпреки моите 3 месечни усилия детето ми да не го приемат. А така някой който се чуди дали изобщо да пуска детето си с 10+ точки се записал се в системата последните дни на класирането и го приемат и след това или записва детето за всеки случай и после не ходи изобщо или не се записва и само прецаква класиранията.
И да висиш няма гаранция, че ще те приемат...

Откъде знаеш как точно се раздават входящите номера?
Аз съм подавала молби за щерката за чиста ясла на място. И се започва - тук още не сме оправили номерата, не сме ги нулирали, ще караме с тези от предната година. И бам - дават ти нещо от вида 1234-789. И как да знаеш с този номер къде из опашката се намираш?

Или пък - подавам молба октомври, ще ви запиша в тази тетрадка, елате януари да ви дам номерче. Отивам януари и се моят номер се оказва, че е след номера на зълва ми, която подаде със седмица закъснения след мен молба.

Сега освен за ясла, тази година чакам резултати и за 1-ви клас.

Еми лудницата е пъти по-голяма. Нито знаеш колко кандидатстват и какъв реално е наплива, не знаеш кой къде предпочита. Датите за подаване са различни. Критериите са различни навсякъде. Качват някакви работи по сайтовете, карам мъжа да вади служебна бележка. После излиза, че нямали точно този район предвид и тази служебна бележка не я искат.
За по-читавите училища в квартала само се пускат слухове колко много молби имало подадени. И сега май за да се презастраховам, ще подам молба и в едно училище дето отзивите не са добри хич...

Тази картинка повече ли ти харесва от системата?
Мен лично хич не ме кефи, ама хич.

Който е на зор и са му важни яслите/градините, чете, пита и се интересува и ще може сравнително навреме да реагира с необходимите документи.
Не че и тук не е лудница, ама има поне някаква светлинка. Докато с училищата мъглата е повече от пълна.

# 140
...
Не мога да повярвам по какъв начин подхождат към въпроса с документите... Луди ще станем тази кампания...
Peace Действително точно, с доказващите документи за първи път се случва.
От др страна, дали има проблем с липсата на места в общинските ДЗ  - има ли фактически такъв проблем - някои са категорични, че ИСОДЗ е ненужна.

Вече няколко кампании следя темата - имам чувството, че много малко се обсъжда липсата на места точно. Широко отворената порта 2.2.4. също си стои. Вярно, пращахме предложение по тази точка, и се постигна ограничение до 10 такива места в група. Хвърляме усилия и нерви в критерии, документи, което си е чиста автоцензура според мен от страна на родителите.
Да си свържат системите, това е.
А ИСОДЗ е огромно постижение! Всеки има достъп до списъците с чакащи деца за цяла София и може да прецени има ли липса на места или няма...

# 141
  • София
Аз имам следния въпрос: първо класирена нали е само по първо желание, това означава ли, че незаетите места по социални критерии автоматично се разпределят в другата опашка още при първо желание или това става на по-късен етап?
самоцитирам се, понеже никой не ми отговори на въпроса?

# 142
Аз имам следния въпрос: първо класирена нали е само по първо желание, това означава ли, че незаетите места по социални критерии автоматично се разпределят в другата опашка още при първо желание или това става на по-късен етап?
самоцитирам се, понеже никой не ми отговори на въпроса?

На първо класиране още се случва разпределянето на местата от социалната опашка, ако са останали незаети.

За първо и второ желание - ако дадено дете не е прието по първо желание, то тогава го класират по по-ниските му желания. Това също става в рамките на едно класиране.

# 143
  • София
Petjata, благодаря за отговора. Значи ако по първо желание имаме много малък шанс да ни приемат, а по второ желание- по-голям шанс, то ако на жребия не сме сред късметлийте, би следвало да ни приемат по второ или трето желание. Това в рамките на първо класиране. И вече тогава, незаетите социални места се дават на чакащите от общата опашка. Правилно ли съм разбрала?
А при второ класиране остават свободни места само от незаписани или върнати деца, така ли?

# 144
Petjata, благодаря за отговора. Значи ако по първо желание имаме много малък шанс да ни приемат, а по второ желание- по-голям шанс, то ако на жребия не сме сред късметлийте, би следвало да ни приемат по второ или трето желание. Това в рамките на първо класиране. И вече тогава, незаетите социални места се дават на чакащите от общата опашка. Правилно ли съм разбрала?
А при второ класиране остават свободни места само от незаписани или върнати деца, така ли?

Да, така е. Всичко е в рамките на първо класиране - примерно, ако по първо желание участвате в жребия, и не ви приемат, то по второ или по-ниско желание, ако ви стигат точките, ви приемат.
Като се "разиграят" местата в социалната опашка, ако са останали незаети, се прибавят към местата за общата опашка.

На второ класиране по принцип точно така става - има останали малко места от незаписани и върнати.

# 145
  • София
По старата система като съм първа на опашката ще ме приемат и ще се редя само на едно място, а не на 100 както сега. И влезлите по втория начин не мисля че сега са намалели. Само дето подкупите не се дават само на директорките, а и на работодатели, медицински лица и други.
И ако приема си беше по старата система изобщо нямаше да ме интересува какво става по другите градини, все пак детето посещава само 1 такава. Както и не ме интересува броя на кандидатстващите и кой бил сирак, с 3 деца или пък без брак, или с адрес от село, или дали работи в района. Това са неща, които други хора трябва да знаят, а не аз като майка.
Това си е мое мнение, никой не е длъжен да се съгласява с него.
И като е много прозрачна системата - да питам тогава: за набора на голямата ми дъщеря, която посещава ОДЗ в сайта седи 49 деца (включително тези по т.2.2.4.). А те са 2 групи по 30+ деца, т.е. общо са над 60 деца. От къде идват тези повече от 10 деца отгоре???
Сигурна съм че това го има в повечето детски заведения.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 16:36 от waterlilia

# 146
Както и не ме интересува броя на кандидатстващите и кой бил сирак, с 3 деца или пък без брак, или с адрес от село, или дали работи в района. Това са неща, които други хора трябва да знаят, а не аз като майка.
Много грубо казано!

# 147
  • София
Както и не ме интересува броя на кандидатстващите и кой бил сирак, с 3 деца или пък без брак, или с адрес от село, или дали работи в района. Това са неща, които други хора трябва да знаят, а не аз като майка.
Много грубо казано!

Нищо лично, но извинете на мен това ми прилича на клюкарстване да знам съседа с колко жени живее без брак, например или пък колко деца има от любовницата. Или пък, защо като е дошъл да живее в София не си е сменил постоянния адрес?

И само си казах мнението, както написах по горе, никой не е длъжен да се съгласява с него. Вече няма да си изказвам мнението, ако се различава от масовото, защото се приема за грубо.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 19:56 от waterlilia

# 148
waterlilia
няма как да знаеш
" съседа с колко жени живее без брак, например или пък колко деца има от любовницата. Или пък, защо като е дошъл да живее в София не си е сменил постоянния адрес?"

Освен ако не се ровиш по дълбоко за да го разбереш, явно за теб е от значение Sunglassesмакар и да не го признаваш

Успех с класирането  Peace
Извинявам се за спама Embarassed Няма да пиша извън темата.

# 149
  • София
waterlilia
няма как да знаеш
" съседа с колко жени живее без брак, например или пък колко деца има от любовницата. Или пък, защо като е дошъл да живее в София не си е сменил постоянния адрес?"

Освен ако не се ровиш по дълбоко за да го разбереш, явно за теб е от значение Sunglassesмакар и да не го признаваш

Успех с класирането  Peace
Извинявам се за спама Embarassed Няма да пиша извън темата.
Нали сега трябва да сме прозрачни и всеки трябва да знае всичко за останалите.  Grinning
И все пак някой може ли да ми обясни това:за набора на голямата ми дъщеря, която посещава ОДЗ в сайта седи 49 деца (включително тези по т.2.2.4.). А те са 2 групи по 30+ деца, т.е. общо са над 60 деца. От къде идват тези повече от 10 деца отгоре???

Общи условия

Активация на акаунт