На пазар в Лозенград и Одрин -7

• 324 139
  • 773
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря ти,  при следващото пътуване ще си го купя.

# 661
Едва ли ще кажа нещо ново с поста си, но искам да споделя с вас и своите впечатления
от първото си пътуване на пазар в Одрин. Преди това изчетох всички мнения от темата и имах лека подготовка. При пресичането на границата и в двете посоки нямахме ядове - бързо и без опашки от чакащи автомобили. В града атмосферата  беше безкрайно спокойна - почивен пазарен ден отвсякъде.
Съботния пазар беше голямо разочарование за мен - само плодове, зеленчуци, варива и т.н. В дъното на пазара имаше и няколко сергии различни от зарзават, но стоката - сбирщайн като от нашите левчета.
Почти съжалявах за дългия път до Одрин когато попаднах на главната улица - и тогава.... се почувствах прекрасно - в магазините открихме търсените от нас неща - мъжки костюми, обувки, ризи, спортни екипи- всичко на много ниски /в сравнение с БГ/цени. Пихме прекрасно еспресо, но на доста солена цена е там - 6 лири, което излиза около 4 лв. За сравнение - един дюнер е 2.5 лири, а кафето  -6. Но както и да е - беше хубаво и кафето и кафенето и обслужването. Мъжете се обзаведоха от-до, и официални и спортни дрехи, маратонки и обувки. Аз  отговарях за домакинството - купих евтини лекарства, от препоръчаните в предни постове - за главоболие, за простуда и т.н. Естествено не подминах и Персила, който сега е на добра цена - 8 кг за 24 лири.
Бих искала следващия път да видя петъчния пазар, може би няма да ме разочарова като съботния. Марги аутлет също не ми хареса и цените на стоките са високи. Там си беше изгубено време и следващия път ще го прескоча.
Като цяло съм супер доволна от пътуването ни и покупките.

# 662
Намерих време да влезна и в Селимие джамия, внушителна е, но не е голям пропуск и ако я видите само отвън. понеже много съм слушала, очаквах повече.

# 663
  • Бургас
Astop, нищо му няма на съботния пазар. Просто той е само за плодове и зеленчуци. Аз лично много го харесвам, защото си купувам пресни и вкусни плодове и зеленчуци на много ниски цени.

# 664
Е, то и на Маргито нищо му няма, не всички ходят в Одрин за евтини боклуци. Аз основно от там пазарувам, не от пазара.

# 665
В Марги-то понякога има много големи отстъпки.
В Де Факто през юни всички ризи бяха по 15 Тл.

# 666
  • Пловдив
miss july,може ли снимка или името на мазилото за болки в кръста Peace

# 667
  • у нас

Естествено не подминах и Персила, който сега е на добра цена - 8 кг за 24 лири.

Е, не чак толкова добра. В петък си купихме 10 кг за 23 лири.

Намерих време да влезна и в Селимие джамия, внушителна е, но не е голям пропуск и ако я видите само отвън. понеже много съм слушала, очаквах повече.

Предполагам, че не сте видяли "обърнатото лале".  Джамията трябва да се види и от вътре. Там се намира символа на градът. Затова Одрин се нарича "градът на лалетата".

# 668
Аз мога ли да направя предложение  - в следващата тема да се направи списъче за 1-ва стр. с лекарствата, които са най-често използвани - за настинка, грип, обезболяващи, детски панадол, спрейчето дето го спомена Miss July... Имам голямо желание и аз да напазаря доста лекарства, но подозирам, че имената им едва ли винаги съвпадат с българските. Четох и в търсачката за лекарства, която е на 1-ва стр., но там трябва на всяко да се знае акт. в-во. Някой да е купувал Вентолин солуцио от там? И въобще - как става номера за лекарства с рецепта, ако рецептата е на Бг език  newsm78

# 669
  • у нас
В петък се поразходихме до Одрин. Времето беше много хубаво, хората там ходиха само по сака или блузи, а ние бяхме с якета, че тука беше хладничко предните дни. Зоната за паркиране отстрани на пазара продължава да си е заградена и да не може да се паркира там, въпреки че вече са отстранили това недоразумение - указателна табела посредата на вратата.

Този път на отиване чакахме доста време на Лесово / около час/. За първи път сварване толкова автобуси един след друг по това време. Съответно трябва да слязат всички пътници и да се регистрират и за автомобилите нямаше място да минат, затова се наложи да чакаме повечко. Иначе на връщане за 10 мин минахме двете граници.  Simple Smile

В Одрин е спокойно, навсякъде беше украсено със знамена, имаше и различни агитационни материали /нали имат избори на 1.11/.  Simple Smile

На пазара имаше дрехи с дълъг ръкав, ватирани анцузи, дрехи с къс ръкав, дебели якета и тн. Всичко за по-студените месеци.  Party

Този път баклава не си взехме от там, от където купуваме всеки път на борсата, защото миналия месец баклавата им беше суха, стара. Сега взехме пак от борсата, но от едно магазинче по-нагоре. Много хубава, прясна, вкусна. Специално този път питах жената, която продава с какво е направена баклавата. И тя ми каза, че е със захар.  Heart Eyes

Тук в Бургас преди седмица бях си харесала един пуловер, който струваше 49 лв. На пазара намерих същия вид, но други цветове на цена 25 лири.  Wink

На пазара имаше сергия с дрехи, които са 1:1 с част от дрехите, които се продават в един от магазините в Кипата. С тази разлика, че в Кипата бяха с 5-20 лири по-скъпички.

Тоалетната на пазара вече се плаща - 50 куруша. Направили са и заведение, което се пръскаше по шевовете. Порция кюфтаци 4 бр. беше 8 лири / за сравнение по центъра започват от 15 лири нагоре/.

# 670
  • у нас
Аз мога ли да направя предложение  - в следващата тема да се направи списъче за 1-ва стр. с лекарствата, които са най-често използвани - за настинка, грип, обезболяващи, детски панадол, спрейчето дето го спомена Miss July... Имам голямо желание и аз да напазаря доста лекарства, но подозирам, че имената им едва ли винаги съвпадат с българските. Четох и в търсачката за лекарства, която е на 1-ва стр., но там трябва на всяко да се знае акт. в-во. Някой да е купувал Вентолин солуцио от там? И въобще - как става номера за лекарства с рецепта, ако рецептата е на Бг език  newsm78

Такова предложение има направено вече. Така че ще има списък с лекарствата в първия пост на новата тема.  Peace

Иначе списъкът е публикуван от нашата съфорумка Unicorna, която си направи труда да състави списък с лекарствата  bouquet Публикуван е на стр. 32

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=837596.msg31489302#msg31489302

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 09:07 от Sinara

# 671
И въобще - как става номера за лекарства с рецепта, ако рецептата е на Бг език  newsm78
Лекарствата в рецептите се изписват на латински език.
Някои имена съвпадат, други се обръщат през активното вещество.
Предполагам, че все ще се намери аптекар, който да го направи. Сигурно има и преселници от България, които са съвсем в час.
Ние се запознахме с един фелдшер преселник от България и възнамерявам да го завлека с мен до аптеката или да го накарам да ми направи списък.

# 672
  • Бургас
miss july,може ли снимка или името на мазилото за болки в кръста Peace
Разбира се, но ще го снимам довечера, че сега съм на работа. Ще снимам и другите лекарства и ще пиша и цените им.

# 673

Такова предложение има направено вече. Така че ще има списък с лекарствата в първия пост на новата тема.  Peace

Благодаря  bouquet Отивам да чета.

# 674
Е, то и на Маргито нищо му няма, не всички ходят в Одрин за евтини боклуци. Аз основно от там пазарувам, не от пазара.
Радва що е,че има и такива дето не купуват "евтини буклуци". Но ние скъпи и в България си имаме.

Общи условия

Активация на акаунт