ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 486
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
SAB-f, след лапарото цистит ли си получила? Питам защото при мен има някакво усещане, което ми напомня цистит. Истината е, че първите симптоми, които ме накараха да отида на лекар преди лапарото бяха като при лек цистит. По-често уриниране и невъзможност да стискам. Като ми се допишкваше направо трябваше да се изстрелям към тоалетната. Сега 4 месеца след лапарото положението е много по-леко, но имам едно неприятно леко парливо усещане. Даже на прегледа лекаря като допреше там някъде и направо ме заболяваше. Някой друг имал ли е такъв проблем и отшумял ли е с времето?

# 586
Аз бях с  завишени АNA тела и НК клетки, вливала съм 2 пъти имуновенин с интралипид. Не знам дали има връзка, но е факт, че след това забременях ...

Br,

кога по време на цикъла ти ги вливаха?

Вливала съм преди трансфер (дълъг протокол) и после след + тест, та... това едва ли отговаря на въпроса ти. Алмира, кога роди? Simple Smile Ние ако не се лъжа бременеехме заедно или вие май сте по-малки? Simple Smile

Мерси, мерси, всъщност и аз съм май за дългия протокол, че първото ин витро при мен имаше само 3 фоликула с две айцеклетки. И една се хвана, де, ама ето че в момента си отива... 

# 587
  • София
Момичета,
Направо ме плашите с тези оплаквания за болка. Не е нормална, освен ако не са останали огнища. Аз вече започнах да забравям моята операция и си чакам проклетия цикъл, който се забави повече, отколкото трябва. Повече от 100 дни. Добре, че доки видя, че има много фоликули в яйчниците, че да ме успокои. Очаквам го вече и нямам търпение да дойде.
По отношение на болките - не може да са от срастванея след операцията,  поне не и 2-3 месеца след нея, за сраствания е нужно повече време. Би трябвало болките да спрат след операцията, ако са изчистени огнищатата.
Аз имах болки от операцията,  т.е. от раните, защото ми беше коремна операцията и вътре доста се ряза, но след около месец и тях ги нямаше, а от предишните болки /преди операцията/ нямах. Даже си усещах организма като цяло много по-добре, подуването изчезна напълно, както и всички болки. Ако не ме боляха ставите и костите /и то болките започнаха към края на лечението със Золадекса/ и ако не се беше забавил цикъла щях да реша, че съм преродена. А при мен си бяха много сложни нещата и тежка операцията.

Не се оставяйте без адекватни отговори от вашите лекари. Болката никога не е нормална. А този цистит, който се е получил на някои от момичетата се случва понякога заради катетъра, но е нормално да отшуми за 10-тина дни. Ако е толкова упорит може би е нещо различно, не знам и не искам да ви обърквам. Ако няма никакви бактерии в урината, но въпреки това пари или има често уриниране  е възможно да са засегнали леко пикочния мехур, който е много нежен, при самата операция.

# 588
  • София - Варна
Скрит текст:
Цитат
По отношение на болките - не може да са от срастванея след операцията,  поне не и 2-3 месеца след нея, за сраствания е нужно повече време.

Magnolia,,аз,имах,предвид,не,сраствания,от,самата,операция,а,,сраствания,образували,се,преди,операцията--от,самата,ендометриоза.
Аз,имам,много,оставени,стари,сраствания,(в,Дъгласа,по,червата),които,просто,е,било,невъзможно,да,се,махнат....
А.срастванията,също,предизвикват,болки,и,диксомфорт.

В,този,ред,на,мисли,писах,по-горе,че,се,надявам,да,ме,боли,от,срастванията,а,не,от,огнища,но,пък,може,да,ме,боли,от,недоизчистени,огнища,или,микроскопични,такива....
По,вероятно,второто,според,мен.

Честно,казано,имам,,приятелка,която,имаше,само,1,киста,и,нищо,друго(нито,видимо,огнище,нито,срастване),на,операцията.
Болеше,я,преди,операцията,отзад,тазът,до,такава,степен,че,не,можеше,да,спи,и,,пиеше,болкоуспокояващи.
След,операцията,същата,работа....Изгаряща.,болка,в,таза,,,пак,не,можеше,да,спи.
Лекарите,вдигали,рамена....Накрая,й,казали,че,болката,не,е,от,гинекологично,естество.
Обаче,като,й,биха,първата,инжекция,Лукрин,и,болката,спря.

Извинявам,се,за,изгледа,на,постинга,но,клавитарурата,ми,не,е,наред...
Ако,пиша,на,виртуална,ми,отива,ужасно,много,време.

# 589
boby_pl, да не би да мислиш, че е възможно да имаме ендометриоза на пикочния мехур...? открила си ендометриозата заради цистит така ли?

# 590
  • София
Африканчо,
Разбрах те.  Hug
При операцията хирурзите са длъжни да отстранят срастванията, защото срастванията всъщност са си точно ендометриоза,  те не са нещо друго. Тя, тази гад точно това прави - образува огнища и сраствания на органите. При операцията хирурзите трябва, освен огнищата да отстранят и срастванията, които сами по себе си са ендометриозни и да освободят органите за да функционират нормално.
Аз имах едно огромно огнище, което беше образувало срастване на сигмата на червата и ми отстраниха около 10 см. от червото, барабар със срастването и огнището. Преди това постоянно ми се подуваше корема, болеше ме непрекъснато с една тъпа болка, болеше ме и костта отзад. Сега няма болка, нямаше и след операцията /освен от раните, но тази болка е друга/ и затова смятам, че болката означава, че лекарите не са си свършили работата докрая.

Без да казвам каквото и да е за другите лекари, мога откровено да заявя, че най-добрия геникологичен хирург в БГ за   ендометриоза е доктор Еленчев. Просто са му златни ръцете. Много съм му благодарна. Много. Направи невъзможното за мен.

# 591
  • София - Варна
Скрит текст:
Magnollia,какво,да,ти,кажа------------пише,че,са,отстранени,по-голямата,част,от,срастванията.
То,и,хирургът,ми,каза,така--не,е,можело,всички,поради,риск,от,перфорация,на,черво--това,вече,отива,в,компетенцията,на,коремен,хирург...
И,при,мен,е,трябвало,да,режат,част,от,черва,та,са,оставили,някое,друго,срастване.
Иначе,матка,яйчници,тръби,са,освободени,както,и,част,от,червата.

Аз,сега,имам,нова,болка,точно,както,ти,казваш,в,костта,отзад,централно(опашката).....Почнах,да,се,чудя,дали,не,е,станало,ново,срастване,ама,верно,толкова,бързо.пък,да,се,образува...

А,как,би,коментирала,тази,моя,приятелка,която,е,била,напълно,чиста,и,пак,е,имала,ужасяващи,болки,които,са,ѝ,пречели,да,спи...
Тя,разправя,че,накрая,я,гледали,като,луда,че,просто,нямало,от,какво,да,я,боли,толкова,и,лекарите,не,разбирали,откъде,идва,болката,ѝ...
Самият,Попов,ѝ,е,бил,оператор...И,той,се,е,чудел,как,може,толкова,да,я,боли.
Дори,и,след,операцията,на,която,са,ѝ,отстранили,само,1,киста,болките,са,си,останали,същите.

Аз,пък,сега,като,ви,чета,се,замислих,дали,да,не,си,пусна,имунологични,изследвания....
Не,знам,кога,пак,ще,се,осмеля,да,правя,опити,за,забременяване,след,уплахата,при,предполгаемата,биохимична/извънматочна,миналия,месец,ама,току-виж,изникне,проблем,и,на,имунологично,ниво...
Сега,целият,ми,цикъл,се,обърка,овулация,всичко,а.по,принцип,нямам,проблем,на,тоя,фронт,поне,.А,след,миналия,месец,и,тук,нещата,се,объркаха....
Сега,ще,чакам,първо,да,се,оправят.

# 592
Момичета,

По отношение на болките - не може да са от срастванея след операцията,  поне не и 2-3 месеца след нея, за сраствания е нужно повече време. Би трябвало болките да спрат след операцията, ако са изчистени огнищатата.

Не съм съгласна за срастванията. И аз също съм с коремна, точно за два месеца (поне тогава се установиха) имах сериозни сраствания, които си ме боляха до преди последвало лапаро.
Не съм сигурна обаче, ако огнищата са си огнища - съвсем малки могат да причиняват толкова силни болки.

# 593
Аз си мисля, че може червата да са ме боляли и от разхлабителното, защото доста тежко го понесох. Така че ходи разбери коя болка от какво е била.  newsm78

# 594
  • София
Здравейте.
При мен се оказа, че има рецидив и уж задържаният фоликул е ендометриозна киста. Това се разбра при пункцията на ЕЦ, при която пунктираха и въпросната киста. Показаха ми течността  Sick.
Лекарят каза, че няма да правим нова лапароскопия.
Притеснявам се при това положение дали, ако има огнища други (освен кистата), имам шансове за успешна имплантация при трансфер  Rolling Eyes.
Мисля да правя имунологични изследвания, но това предстои.
Може ли да ме насочите къде и какво да чета за отношението на ендометриозата към имплантацията?
Благодаря  Hug.

# 595
Здравейте, момичета !
Много сте изписали по темата, надявам се този път да съм намерила последната  Hug

Темата ендометриоза за мен е сравнително нова. Поставиха ми този диагноза преди 2 месеца и се опитвам да науча максимално за нея.
За съжаление моите наблюдения до тук са за някаква цикличност  Thinking на лапаро, инжекции.....бременност, лапаро, инжекции..... Това определено не ме радва  Sad и навежда на мисълта, че по този начин се отстраняват следствията, но не и причината.  newsm78
Моят въпрос към вас е ,опитвали ли сте да се лекувате с хомеопатия ? (дочух, че според някои хомеопати тя е следствие на нещо).
И вторият ми въпрос е ,дали сте пробвали хирудотерапия (лечение с пиявици) ?  В някои от по-големите страни, но не и за съжаление у нас, се използва доста като метод при ендометриоза, сраствания на малкия таз и безплодие ?

# 596
Ще споделя моето некомпетентно мнение - ендометриозата е според мен наслагване на няколко фактора:

1) Има жени с ендометриоза в следствие на хронична и неизлекувана инфекция от хламидия. Аз съм с хронично възпаление на малкия таз и в следствие на това с ендометриоза. За мен трябва да има някакъв патоген (знаен или незнаен за медицината, който да предизвиква това възпаление). Може и да са няколко тези патогени. Тези сраствания няма как да се появят от нищото.

2) Много жени с ендометриоза имат и Хашимото. Хашимотото пък от своя страна се развива в следствие на сблъсък с вирусни и други подобни агенти, възпаления на гърло, сливици и т.н. Но е възможно и неговото отключване в следствие на чревни бактерии (хеликобактер пилори, йерсиния например).

3) Всички тези неща се развиват на фона на повишени естрогени. Естрогените пък от своя страна имат "свойството" да "превъзбуждат" имунната система и да я правят "по-реагираща". Доказано е например, че хора с автоимунни заболявания (примерно дори и мъже с ревматоиден артрит) са с по-високи нива на естрогените от здравите мъже.

4) Генетично предразположение - някакви мутации касаещи имунната система.

Аз лично виждам връзката някъде: храносмилателен тракт, щитовидна жлеза и някакви вируси или бактерии. Всичко това на фона на естрогени. Наслагват се нещата и подходът трябва да е наистина много комплексен.

За мен тези инжекции са по-скоро "имуномодулираща" терапия, просто елиминират естрогените от организма и вече е въпрос на късмет дали имунната система ще се справи сама с истинския причинител или не. Поради тази причина някои момичета нямат рецидив, други имат.

Точки 2) и 3), а може би и 4) са според медицината. Твърдението, че всъщност се касае за някакви патогени си е мое лично мнение.

# 597
Аз също съм напълно съгласна с точка 1) и аз така мисля, много добро обяснение !    bouquet
За Генетично предразположение - мисля ,че може да е свързано с обилната менструация.

Иначе моя случай е следният :
- аз съм на 34, не съм имала бременности. Винаги съм имала обилна менструация с леки болки първите дни. След 25 кръвта при менструацията стана доста по-тъмна, което аз отдавах на възрастта и не регулярният полов живот. А след 30 започна да цапа повече първите дни. Винаги съм имала отслабен имунитет и ми се лепят всякакви вируси по гърлото.
- преди 3 години започнаха тазови болки низко в корема в следствие на издуване на корема, газове....от едно изстиване. Беше придружено с кървене от ануса с ярка кръв. Ходих на гастроентеролог след 2 месеца и ми поставиха само дисбактериоза. Нямах гинекологични оплаквания, ходила съм регулярно на гинеколог, но нищо не са ми откривали. Нищо не се вижда на изследванията от преди 2г., но това не означава че ми е нямало нищо.
-в началото на тази година бях на хомеопат с изследвания по вълновия метод, откриха ми бактерии в червата (клостридиум) ,който лекувах с хомеопатия 3 месеца.
- след това гинеколога ми откри ендометриозата в левия яйчник, която е под 2 см и е с кръвни маркери за сега в норма, което търпи отлагане.
- след това хомеопатите ми откриха hp ,което се потвърди при гинекологичните изследвания 6.

Тазовите болки предимно в лявата област продължават, но не са локализирани а се местят и провокират от някои храни. Което ме навежда на мисълта, че може да се дължи на сраствания на дебелото черво в следствие на ендометриозата (тъй като тя изпуска нещо май в коремната кухина )
Така ,че според мен също има връзка между ендометриозата и храносмилателен тракт.  Но вече не знам кое е причина, а кое следствие.  newsm78

# 598
За съжаление моите наблюдения до тук са за някаква цикличност  Thinking на лапаро, инжекции.....бременност, лапаро, инжекции..... Това определено не ме радва  Sad и навежда на мисълта, че по този начин се отстраняват следствията, но не и причината.  newsm78

Лина, аз ти бях отговорила и на горните питания, но явно постът ми се е затрил. Според мен схемата: лапаро, инжекции, инвитро (при засегнати и нефункциониращи правилно тръби) е най-доброто.

Пробвах и с хранителни добавки след ирисодиагностика, макар и да не си знаех диагнозата тогава. Пих хранителни добавки за чревен тракт, чайове и едни други, които ми бяха спрели овулацията за 2-3 месеца. Но като ходих на АГ тя ми се накара, че лигавицата на матката ми била атрофирала и тя такова чудо не била виждала и веднага да спирам добавките. Та това е моят опит с нетрадиционната медицина. Явно подтискането на естрогените е важно.

Аз също имам проблеми с храносмилателния тракт - неустановени. Например ако хапвам чесън и лук болките ми много се засилват. Боли ме дори и яйчника вътре. Мисля, че чревният тракт е ключа, защото има връзка и с Хашимотото. Отдавна една професорка гастроентеролог беше видяла "спазъм" на черво, ама то било невъзможно такъв спазъм, пък и на ехограф да се види. Все мистерии! Simple Smile

Ако имаш ендометриозна киста не отлагай лапарото и лечението. Има вариант и да се пунктира - не е панацея, може пак да се появи. Според мен не стой дълго време с ендометриозна киста. Представи си го, че това е пълно с кафява, мръсна кръв. Ако се увеличи засяга здравата тъкан на яйчника ти.

Относно менструацията, аз съм обратния случай: преди бях с гъста, тъмна, хубава кръв, дори с "парцали". След стимулация с клостилбегит през 2009 (задържах фоликул и така и не забременях) менструацията ми стана яркочервена и водниста. Пак мистерия на какво се дължи това. Възможно е липса на прогестерон.

И друго се сетих, та да се допълня: Защо масово жените с доказани ендометриозни кисти са с намален яйчников резерв и с по-некачествени яйцеклетки? Според мен защото този незнаен патоген е от онези, които могат да влизат чак до ДНК-то и да променят ДНК-то на клетките. За това и яйцеклетките не са толкова добри.

И друго да допълня: Защо разпространението на ендометриозата "напомня" това на онкологичните заболявания, без самата ендометриоза да е онкологично заболяване? Знае се, че някои онкологични заболявания се причиняват от определени вируси с онкогенен характер. Пак за себе си достигам отново до патоген, който може да достигне до ДНК-то на клетката, да я промени и този вирус да започне да се разпространява чрез клетки с промененото ДНК.

Засилване на имунната система според мен не е вариант, защото тя вече е "излъгана" и няма да успее да се "пребори". Считам, че вливанията на имуновенин биха били полезни, но след като се отстранят ендометриозните кисти и евентуално всякакви огнища на инфекции (ако има такива). Аз лично смятам да "пробвам" с вливания на имуновенин.

Ще правя сега физиотерапия заради хроничното възпаление в малкия таз. Дано да ми помогне.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 17:09 от Magdalena1978

# 599
Благодаря ти, за отговора ! Simple Smile

А какво представлява "физиотерапия заради хроничното възпаление в малкия таз" ?
Аз днес ще ходя пак при гастроентеролог и искам да го разпитам добре, въпреки че предния път не ми обърна никакво внимание  Sad. Явно не съм интересен случай за него, и ми няма нищо .

Иначе сега започнах хирудотерапия, ще видим как ще повлияе Rolling Eyes

Въпреки че явно ще се стигне до лапаро. Но не искам да го правя прибързано и искам да отстраня максимално причините, ако са свързани с червата, за да не се появи ендометриозата отново   Cry

Между впрочем, аз също имам коремни болки, ако ям лук или чесън.... А също така, след като направих прочистване на организма с кленов сироп, забелязах че газовете и болките се увеличават ако ям тестени изделия.
Виждам, че някои момичета се повлияват добре от алкална храна, което и аз  до колкото знам е характерно за онкологичните заболявания.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт