ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 464
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Моя случай за съжаление не типичният. Моята ендометриоза е в следствие на хронично възпаление на малкия таз поради неопределени на 100% причини. Дали е било от "хроничния апендицит" при мен, дали е било, че съм задържала големи количества кръв в коремна кухина около овулация, дали е било заради усложненията след цветна снимка. Мнението за сега е, че причинителят е махнат, но имунната система едва ли не "по инерция" си работи. Поради това и физиотерапията на малък таз би трябвало да ми помогне. А вчера чух и друга лоша новина - задържана течност в дясна тръба. Дясната тръба пък беше прогорена по погрешка при лапарото ("шанс" 1 на 1000 сигурно). Не съм типичния случай, така че и аз не зная вече какво да мисля.

Но в твоя случай, наистина не се мотай с ендометриозна киста. Каквото и да предприемаш като лечение преди всичко гледай да я махнеш.

Относно физиотерапията на малък таз и след многобройните ми разговори с различни лекари, ето важна информация, която научих: противопоказна е при онкологични заболявания, защото подобрява кръвообращението на съответния орган и ако има нещо злокачествено проблемът става още по-голям. Относно скенери на малък таз пък - не се препоръчва забременяване 6 месеца след скенера, заради облъчването. Всяко нещо трябва внимателно да се обмисли.

И май отново тази схема с лапаро, инжекции, ин витро за сега е най-печелившата.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2015, 14:56 от Magdalena1978

# 601
Здравейте!

Имам едно питане за тези, които са си поставяли вече Лукрин Депо. Когато ви го поставя гинеколога дава ли ви някаква бележка, че е сложен?

След като ми приключи лечението ще кандидатствам по фонда за Инвитро - как ще докажа, че съм приемала Лукрин - само по рецептурна книжка ли?

Благодаря ви предварително!

# 602
  • София
Момичета, 
Аз още нямам цикъл. Вече четвърти месец след датата, на която приемам, че сложих последната инжекция. /аз слагах тримесечните/ Доктора каза, че ще пия малко хормони, защото има много фоликули в яйчниците,  но още организма не се е освободил изцяло от хормоните на Золадекса и не дава сигнал за започване на овулация. Ако до средата на следващата седмица не ми дойде ги почвам.

deeny17
Аз също нямах бележка, че си слагам инжекциите. За това, че си минала лечение с Лукрин Депо лекаря ти ще даде становище.

Момичетата, които сега започват лечението ще посъветвам да приемат допълнително нискомолекулярна Хиалуронова киселина, Облепиха и качествен Колаген. Ако се интересувате ще дам линк за добри продукти.  Аз ги купувам от iherb.
Индуцираната менопауза, в която ни вкарват с инжекциите, понеже не е естествена действа много агресивно на организма. Понеже е сравнително кратка, не може да нанесе чак такива вреди /макар да има момичета на друго мнение/ но основно нанася вреди на костите, ставите, косата, кожата. Аз никога не съм имала болки в костите и дори ми е било странно как може някой млад човек да се оплаква от болки в тях.
Когато започнах да слагам инжекциите започнах да приемам и тези добавки, както и някой други. На петия месец от инжекционното лечение спрях хиалуроновата киселина. Просто ми свърши, замотах се докато я поръчам, после временно беше изчерпана от сайта и така направих прекъсване от около два месеца. На третата седмица от спирането й започнаха малко по малко да ме болят ставите на краката, на пръстите на ръцете. Болките постепенно се задилиха. Сутрин се събуждах и първите ми крачки докато се раздвижа бяха като на стара баба. Като си свалях обувките на токчета и стъпех с цяло стъпало болката беше доста силна, а усещането е сякаш имам ръждясали стави.
От около месец отново пия хиалуроновата киселина и макар болките да не са напълно изчезнали, то значително са намаляли.

Извинявам се, за тази лекция, но смятам, че не е маловажно да се погрижим за здравето си докато малко или много го нарушаваме с това лечение.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 12:35 от Мagnollia

# 603
Здравейте,
виждам, че има изписани  девет теми за ендометриозата и вероятно в някоя от тях е обсъждано вече, но тъй като сме много притеснени, искам да попитам направо и ако е удобно някой да ме насочи къде точно и дали изобщо е обсъждано подобно нещо.
Случаят е следния:
Зълва ми се оперира при Томов пролетта. Всичко беше наред с операцията. След това й изписаха инжекции Лукрин Депо. При първите инжекции нямаше странични ефекти, но сега при последните две вдига температура. До момента са й бити четири инжекции.
Предния месец температурата й е достигала 39.4, сега е към 38.5.
Вече се чудим какво да правим, миналия месец й правиха някакви вливания, за да спадне температурата, но не е човешко отново да се подлага.
Много сме притеснени всички вкъщи. Ясно е, че това не е обичайно, но на някой повлиявало ли му е по подобен начин лечение с Лукрин Депо и дали изобщо тази температура е от инжекцията.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 18:49 от Анонимен

# 604
Алиска, това което описващ е наистина много притеснително.

Високата температура не е за пренебрегване. Може би е малко вероятно температурата да идва от инжекциите. Според мен не оставяйте нещата така и отивайте при ДжиПи-то, за да пуска по ЗК пълни изследвания: ПКК (или ДКК); СУЕ, CRP; AST. В зависимост от други симптоми, които има да се отиде при съответния специалист (т.е. ако усеща къде и как я боли). Вирусно ли е нещо (ако се е заразита от някъде), тогава УНГ специалист е решението.

Инжекциите, които стопират естрогените и яйчнице всъщност косвено влияят на имунитета на жената (както и кости, стави и т.н.).

Не може да я оставите така с температура, без да се проведе адекватно лечение.

# 605
Разбира се, че в никакъв случай не пренебрегваме състоянието й.
Има медицинско лице в семейството ни и са правени изследвания - кръв, стерилна урина и каквото й е казано друго, всичко си е направила, но излизат чисти.
Не знам вече!  Sad
Днес пак ходиха с мъжа ми до бърза помощ, сега пак е на лекар.
Свекърва ми днес е звъняла да пита за час при д-р Анета Начева.
Четох листовката на Лукрина и високата температура е описана като едно от страничните действия.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 18:49 от Анонимен

# 606
Според мен търсете причината за високата температура и не се отказвайте. Изследвайте и епщайн-бар вирус, цитомегаловирус. Особено епщайн-бар вируса трудно се разпознава от някои лекари и обикновено не дава ясна клинична картина.

Четох листовката на Лукрина и високата температура е описана като едно от страничните действия.

В листовките се пишат много неща, за да си "измият" ръцете фармацевтичните компании. Висока температура от инжекция като алергична реакция примерно би следвало да е съпроводено и от обриви или други симптоми на лекарствена алергия. Аз съм имала лекарствени алергии и те се проявяват или до 1-2 часа след инжекция (съвсем друга инжекция, не Лукрин) или до около 3-4 дни след старт на прием на лекарства.

Дано и още момичета да се включат с мнения и опит.

# 607
Много благодаря Магдалена.  Hug
Сега прочетох за тези вируси. Добре ще е да си ги пусне изследванията.
Тя ходи на море в Лозенец, точно преди да затворят плажа. Веднага след като се прибра й биха инжекцията и тя вдигна температура. Дори първоначално си помислихме да не е лепнала някаква бактерия там. Но този месец пак се повтаря същото след инжекцията.
Добрите новини са, че вече няма температура.

# 608
  • Варна
Deeny17, за фонда ти трябва копие от протокола, с който вземаш инжекциите. Няма как да е сигурно че си ги поставила, трябва да си ги взела от аптеката, пък може да сложиш и по-малко по принцип...

# 609
  • София
Здравейте, момичета!
На 33 години съм с диагностицирана ендометриоза от април месец. Тъй като искам да имам дете, след операцията лекарят каза да пристъпим към бебеправене, без инжекции. Вече 4-5 месеца няма забременяване. Според вас колко време трябва да изчакам преди да се притесня сериозно и да предприема нови действия срещу ендометриозата? Честно казано, вече съм се притеснила и в главата ми се върти въпросът "А сега на къде?"

# 610
Здравейте, момичета!
На 33 години съм с диагностицирана ендометриоза от април месец. Тъй като искам да имам дете, след операцията лекарят каза да пристъпим към бебеправене, без инжекции. Вече 4-5 месеца няма забременяване. Според вас колко време трябва да изчакам преди да се притесня сериозно и да предприема нови действия срещу ендометриозата? Честно казано, вече съм се притеснила и в главата ми се върти въпросът "А сега на къде?"

Не знам това дали ще те успокои, но аз забременявах без проблем с ендометриоза - 3 пъти за 2 години. Сега след лапароскопията ще видя колко бързо ще настъпи забременяването - в случаят моят гинеколог каза "Ето, че 2+2 не винаги е 4" Simple Smile Искам да кажа, че не е задължително ендометризата да е причината да не можеш да забременееш - ако си напрегната и в очакване, може би ти трябва почивка:)

# 611
Здравейте, момичета!

Аз съм от другите случаи: 8 години първичен стерилитет, без да съм виждала положителен тест. Най-добрия отговор на въпроса "А сега на къде?" според мен е: "Час в някоя от големите софийски клиники без да губиш време". Най-добре е да определят яйчниковия ти резерв (защото уви, ако е имало ендометриозни кисти, те го нямаляват, както и лапароскопиите за премахването им). Нека да те поемат специалистите и те да решат въз основа на различни изследвания кой е най-прекия и най-добрия път за теб. Всичко наистина е доста индивидуално.

deeny17, според мен наистина си от по-редките случаи, в които забременяваш въпреки ендометриозата. Успех ти пожелавам и да се случат нещата без АРТ. Simple Smile

# 612

Благодаря, Magdalena1978! Simple Smile На мен също ми препоръчаха от "Наеджда" проверка на яйчниковият резерв  и сега ще го правя.

Но при мен основното не е ендометриозата, аз съм "орисана" и с генетичен проблем, което е по - лошото. Надявам се обаче някой от абортите да е било в следствие на ендометриозата, защото кистата беше станала 7-8 см. 

# 613
  • Sofia
Момичета, 
Аз още нямам цикъл. Вече четвърти месец след датата, на която приемам, че сложих последната инжекция. /аз слагах тримесечните/ Доктора каза, че ще пия малко хормони, защото има много фоликули в яйчниците,  но още организма не се е освободил изцяло от хормоните на Золадекса и не дава сигнал за започване на овулация. Ако до средата на следващата седмица не ми дойде ги почвам.

deeny17
Аз също нямах бележка, че си слагам инжекциите. За това, че си минала лечение с Лукрин Депо лекаря ти ще даде становище.

Момичетата, които сега започват лечението ще посъветвам да приемат допълнително нискомолекулярна Хиалуронова киселина, Облепиха и качествен Колаген. Ако се интересувате ще дам линк за добри продукти.  Аз ги купувам от iherb.
Индуцираната менопауза, в която ни вкарват с инжекциите, понеже не е естествена действа много агресивно на организма. Понеже е сравнително кратка, не може да нанесе чак такива вреди /макар да има момичета на друго мнение/ но основно нанася вреди на костите, ставите, косата, кожата. Аз никога не съм имала болки в костите и дори ми е било странно как може някой млад човек да се оплаква от болки в тях.
Когато започнах да слагам инжекциите започнах да приемам и тези добавки, както и някой други. На петия месец от инжекционното лечение спрях хиалуроновата киселина. Просто ми свърши, замотах се докато я поръчам, после временно беше изчерпана от сайта и така направих прекъсване от около два месеца. На третата седмица от спирането й започнаха малко по малко да ме болят ставите на краката, на пръстите на ръцете. Болките постепенно се задилиха. Сутрин се събуждах и първите ми крачки докато се раздвижа бяха като на стара баба. Като си свалях обувките на токчета и стъпех с цяло стъпало болката беше доста силна, а усещането е сякаш имам ръждясали стави.
От около месец отново пия хиалуроновата киселина и макар болките да не са напълно изчезнали, то значително са намаляли.

Извинявам се, за тази лекция, но смятам, че не е маловажно да се погрижим за здравето си докато малко или много го нарушаваме с това лечение.

Аз съм на 50-и ден от последната ми инжекция Золадекс от 6-месечно лечение и също все още нямам цикъл, но исках да те попитам Magnollia ти имаш ли някакви показатели, че може да ти дойде?
При мен има нещо, например вече изобщо нямам вълни никакви ( до преди 2 седмица все още ме тресяха Sad ), имам и бяло течение, което малко ме притеснява в интерес на истината понеже не знам дали е норномално а и е странно преди това бях като "пустиня" и това което е от около 4 дни вече усещам леки болки като началото на цикъл и гърдите страшнооо много ме болят (зърната) направо като съм със сутиен имам чувството че е много неприятно....по принцип не съм ходила все още при моята докторка след последната инжекция, мисля първо да си изчакам поне първия цикъл.
По стария ми график трябва да се случи на 25 този месец....имам усещане че може би ще дойде Simple Smile или поне симптомите са такива Simple Smile Но ще видим .... Simple Smile

# 614
Здравейте на всички. Не съм се включвала от5-та тема. Историята ми е такава :
Имам ЕМ от 2004 година. Никакви симптоми на болестта няма болезнен цикъл нямам други болести освен нея (поне не видими или доказани с изследвания. Болестта беше 3-та степен имах ЕМ киста между яйчника матката и пикочния мехур. Изгориха огнищата по време на операцията и бях на инжекции Деферилин 6месеца след това. Имам 1 инвитро в Тина Киркова и едно връщане на замразени ембриони след това и двете неуспешни. Направих инвитро в "Щерев" 2009 - успешно и родих със секцио. Имам дъщеричка Димана. При секциото установиха че имам отново ендометриозни образувания и май бяха доста но не ги оперираха по време на операцията(не знам дали е възможно ). Намериха ми ЕМ на 27. Забременях на 32 с инвитро - трето по ред.
На 34г. забременях спонтанно за изненада на всички и особено на мен самата. Бременността беше по лека от първата но родих по рано поради възпаление. Много тежко нормално раждане слава богу не се получи руптура на матката заради секциото преди това, но пък се получиха достатъчно тежки други разкъсвания. Роди се син - Георги. Кърмих 1г. и 10м. с идеята да се предпазвам от ЕМ но явно не е било качествено кърменето.
Знам че бременността предпазва от ЕМ- 9 месеца и кърменето също но само при условие че се кърми с интервал не по голям от 2 часа. В момента в който се направи интервал по голям от указания и не се направи изцеждане, веднага хормоните се развихрят и се образува първата яйцеклетка и след 2-3 седмици идва първия цикъл и край с превенцията на ЕМ.
Споделям за да дам кураж и да бъда съпричастна с борбата на всички ви. Преди да забременея с второто дете приемах от 3 месеца пчелно млечице и лъжичка мед разтворено във вода - за подсилване на имунната система и за нормализиране на хормоните.
Април 2015 направих киста 5см на ляв яйчник, пих билки за спукване на кистата и тя наистина изчезна. Юли и Август 2015 усетих, че се променя цикъла ми и започва да ми цапа 10-14 дни преди цикъл. Веднага отидох септември на преглед и установих 2 кисти на ляв яйчник едната ЕМ 2см другата 2,5 см вероятно фоликулярна. Пуснах и СА 125 - ниво 131 при норма 35. Назначиха ми да отида на контрола следващия месец и ако не се е махнала кистата и не е спаднал СА 125 следва лапароскопия или операция. Отново пия билки и без това друго не са ми предписали, не мога просто да седя...................... Освен това да споделя, че от януари месец тази година ми се появиха едни гъби не мога да се отърва от тях 3 курса вече минаха и едно силно бяло течение, изследвам го нищо...... Не мога да си обясня някой има ли такива симтоми. И като, че ми има секрети на всякъде активира ми се синузита, бялото течение и нещо в белия дроб ме мъчи.
Борбата продължава и за мен.

Общи условия

Активация на акаунт