КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 2

  • 52 350
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 1 386
Моля да споделите откъде си купувате портокалови корички (няма кога да ги правя).

# 121
  • ES
  • Мнения: 2 192
Гери, как 100г мая на 1кг брашно?! Shocked  Остави пакета, виж какво споделяме тук от опита си. Малко по-горе писах колко мая на Кимболина, виж.  Според мен това ти е основната грешката. А и брашното така или иначе ти е дошло малко, вероятно.  Коя рецепта следваш?

Ама испанската мая е 50 гр. за 1 кг брашно, не 42 гр.  като българската. Козуначеното то тесто е тежко, слагам повечко мая, не пречи и не се усеща. Мисля имаше един гръцки козунак с 80 гр мая, също е много сполучлив. Рецептата ми е подобна на традиционния козунак на Джема, тя даже слага 6 яйца. Не знам как й става на тесто с толкова течни съставки и само 1 кг брашно. Преди да сложа маята в тестото я вкусих, имаше леко кисел вкус, нормално ли е? Ако е много маята ще превтаса, а то само леко се наддигна. Сложих една лъжица италиански ха де нов ликьор, от това да е?!

# 122
  • Варна
  • Мнения: 2 036
Козунака на Джемма, колко време го печете? Вече е във фурната, ще покажа какво се е получило по-късно.

# 123
  • София
  • Мнения: 12 222
http://prikachi.com/images.php?images/414/8037414Q.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/421/8037421U.jpg
Днес правих втори опит. Пак провал!!! smile3518 Не знам къде бъркам хора.
5 яйца Л-размер, 300 ми мляко, 300 гр. захар, 100 мл олио и около 80 гр. мас, 1 кг брашно, 100 гр. мая( за 2 кг брашно пише на опаковката). Стана рядко не се събираше въобще като тесто, сложих още 300 гр. брашно. Месих, блъсках, двойно не се наддигна, въпреки, че беше цялото в мехурчета и шупли. До последно лепнеше! Криво ляво ги оплетох, разляха се. Опекох ги, ни конец, ни дявол. За първи път ги правя без машина, тази година нямам. Като ги правех с нея нито съм чакала да ми шупне маята, нито съм разтопявала захарта до по следно и резултатът беше завиден. Какво толкова е правила, което аз не мога.
Направо се чудя дали да меся за Великден.
Гери, според мен много ти е маята- 100 г  newsm78 newsm78 не е възможно или аз не чета правилно. Както виждам това е класически козунак с малки разлики при мен, млякото ми е 250 мл захар -250 г но пък мазнината ми е повече - 250 г яйца- 5 бр  НО!! маята ми е само 11 г - суха. За 1 кг брашно е това.  Peace

# 124
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Пепси, който и да е козунак печеш докато е готов, фурните са прекалено различни, за да има едно време за всички. Следи го и това е достатъчно. След 15 мин. го проверявай.

Гери, не бях обърнала внимание, къде си.  ooooh!  За испанската мая изобщо не мога да говоря, но все пак защо си ползвала 100г мая, вместо 50г за 1я кг брашно?  
Иначе нищо, че е тежко тесто, аз правя козунак с до 25г мая (от пак. 42г. дадено за 2кг брашно) на 1.000-1.200г брашно и ето, че става козунак без проблем.  Вашата мая ти трябва да си я изпробваш, ако няма някой тамошен да ти сподели опита си.  Simple Smile
За сравнение - за хляб със 700-800г брашно (смесено) ползвам 10г от същата мая.

# 125
  • Мнения: 202
за утре ще правя със стафиди. чета разл мнения. няма да е в ром, но да ги кисна ли във вода една вечер или утре само да ги измия

# 126
  • София
  • Мнения: 12 222
за утре ще правя със стафиди. чета разл мнения. няма да е в ром, но да ги кисна ли във вода една вечер или утре само да ги измия
При всички положения трябва да ги накиснеш  в течност за няколко часа поне. Кисна ги в ром една цяло нощ.

# 127
  • Мнения: 633
Забравих да купя ром а утре ми е късно, ако е в уиски или някакъв ликьор дали ще е добре  newsm78

# 128
  • Мнения: 3 020
Аз да попитам тези, които пекат в йенски тавички - мисля Джемма беше писала - слагате ли хартия или само намазнявате?
За хляб само ги намазнявам, но не смея да пробвам с козунака... след малко ще ги слагам, така че въпросчето ми е  спешно  Blush

# 129
  • Мнения: 1 708
Аз да попитам тези, които пекат в йенски тавички - мисля Джемма беше писала - слагате ли хартия или само намазнявате?
За хляб само ги намазнявам, но не смея да пробвам с козунака... след малко ще ги слагам, така че въпросчето ми е  спешно  Blush
в йената по принцип няма нужда от хартия. Моята е стъкло и няма проблеми. Само я подмазвам. Така правя и с тавичките Зенкер. С другите ми по старичките си слагам хартия. Тази година ще си купя от тези еднократните, да ми е по- лесно и да не мисля после всичкки налични тави Mr. Green

# 130
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Щастлива, сложи си хартия, ако искаш, да си сигурна, че няма да ти се разрони кората.  Simple Smile
Никола, в ликьора е идеално.  Simple Smile

# 131
  • София
  • Мнения: 12 222
Забравих да купя ром а утре ми е късно, ако е в уиски или някакъв ликьор дали ще е добре  newsm78
В уиски.
Аз да попитам тези, които пекат в йенски тавички - мисля Джемма беше писала - слагате ли хартия или само намазнявате?
За хляб само ги намазнявам, но не смея да пробвам с козунака... след малко ще ги слагам, така че въпросчето ми е  спешно  Blush
Много добре е намасли йената. Не слагам хартия за печене.

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Мисля в по-слабоалкохолно е по-удачно.  Grinning  Затова пише в рецептите  ром, коняк...

# 133
  • София
  • Мнения: 12 222
Мисля в по-слабоалкохолно е по-удачно.  Grinning  Затова пише в рецептите  ром, коняк...
Най-силно е ром.  Peace + аромат.

# 134
  • Мнения: 3 020
Благодаря ви.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт