КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 2

  • 52 341
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Може, толко разбирам от алкохоли.  Crazy

# 136
  • Мнения: 1 080
http://prikachi.com/images.php?images/414/8037414Q.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/421/8037421U.jpg
Днес правих втори опит. Пак провал!!! smile3518 Не знам къде бъркам хора.
5 яйца Л-размер, 300 ми мляко, 300 гр. захар, 100 мл олио и около 80 гр. мас, 1 кг брашно, 100 гр. мая( за 2 кг брашно пише на опаковката). Стана рядко не се събираше въобще като тесто, сложих още 300 гр. брашно. Месих, блъсках, двойно не се наддигна, въпреки, че беше цялото в мехурчета и шупли. До последно лепнеше! Криво ляво ги оплетох, разляха се. Опекох ги, ни конец, ни дявол. За първи път ги правя без машина, тази година нямам. Като ги правех с нея нито съм чакала да ми шупне маята, нито съм разтопявала захарта до по следно и резултатът беше завиден. Какво толкова е правила, което аз не мога.
Направо се чудя дали да меся за Великден.
Какво ти е брашното? Според мен приличен вид имат от вътре. За да се надигне достатъчно може би е трябвало да чакаш повече. Тестото втасва за различно време при различни условия. Маята не мисля, че е проблем, щом си спазила препоръчаното количество, може би нещо качеството и?!

# 137
  • Варна
  • Мнения: 2 036
Това е резултата от моя първи опит с месенето на козунаци. Повечко захар е трябвало да сложа, някак купешките са по-сладки.

Скрит текст:

# 138
  • Мнения: 202
последната ти снимка е тоолкова добра, ще го изям  Twisted Evil

# 139
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Гери, как 100г мая на 1кг брашно?! Shocked  Остави пакета, виж какво споделяме тук от опита си. Малко по-горе писах колко мая на Кимболина, виж.  Според мен това ти е основната грешката. А и брашното така или иначе ти е дошло малко, вероятно.  Коя рецепта следваш?

Рецептата ми е подобна на традиционния козунак на Джема, тя даже слага 6 яйца. Не знам как й става на тесто с толкова течни съставки и само 1 кг брашно.

Джемма не тегли брашното, а следи консистенцията, докато стане каквато трябва, няма значение колко ще поеме.

Аз да попитам тези, които пекат в йенски тавички - мисля Джемма беше писала - слагате ли хартия или само намазнявате?
За хляб само ги намазнявам, но не смея да пробвам с козунака... след малко ще ги слагам, така че въпросчето ми е  спешно  Blush

Аз слагам хартия, но в училище например само ги мазахме хубаво с масло. Peace

Pepsilight, хубав се е получил козунака. Колко грама захар сложи, че не ти е сладко, аз писах,  че слагам 350-360 грама максимум и си ни е добре + стафиди и захар отгоре.

# 140
  • Варна
  • Мнения: 2 036
Pepsilight, хубав се е получил козунака. Колко грама захар сложи, че не ти е сладко, аз писах,  че слагам 350-360 грама максимум и си ни е добре + стафиди и захар отгоре.

В рецептата ти пишеше 300 гр. и толкова сложих. Определено си трябват тренировки, за да се получи идеалния козунак. Ама след това ще ми трябват и спортни тренировки.  Joy

# 141
  • Мнения: 6 285
Едни домашни бретцели и великденски курабии  от мен:
Утре - с малко повече късмет - и козунаци!

# 142
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Pepsilight, хубав се е получил козунака. Колко грама захар сложи, че не ти е сладко, аз писах,  че слагам 350-360 грама максимум и си ни е добре + стафиди и захар отгоре.

В рецептата ти пишеше 300 гр. и толкова сложих. Определено си трябват тренировки, за да се получи идеалния козунак. Ама след това ще ми трябват и спортни тренировки.  Joy

Ами тя не  е моя рецепта, аз няколко пъти писах, че слагам до 360 гр захар. По принцип всички рецепти са с 250-300 гр захар. Въпрос на вкус, аз увеличавам,защото обичаме сладко.

# 143
  • София
  • Мнения: 2 649
Накиснах си стафидите в ром, утре ще пека!  Crazy

Аз винаги добавям по 2 с.л захар над количеството в рецептата. Стафидите от рома също леко сладнеят, после нали се овалват в пудра захар, за да не пускат и така става още по-сладко! Peace На друга част слагам шоколад, локум и винаги са много сладки и на конци! Отгоре също се поръсва захар, но това всеки с опита си го преценява как му харесва най-много.  Peace

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 14:55 от petia_tag

# 144
  • София
  • Мнения: 12 222
Накиснах си стафидите в ром, утре ще пека!  Crazy

Аз винаги добавям по 2 с.л захар над количеството в рецептата. Стафидите от рома също леко сладнеят, после нали се увалват в пудра захар, за да не пускат и така става още по-сладко! Peace На друга част слагам шоколад, локум и винаги са много сладки и на конци! Отгоре също се поръсва захар, но това всеки с опита си го преценява как му харесва най-много.  Peace
Не, стафидите не се овалват в пудра захар. Така, влажни се слагат в тестото или аз така правя.  Peace

# 145
  • Мнения: 3 020
Сега ме притеснихте, аз ги мазах с олио, йените... Дали е проблем? Втасват вече. Три козунака станаха. Снимах ги, но после през компа ще пусна снимките.
Морена, по-спокойно ми е с хартия, но пък много ми пречи и много трудно я мачкам по формата. А бе, дразни ме и затова я избегнах. Пък и вие казахте, че може без нея Simple Smile
И да добавя, че явно тънки правя фитилите и като сложа течен шоколад, съвсем прозира. Сигурно пак ще излезе, докато се пекат....

# 146
  • Мнения: 13 131
Джемма, насочила съм се към твоята рецепта за традиционен козунак, ама се оказа, че само със суха мая разполагам. Да почвам ли или за утре да го оставя, т.е. може ли да направя рецептата със суха мая.
А иначе онзи първия ми козунак - за нищо не ставаше, длетава и гадна смес се получи Sad Аз обаче съм решила, че козунаци няма да купувам и смятам да продължа да експериментирам  Mr. Green

и да си допълня въпроса - нали традиционния става на конци, предварително благодаря   bouquet

Последна редакция: ср, 08 апр 2015, 20:49 от blackcat6

# 147
  • София
  • Мнения: 12 222
Сега ме притеснихте, аз ги мазах с олио, йените... Дали е проблем? Втасват вече. Три козунака ......
Не, не е проблем. Важното е добре да бъдат намаслени.

# 148
  • Мнения: 3 020
Сега ме притеснихте, аз ги мазах с олио, йените... Дали е проблем? Втасват вече. Три козунака ......
Не, не е проблем. Важното е добре да бъдат намаслени.

 Hug Супер.
И да спомена, че сега сложих мая на Йоткер, а винаги работя с френската.
Скрит текст:







# 149
  • София
  • Мнения: 12 222
Много добре изглеждат, пу, пу.. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт