Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 71 228
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Да попитам в София в близост до метро и не в някой трънка баш накрая на града (средна хубост квартал) може ли да се намери  двустаен тип всекидневна с кухненски бокс и спалня,ако не е първи и последен етаж (то ще е старо строителство за по-евтино) който да не е в окаяно състояние за около 70 000лв и по колко вървят тези средно (квадратурата около 50-60кв.м (не съм много на ти с квадратури)  newsm78 

За тези пари близо до метро... панел в Обеля или Надежда, евентуално ново строителство в Модерно предградие (от северната страна на Сливница).

# 166
Emia,че какъв е проблемът с първи етаж над магазини, според теб?
А какви са предимствата?
Не ми харесва и толкова, защо трябва да обяснявам. Искам спокойствие.

# 167
  • 2860 км северно от Екватора
А какви са предимствата?
Не ми харесва и толкова, защо трябва да обяснявам. Искам спокойствие.
И аз не харесвам, дори и под наем трудно се отдава. Може магазина да фалира, тогава зимата става кучи студ, не дай боже да има северно изложение.

# 168

Шум. Живяла съм в такъв. Шум до откат. Спират от големи камиони, до стари, раздрънкани микробуси, блъскат се врати, свалят се каси с бира, хляб и кисели млека през 5 минути. Шумът е ужасяващ, спират и коли, на работещ мотор, за едни цигари, пак се блъскат врати, сутрин, леля Пена за хляб като отиде се чувства длъжна да си поговори под прозорците на висок клас с магазинерката. Ходи спи в събота и неделя, те работят, нищо, че ти почиваш. Отделно лятото, като се напече асфалта няма въздух, често е и по-тъмно, защото си ниско долу и трябва да включваш осветление посред бял ден. Въобще-минуси много.

# 169
И аз не харесвам, дори и под наем трудно се отдава. Може магазина да фалира, тогава зимата става кучи студ, не дай боже да има северно изложение.
По същата логика може апартамента под вас може да е празен и отопляването ви да стане трудно и скъпо,както при нас.Търпиш, нищо не можеш да направиш.
Затова смятам,че всичко е според конкретния случай.Имам впечатления от апартаменти над магазин за компютри,козметично студио,банка и неголям квартален магазин за хранителни стоки.Живущите над тях нямат никакви проблеми,дори им е по-топло,тъй като долу се отопляват постоянно,за разлика от апартаменти,в които топлят по една стая и то вечер след работа.Шумът не е по-различен от шума в сгради без магазини.
Josellyn ,бих направила компромис с квадратурата в случай,че по-малкият и евтин ап. е по-функционален.Понякога големият апартамент има символична кухня,баня и тоалетна,малки спални за сметка на коридор като тунел,разточителни дневни и тераси.По-малък,но по-функционален е по-добре.Северът не ме бърка,ако е незасенчен и има ТЕЦ.Предпочитам го пред засенчен от бетон юг.С първи и последен етаж не бих направила компромис,знам какво е.Гледката бих я прежалила,но не и локацията.А ако не мога да си позволя и локация и ще трябва да шофирам с часове до работа и училища,ще отида в къща извън града.Така и така ще се пътува,поне да си заслужава.Или няма да купя нищо,а ще живея на квартира до по-благоприятен финансов момент.

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 10:07 от LilaC

# 170
  • 2860 км северно от Екватора
Не мога да сравня апартамент на среден етаж , необитаем отдолу с апартамент на първи етаж над магазини...да се уточним и за магазина за да стане по ясно. Laughing
Колкото и да е студен, все пак има изолация и е жилище отдолу.според мен има разлика, както и цените им са различни. Получаваш за каквото си платил.

# 171
Не бих направила компромис с:
- локацията,трябва да ми е удобно и да не е гето
- етаж , не искам първи и последен, съответно никакви скосявания
- изложение, никакви северни стаи или оголени стени на север
- да не е на шумен булевард и мястото да е тихо
- брой и функция на стаите. То е ясно, че ако съм тръгнала за 3стаен, ателиета и къщи изобщо не гледам
- простор около сградата. Иначе каква е сметката да си взема слънчево жилище на ет.3, ако на метри от мен има блок 6 етажа
- поддръжката на сградата, общи части
- градинка евентуално, да се продава и гараж, да има магазини, аптека наоколо

Бих направила компромис с:
- да е за тотален ремонт/преустройване (особено, ако цената го позволява)
- по-малки стаи, защото все пак с момента има доста избор от многофунционални мебели, не намирам за нужно да държа тонове боклуци и като цяло не ми трябва много
- липса на втора тоалетна. Е, по-хубаво е да има, но ако всичко друго е наред с жилището

П.С. Сега като виждам списъка си давам сметка, че не сме толкова "без особени претенции", колкото си мислехме  newsm78

# 172
Не бих направила компромис с:
- локация/местоположение - да е квартал, в който не ми е приятно да живея;
- присъствие на ромско население - гето с непрекъснат шум и висока престъпност;
- много голям булевард - то и на другите улици е шумно, но, ако е някой, където минава половин София + градски транспорт, шумът сигурно е в пъти по-висок;
- етаж - нещо, което не може да се промени. Не бих желала 1-ви етаж. От 2-ри нагоре става...
- квадратура - също непроменимо. Най-тъпо ми е, като търси човек например тристаен, а го водят на друстаен с кухня на терасата... ooooh!
- влага и подпочвени води - ако се видят изобщо. Понякога са добре замаскирани, но после ще се берат ядове....

# 173
  • София
Някой има ли информация за качеството на строителство на Бигла 3?
Виждам, че в момента строят 3 жилищни сгради в Дианабад на горе долу прилични цени, но как са като качество?

Здравейте, аз също се интересувам ако някой знае да сподели за качеството на строителството на Бигла - 3. Харесва ми локацията, където строят в момента.

# 174
Вместо запис в новата тема, влизам със следния въпрос:

Искаме да купим жилище на името на двама ни (нямаме брак), като разполагаме със средства за данъците, таксите, комисионните - останалото ще бъде ипотечен + потребителски кредит, банката е вече избрана и са проведени предварителни разговори с кредитен специалист, ще бъдем съдлъжници по кредита. До дни свършва срокът на изпитване на приятеля ми (преминава на постоянен договор) и ще вземе служебна бележка, която ще ни позволи да подадем искане за предварително одобрение или направо за кредит, аз вече имам издадена такава за доходите ми от моя работодател от преди няколко дни. Вече извадихме и удостоверения за семейно положение от ЕСГРАОН и липса на задължения от НАП.
Харесали сме жилище, на което ходихме на оглед. Въпросът ми е, каква е следващата стъпка? Да искаме предварително одобрение от банката и тогава да предложим капаро за жилището? Или да повикаме оценител и да кандидатстваме направо за жилищен кредит без предварително одобрение? В такъв случай кога се дава капаро и се сключва предварителен договор? Моля да ми помогнете да си изясня стъпките, че леко ми се губи последователността на действията.

# 175
  • Сф
Не бързай с 10%-тното капаро без да имаш предварително одобрение от банката. Ако мислиш, че имотът ще го вземе някой друг можеш да оставиш стоп капаро от 200-300лв макс (може и повече, зависи какво се договорите с продавача.) Междувременно кандидатствай за предварително одобрение, защото не знаеш със сигурност дали ще ви одобрят за срока, който искате или за вноската, кояот искате. След като си готова с предварителното одобрение може да се наложи да извикаш оценител, защото някои банки отпускат  кредит на по-ниската от двете цени- пазарната или на оценителя. Така че говорете с банката колко ще ви отпуснат, ако ценката ви е по-ниска от пазарната цена.
Чак след това можеш да подпишеш предварителен договор. Обикновено в него има срок (около месец) до който трябва да се изповяда сделката. Междувременно пускате реалното искане за кредит в банката, то е готово за няколко дни.
Внимание- банките работят с определени оценители, посуветвайте се с тях преди да наемете някой.

# 176
Да, притеснява ме дали някой няма да ме изпревари с имота, но от друга страна не знам дали е практика да се дава някаква малка сума за стоп-капаро и дали продавачът ще се съгласи. Всъщност даването на стоп-капаро с какво задължава продавача? Да ме изчака определено време? Къде/в какъв документ се договаря това време?

Иначе - да, банката ще ни даде списък с оценители и от тях ще трябва да си изберем, ще ни отпуснат ипотечния кредит според неговата оценка.

# 177
Кредитният консултант на банката би трябвало да знае дали ще ви отпуснат желаните суми,те имат опит и според мен още при приемане на документите са наясно.Така беше при нас,като отидохме да попитаме само за ипотечен кредит/преди да сме подали молба за кредита/,след като ни разпита за доходи,кредити,трудов стаж и др кредитният консултант ни даде информация колко ще ни отпуснат и за какъв максимален срок,при каква лихва и тн, това съвпадна с предварителното одобрение.Също смятам,че ако има желание може да ви  ориентира с избора на оценител.

# 178
Добро утро Simple Smile

Предупреждавам, че може и много глупав въпрос да имам  Mr. Green Mr. Green

Мога ли след като "купя" апартамент без разрешение за ползване да го застраховам срещу неизпълнение от страна на строителя. Напрактика да си застраховам имота срещу непострояване?

# 179
  • Сф
Да, притеснява ме дали някой няма да ме изпревари с имота, но от друга страна не знам дали е практика да се дава някаква малка сума за стоп-капаро и дали продавачът ще се съгласи. Всъщност даването на стоп-капаро с какво задължава продавача? Да ме изчака определено време? Къде/в какъв документ се договаря това време?

Иначе - да, банката ще ни даде списък с оценители и от тях ще трябва да си изберем, ще ни отпуснат ипотечния кредит според неговата оценка.

Да, практика е да се оставя стоп капаро. Продавачът ви пази имота месец (или колкото се договорите), а вие му показвате един вид,че сте сериозни.
Може да напишеш неещо на компа като договор за да не е просто обещание.

Общи условия

Активация на акаунт