Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 157
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • In the shadows of my mind
Разбирам опасенията за имоти на първи етаж, па макар този етаж да дава възможност за някоя огромна тераса над магазини или нещо подобно (аз съм пристрастна, тъй като на мен тераса ми е топ приоритет наравно с другите най-ключови показатели за имот). Но не разбирам страха от последен етаж, освен, че може да протече. Всичко останало в последния етаж ми е ок - нямам съседи отгоре, имам гледка, не дишам прахоляка от улицата, няма потоци народ по стълбите и асансьорите...

# 346

Съгласна съм с всичко. И все пак рискът ми се струва по-малък и пораженията също по-малки, отколкото да се плати 40,50%

За мен при покупката на зелено всичко е проучване на строителя: минали обекти, доволни клиенти, документация, финансиране, реноме, регулярни огледи, дали се работи усилено. Ако всичко това е наред, директно покупка, прехвърляне, нотариален акт и строг договор, в какво състояние трябва да бъде предаден обекта (вид, завършеност, материали). При собственост върху имота за допълнителна гаранция една застраховка срещу непострояване също е добра идея.

Всичко изброено е нашия подход, който пасва на нашата ситуация, разбира се.

Josellyn, проблемът с покрива е, че повечето строители дават 10, 15, макс 20 години гаранция. След това (а и преди това) занимавката е основно за потърпевшите. Дори и съседите да са супер читави, докато се задвижи процедура и всичко, реално ще тече у нас...

# 347
Най-важната информация за покупка на зелено е какво е текущото състояние на строителната фирма,а точно това няма как да се научи.Може предните обекти да са били отлични,с добри отзиви и коректен срок.В един момент има затруднения,започват икономиите и шанаджийските номера с материалите,закъсненията с обясненията,че "работят и на друг стоеж".Накрая това,което получаваш,няма нищо общо с договореното.И да осъдиш,най-много да се овътриш и със съдебни.

Абе,идеален вариант няма.Действаш според парите и интуицията си и каквото ти е писано.

# 348
Номерата на сртоителя са едно на ръка и много от тях няма как да ги усети дори специалист в бранша .Поради спецификата на процеса за някои показатели се съди само по документи, а те за съжаление има как (не казвам че е непременно) да се натъкмяват.
Има и друг проблем.Лично ми се е случвало да получа некачествен бетон.По документ бях платила една марка,количеството и доставката бяха ок,но след година бетона започна да се рони измамата цъфна.За да докажа измамата трябваше да поръчам проба в лицензирана лаборатория и на базата на разминаване м/у това което е по фактура и това което установи лабораторията да се опитам да осъдя бетоновия възел.Разходите по-доказване на измамата се оказаха по-големи от евентуалните обезщетения и начинанието се оказа безмислено.Тези дреболии се знаят в бранша  и никой не е застрахован.Оказа се в последствие ,че от няколко години предлаганият цимент на пазара е със силно занижено качество поради производствени причини.С него поради липса на избор работят всички .
Много е възможно такива ''изненади'' да се случват и при други матреиали и това съвсем отделно от репутацията  и намеренията на строителя.Но според мен това са ''бели кахъри''.
 Случва се платежоспособни клиенти да променят плана  и то законно в процеса на строеж и това да не стигне до знанието на другите собственици.Като нищо може да се окажете собственик на жилище над което има тонове земна маса под формата на зимна градина или да кажем басейн и изобщо да не разберете.Тези и други приумици сериозно товарят конструкцията на сградата,но е законно и се случва и даже никой не е длъжен  да ви информира че от момента в който сте заявили желание да купите даден апартамент  до момента в който при акт 16 го платите и станете собственик в сградата са настъпили доста съществени промени.Като нищо може да си останете в неведение.
Не казвам че се е случило незаконно или че непременно е опасно,но съм убедена ,че би било справедливо като собственик да бъдете в правото си да ви  информират задължително.
Съдебната система не предлага кой знае какво за да се противодейства на такива несправедливости.

# 349
За повечето от тези лоши сценарии, не си защитен и като купувач на жилище на вторичен пазар.

# 350
За да се случи законно това едно от изискванията,което е  нужно е съгласието на всички съсобственици в етажната собственост. За това се прави само докато собственикът е един (строителя) .
А няма и как да ''се случи'' незабелязано при населен блок си е направо невъзможно,да не споменавам че би било лудост да се опитват такива неща без нужните разрешения.Абсурд.

# 351
 Ако купуваш жилище от собственик, който не е строителят, пак може бетонът да не е качествен, над теб да са преустроили на зимна градина и т.н. Просто и в двата случая има голяма доза късмет и всичко, което може да се проучи - да се проучи, провери и т.н.

# 352
За повечето от тези лоши сценарии, не си защитен и като купувач на жилище на вторичен пазар.

При строените преди 1990 г жилища имаше много по-строги изисквания и контрол, макар че много се крадеше, само че хем се крадеше, хем се влагаше и достатъчно материал при самия строеж, тъй като тогава никой нямаше да рискува да влезе в затвора, ако нещо стане с конструкцията. Пък и всички в бранша работеха за едната заплата, така че нямаше да си рискуват свободата и хляба, за да подпишат, че нещо е наред, ако не е. Така че вероятността за тези лоши сценарии е много по-малка при старото строителство. Там има други лоши сценарии, особено за сградите по центъра - да са бутани стени и да са правени други неразрешени преустройства, за да се направят отдолу магазини, фитнес центрове и пр., или пък някой да си е преместил кухнята на терасата, а тоалетната - в коридора.

# 353
Просто и в двата случая има голяма доза късмет
Точно казано отваряш си очите на четири и пак стискаш палци за късмет. Без значе ние ново старо ,на зелено или построено всяко си има своите възможни уловки.
И няма такова,при което

# 354
Ех, ми рискът сам си го минимизираш, доколкото е възможно с проучване, ослушване, строг контрол и т.н. Има толкова неориентирани и доверчиви хора, за които определено рискът е по-голям.

# 355
Здравейте,

Някой мнение за Ваклин Груп в младост 2?
Имат 2 сгради там, уж до края на годианта трябва да са готови и обещават да са доста качествени на цени около 800 евро квадрата ?

# 356
Разбирам опасенията за имоти на първи етаж, па макар този етаж да дава възможност за някоя огромна тераса над магазини или нещо подобно (аз съм пристрастна, тъй като на мен тераса ми е топ приоритет наравно с другите най-ключови показатели за имот). Но не разбирам страха от последен етаж, освен, че може да протече. Всичко останало в последния етаж ми е ок - нямам съседи отгоре, имам гледка, не дишам прахоляка от улицата, няма потоци народ по стълбите и асансьорите...
Joy Joy Joy  Аз също търся първи етаж с голяма тераса или дворче. Нещо ме е подгонила селянията, но искам въздух. В Стилардс к- с, до МОЛ Б- я гледах 203 кв. за 60 000 Е, югозападно... Докато се начудя се продаде... Дървеница, с извинение, ми се вижда на " гъза на географията", но на поляните бих забила колците- искам птички да ми пеят сутрин, да лае съседското куче, да няма прах и мръсотия..., гр. трансторт не ползвам, детето и без това го извозвам... А на Кумата какво и е...? Като се пуснеш по Б- я, по инерция... за 3 мин си на МОЛ- а и БИЛЛА, за 5 мин. на НДК...

# 357
  • София
Ех, ми рискът сам си го минимизираш, доколкото е възможно с проучване, ослушване, строг контрол и т.н.
Да, да, мислиш си.
Купуваш си проверено от всякъде жилище, изплащаш го години напред.
След 2 - 3 год. съсед под тебе се опаричва, купува още 1 апарт. на етажа и прави ремонт. Разбива носещи стени, вкарва вода и канал, където не трябва. Стените ти се напукват, блока става опасен....
Шанс съседите да разберат е минимален. Но все пак разбрали и плахо се жалват. Ами няма  резултат - той е оперирал бившия кмет, жена му лекува сегашната кметица.
Какво правим в подобен случай?
ПП - горното не се случва в мой имот. Чувала съм историята от позната.

# 358
Че кой ще му разреши да избива носещи стени, ако ще и на бате Гойко, разтеглените сухожилия да оправя...

# 359
  • София
Той не е питал за разрешение - влиза бригада мангали и млати наред по стаите. Плана е - каквото кажат шефа и шефката/докторите/.
Май в предната тема се размятаха снимки на ЕПК апартамент 1 ет. в Младост, в мазето направен  басейн с вътрешна стълба....

Общи условия

Активация на акаунт