Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 101
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • Сф

...Само за едно отваряне на врата 3.6% са ужасно много.
Замисляли ли сте се колко труд, усилия, време стоят зад това "отваряне на врата"? Вие колко врати можете да отворите?

С интерес очаквам от Вас да разбера колко са усилията и трудът за отваряне на врата.

# 511
  • София
Нашият пазар има един куп недостатъци (за част от тях дори не подозирате), но има и един голям плюс - никой не може насила да ви накара да направите каквото и да било. Ако ви предлагат некоректни и подвеждащи договори, не ги подписвайте. Ако обявите са фалшиви - достатъчно интелигентни сте да ги разпознаете - не звънете.
Ако продавате сами - по никакъв начин не ползвайте услуги на агенции. Ако търсите сами - обикаляйте, разпитвайте, намерете си сами вашия имот, подгответе и финализирайте сделката директно с продавача.
Все един ден тоя пазар ще се регулира... Дотогава разчитайте на собствените си глави.
Другото е баналното плюене "по интернет".

# 512
Нашият пазар има един куп недостатъци (за част от тях дори не подозирате), но има и един голям плюс - никой не може насила да ви накара да направите каквото и да било. Ако ви предлагат некоректни и подвеждащи договори, не ги подписвайте. Ако обявите са фалшиви - достатъчно интелигентни сте да ги разпознаете - не звънете.
Ако продавате сами - по никакъв начин не ползвайте услуги на агенции. Ако търсите сами - обикаляйте, разпитвайте, намерете си сами вашия имот, подгответе и финализирайте сделката директно с продавача.
Все един ден тоя пазар ще се регулира... Дотогава разчитайте на собствените си глави.
Другото е баналното плюене "по интернет".
Hug Hug Hug

# 513
Е, това им е трудът и усилията де... Да си връткат едни и същи снимки. Този за 50... Е, го капарирали преди половин час, но имат същия за 85... Е... Да не е лесна работа да търсиш балъци..., наистина си е труд и усилия...
Проблемът на агенциите не са клиентите,а колегите им.Прекалено много са агенциите и брокерите за бедна малка държава с няколко само живи града.Затова лъжат за обявите,крадат си снимки един от друг и падне ли им клиент,гледат да го оскубят,преди да го е докопала конкуренцията.Те ли не знаят,че 3,6% комисион от продавача и толкова от купувача е прекалено?!Рядко хващат клиент,рядко става сделка,а разходите се трупат,затова да има едно лесно и 50 % ще си направят комисионната.
Това дразни и купувачи,и продавачи и гледаме да ги заобиколим.
Бедни сме,а беден човек-жив дявол.Важи за всички участници в тоя пазар.

# 514
Точно така, такава е картинката:) И може да се потретя, ама на всички ни е известно, че всички брокери са уроди:) Ама пък освен това, с уродите или без, всичко пък, което се предлага на пазара, са кимизарници. Така че набутването ви е неизбежно, при всички положения ще купите кимизарник, с абсолютна сигурност ще се набутате с цената, и уродите ще ви вземат 3,6% комисионна, а ако после в накякъв последващ момент се опитате да продадете, с учудване ще установите как не можете изобщо да вземете цената, която сте платили. Отдавна свърши тя тая дето ще купите и после ще продадете на тройна цена - това важи само за имоти, които сте купили преди 2006 година. Сега каквото и да направите, сте вътре, само ще напълните гушите на брокерите - уроди, на държавата, на нотариусите и на продавача на кимизарника. Да, всички после пишете колко изгодно сте купили, какъв ви е хубав апартамента и как сте го взели без пари - ама както е казал Хитър Петър на Насредин Ходжа - хубаво лъжеш, ходжа, ама аз не ти вярвам. Това ви е утехата после, да се хвалите по форумите какви сте били печени, ама ако наистина сте направили сделката на живота си, няма да имате нужда да се хвалите по форумите. Каквото и да направите, ще сте взели някой кюмезарник и ще сте ръснали няколко шапки с пари, при всички положения много повече от реалната му стойност. Така че, ако искате да не се набутате, навремето имаше един министър-председател Димитър Попов, който каза - За Бога,  братя, не купувайте! Не купувайте, за Бога!  Laughing

# 515
Грубичко изказване, но пред алтернативата да пълня гушата на някой всеки месец с по 600 лв за сносно жилище, предпочитам за бога да купувам братя и после да си е мое.....

# 516
Не грубо, а прекалено грубо звучи това с пълненето на гушите на някой, който дава жилище под наем. Защото докато някой ял, пил и се веселил, друг спестявал и се тъпкал да живее с родители/като в моят случай/ за да отдава жилището си под наем. Който даже не е и толкова висок,имайки в предвид постоянни ремонти, данъци, некоректни наематели. А изхабените нерви и куп неприятности даже не ги и отразявам.

# 517
Не грубо, а прекалено грубо звучи това с пълненето на гушите на някой, който дава жилище под наем. Защото докато някой ял, пил и се веселил, друг спестявал и се тъпкал да живее с родители/като в моят случай/ за да отдава жилището си под наем. Който даже не е и толкова висок,имайки в предвид постоянни ремонти, данъци, некоректни наематели. А изхабените нерви и куп неприятности даже не ги и отразявам.

И на мен ми звучи грубо, чак просташко! Naughty

# 518
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако човек няма други доходи, с парите от един наем трудно ще живее, да не говорим да си пълни гушата.

# 519
Някой търси ли хубав 2 ст. НС  в Борово?
Да,но зависи къде в Борово. Ако искаш ми пиши и на лични.
И на мен също на ЛС, моля

# 520
Днес си преслушах лихвите по депозитите. Няма такива лихви  Shocked 0.20% и 0.50% Сериозно се замислям за покупка на жилище. Но пък как не ми се занимава с отсяване на обяви, ходене по огледи и т.н  ooooh!

# 521
И от мен един въпрос, свързан с комисиона към брокер. Как точно се очаква при всички случаи, купувачът да заплати 3% на брокера, който отключва в следната ситуация:
Вариант 1 - имам си примерно брокер, с когото съм си договорила 3% комисион. Идва брокера на продавача, предполага се, че от него ще вземе 3% и ни отключва, за да можем аз, и моят брокер примерно, на когото съм обещала 3% да видим апартамента. В този случай, моят брокер, дължи ли на другия брокер % от неговите, обещани от мен 3%?
Вариант 2 - отивам сама, без брокер, на оглед, за който оглед, брокера на продавача ми отключва да погледна апартамента. Този същия брокер, изведнъж иска от мен 3% за да ми отключи, съгласно разказаното в по-предишни постове.
Сега, ако при вариант 1, моя брокер не дължи нищо на брокера на продавача, защо във варинат 2, когато същия този брокер ще извърши аналогична дейност по отключване, да очаква от мен 3%.
Не е ли заинтересован тогава, да получи примерно, ако имам добра воля от мен 1%-1,5%, вместо да настоява за 3% от мен?
Въобще малко ми става неясно, как хем да си имам брокер, хем да се плаща на другия брокер и не се ли получава доста голяма странност? Не знам дали успях да си задам въпроса разбираемо, но наистина ми се струва, че ако нямам изрично избран мой брокер, не би трябвало брокера на продавача да изисква от мен 3 % ако съм без брокер, а ако съм с брокер, същите тези 3% изведнъж да НЕ ги иска newsm78
Може пък и аз да не съм разбрала напълно ситуацията.

# 522
  • София
Според мене - ако си имаш брокер се разбирате колко % комисионно да му дадеш. Все пак той е намерил  имота, свързал се е и те води на оглед. Би трябвало да ти е съветник, да прави всичко в твоя полза. Брокера на продавача  се разбира с него.
Ако нямаш брокер, но искаш оглед брокера на продавача ти продава информация за обекта. За това му дължиш %. Може да пробваш да договориш по-нисък от 3%.
аз така го разбирам. Работя само с 1 определена, доверена брокерка.

# 523
Вариант 1 - имам си примерно брокер, с когото съм си договорила 3% комисион. Идва брокера на продавача, предполага се, че от него ще вземе 3% и ни отключва, за да можем аз, и моят брокер примерно, на когото съм обещала 3% да видим апартамента. В този случай, моят брокер, дължи ли на другия брокер % от неговите, обещани от мен 3%?
Вариант 2 - отивам сама, без брокер, на оглед, за който оглед, брокера на продавача ми отключва да погледна апартамента. Този същия брокер, изведнъж иска от мен 3% за да ми отключи, съгласно разказаното в по-предишни постове.
Ако имаш брокер,той ти търси имот,срещу което му дължиш 3%.Естествено,той ти казва,че ако харесаш нещо без него и не от сайта му,той има грижата да се свърже с колегите си за оглед.Пак ще му дължиш 3%,а той дава от тях половината на брокера на купувача.
При вариант 2,ако правилно съм те разбрала,отиваш сама,следователно сама си открила имота в сайт или на място.Аз лично бих отишла сама,без моя брокер,тъй като има шанс да спазаря по-малко от 3%.Докато при вар.1 маймуните на клона са много и под 3% комисион няма да паднеш.Освен ако брокерът ти е толкова оправен,че ти уреди сериозна отстъпка,но аз нямах този късмет.
По принцип това с уреждането на отстъпките е мит.Продавачът тръгва с някаква сума,от която е предвидил да направи символичен отбив,и гледа какво се случва.Никакъв брокер не може да го уговори да свали стабилно,преди да започне да го притиска времето.
А след като се запознах с няколко брокера,абсурд да им поверя проверка и изготвяне на документите.Само с адвоката ми.Което поражда въпроса за какво ми е брокер,но това е личен опит.

# 524
Благодаря Ви за отговорите.
Аз не отричам и приемам за естествено, да платя 3% когато съм си избрала брокер и сме си ги договорили тези 3%. Отричам, когато нямам брокер, да искат от мен 3%.
При вариант 1 -
Имаме  Брокер 1 на купувач - 3% от купувача - и - Брокер 2 - 3% от продавача

При вариант 2 -
Нямаме Брокер1 на купувач - следователно 0% от купувача - и - Брокер 2 - 3% от продавача.

Как изведнъж се почва изобщо дискусия за взимане на пари от купувача, при вариант 2 , това не ми го побира главата, ама явно не съм достатъчно умна Simple Smile

Все пак, от скоро се оглеждаме за имот, затова и задавам такива въпроси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт