Как да отгледам босилек

• 8 287
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
аз си бях взела семена от джъмбо и бриколаж, на мента, босилек и дори чери домати - всичко тръгна, дори реколта имахме. С готовите саксии - от пикадили- проблем със самото растение нямах, но в пръстта имаше гъсеници, които впоследствие почнаха да дъвчат всичко, включително доматите.

# 16
За босилека съм чула, че трябва температурата да не пада под 20 градуса за да никне.
В едно сандъче последно посях магданоз, копър и босилек за 10-на дни мисля поникнаха, сега са по 10-12 см. Семената ги взех от Кауфланд, не помня марката.
Почвата, която купих от там обаче е пълен боклук и мухлясва, не си купувайте пликове с почви от там.

# 17
  • Sofia
Почвата, която купих от там обаче е пълен боклук и мухлясва, не си купувайте пликове с почви от там.
А така...  Crazy
Мерси за отзива, но кажете и пръст/почва от къде, коя... препоръчайте, моля!

# 18
 някой разсадник около вас сигурно продава.
А най-добре ако се намери някой доказано добър производител на тор от червени червеи, много го хвалят.

# 19
  • На брега
За колко време ви поникнаха растенийцата от семена? При мен е на село в земята директно. Но май мина повечеот седмица-никакви признаци на живот.... В къщи разсади на доматки правих,за 3-4дни вече се виждаха тънчки стъбълца.
Aз по това време вече не смея да сея дребни семенца директно на двора. Пред очите ми виждам как ги отмъкват мравките. Февруари-март приключвам със семенцата за директна сеитба на двора (освен някой по-едри, които се сеят по-късно).  Питай някоя съседка как се спасяват от мравките. Има препарати против насекоми, но на село някой поливат със сапунена вода... не знам колко е ефективно.
Босилек може да се засее по всяко време в саксия. И според мен е непретенциозен.
Магданоз пониква мнооого бавно. Трябва му поне месец (при мен) за да поникне. Него сея направо в леха навън, края на февруари-март. В саксия, завит с найлонче за да поникне по-бързо не съм пробвала.  Покълвала съм ситни семенца между два слоя домакинска хартия, напоена със спрей и запечатана в плик с цип за няколко дни. Някой имат уреди за кълнове и поници и си помагат и с тях, но ако става въпрос за малко растения за тераса и аз бих си купила поникнали растения, освен, ако не е драстична разликата между цената на пакет семена и една бройка живо растение.

# 20
  • София
Аз съм насадила семена в саксия, обаче нищо не се случва!
Другите саксии, със семена за цветя отдавна покараха.

# 21
  • Sofia
Моите, икейските са на 2-3 седмици, вътре стоят, на източен прозорец. Клик на снимките.    
А днес гледам, че и в една саксия на балкона (южен, но сме на около 2 градуса по-хладно от баш София) се е подал босилек, на който не се надявах, Щото на семената им беше минал срокът за годност, разбирате ли...  Whistling  И той е на на толкова - 2-3 седм.
Също днес са се подали и по едно стръкче от магданоза (той бил по-бавен, та чак се усъмних, че е такова,  'ми не някоя тревица случайна Wink ) и копъра. Мълчание е само при девисила за сега. Тези са на балкона също, но на 10 дни дни най-много.
   Пък ей сега ще сложа и мента, и чубрица, на балкона.

# 22
Аз такъв хубав си купих и го съсипах... Поливах го всеки ден, че така бях чела и се оказа, че му е дошло в повече... Не знам може ли да се спаси, повехнал е и част от стебълцата са покафенели  Sad

# 23
И на мен ще ми е любопитно, какви семена точно сте купили, защото два пъти купувам и двата пъти някакви цвятя червени и жълти изникват, следа от босилек обаче никаква  Grinning

# 24
  • София
Моите са Градинар. Обаче цветята от същата фирма покълнаха, както казах.

# 25
И на мен ще ми е любопитно, какви семена точно сте купили, защото два пъти купувам и двата пъти някакви цвятя червени и жълти изникват, следа от босилек обаче никаква  Grinning
Поливай посятото много внимателно и го дръж на слънце.
Семена за босилек съм взимала различни марки/които не помня/ , но обикновено от Практикер,Кафланд , Бриколаж.За да изникнат по бързо трябва да е топло и слънчево.

# 26
Markrit, миналата година семената ги бях купила от баумакс и карфур. Засях ги в началото на лятото и ги изкарах на слънце на терасата, много бях стриктна и с поливането, абе всичко каквото си пишеше на опаковката беше изпълнено. Накрая си имах прекрасни цветя, но не и босилек. Сях втори път, този път освен босилек купих и риган. Същият ефект постигнах, даже моят мъж не спря да се майтапи с мен и моите подправки  Laughing

# 27
  • София
Абе и аз май съм така - помислих си даже, че съм се объркала и съм посяла цвета и босилек на едно място.
Поникна 1 стръкче босилек и останалото - цветенца!

# 28
Абе и аз май съм така - помислих си даже, че съм се объркала и съм посяла цвета и босилек на едно място.
Поникна 1 стръкче босилек и останалото - цветенца!

Е поне не са треви, че на мен една година цяло сандъче с трева поникна и е толкова устойчива, че престих пръста в една голяма кофа, ако ми потрябва уж и на другата година пак поникна трева, посяла съм си я и си расте Mr. Green

# 29
  • по пътя
Аз такъв хубав си купих и го съсипах... Поливах го всеки ден, че така бях чела и се оказа, че му е дошло в повече... Не знам може ли да се спаси, повехнал е и част от стебълцата са покафенели  Sad
Именно по тази причина моят вирее чудесно, аз обикновено забварям да ги поливам, но нямам умрели цветя до сега. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт