НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 407
  • 710
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
Felis , има различни виждания за подсладителите. Но като цяло, най-безвредни са стевията, а според Тим Ноукс и захарните алкохоли - като ксилитол, еритритол и др. Само не бива да се прекалява с тях, а да се използват от време на време.
имам някакъв спомен, че май Шоки беше писала преди време, че в някакво африканско племе я ползвали като хормонален стимулатор или нещо подобно  Embarassed Дано да не заблудя някой, голяма съм блейка, ама помня, че и тя не беше безвредна.  Grinning

# 616
Май ставаше въпрос, че се ползва като контрацептив. Но я водят като един от най-безопасните подсладители все пак.

# 617
  • Пловдив
Грийн, ако имаш нужда от бърза енергия, можеш да пробваш фурми с какаови зърна. Изключително ободряващо, сравнително приемливо и на мен лично 2-3 фурми с по 4 зърна вътре всяка ми дават много енергия.
Разтваряш фурмата, махаш костилката, слагаш вътре 1-2 какаови зърна и става супер!
А иначе вероятно наистина иде реч за нужда от повече енергия, но пък и ако тази нужда се задоволява твърде често с кофти шоколад, да речем, не изключвам да се получи пристрастяващ ефект към шоколада в един момент...Съдя и по децата. Моите не налитат на сладко и не са сладкозависими. Но имаше един период, в който свекърва ми ни беше на гости и започна всеки ден да им купува шоколад. После сума ти време си го търсеха редовно, макар че бързо коригирах този пагубен навик.  Mr. Green А иначе минават покрай шоколадите и хич не се впечатляват.
Също можеш да пробваш с това или нещо подобно - безглутеново оризово десертче, 10 гр В на едно десертче. Сравнително изчистено съдържание и добър вкус.
Виж тук

# 618
много е гадна стевията, първо я пробвай, после си купувай сериозно количество
а в кафето е мега гадна  Mr. Green

# 619
Грийн и аз я обичам много тази комбинация фурмите с какаови зърна  Peace убийствено вкусна е  Laughing
Може ли да попитам нещо  Embarassed
Аз нали съм бременна в момента и се старая до колкото ми е възможно да спазвам режима, но си позволявам малко ВХ от рода на 1 банан или овесени ядки, но това за целия ден, другите ВХ са основно от зеленчуци. Та въпроса ми е кога е удачно да ги ям ВХ сутрин или вечер ?
Към момента си ги хапвам сутрин на закуска до 9.00 часа най-късно и после до вечерта съм изцяло стриктна на режим  newsm78
Благодаря Ви предварително Simple Smile

# 620
  • Пловдив
Веси, по принцип въглехидрати е по-добре вечер да се консумират. Обаче ако не ти отварят апетит по принцип или за сладко, не смятам, че е чак толкова фатално и сутрин да ги ядеш.  Peace
Шоки, забравих да благодаря за поредната интересна и наистина впечатляваща информация! Мен такива неща отдавна не ме шокират, само се натъжавам от осъзнаването на факта, каква всъщност е човешката природата и на какво е способен човек, когато е воден от егото си... Sad

# 621
  • София

Вив, като си мазно адаптиран и правиш въглехидратни преяждания, повечето калории се струпват като мазнини /излишната енергия/. На другия ден/дни, когато се чувстваш "виновен" и се опитваш да влезеш "в правия път", мазнините не излизат за да се топят за енергия, защото са разбрали че ги "лъжеш" и прибягват до употреба на мускули за енергия. Въобще цялата работа е една голямо надлъгване между теб и тялото ти /мозъка ти!/.

Хм ... нещо не ми "звучи" тази теория  Thinking 
Грийн, кой е автора й? Странна ми е. Като цяло, при трениращи хора, които използват мускулите си, прибягването до мускул за енергия става по-трудно, отколкото при не трениращи. Все пак тялото "знае", че те "трябват" и ако има достатъчно аминокиселини, мисля, че не посяга много на мускули.
И това дето мазнините са разбрали, че ги лъжеш ... малко ми издиша цялата работа.
То и аз не съм специалист, нито имам за цел спор, просто така си разсъждавам.  Embarassed

Бих опитала туй чудо с фурмите и какаовите зърна, но ме е страх, че ще омета половината кутия и затова не смея да купя  ooooh!

# 622
Така е, Вивиан, издиша  Laughing Истината е, че когато лишиш тялото си от достатъчно пълноценни мазнини, налиташ на въглехидрати като невидял - въпрос на време. Поне при мен се получава така.
Никога не съм била толкова слаба, колкото в момента (може би в 6-7 кл. - 49 кг на 160 см), качих мускулна маса (замених мазнини с мускули), доколкото е възможно за възрастта ми и времето в което съм се занимавала активно със спорт, обаче имам едни мазнини по бедрата, които са много упорити и реших да ги боря с намаляване на мазнините и увеличаване на протеина (това го четох при Белчо Белчев). Това се оказа грешка. Гледах да спазвам правилото да не надвишавам 100 гр въглехидрати на ден, та нямаше откъде да ми идва енергията за активността. Та в момент на умопомрачение, реших да пробвам шоколада, който купих на сина си и той много ми го похвали, че избухвал в устата като фойерверги - и не можах да се спра newsm78

И тъй като освен подуванията на клепачите ми и "зимният" сън нямаше големи поражения, продължих и няколко други дни ... Интересно, че наистина не ми задоволява "гладът" за сладко. Вмествах се във въглехидратните ограничения, които си налагам за деня, но се питам все още - може ли въглехидратите да идват от "лоши" източници или наистина трябва да хапвам "добри" - с нисък ГИ. Наистина изобщо не ме привличат картофи, ряпа, ориз, тестено ... само сладки шоколади и сладолед.  Thinking

Мерси, юлинга, за идеята за фурми с какаови зърна  Peace

Аз всъщност, тъй като съм много дисциплинирана  Laughing и манячка, мога да се удържам и да правя каквото си искам. В момента, в който реша, че няма повече да близна шоколад или друго нещо, или няма да ям н-броя дни, вече е станало  Embarassed Затова ви питам, защото маниите са опасни, трябва да ги решавам с мозъка си и така да вземам решения   bouquet

# 623
  • SA
Цитат
Истината е, че когато лишиш тялото си от достатъчно пълноценни мазнини, налиташ на въглехидрати като невидял - въпрос на време.

Ето, с това заключение съм много съгласна.
Грийн, ами ти си си отговорила сама на въпроса, който постави в темата.
Не е правилно нуждите от енергия да се запълват с добавяне на протеин.
Както и не е правилно едновременно да се ограничават и въглехидрати, и мазнини.
Откровено казано, доста треньори явно имат странни виждания за храненето.
А ти практически вече си достигнала до тегло, при което почти нямаш никакви резерви от мазнини, на които тялото ти може да разчита, в случай че не приемаш достатъчно храна. В същото време си увеличила доста разхода си на енергия. Няколко пъти съм попадала на публикации на Марк Сисън, в които обяснява защо хора като теб не бива да си позволяват глад, или енергиен дефицит, за разлика от тези с голямо наднормено тегло.
Иначе и аз като Вив не обичам теории, в които се обяснява какво разбирали мазнините и какво протеините. Те не са разумни същества, за да разбират нещо, а молекули, които се влияят от различни хормонални, или други сигнали в тялото.

# 624
камелот, вярно е, че го разбрах, доволна съм, че горе-долу навреме  Simple Smile Не мога само да си отговоря на въпроса за "добрите" и "лошите" въглехидрати. Шоки обясни кои са и какво са, но искам да знам,  мога ли да предпочитам отвреме-навреме моите изкушения, пред картофи, ориз, кроасан, киноа и т.н. Торти на празници не ме привличат, няма изкушение  Mr. Green

Правило 1 - не можеш да махнеш/намалиш едновременно и мазнини, и въглехидрати - източниците ти на енергия. Протеинът не може да ги замени, само запушва метаболизмът. Ако си и в калорийна рестрикция ... уйде коню у реката  #2gunfire

Четох скоро дневникът на една боди-билдърка/културистка в Спайдър спорт, която се състезава. Разбрах, че се правят някакви акробатики с водния баланс преди самото състезание -  48 часа, за да бъдат максимално "напомпани" мускулите в деня Х. Самата тя - от 64 кг. нормално тегло, 2 дни след състезанието станала 70 кг - водна задръжка, след безконтролно хапване на вафли и сладки работи тутакси след състезанието ... след още два дни 68 кг ... Струва ми се доста поучително и ... нездравословно. Затова се опитвам да мисля и разсъждавам, кое дава баланса, така желан от всеки. Отдавна знам, че не искам да отслабна, а едно време и за много хора това е панацея. Балансът между орторексията /непрекъснато да мислиш за здравословното хранене или какво ядеш, правиш/ и естественото поддържане на хранителните нужди чрез правилни навици. Мисля, че Шоки е постигнала тази нирвана   bouquet

# 625
  • София
Момичета, благодаря ви за отговорите за стевията и ксилитола   bouquet
За стевията знам, че е гадна - аз не мога да я понасям, затова си взимах преди ксилитол за редките случаи, когато искам нещо сладко. Откакто съм на режима нямам никакви интереси към сладките неща. Отвреме-навреме се сещам за шоколад и си хапвам без угризения, защото аз по принцип ям 85% шоколад и то по 1-2 блокчета макс (толкова си мога и такъв обичам  Embarassed ).
Обаче обмислям подсладителите заради детето. Той е на 3 години и е порядъчно облъчен от майка си, че захарта е много вредна и са полезни само сладките неща от плодове  bowuu Но все пак понякога се присеща, а не искам да го ограничавам, за да не му стане мания сладкото. И съответно проучвам най-безопасните алтернативи. По принцип използвам мед, но се чудя дали това е най-добрият избор  newsm78

# 626
Шоки не е постигнала никаква нирвана все още. Crazy

Ох, не знам това за добрите и лошите въглехидрати - явно различните автори ги определят различно. А вече за съчетанията с другите макронутриенти, а още повече пък за съчетанието с тренировки - по тези въпроси май всеки си има собствено мнение. ooooh! Моят съвет винаги е да не се държи зорлем тялото в прекалено икономичен режим. Едва ли ще бъде проблем от време на време или дори по някаква схема по-редовно да се хапва шоколад или въобще нещо друго по-въглехидратно. Не го мислете толкова. Hug

# 627
  • София
Само да ви кажа, че кокосовото нещо (в Зоята го нарекоха кокосов тахан, защото е просто смлян на каша кокос) е уникално на вкус  Crazy Абсолютно може да замести всякакъв десерт, защото сладни доста. Предполагам, че ако му се добави какао ще стане нещо върховно!

Юле, къде се намери и ти да кажеш за фурми с какови зърна  Laughing
Не издържах и си купих 100 гр фурми и опитах една с три какаови зърна ... ужасяващо вкусно е!  Crazy Crazy Crazy   

# 628
Преди малко ме черпиха фурми с кимион.
Никога не са ми се услаждали толкова фурми. Даже не ги харесвах, но сега всякакъв изсушен плод за мен е върховно удоволствие.

# 629
  • София
Айде сега пък фурми с кимион  Laughing
Бът, бързо казвай смлян или от целия и как и какво точно  Mr. Green
Ще си направим колекция от рецепти за фурми  Mr. Green
Главният готвач и мастър шеф - Юлето!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт