НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 045
  • 710
  •   1
Отговори
# 600
Аз за шоко зависимостта пак да вмъкна идеята за любимия ми протеин  Laughing Стават чудни десертчета с него. Другата идея, която ми идва и е по-бърза, пък и върши работа при мен, са какаовите зърна.

# 601
аз си правя шоколад от масло и какао...  chef много вкусно и сравнително режимно:д преди време от Холандия си бях взела какао с30% масленост, но тук с повече от 10-12не съм намирала

# 602
Иска ми се да споделя малко впечатления от книгата на Нина Тайшолц The Big Fat Surprise. Не очаквах да прочета нещо ново, но още на този ранен етап съм приятно изненадана. Авторката е проучила наистина много подробно историята на съвременните препоръки за хранене и разказва някои неща, на които аз поне не бях попадала. Цитира автори и проучвания, разбира се, а също и нейни срещи и интервюта с известни учени. Разбира се, централно място в историята на съвременните препоръки за здравословно хранене заема Ансел Кийс с неговата теория за връзката между храненето и сърдечносъдовите заболявания. Първоначално той е на мнение, че холестеролът в храната води до повишаване на холестерола в кръвта, а това пък води до ССЗ. Да, но скоро собствените му проучвания го убеждават, че съдържащият се холестерол в храната има минимално отражение върху стойността на общия холестерол в кръвта, така че изоставя тази теория, но насочва вниманието си към наситените мазнини и обвинява тях. И от този момент нататък Ансел Кийс си поставя за цел да убеди научната общност в правотата на теорията си, въпреки че на практика самият той е манипулирал данните, които представя (за да подкрепят хипотезата му) и въпреки че в първите години излизат доста проучвания, които оборват неговата теза, а и много учени надигат глас срещу неговите твърдения. Да, но решаващото в случая е, че Кийс е бил болезнено амбициозен и безскрупулен човек, но също явно и изключително харизматичен. Когато си поставял цел, той не се спирал пред нищо, за да я постигне. Така и с целта си да убеди света, че наситените мазнини са вредни. ooooh! Нина Т. цитира негови официални отговори на публикациите на противниците му - оказва се, че Кийс използва крайно ненаучен и силно емоционален език, за да осмее опонентите си. В днешно време никой не би допуснал да се публикуват такива неща в научни издания. Rolling Eyes Още няколко учени се обединяват около Кийс и заедно изграждат наистина много мощен фронт, който като валяк помита всички, които са дръзнали да изкажат съмнение в техните твърдения по отношение на наситените мазнини. Така се случва, че тогава и сред американския политически елит идеите на Кийс срещат голяма подкрепа и в крайна сметка държавата застава зад него и неговата теория и така тя бива наложена официално, без да е добре обоснована и напук на всички данни, които я оборват. Просто това е било много простичко и затова привлекателно обяснение на нещата - ядеш храни с наситени мазнини, холестеролът ти се повишава, запушва артериите ти и получаваш инфаркт, затова логично изглежда, че намаляването на наситените мазнини ще предотврати инфарктите. Да, но на практика не става така, както вече знаем. ooooh! Но този разказ ме впечатли много, може би защото преди години имах нещастието да се сблъскам със също толкова безскрупулна личност на ръководен пост. Embarassed

# 603
Фрида, у нас какаото на "Гайо" е с по-висок процент - 25 или 30, ако не се лъжа. Май не съм попадала на друго с толкова висока масленост. Продава се в магазините за биохрани, а също съм го намирала и в "Сирене и вино за приятели" на "Иван Асен ІІ".

# 604
Шоко, много е интересно това, което си написала  Simple Smile

# 605
Че е интересно - интересно е, но ми се струва направо шокиращо. ooooh! Не че не знаех, че нещата са станали горе-долу така, но сега научавам подробности, от които ми се замайва главата. ooooh! Очаквам още приятни изненади от Нина Тайшолц, а и стилът й на писане ми харесва, книгата се чете леко и приятно.

# 606
  • SA
Да, лошо е когато подобна личност впрегне силите си в неправилна посока.
Последиците могат да са ужасяващи.
Шоки, благодаря за препоръките за книгата! Ще излезе напред в списъка, чакащ за четене.  Simple Smile

# 607
  • В полите на Пирин планина
Да, лошо е когато подобна личност впрегне силите си в неправилна посока.
Последиците могат да са ужасяващи.
Шоки, благодаря за препоръките за книгата! Ще излезе напред в списъка, чакащ за четене.  Simple Smile

Абсолютно шокиращо е, че заради нечии лични амбиции общата представа на човечеството е, че мазнините, особено животинските са вредни.
Онзи ден разговарях със сестра ми на тема хранене, защото нейната дъщеричка от малка има проблеми със стомаха, свързани най-вече със запек. Обясних ѝ, че може да пробва да увеличи животинските наситени мазнини в менюто ѝ, а също да включи кокосово масло. За кокосовто веднага се съгласи, но за животинските мазнини веднагически реакцията ѝ беше - а холестерола?

# 608
  • София
Шоки, много интересно, да. Благодаря, че споделяш  Hug

Относно шоко зависимостта -  при мен не действат никакви залъгалки, когато пристъпа е силен. Ни протеин, ни какаови зърна, ни нищо, опитвала съм всичко. Понякога ми помага дъвченето на дъвка и разсейването с нещо, макар че това не винаги ми е успешен подход.

Днес си поръчах ето това нещо от Зоята: http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D … s-250-%D0%B3.5695
Като дойде ще споделя дали е хубаво  Heart Eyes Предполагам, че ще е омагьосващо  Grinning

# 609
  • SA
Аз не мисля, че при Грийн става въпрос за някаква психическа зависимост към шоколад.
По-скоро е глад за енергия.

# 610
  • Пловдив

Днес си поръчах ето това нещо от Зоята: http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D … s-250-%D0%B3.5695
Като дойде ще споделя дали е хубаво  Heart Eyes Предполагам, че ще е омагьосващо  Grinning
Това го има и в Балев Биомаркет(само за информация).

# 611
момичета,какво ви е мнението за стевията? Дали прави инсулинови пикове? Искам да сменя на ММ сладкото да не е само захар и на детето да включа, ако е ок,че и той колко захар набива. Тук е състава
http://www.bioplus-bg.com/articles.html#ingredients

# 612
  • София
момичета,какво ви е мнението за стевията? Дали прави инсулинови пикове? Искам да сменя на ММ сладкото да не е само захар и на детето да включа, ако е ок,че и той колко захар набива. Тук е състава
http://www.bioplus-bg.com/articles.html#ingredients

О, тъкмо влизах да питам за същото  Grinning Аз освен за стевията се интересувам и за ксилитола дали знаете нещо?   bouquet

# 613
Аз не мисля, че при Грийн става въпрос за някаква психическа зависимост към шоколад.
По-скоро е глад за енергия.

Определено е точно така  Hug Аз по характер съм голяма манячка и като се привържа към нещо, мога да го удуша  Embarassed Та като свършвах сезонът с колелото миналата година от немай къде какво ще правя през зимата се абонирах за 1 година за джим. Никога не бях ходила на таквоз чудо и не знаех какво да правя. Та си плащах като поп абонамента 3 месеца и след коледните и новогодишните освинвания реших, че е крайно време да използвам картата. И така всеки божи ден в джима - курсове - каквото предлагат за деня - от бодипъмп /вдигане на тежести/, през тай-бо до йога /боди-флоу/ и какво ли още не - над 20 вида. И сега като почна и вело сезона и не мога да се спра от джима  Crazy Отделно се зарибих в къщи с разни упражнения - мин 30 мин, та не ми остава време да работя и да живея  Simple Smile Абе срам, оплаках се от себе си! Та аз си ям, минимумът ми е 2000 калории, ама пробвах някакви идеи от прочетени статии да увелича протеина и въглехидратите, защото съм много активна, и предполагам, тъй като съм от години мазнино адаптирана, се е получил фал  Confused Иначе аз към шоколад никога не съм била привързана, нито към много сладки работи. Дай ми на мен плодове, сладолед, семки и май това е.

Вив, като си мазно адаптиран и правиш въглехидратни преяждания, повечето калории се струпват като мазнини /излишната енергия/. На другия ден/дни, когато се чувстваш "виновен" и се опитваш да влезеш "в правия път", мазнините не излизат за да се топят за енергия, защото са разбрали че ги "лъжеш" и прибягват до употреба на мускули за енергия. Въобще цялата работа е една голямо надлъгване между теб и тялото ти /мозъка ти!/.

Мисля, че има голямо значение мозъка в цялата работа. Движението също е пристрастяващо /ендоморфини/, които влияят на мозъка /хормонът допамин/, който ни кара да се самонаграждаваме за усилията. Абе не съм специалист, трябва да прочета повече по въпроса  Peace Хайде, излитам с колелото  Wink

# 614
  • SA
Felis , има различни виждания за подсладителите. Но като цяло, най-безвредни са стевията, а според Тим Ноукс и захарните алкохоли - като ксилитол, еритритол и др. Само не бива да се прекалява с тях, а да се използват от време на време.

Общи условия

Активация на акаунт