Частни училища - информативна тема 6

• 69 733
  • 808
  •   1
Отговори
# 240
После на Любословие (нац.състезание по БЕЛ) стана първа за България, изпреварвайки няколко деца, класирани на нац.кръг на олимпиадата по БЕЛ, но здраве да е.
Важното е, че си постигна основната цел и я приеха в АК, другото са бели кахъри.
Нормално е да ги изпревари. Все пак последната задача от състезанието на " Любословие" е писане на есе.
Нещо за което целенасочено се подготвят кандидатстващите в АК.

Е, може, щом казваш. Есето най-важно от цялото състезание. А другите въпроси сигурно са й били за нула, предполагам, както и пунктуацията на самото есе.

Но на пробния по БЕЛ в ПЧМГ беше преразказ, но и там беше на 1 място. Преди всички явили се от ПЧМГ и СМГ, общо 73 деца. http://www.parvamatematicheska.com/index.php/news-bg-2/249-rezul … latura-29-03-2015

Ама то и това е случайност.  Rolling Eyes

# 241
Есето има най-малката тежест на изпита в АК, има влезли и с под 5% на него.

# 242
  • София
Жасмин, твоята дъщеря има успехи, които едва ли някой може да оспори! Пожелавам и още много!
Но зад това стои много труд, подготовка, ти самата си писала неведнъж колко много учи. Зад тази подготовка нали не стои само СС?
Нормално е да 'бие' децата от ПЧМГ, някои от тях не се готвят допълнително, или ходят само на курса в у-щето, а други са си просто с логическо мислене и да се убият да пишат есета и преразкази пак няма да стигнат висотата на някой с хуманитарни заложби.
Mryn, чудесно е , че имат школа към у-щето в 3 клас. Знам само, че миналата година 4 клас нямаха и децата се готвеха навън.

# 243
  • София
Жасмин, твоята дъщеря има успехи, които едва ли някой може да оспори! Пожелавам и още много!
Но зад това стои много труд, подготовка, ти самата си писала неведнъж колко много учи. Зад тази подготовка нали не стои само СС?
Нормално е да 'бие' децата от ПЧМГ, някои от тях не се готвят допълнително, или ходят само на курса в у-щето, а други са си просто с логическо мислене и да се убият да пишат есета и преразкази пак няма да стигнат висотата на някой с хуманитарни заложби.

За да се окичи едно училище с успехите на своите ученици, тези успехи трябва да имат и някаква "масовост", т.е. да не касаят само 2-3 изявени деца от цял випуск.

Последна редакция: пт, 24 апр 2015, 21:28 от Prizma

# 244
За да се окичи едно училище с успехите на своите ученици, тези успехи трябва да имат и някаква "масовост", т.е. да не касаят само 1-2 изявени деца от цял випуск.

Мен лично масовостта никога не ме е засягала. Ние си имахме цел и пътят да я постигнем беше дъщеря ми да се премести в добро училище след 5 клас. Едновременно я приеха и в ПЧМГ, за където я натисках аз, и в СС - тя самата си избра второто училище. Иначе съм убедена, че и в ПЧМГ щеше да се справи по подобен начин, защото всичко си е до дете. Има деца, които учат и се стараят, има и деца, които се носят по течението.

# 245
  • София
Мен лично масовостта никога не ме е засягала. Ние си имахме цел и пътят да я постигнем беше дъщеря ми да се премести в добро училище след 5 клас. Едновременно я приеха и в ПЧМГ, за където я натисках аз, и в СС - тя самата си избра второто училище. Иначе съм убедена, че и в ПЧМГ щеше да се справи по подобен начин, защото всичко си е до дете. Има деца, които учат и се стараят, има и деца, които се носят по течението.

Темата е за частните училища. За родители, които искат да се похвалят с успехите на децата си, има отделна тема.

# 246
Скрит текст:
Е, може, щом казваш. Есето най-важно от цялото състезание. А другите въпроси сигурно са й били за нула, предполагам, както и пунктуацията на самото есе.

Но на пробния по БЕЛ в ПЧМГ беше преразказ, но и там беше на 1 място. Преди всички явили се от ПЧМГ и СМГ, общо 73 деца. http://www.parvamatematicheska.com/index.php/news-bg-2/249-rezul … latura-29-03-2015

Ама то и това е случайност.  Rolling Eyes
Интересно виждане. А аз само казах, че е победила, защото е била по-подготвена.
Но Призма е права, де. Съвсем не сме по темата.

# 247
Глупости. Есето в никакъв случай не е достатъчно, за да си на 1 място, то е било само част от състезанието. Темата е за ЧУ, да, но тези резултати моята ги има след 2 години учене в определено ЧУ, затова постингите са ми точно по темата. Поне по БЕЛ съм категорична, че успехът й се дължи само на училищната й подготовка. Който родител се интересува от ЧУ, той се интересува от успехите на децата в него. Затова го написах. А да ми правят забележка за това родители без интерес към частното образование, аз считам, че не е по темата.

# 248
  • София - Рим и обратно
Аз да споделя лични впечатления от две посетени училища днес - две коренно различни впечатления! Едното със супер лъскавата си сграда и почти нулево описание на обучението, и другото - с общо взето мижава база, но перфектно изложение на системата си за обучение, подробно описани методи за индивидуален подход и т.н. Кое е за предпочитане Laughing.
Става дума за ПБ  и Образователни технологии.

# 249

хайде някой да ми обясни, защо, след като частното образование е по-добро, олимпиадите се печелят от деца от държавни училища? Joy

Та, след като ЧО е по-добро, защо олимпиадите ги печелят ДУ? Joy

Да дам поле за размисъл:
Състезание по математика, национално - международно.
Организира го частна институция, частен образователен център.
Правят 3 кръга ( хем независими, хем подборни) и накрая финал.
Частният учебен център е домакин на 3-те кръга, но когато има класирани деца на финала не организира нищо. ( Никаква логистика за състезанието в друг град)
Въпросът ми е кой е виновен в случая?
Нали е частник, какво му пречи да си калкурира цена и да даде оферта. Защо не е заинтересован?

Ей така, ако някой ми отговори на тоя въпрос, ще отговори и защо олимпиадите се печелят от ДУ...
Разбира се това е едната версия, версии 2,3,4 са други.

# 250

Да дам поле за размисъл:
Частният учебен център е домакин на 3-те кръга, но когато има класирани деца на финала не организира нищо. ( Никаква логистика за състезанието в друг град)
Нали е частник, какво му пречи да си калкурира цена и да даде оферта. Защо не е заинтересован?

Ей така, ако някой ми отговори на тоя въпрос, ще отговори и защо олимпиадите се печелят от ДУ...

Не схващам Shocked Ако организаторите не предлагат логистика това важи и за ЧУ и за ДУ. Как това обяснява повече медали за ДУ? newsm78

За мен истината е съвсем проста - в ЧУ учат много малко деца, а талантът се разпределя равномерно. И е нормално измежду много повече деца в ДУ да има и много повече таланти.

# 251

Да дам поле за размисъл:

Не схващам Shocked Ако организаторите не предлагат логистика това важи и за ЧУ и за ДУ. Как това обяснява повече медали за ДУ? newsm78

За мен истината е съвсем проста - в ЧУ учат много малко деца, а талантът се разпределя равномерно. И е нормално измежду много повече деца в ДУ да има и много повече таланти.

Да, втората част от вашето мнение е 2ра версия
3та версия е скъпото и недостъпно за всички обучение
4та версия е по-ниските критерии за прием в някои ЧУ....

Но на мен ми беше любопитно версия 1 - това е частен център ( приемете го като ЧУ за кратко).
Ако той организира логистиката ще се окичи и със славата на победителите ( както гледам напоследък правят доста центрове ). И въпреки това не искат, не им се занимава....?
Стана ми любопитно и ако намеря отговора за това нежелание, може пък и така да разсъждават някои ЧУ - да не разпространяват достатъчно инфо сред своите ученици, за да не си усложняват живота.... знам ли  newsm78

И докато пишех се сетих за версия 5 - ЧУ не получават финансиране за състезания и олимпиади.
Т.е. директорът трябва да отдели финансови средства за целта - за подготовка и после за участие в такова мероприятие, а когато се гони печалба и пълна паралелка се набляга НВО.

# 252
Много по-малко деца; много по-малко са и частните училища, много по-ангажирани родители и най-вече, много по-малко време за подготовка. Олимпиадите са върху надграждащ материал, не върху училищен. Едно дете от ЧУ малко трудно ще седне след 10 часа в училище, да учи и вечер с часове за олимпиади, като паралелно му вървят домашни, проекти и уроци. И както Стефан писа, самите ЧУ рядко провеждат олимпиади, трябва да се търси в кое училище да се яви детето, хамалогия е.

# 253
Защо казвате, че не се явяват деца от ЧУ на олимпиади? Срещала съм такива по протоколите и представянето е средна хубост - къде по-добре, къде по-зле, според детето. Няма някое ЧУ, което да се откроява с масово силно представяне, но и не е като да не са информирани, защото участници има от тези училища.

# 254
  • София
Нищо друго  не бих коментирала във връзка с олимпиадите. Освен две неща. Имам си иначе  своето мнение и ще го запазя за себе си. Но силно ме "учуди", признавам неприятно, твърдението на Жасмин за  много по-ангажирани родители на децата от ЧУ.. Какво ще рече това? Rolling Eyes Че родителите на децата в ДУ си клатят краката, работят по-малко и се занимават целенасочено предимно със запълването на пробойни в усвояването на материала в ДУ ли? Кофти внушение в посока както самостоятелността на децата в ДУ, така и по повод заетостта на родителите им.  И как се стига до подобен извод? За мен няма никаква корелация между заетостта на родители и ученето на детето им в ДУ/ЧУ освен в малките класове заради логистиката. Но пък за тази възраст няма много олимпиади/състезания... Има хора, скапващи се  буквално от работа, със сериозни и отговорни професии,добре заплатени, имащи отвсякъде възможността да поемат тежестта на таксите в ЧУ. Но са направили друг избор и децата им учат в ДУ.Този избор  обаче не прави редицата доктори, адвокати, съдии, нотариуси, инженери, информатици, банкери по-малко ангажирани в работата и отдадени  съответно на ученето с отрочетата за олимпиада. Както има и деца в ЧУ, единият родител на които (обикновено майката ) е домакиня и финасовият момент с таксата в ЧУ е  изцяло задължение на таткото. Случаи всякакви по отношение ангажираността на родителите, както в  ДУ, така и в ЧУ, затова не виждам връзка между едното и другото, още по-малко повод за обобщение. И въобще каква е ролята на родителя, ангажиран или не с много работа, в качествената подготовка на дете за олимпиада? Такава може да има при малките (но при тях и олимпиадите/състезанията са малко), не си представям  родител да седне да готви детето си-гимназист за  трети кръг на олимпиада. Та нали става дума за  надучилищен, усложнен материал? Колко родители са на ти с него? Колко родители на семегейци примерно  могат да се справят със задачи от 3 кръг на олимпиадата за 10-11-12 клас? Единици буквално. А по химия, физика и т.н..  Второто нещо е, че представянето на деца от ЧУ и ДУ не следва да се сравнява  като бройка, разбираемо е първите да са в пъти по-малко. Но спокойно  някакъв критерий за успеваемост ( и респективно за сравнение) може да бъде  процентът деца от всичките явили се на втори, но стигнали до трети от съответните училища. Защото участници на втори кръг от ЧУ има по доста предмети, което пък предполага и информираност за провеждането на олимпиадите  още на първи етап.

Последна редакция: сб, 25 апр 2015, 08:20 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт