Частни училища - информативна тема 6

• 69 733
  • 808
  •   1
Отговори
# 300
  • София
нямаше отбор да се яви на отборните

Именно, за отбор са нужни поне 4 деца, а не 1-2 във випуска.
Забравих за Рейтинг 2, т.к. за 5-ти и 6-ти клас отпадна, а и никога не съм го следила, т.к. неучастие в "рейтинговите" състезания не сме имали. Но там пък съвсем не виждам дете от СС.
И моят син се класира за майсторския клас на ЧХ, но представянето му на това състезание не считам за постижение. Нито първото му място на ВМС - съвсем лесни задачи, само с една "хватка", която е повече лингвистична, отколкото математическа, правят разликата. На КМС даже не се яви. Както писах, въпрос на лични критерии е кое да считаме за успех, Затова и следя рейтинга на kodbg. Там субективните виждания са сведени до минимум. Мен ако ме пита, не трябва Олимпиада и ПМС да са с еднаква тежест с ЕК напр,, но не ме пита  Simple Smile Пак на база лични критерии, ИМАС, САСМО и МБГ пропускаме. Впрочем, така правят почти всички деца от СМГ. И докато няма достатъчна представителност на явяванията на тези състезания, ще ги пропускаме и занапред.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 11:45 от Prizma

# 301
Призма, дъщеря ми не е в първите 50, защото нямаше отбор да се яви на отборните като ПМС и ЗМС, иначе ако дадеш филтър за всеки турнир, на който се е явила, ще видиш как е в челната 10-ка. На СМТ е с бронзов медал, на Салабашев също я наградиха, на ЧХ се класира за майсторски клас, на КМС беше трета, на олимпиадата я предложиха за национален кръг... На ЕК не можа да отиде, съвпадна с изпита за АК. Има и още, но в момента съм от телефона и не мога да направя справка. На САСМО и ИМАС, на Хитър Петър, сега и на ВМС не е зле.

Извинявай, но не се ли притесняваш навсякъде и във всяка тема да изтъкваш дъщеря си? Тя без съмнение е умно и надарено дете, но най-малкото не те ли е страх някой да и завиди и така да стане фокус на хорска злоба и завист? Не вярвам в уроки и магии, но все пак лоши енергии има и си търсят къде да се фокусират.
Ние останалите, които нямаме такива дъщери, пишем по принцип, а ти вкарвайки дъщеря си във всяка тема ни поставяш едва ли не пред неприятната опция опонирайки ти да пишем срещу детето ти. Аз разбира се може и да греша, но за мен децата са неприкосновени и не трябва да стават предмет на или аргумент в споровете ни тук. Нека децата си се развиват спокойни необременени от нашите ежби и спорове.

# 302
  • София - Рим и обратно
Жасмин, всички разбрахме, че дъщеря ти е бъдещата Кондолиза Райс Simple Smile. Да е живо и здраво детето, но приеми, че това са си ваши вълнения и амбиции, и не за всички вашите цели са и техни цели. Имам дъщеря в 8 клас, не я тресат амбициите да е първа по състезания или да учи от сутрин до мрак; в добра гимназия от първата десятка е, доволна е, смятам, че е добро дете, с възпитание и качества, които тепърва ще развива.
Втората ми дъщеря се очертава по-будна и амбициозна. Двуезична е, което само по себе си предполага по-разширен интелект, но изобщо не смятам да я хвърлям в свръхамбициозни мои си планове, докато не видя, че тя самата го иска и я влече. Толкова по-важно ми е да е спокойна и здрава.

# 303
Не съм влизала във форума от няколко месеца, в тази тема, нищо ново, направо имам дежа вю/ шегичка/.

Кафе с мед, момче или момиче имаш?
Питам, защото в ПБ, има недостиг на момичета, почти са приключили с приема на деца за другата година, но закъснелите ги питат момче или момиче, защото момчетата са повече. Искат да има равновесие в класовете, да са почти наравно момчетата и момичетата. Тази година подписахме по-рано договорите, по-рано ще трябва да платим таксата за първия семестър, т.е. много желаещи. Който не е платил, освобождава място за следващите. Директорката обясняваше, как познати и звънят за да приема деца, но тя вече няма места.
На всички деца от ПУК, учещи в ПБ са дадени тестове за проверка на готовността им за първи клас.

ПБ за сега е подходящо училище за моето дете, перфектна  база/ на която държа, особено за началните класове/, локацията ме устройва, тази година случихме на деца, спокойна беше средата, детето постигна повече от чудесни резултати, като обучение. Цената за обучение за първи клас не е повишена, остава си 4000евро. Повишават само на ПУК от 3600 на 3800.
Имам ежедневно обратна връзка с учителката и директорката/ с последната мога да си говоря по телефона винаги, когато има проблем/. За мен, какво, как се случва в училището е важно, мога да изкарам цел ден в двора на училището на площадката с малкото дете, няма проблем, не мисля, че в СС това ще бъде допуснато да се случи. Нивото на английския трябва да се повиши в ПБ. Имам и разни други идеи, но ще ги предложа на директорката на срещата ни другата седмица. Дали в СС въобще биха приели предложения от родители, едва ли Wink

Така, СС може да е най-доброто училище на база постигнати резултати на учениците, но до там.
Нямат обратна връзка с родителите, или поне имащата мен не ми допада, политиката им е леко надменна, да не кажа съзнателно дистанциране на родителите/ транспорта за всички ученици, да, да, никой не ме кара на сила/. Управата на СС следи постовете в този форум, т.е. не е желателно родителите на ученици да споделят проблеми, това е нежелателно, и има вероятност да се отрази на децата им/ друг недостатък на СС/.
Напрегната среда, децата нямат много спорт, учене, учене и пак учене......това е СС, чудесни резултати, но на каква цена. Моето дете, например постига отлични резултати, когато е спокоен и има време за спорт и разтоварване.
Пожелавам на всички четящи в темата, да намерят най-подходящото училище за техните деца, където последните да са щастливи и покажат максимума от потенциала си........не е задължително това училище да е ПБ, СС или Питагор.......

В предишната тема, ако не се лъжа, Анирам беше писала много по този въпрос, като отначало възхваляваше "Петър Берон", тотално отхвърляше "Св. София" - май някакъв натиск били упражнили, защото чели нейни постове тук! - след това имаше категорично изявление, че тази година щяла да бъде последна за детето й в "Петър Берон".
Защо пък да не са чели нейните постове от въпросното училище, та затова да са се постарали на нея да й угодят?! Имам сведения, че не са чак толкова отзивчиви за други родителски критики.
Колкото до големия наплив и отказа на директорката да приеме деца на свои познати, това звучи доста неубедително, а и някак влиза в противоречие с "критерия" детето да е момиче, защото вече имали много момчета. Ако е качествено дете, има ли значение дали е момче, или момиче?!
 За мене са важни най-вече резултатите от обучението на учениците в даденото ЧУ, а иначе СПА центрове има много. Не мисля, че ако тези резултати са високи, то непременно средата ще е изнервяща, а напротив - подбрани са деца с приблизително еднакви интелектуални способности, от семейства със сходни ценности.
Затова и "Петър Берон" не влиза в обсега на предпочитаните от нашето семейство ЧУ. Това е резултат не само от събрани мнения на познати и близки, чиито деца учат или са учили там, а и от преки впечатления, от лични контакти с директорката и т.н.

# 304
Продължавам да считам, че ако едно дете добре усвоява материала от Моливко не би трябвало да има проблем да бъде прието.

Това не е вярно. Видях теста и мога да твърдя с абсолютна убеденост, че доста от задачите бяха подобни (да не кажа същите) като тези от Азбука на мисленето (първата книжка). А те далеч не са за деца ненавършили 6 г.
Освен това съм силно скептична по отношение способността на психоложката с нейните 6-8 упражнения да определи възможностите на едно дете да се съсредоточава, работи в колектив и т.н. и това при условие, че изобщо не ги наблюдава извън тези 30-40 мин. в които децата полагат теста при нея.
Пак ще повторя - по отношение едно качество(богатство на речниковия запас и интересно мислене) учителката и психоложката имаха тотални разминавания в изводите си. Имаше и други разминавания.  Mr. Green Stop

Чета ви с интерес и ми е изключително смешно. Едни потребители говорят по принцип и за цели випуски(като единствен начин да се обобщи резултат на училище по даден предмет), други в опитите си да ги оборят вадят примери с едно дете.

Не че искам да съм адвокат на Анирам (още повече, че често сме на противни мнения  Grinning), но четейки тази тема никога не съм видяла да е казвала, че това е последната година на детето и в ПБ. По скоро беше недоволна от факта, че директорката няма да удовлетвори едно нейно желание. Което погледнато от друг ъгъл е положителен факт за училището.  Wink
Освен това Grumotevitza, ако харесваш СС и го виждаш като вариант отговарящ на вашите изисквания, то и ПБ става. Илюзия е че в СС няма това от което бягаш и не харесваш(ако правилно съм те разбрала  Grinning). Абсолютна илюзия.

# 305
Гръмотевица, знам че не харесваш Шотева, но тя е родена за политик и винаги намира златната среда, умее да впечатлява хората.
Моите постове в тази тема са показателни, че не пиша само оди за възхвала, но и споделям проблеми, ако има такива, т.е. опитвам се да съм макс обективна, до колкото е възможно всеки има различни гледни точки и критерии.
Миналата година имаше един клас ПУК, и в него 3 проблемни деца. Въпреки безкрайното говорене с класна, директор, родители, едното дете ходи на психолог, проблемите си останаха. На края на годината децата от класа бяха разделени в новите 3 класа, на едно от проблемните деца беше сложена една от най-добрите учителки, детето постигна доста задоволителни резултати тази година, гледам че и по състезания ходи, като дисциплина не знам как е.
Миналата година, след сформирането на класовете и нуждата да направим компромис, Шотева сама ми каза, ако искаме да напуснем, няма проблем, дори ще ни върне парите предплатени май месец за първия семестър.
Не знам дали ПБ четат в тази тема, но СС определено, и телефонното им обаждане миналата година беше показателно, те дори сами си го казаха. За мен, това е минус за СС, да се опитват да контролират и манипулират родителите на децата в тяхното училище. Дори имам подозрения, че детето на Блис за това не е прието, тя не прилича на родител, който ще се задоволи само с блестящи резултати от обучение и ще си мълчи, ако нещо не я удовлетворява, критична и взискателна е и щяха да берат ядове с нейните постове в тази тема.....нали Жасмин писа миналата година, че СС не са искали синът ми, защото аз не съм отговаряла на родителският им профил, определено не съм лесна за контролиране и държа на свободата на словото Mr. Green
След тази учебна година и резултатите на синът ми, СС губи, не ние. Определено се лаская, че повечето учители в ПБ знаят кое е моето дете, и на кого съм майка, и това е заради постигнатите от него резултати, не от моите постове Wink

Когато се сравняват резултати, е добре да бъде коректно и е на база процентно съотношение, защото си има разлика от отлични резултати на 3 деца от 10, и на 3 от 50 деца.
ПБ винаги са имали по един или два класа на випуск от по 12-15 деца.
От тази година имат 3 класа в първи клас и 4 класа ПУК, т.е. догодина вече ще са 3 втори класа, 4 първи класа и 4 класа ПУК.
Следя математическите състезания от първи клас, за другите нямам опит, ами от 45 деца випуск, + още няколко от ПУК/ участващи по състезания/, на състезанията ПБ имат доста добри резултати, друго си е, като имаш повече деца, нали? На Кенгуруто за първи клас ПБ имат 6 макс резултата, и да ви кажа съм изненадана, че две от традиционно силните деца не са сред тези 6, имат с по 5 точки по-малко. На Математика без граници 5 деца са на финал+ 2 резерви, на Великденското има два или три резултата над 50т. и още няколко около 50т/ 47-48 или 49т./ което си е супер като постижение, две от децата са от ПУК.......ПБ сега започват да си избират децата, да имат по-големи випуски и да се конкурират с Питагор и СС по резултати Wink
Определено не е СПА училище, но всеки си има право на мнение.
Надявам се следващата година да е по-добра от тази, аз да съм отново доволна и не се налага да търся друго училище. Нищо в живота не е статично, хората, училищата се променят, както и ние с нашите критерии и очаквания

# 306
Напрегната среда, децата нямат много спорт, учене, учене и пак учене......това е СС, чудесни резултати, но на каква цена. Моето дете, например постига отлични резултати, когато е спокоен и има време за спорт и разтоварване.
Това също трябва да се проверява - какво точно учат. Понякога се създава илюзия за много учене, а всъщност от децата се искат глупости. В едно училище например ги карали да учат теми (не тези, а цели теми) по литература наизуст, при положение че това изобщо не влиза във формата на НВО. И не ги пускат да си тръгнат, докато не изрецитират всички глупости в тези теми. Така един незапознат родител остава с впечатлението, че "много учат" и "много ги стягат". Детето се връща изтощено вкъщи, а на другия ден изкарва двойка или тройка.
То и за ДУ важи, но за ЧУ като че ли още по-силно: Проверявайте какво учат децата ви и защо са претоварени.

# 307
Химикал, това казвам, в СС не обичат да споделят и има обратна връзка кое и как се случва. Те са на принципа резултатите говорят за нас.

Преди няколко дни, няколко родители от ПБ на първокласници коментираха, че децата учат прекалено много, имат много домашни, ходели по много състезания и т.н. една от майките беше на дете с чудесни резултати от състезания за първи клас, до тук със СПА центъра ПБ. Едни искат повече учене, други по-малко......

# 308
Не мога да разбера за какво е това надцакване на училища,на разултати. Кого в какво убеждавате?! Не може ли просто да бъдете информативни,да се радвате на успехите на другите,да си правите равносметка от оплакванията?!
 Не искам да звуча поучително,нито назидателно. Просто не разбирам този стремеж всеки да доказва,че изборът му е най-доброто,че детето му е най-успешното.
ЧУ са различни,защото децата и родителите са различни. Какво по-хубаво от това! Темата от информативна и полезна на моменти се превръща в поле на грозни и досадни словесни битки. Толкова ли е трудно да бъдем малко по-толерантни... ooooh!

# 309
Не мога да разбера за какво е това надцакване на училища,на разултати. Кого в какво убеждавате?! Не може ли просто да бъдете информативни,да се радвате на успехите на другите,да си правите равносметка от оплакванията?!
 Не искам да звуча поучително,нито назидателно. Просто не разбирам този стремеж всеки да доказва,че изборът му е най-доброто,че детето му е най-успешното.
ЧУ са различни,защото децата и родителите са различни. Какво по-хубаво от това! Темата от информативна и полезна на моменти се превръща в поле на грозни и досадни словесни битки. Толкова ли е трудно да бъдем малко по-толерантни... ooooh!

Абсолютно съм съгласна, Йо-йо! Не виждам защо някои пишещи във форума се опитват на всяка цена да наложат собственото си мнение?! Дали едно ЧУ е добро за някого, или лошо за друг, защото са приели /неприели неговото дете, е субективна преценка. Обективните критерии са постиженията на съответното ЧУ. След това всеки решава дали и кое точно ЧУ е подходящо за неговото дете, макар при кандидатстването често да се разминават родителските желания с преценките на специалистите.
Информативна е темата, когато се споделят факти, а не емоции!

# 310
Подкрепям напълно мнението на Io_io!

Aniram, да наистина първолаците в ПБ имат доста добри резултати на мат. състезания. Може ли обаче да кажеш колко и кои от състезанията не са се провели във вашето си училище?

И много ми е странно като каже някой нещо от сорта:
СС не обичат да споделят и има обратна връзка кое и как се случва. Те са на принципа резултатите говорят за нас.
как без да имате деца, обучавани там, знаете колко се споделя? И това последното никога не ми е било казвано Simple Smile

# 311

Абсолютно съм съгласна, Йо-йо! Не виждам защо някои пишещи във форума се опитват на всяка цена да наложат собственото си мнение?! Дали едно ЧУ е добро за някого, или лошо за друг, защото са приели /неприели неговото дете, е субективна преценка. Обективните критерии са постиженията на съответното ЧУ. След това всеки решава дали и кое точно ЧУ е подходящо за неговото дете, макар при кандидатстването често да се разминават родителските желания с преценките на специалистите.
Информативна е темата, когато се споделят факти, а не емоции!

Внушението на поста ЙоЙо е много далеч от това, което ти допълни. Аз пък бих казала, че е удивително как някой може да преиначи чужди думи и да разсъждава върху тях извадени от контекста. И да пренебрегне други, които не му изнасят.
Но съм съгласна, че обективните критерии са постиженията на едно училище .... а не постиженията на единици деца, учещи в него.

Харесвам СС заради доброто ниво на обучение на ВСИЧКИ деца по български и английски. По математика също не са зле(но не и на нивото на ПЧМГ) и е супер смешно с примери на успехите на 1 до 3 деца от випуск да се опитвате да приписвате ниво, което училището все още няма. Дано да го достигне скоро. Пожелавам го искрено. В този ред на мисли наистина е резонен въпроса защо са им 10ч. Мат на седмица.
Има и доста неща, които не ми харесват в СС. Но нямаше как да ги знам преди да се сблъскам с тях. А четейки тук се сблъсках със сериозна дезинформация и неглижиране на някои теми. От родители на деца учещи в СС. Другите пък родители само разсъждават по темата без да имат някакъв опит.
И ми позволете да смятам, че онова момиче в СС, което е назначено за психолог, изобщо не е никакъв психолог. Може да е завършила това, може да е чела учебници как се тестуват деца. Но не знае как да го направи напрактика. Не случайно още преди да видя резултатите имах усещането, че именно там е проблема. Изобщо на СС не им върви с психолозите. Форумът е добър пазител на историята.  Mr. Green
Много повече вяра и доверие имам на думите на учителката при която е била дъщеря ми в СС. Изключително симпатична и усмихната личност. Много добронамерена и с воля да обясни нормално на родителите нещата. За разлика от нея психоложката се спече, когато започнахме да задаваме въпроси извън записките и.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 15:25 от Анонимен

# 312
Все пак е необходимо наистина да се спазва добрият тон, който включва както толерантност към различното виждане, така и ненатрапване на своето мнение на всяка цена!
Благодаря, Блис, че ми разясни какво е искала да каже Йо-йо! Твоето мнение винаги е най-меродавно, не подлежи дори на съмнение.

# 313
Все пак е необходимо наистина да се спазва добрият тон, който включва както толерантност към различното виждане, така и ненатрапване на своето мнение на всяка цена!
Благодаря, Блис, че ми разясни какво е искала да каже Йо-йо! Твоето мнение винаги е най-меродавно, не подлежи дори на съмнение.

Моля! Пак заповядай. И ще помоля по възможност да бъде намалена някак си рекламната кампания. Темата беше замряла докато не се появих за да изкажа негативните си изживявания относно това училище. И се започна, вече незнайно колко страници. Всички разбрахме.    bouquet

# 314
Фу, че са гадни някои потребители.
Жасмин е такава душица, още навремето, като се местеха от НУКК в Света София, всичко си беше изпяла мот-а-мо, неща, които никой не знаеше. Тя е такъв искрен и готин човек /нямам щастието да я познавам лично!/, и именно поради това искрените й постове са от голяма полза за действително интересуващите се родители, тъй като информацията в тях е истинска.
Дъщеря й е постигнала грандиозен успех който и каквото ще да си говори, първият си е първи и толкова. От цялата страна. Но не е там работата, тя си казва всичко както си е, разкрива си душата тук, направо ми се гади от някои постове, адресирани към нея.

С Блис е същата работа! Жената даде толкова искрена информация, включително и лична, но само за да илюстрира по-добре твърденията си. На хората, които наистина се интересуват, постовете на Блис бяха изключително полезни.
Каква доблест и смелост се иска, за да напишеш тук, в този форум, че детето ти не е било прието в СС. И да анализираш причините, с цел да си наистина полезен. Колко от форумците биха си признали, че детето им не е прието?! Щяха да мълчат като мишоци.
Евалла на Блис - тя писа всичко с искреност и с цел да даде полезна информация.

За Анирам да не говорим, колко пъти я направиха на бъзе и коприва тук, тя също е споделяла лични неща само, за да илюстрира и подкрепи тезите си.

Ей, изядоха ги някои хора; макар че и трите са съвсем отделни и различни личности и опазил ме Бог да ги сравнявам. Това, по което си приличат е, че споделят тук ИСКРЕНО и ИСТИНСКИ и какво за благодарност получават?!?

И изобщо не ми пука как ще ме оплюят някои хора, няма да ми е за първи път.
Чакайте после някой да сподели нещо полезно в този форум, щом това получава после!

Чел съм в много американски книги следния съвет - с успелите хора не се спори. Тях може само да ги слушаш с уважение. Те са успели! Защо трябва те да ти доказват, че са прави? Те нямат нужда от това, животът е доказал кои са те. Ти трябва да слушаш и да извлечеш нещо полезно от тях, щом са благоволили да си отделят от времето да ти кажат нещо. Не спори с тях и не ги карай да доказват тезите си, а слушай и се учи.

Ето Жасмин е от тези хора. Има ли друг форумец, чието дете е станало ПЪРВО на изпита за АК? Има ли?

Като няма, слушайте я и се учете.

Ама бай ви Ганю винаги е най-велик, той самият. Не помня вече кой писател беше писал, че само в БГ го има този феномен - и за най-успелия ще се намери някой да каже - а, кой - този ли бе, мани го, аз съм спал със сестра му, а знаеш ли къв беше смотан в училище, всички го биехме. Ей Ганювска работа, ей.

Последна редакция: нд, 26 апр 2015, 15:47 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт