Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - III тема

• 174 466
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Под гъбата
Благодаря ви момичета,
не съм споделила с близките, защото не съм взела твърдо решение. Всъщност това е трудното - да се реша да премахна матката или да продължа с чести прегледи и да треперя винаги за резултата.
Ако избера хистеректомията за сега ми казват, че ще запазят яйчниците.
Не е лесно след операция, доста време си трябва за възстановяване! Ако цикъла е проблемен, след операцията ще е облекчении като го няма. Иначе вече почти 2 години всеки месец усещам точно онези дни.

# 511

Не е лесно след операция, доста време си трябва за възстановяване! Ако цикъла е проблемен, след операцията ще е облекчении като го няма. Иначе вече почти 2 години всеки месец усещам точно онези дни.

Би ли споделила как точно ги усещаш? Четох и други мнения, че се усеща, но аз все още съм "прясна" и не мога да кажа.

# 512
  • София
Благодаря ви момичета,
не съм споделила с близките, защото не съм взела твърдо решение. Всъщност това е трудното - да се реша да премахна матката или да продължа с чести прегледи и да треперя винаги за резултата.
Ако избера хистеректомията за сега ми казват, че ще запазят яйчниците.

Ще ти дам кураж като ти кажа, че ако не искаш още дечица и имаш проблемен цикъл (според мен) може би е по-добре да махнеш матката в пред раково състояние от колкото в раково.
Няма гаранции никакви дали, ще стане рак, както и кога и тн. но.......
Щом оставят яйчниците няма да си в менопауза, която все пак ще настъпи по-бързо след премахване на матката, но...не сега.
Аз съм с тотална хистеректомия, премахване на яйчници, лимфни възли и влагалище. На 33г с дете на 3 годинки влязох с принудителна тежка менопауза, възстанових се доста трудно, белега е огромен и се получи цикатрикс. С премахването на лимфните възли краката започнаха да се подуват, с рязането на влагалището секса е труден, имам проблем със стомаха, вълни, килограми, косата и кожата дори се промениха. С две думи се състарих.
Така, че не се плаши. Знам, че е трудно , но има и по-лошо. Ще махнат матката, разреза
ще е хоризонтален, а не вертикален, по-малък и няма да мислиш за проблема с пред раковото състояние.
Това е мнението ми и не се притеснявай, защото нещата са поправими. Hug

# 513
  • в голямото село
Благодаря ви още веднъж на всички  Hug
Мисля, че се поуспокоих и  поразмислих трезво. Днес отново говорих с лекарката, която всъщност ми вдъхна доверие и кураж. Може би наистина хистеректомията е правилното решение. Тъй като при мен не е спешно състояние може би септември ще се реша. Аз съм се насочила към ВМА. Някой има ли мнение за лекарите и гинекологичното отделение във ВМА?

# 514
  • София
Мисля, че се поуспокоих и  поразмислих трезво. Днес отново говорих с лекарката, която всъщност ми вдъхна доверие и кураж. Може би наистина хистеректомията е правилното решение. Тъй като при мен не е спешно състояние може би септември ще се реша. Аз съм се насочила към ВМА. Някой има ли мнение за лекарите и гинекологичното отделение във ВМА?

Моята операция беше при Ковачев. Доволна съм, но има и една жена сравнително млада с черна коса също много я хвалеха. Добри са в онкогинекологията във ВМА, но разрезите им са.. Shocked Две операции имам там.

# 515
  • Вила Великула
Аз също съм оперирана във ВМА от Ковачев. Доволна съм. Младата лекарка оперира с него. Той е завеждаш гинекологично отделение. Моя разрез е ок. Вътрешните органи са ми лепени, а не шити и за това се купува от аптеката на ВМА някакво приспособление. Той мисля, че го предлага на пациентките си.

# 516
  • в голямото село
Да при д-р Анита Гановска бях на консултация, препоръча ми я приятелка. Доволна съм, тя ме прие след като беше направено абразиото в Тина Киркова. Отнесе се изключително човешки и с разбиране към страховете ми. Вдъхна ми доверие

# 517
  • Бургас

Би ли споделила как точно ги усещаш? Четох и други мнения, че се усеща, но аз все още съм "прясна" и не мога да кажа.
Това е много странно.При мен минаха повече от 5 години след тоталната хистеректомия и не усещам такива неща.Вие какво точно усещате?

# 518
Здравей, провери дали хистеректомията могат да я направят лапароскопски, да не те режат. матката се изважда през влагалището и бързо, за няколко дни се възстановяваш. После внимавай с храненето, доста бързо се качват килограмите в началото още, ако се отпусне човек успокоен след преживяването. В смисъл, без сладко и т.н.
Успех и спокойно, всичко ще мине и замине Simple Smile

# 519
  • в голямото село
Емона, всъщност ми казаха, че ако физически може ще бъде лапароскопски. Но това при последния преглед ще се реши. Въпреки че по стандартния начин е по добрия вариант от към прецизна и по-сигурна работа. А всъщност защо да се качват килограми, къде е връзката между матка и килограми...?

ПП. То пък това да ми е проблема-килограмите

# 520
Емона, всъщност ми казаха, че ако физически може ще бъде лапароскопски. Но това при последния преглед ще се реши. Въпреки че по стандартния начин е по добрия вариант от към прецизна и по-сигурна работа. А всъщност защо да се качват килограми, къде е връзката между матка и килограми...?

ПП. То пък това да ми е проблема-килограмите

Защото, дори да се оставят яйчниците, функцията им намалява доста. Напълняването се дължи на хормонален дисбаланс. Изпитах го и лично. Направиха ми хистеректомия преди две години и половина.
Ето накратко как протекоха нещата при мен. В България 2011г. си направих цитонамазка, имах 3Б група., повторих веднага изследването при доктор Петков, не помня в коя болница работи, мисля 5-та Градска София, заведе ме една приятелка в частния му кабинет по спешност, защото се бях изплашила доста.
При него резултата стана за един ден и излезе 3А група. Каза че няма нищо, да съм спокойна, защото за да се развие нещо по-сериозно процеса е бавен и продължава с години (което доста ме подведе, както после разбрах)  
Върнах се в Италия, където живеех и там чак след около година и половина отидох на преглед, никой не ми беше казал че трябва да се следи на няколко месеца, а и нали бях спокойна че няма нищо спешно, но, излезе 3Б отново - или така си е било, или се е вдигнала групата.  Направиха ми конизация - в специализирана гинекологична клиника  в Рим и от хистологията се оказа, че е карцинома ин ситу. Препратиха ме в най-голямата болница за онкологични заболявания, която се намира в Рим. Когато отидох на консултация, поисках по желание да ми направят хистеректомия, но ме изгледаха с голямо учудване и доктора, и докторката с него, която чак се ужаси от искането ми. Обясниха ми, че в никакъв случай не може и не се прави при такава диагноза.
Планираха ре-конизация, но аз вече се местех в Германия, обсъдихме го с доктора в Рим, дадоха ми всички изследвания и документи, и продължих лечението си вече в Германия където отидох веднага на лекар, бях си записала час предварително след съответното проучване за клиника и доктор естествено. На консултацията доктора без да го питам какво и що, каза че в Германия за разлика от Италия, в случаите като моя и при положение че няма да раждам повече,  лечението е по-инвазивно и направо се пристъпва към хистеректомия.
 Нарисува ми какво се прави и как протича операцията - с лапароскоп, с три малки разреза около см. на корема като матката се изважда през влагалището. ( изгледах няколко филма в ютуб на такива операции, снимани в опарационни, та съвсем се побърках). Назначиха ми час след седмица. Отидох сутринта, операцията продължи около два часа, два дена не ми беше много комфортно, на третия ден след като ми махнаха катетъра и тампона доста се съвзех, и на четвъртия ден си тръгнах. Махната ми е матката и шийката. След два месеца бях качила 12 кг. и тялото ми някак се промени. В тоя момент разбира се изобщо не ме интересуваха нито киограми, нито диети, радвах се на треви, врабчета, на природата по принцип Simple Smile
  Доста си помогнах за кг. защото ядях като за световно, всичко. Мисля че това беше някакъв психологически проблем, ефект явно следствие на напрежението. За това казах, че трябва да се внимава после с храненето. Защото въпреки хормоните, ако се ограничава храната може би няма да се качат кг...
Естествено, на фона, на здравословните проблеми излишните килограми са най-макия проблем.
Колкото до методите, ето, от личен опит видях че в един и същи случай практиките се различават в различните страни. Друг е въпроса че и в Италия, и в Германия, здравните каси поемат всичко и хората не плащат от джоба си за консумативи, но това е друга тема.
Най-важното е да сме здрави. Пожелавам го на всички от сърце.

И vivinka, спокойно, ще мине операцията, бъди убедена че ще се оправиш!

Последна редакция: чт, 21 юли 2016, 14:39 от Емона

# 521
  • в голямото село
Да всъщност тук всички казват, че процесът от предраково в раково положение е бавен и трае години  - 8-10години. Но ...... не е сигурно. Което все повече ме убеждава в смисъла на хистеректомията. Лошото е че е отпускарски период, операционната на ВМА я затварят за планови операции през август, както и в прочем на повечето болници. А мен ме е страх, че времето минава. Вярно, че при мен е от съвсем скоро, но...

# 522
Здравейте момичета кокичета. Аз пак да попитам изписаха ми Неоксид за имунната система да пия възможно ли е да ми се увеличи апетита от тях. Не, че не хапвам, но постоянно съм гладна. Ще си разваля фигурата. Вивинка пожелавам ти всичко да мине и да вземеш правилното решение.

# 523
  • Вила Великула
Вивинка, не се притеснявай - като свършат отпуските тогава го направи. Аз бях в началото на август миналата година във ВМА и жегата беше непоносима. В отделението много пече слънцето през деня и ако не са пуснати щорите на прозорците не се издържа. Изчакай септември и тогава направи операцията.Надявам се, че няма да е късно.

# 524
  • в голямото село
Пипилота, сподели моля те за ВМА. При кого прави операцията и по какъв начин. Ако имаш и инфо за д-р Гановска ще се радвам да споделиш.
И да Ви питам - храните ли се по-някакъв по-различен начин, знам, че сладкото активира ракови процеси, както и някой други храни. Чувала съм че организма трябва да се алкализира. Може да звучи смешно, но и върху това съм се замислила.

п.п Пипилота, извинявай, видях че по-нагоре си споделила за ВМА.

Общи условия

Активация на акаунт