Изследване на ХОРМОНИ – 10 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 74 189
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравей Денис, днес си пуснах кръвен тест за бременност и резултата е 1337 това добре ли е? трябваше да ми дойде на 23,05,2015. иначе овуто беше на 09,05,2015 вече бях на ендокринолог при доктор Емил Начев и съм много доволна, пия ел тироксин 50.   bouquet
Супер е! Peace

# 241
Благодаря   bouquet

# 242
  • София
Не съм Денис  Blush, но доколкото съм чела, IgG-то ти е положително, това показва стара инфекция  Confused

Това са имуноглоболини които нямат нищо общо със стари и нови инфекции.

Имуноглобулин IgA. IgA антителата се откриват най-често в носа, дихателните пътища, храносмилателния тракт, ушите, очите и влагалището. IgA антителата защитават повърхностите на тялото от чужди субстанции. Този тип антела се откриват в слюнката, сълзите, кръвта. Около 10% до 15% от антителата в тялото са IgA антитела.

Имуноглобулин IgG. IgG антитела се откриват в тъканните течности. Те са най-малките по размер, но най-много като количество -  75% до 80% от антителата в организма. IgG антителата имат много важна роля за борба с вирусни и бактериална инфекция. IgG антителата са единствените антитела, които могат да преминават през плацентата и да осигуряват защита на бебето.

Имуноглобулин IgM. IgM антителата са най-големите по размер антитела. Те могат да се открият в кръвта и в лимфата. Това са първите антитела, които се образуват в отговор на инфекция. Също така тези антитела могат да подпомогнат унищожаването на чуждите субстанции от други клетки на имунната система. IgM антителата са от 5% до 10% от всички антитела в организма.

По какъв повод са пускани?

# 243
пусках ги защото трябваше да направя цветна снимка и денис ме посъветва

# 244
  • София
пусках ги защото трябваше да направя цветна снимка и денис ме посъветва

за ЦС, точно тези изследвания не ти вършат никаква работа.
Имуноглобулини се пускат например  при тежки инфекции - СПИН, Хепатит и заболявания като миелом, мултиплена слероза, цироза, ревмотоиден артрит, системен лупос,  и т.н.
За цветна снимка ти трябва ПКК и СУЕ, може да се пусне и С-реактивен протеин.

# 245
  • София
Не съм Денис  Blush, но доколкото съм чела, IgG-то ти е положително, това показва стара инфекция  Confused

Имуноглобулин IgA. IgA антителата се откриват най-често в носа, дихателните пътища, храносмилателния тракт, ушите, очите и влагалището. IgA антителата защитават повърхностите на тялото от чужди субстанции. Този тип антела се откриват в слюнката, сълзите, кръвта. Около 10% до 15% от антителата в тялото са IgA антитела.

Имуноглобулин IgG. IgG антитела се откриват в тъканните течности. Те са най-малките по размер, но най-много като количество -  75% до 80% от антителата в организма. IgG антителата имат много важна роля за борба с вирусни и бактериална инфекция. IgG антителата са единствените антитела, които могат да преминават през плацентата и да осигуряват защита на бебето.

Имуноглобулин IgM. IgM антителата са най-големите по размер антитела. Те могат да се открият в кръвта и в лимфата. Това са първите антитела, които се образуват в отговор на инфекция. Също така тези антитела могат да подпомогнат унищожаването на чуждите субстанции от други клетки на имунната система. IgM антителата са от 5% до 10% от всички антитела в организма.

Какво показват тогава? Какво представляват Имуноглобулините? Как и кога се образуват? Каква е тяхната роля?
И какво се случва, когато тези антитела са резултат от наличие на антиген / в случая Хламидия трахоматис/ и какво показват?! / тук даже ти подсказвам/
При изследване на ЦМВ също се изследват антитела  / но на ЦМВ / - при серологичните тестове?!
Не може да постнеш някаква информация /от някъде/, без да разбираш за какво става въпрос

# 246
  • София
.
Не трябва ли МБ, напр.?!
При едно възпаление на бъбреците, тези показатели също са завишени / давам го за пример като най-тихия, безсимптомен орган/

# 247
  • София

Какво показват тогава? Какво представляват Имуноглобулините? Как и кога се образуват? Каква е тяхната роля?
И какво се случва, когато тези антитела са резултат от наличие на антиген / в случая Хламидия трахоматис/ и какво показват?! / тук даже ти подсказвам/
При изследване на ЦМВ също се изследват антитела  / но на ЦМВ / - при серологичните тестове?!
Не може да постнеш някаква информация /от някъде/, без да разбираш за какво става въпрос

Ако мислиш, че след 20 години работа в клин. лаборатория незнам за какво става въпрос...
Когато се търси някаква инфекция като хламидия се търсят целенасочено антитела за съответния ангиген, а не просто антитела ей така.
И да копирала съм го за да си спестя писане.

# 248
  • София
.
Не трябва ли МБ, напр.?!
При едно възпаление на бъбреците, тези показатели също са завишени / давам го за пример като най-тихия, безсимптомен орган/

МБ си е микробиология, тук ставаше въпрос за изсл. от клиничната лаборатория, за това не съм я писала. Но пък инфекция на бъбреците да е най- тиха и безсимптомна... Не съм съгласна.
Но както и да е раздавай си напътствията и най-вече диагнозите

# 249
  • София

Ако мислиш, че след 20 години работа в клин. лаборатория незнам за какво става въпрос...
Когато се търси някаква инфекция като хламидия се търсят целенасочено антитела за съответния ангиген, а не просто антитела ей така.
И да копирала съм го за да си спестя писане.
Във вашата лаборатория не правите ли Серологично изследване на: Clamidia trachomatis Ig A , Ig G , Ig M ?

Моята цел винаги е била да насоча към правилния специалист и да спестя време и пари на момичета

Както и да е

# 250
  • София
Както сама си написала - серологични изследвания - те се правят в серологична, а не в клинична лаборатория.
И както казах серологичните изследвания за хламидия са малко по-различни от това което е изследвала девойката.

# 251
  • София
Както сама си написала - серологични изследвания - те се правят в серологична, а не в клинична лаборатория.
И както казах серологичните изследвания за хламидия са малко по-различни от това което е изследвала девойката.
И кое им е различното?
http://www.exacta-medica.com/labsbg/klinichna-laboratoria   Клинична лаборатория
ИМУНОЛОГИЯ
С реактивен протеин - ???
Имуноглобулини
       • Ig A
       • IgG
       • IgM

http://mdl.burgas.org/pricelist.php   СЕРОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
14.ХЛАМИДИЯ ТРАХОМАТИС /ИГ Г, ИГ М/ понеделник - четвъртък

Изместваш темата - въпроса не е кое къде се изследва, а какво трябва да се изследва.

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 19:20 от denis.

# 252
  • София
И кое им е различното?
http://www.exacta-medica.com/labsbg/klinichna-laboratoria   Клинична лаборатория
ИМУНОЛОГИЯ
С реактивен протеин - ???
Имуноглобулини
       • Ig A
       • IgG
       • IgM

http://mdl.burgas.org/pricelist.php   СЕРОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
14.ХЛАМИДИЯ ТРАХОМАТИС /ИГ Г, ИГ М/ понеделник - четвъртък

Изместваш темата - въпроса не е кое къде се изследва, а какво трябва да се изследва.

Става едно спорене в момента, но ти ме пита дали при нас се правят изследвания за хламидия трахоматис, затова ти обясних, къде се правят те. В частните лаборатории се прави всичко. В държавните болници всяка лаборатория си е отделно - клинична, микробиология, серологи, паразитология, хистология...

Кое им е различното? имуноглобулините са антитела, които всички имаме и е добре, че ги имаме.
Както вече казах при  Хламидия трахометис IgМ и IgG се търсят конкретни антитела. тогава според това кое е завишено говорим за нова или стара инфекция.
По същия начин както Хламидията се изследват и антитела (също означени с IgМ и IgG) и към доста други инфекциозни причинители - напр.
Хепатит А ( anti-HAV IgM )
Хепатит Е ( anti-HEV IgM )
anti-HBc IgM
Хепатит D ( anti-HDV IgM )
Chlamydophila pneumoniae IgM
Mycoplasma pneumoniae IgM и IgG
Лаймска болест ( anti- Borrelia burgdorferi IgM и IgG)
Рубеола IgM и IgG
Варицела зостер IgM, IgG
Цитомегаловирус IgG, IgM (CMV)
Инфекц. мононукл. (EBV IgG, IgM)
Херпес Симплекс IgG, IgM
Морбили IgG,IgM
Паротит (Заушка) anti-Mumps IgM и IgG
Хеликобактер пилори IgM и IgG

Може и да съм изпуснала някоя....

Не можеш да ми кажеш, че няма разлика във всички тези изследвания (помежду им) и общите имуноглобулини.
Да не говорим, че освен IgА, IgМ и IgG има и  IgE, и IgD
Просто изследването което е направено има съвсем различна диагностична информация от това, което ти имаш предвид.
Спирам, щото оспамихме темата.
Само ми е интересно на какъв лекар ще я пратиш като са й завишени IgG - инфекционист, хематолог, невролог, гастроентеролог....

П.П. Незнам какво трябва да означават ??? срещу С-реактивен протеин

# 253
  • София
понеже се разрази спор, съм длъжна да напиша, че имам пълно доверие на Денис- толкова е отзивчива, направо се чудя как намира време да отговаря на всички многобройни въпроси от различно естество, и то в няколко теми  Hug Това, което съм научила от Денис, не съм го научила от всички доктори, взети накуп, при които съм ходила откакто съм се родила, да не говорим за висенето пред лекарските кабинети и губенето на безценно време, да не говорим какви суми съм дала, без да съм разбрала кой знае какво от тези посещения.... Благодаря ти, Денис!  bouquet

# 254
  • София
Аз също спирам  Peace . Отново изместваш темата.
Става въпрос за Хламидия Ig A, IgM и IgG , но и за който друг инфекциозен причинител /от посочените/ да става въпрос - IgG показва, че тялото е имало среща с въпросния патоген преди доста време.
Скрит текст:
От тази среща, в зависимост от вида на патогена, има различни варианти на протичане на инфекциозния процес и различни последствия, но да не навлизаме в темата за Инфекциозните болести  - но в случая става въпрос само за Хламидия.

Този спор е направо абсурден 

Общи условия

Активация на акаунт