За спорта, образованието и границата между тях

• 8 147
  • 145
  •   1
Отговори
# 105
  • Larnaca, Cyprus
Добро утро на Всички  bouquet
малко кафенце и фрешче за успокоение ............и здравословна закуска.

за ПОЛОЖИТЕЛНО настроените мами на спортисти и кой знае може би бъдещи шампиони, ще се радвам ако продължават тук, само една като нас може да разбере за какво говорим.... Peace......
Не хабете сила и енергия за всички, които или НЕ искат или НЕ могат да разберат, то е същото като да обясняваш на една бременна която не е раждала какво да очаква   bouquet

за НЕВЯРВАЩИТЕ от друга страна ще задам един въпрос ........къде отиват всички български спортисти, големи именна през годините.....за повечето хора смятат че имат 5 минути слава но какво всъщност се случва .........завършвайки спортни училища, НЕ остават в България и НЕ откриват свои школи както е редно а тичат навън и правят това.....Има толкова много неща които могат да следват свързани със спорта и да останат във сферата дори и след завършването на кариерата си.
Било то като трениори, масажисти, рехабилитатори, съдии .....и т.н. тук при нас в Кипър това е основна практика ...... Peace

искате примери
Българи, които са тук единия има студио за спортна рехабилитация, а другия е масажисит към местен отбор, има и още много да не пълня темата .............защо не са направили това в българия ...............къде ги спортистите, които да масажират... Laughing 

# 106
  • Русе
  Katy, чудесна закуска. Между другото моето дете снощи ми остави на един лист подобен план за закуска. Решил е да си балансира храненето и си прави блокове от храните,като между временно си онагледява урока за храните по ЧП.

Няма смисъл да се захранва с енергия  вятърна мелница . Споделям тревоги,свързани с детето си, които подхранват един нездрав интерес и не мисля да потъвам в подвижните пясъци на подобен, така че просто ще игнорирам и прескачам. Енергията ми е небходима, защото ежедневието ми е доста динамично.

Много от състезателите тук, се ориентират към кинезотерапията и ерготерапията. Имам близка приятелка, плувкиня, която с уменията си в спорта и кинезотерапията от години е в страна, която и дава много възможности . Лично на мен ми се иска да има уловия да си остане в страната, но и той забеляза огромната разлика в отношение и условия в Германия и тук. И измеренията не са в къщи, коли и средства, а в ергономичен, спокоен и позитивен начин на живот.

# 107
  • Ямбол
...
за НЕВЯРВАЩИТЕ от друга страна ще задам един въпрос ........къде отиват всички български спортисти, големи именна през годините.....за повечето хора смятат че имат 5 минути слава но какво всъщност се случва .........завършвайки спортни училища, НЕ остават в България и НЕ откриват свои школи както е редно а тичат навън и правят това.....Има толкова много неща които могат да следват свързани със спорта и да останат във сферата дори и след завършването на кариерата си....
Една много голяма част спортисти, които са в силовите спортове стават някакви биячи - охрана нечия. Това защото мускулите им са повече от мозъчните клетки и за друго не стават, а и така се печелят лесни и черни пари. Други стават наемници да не казвам на какво, сетете се.
90% от мутрите и кухите охранители са бивши спортисти, без образование или със завършено, но не го ползват, защото е без покритие.
Има родители, на които им харесва детето да е в тези среди. Но това не е образование, това е падение.
А колко безработни треньори познавам, които се молят в училищата да ги вземат за учители по физическо.....

П.П. Темата не е отчетна и инфантилните почерпки са неподходящи.

# 108
  • sofia
Лиляна, що така накриво?
Сред малкото спортисти, които познавам има от всичките "видове". Единият добре се реализира (волейбол),жена, дете, натрупа някакви пари, които вече бившата му жена профука. Всичко отиде по дяволите, сега е полицай.
Друга девойка завърши НСА, в момента е кинезитерапевт, ама в САЩ.
И още един, който и да не беше спортист, щеше да си е все толкова смотан и нереализиран.....
А какво правим дете, което ни спорта, ни учението го влекат?  Mr. Green

Национална черта ни е да се обяснява компетентно "как тая работа няма да стане", вместо да дадеш едно рамо и да видиш положителното в дадена ситуация.

# 109
  • София
чакай сега, темата за вярващи ли е? Това някакъв окултизъм ли е, религия ли е, че да боравим с категории вярващи-невярващи? Моля ви се, възрастни хора сме, а не в детската градина! Ако целта е да се държим като фенове и да викаме "бъл-га-ри ю-на-ци"  bg и колко е розово всичко, като в реклама, то да бяхте казали! Но темата хич не беше зададена така, а по точно различен начин - има съмнения, има чуденка, търят се аргументи и в двете посоки. Ако ще си играем на надъхване колко сме велики, то темата трябва да се прекръсти във "възхвала на майките на спортисти и спортисти".
Какво точно прескачаш, Амбър? Ти какво търсиш всъщност, одобрение ли?

Веси, когато човек е в ролята си на родител, трябва да вземе предвид и това, че може и нищо да не стане и всичко да приключи безславно. Това не е като да учиш математика от 6-годишен. Спортът е специфична дейност, в която спортното дълголетие е по-скоро изключение. Дори един посредствен музикант може да си изкарва хляба със свирене цял живот, макар и тази работа да не е лесна. Вярата в способностите и таланта на детето е хубаво нещо, но не може да се пренебрегват и рисковете.

Дете, което не го влече учението, е рядкост. Ако не го влече, то това е образно казано, значи има нещо, което се пропуска. Децата са естествено любопитни и искащи да учат. В почти 90 процента от случаите "невлечението" към ученето е само симптом, а трябва да се работи и да се види какво  и къде е нещото, което води до невлечение към ученето.

Последна редакция: пн, 04 май 2015, 11:49 от Andariel

# 110
  • Ямбол
...
Национална черта ни е да се обяснява компетентно "как тая работа няма да стане", вместо да дадеш едно рамо и да видиш положителното в дадена ситуация.
Кое е положителното в тази ситуация?
В темата се пита за съвместяването, а не за резултата.
Аз не виждам нищо положително от съвместното реализиране на спорт и образование.

# 111
  • Larnaca, Cyprus
Едно дете-спортист НЕ иска да става нито Учител, нито Лекар, нито Зъболекар, нито Преводач. За него ще бъде удоволствие да продължи и да учи нещо по специалноста си ... ...........тук при нас имаме изучаване на спортен мениджмънт....Също могат да завършат за съдии, масажисти, терапефти, фитнес инструктури, трениори на детски отбор,......и т.н....В такива училища-университети-колежи има определени нормативи, които се покриват и определени оценки, които се взимат под предвид.....пак повтарям при нас в Кипър е така ......... Peace
Това ще, И, трябва да направи едно дете-спортист, това е правилното и там ще бъде най-полезен и като човек и като опит, след завършването на спортната му кариера.
 bowuu  bouquet

Това СТАВА тук в Кипър, Германия, Италия, Франция и т.н., но в България явно не се случват точно така нещата  Mr. Green.....затова и мойто дете ще остане в Кипър или ще замине за друга държава когато му дойде времето.

# 112
  • sofia
Говоря за положително отношение.
Защо си мислите, че родителите на тези деца (визирам тези в темата) не са наясно и не са се замисляли над поставените въпроси.
Няколко пъти изказахте тезата си, като страничен читател, който не е засегнат пряко от темата, мисля, че ви разбраха.

Аргументирането ви звучи като набиване на канчета, честно!

# 113
  • Русе
  Моето дете искаше от шестгодишно да стане лекар и не минавахме покрай книжарница без да се приберем с книга или енциклопедия.Преди година се запали по минералите и по палеонтологията. Затова наблягам и помагам много здраво на ученето. Правя много компромиси с работата си , с други лични ангажименти за да съм неотлъчно до него и да го подкрепям.  Не съм сигурна, че той ще успее да запази тази концентрация и ще има силите и желанието докрай да извърви този път.  Доста хора са го постигнали в съчетание със спорт. Спортът не е само успехи и шампионски титли. Той е труд. Заема много време. Ненапразно следя темите от наборната до 12 клас. Говоря с близки деца от математически и езикови гимназии, както и с бивши спортисти. Колко време се готвят, колко е натоварването и как се организират. Мислех, че и тази тема ще споделяме такива неща, но......  Във всеки случай за сега има висок успех и се справя по-добре от повечето от класа, без да имат такива ангажименти.
    Надявам се, че лятото ще има възможност да прецени а и след участието си в Европейското за младежи, дали е готов да жертва системно ваканциите си за подготовка и тежки тренировки и да започнем шести клас с по-ясна ориентация. Но дори да спре с този спорт, ще се започне друг и като знам за каква фурия става въпрос, сигурно пак ще се насадим на същите яйца. Но поне ще имаме опит. В крайна сметка, може точно спортът да е това, което може и иска най-добре.

# 114
  • Ямбол
...
Отношението ми към родителите, чиито деца се занимават със спорт е различно и това зависи от тях.
Аз наистина се възхищавам на ентусиазма на Амбър, с който успява да държи на образованието на детето си и откровено не съм привърженик на неглижирането на образованието от страна на  другия участник, а още по-малко ми харесва как още отсега е обрекла и бута детето си в посока извън образованието.
Не получих отговор на въпроса, ако един ден се случи така, че този спортист повече не може да спортува и да се занимава с това, без стабилно образование какво ще прави? Тя още отсега му е втълпила, че той не е за лекар или учител, какво да чакаме после от детето, естествено, че ще мине по по-лесната пътека щом мама така повелява.

# 115
  • Русе
  Честно казано според мен моето дете също не е за лекар. Но аз ще държа до дупка, защото искам да е максимално полезен един ден за себе си и за останалите и да не е изпуснал възможност Отличник е, не защото кипи от любов към учебниците или е нещо много умно.Не е. Ако го оставя да учи сам - с или без спорт, резултатите ще са доста ниски с малки изключения. Има една особеност, че мога да си позволя да си преместя работното място в къщи, да си организирам ангажиментите почти по всяко време за да ги съобразя с неговата програма. Много майки не могат да си го позволят. Кати каза, че до 7 клас детето е било отличник. Не знам моето в 8 клас дали ще бъде - с или без спорт.

# 116
Имах колега, бивш професионален спортист, национален шампион, в момента учител по физическо, който казваше " Професионалният спорт не дава здраве, той ти взима здравето".
Като прибавим и факта колко много деца- добри спортисти, в момента са застаряващи 30 годишни спортисти в посредствени отбори с ниско заплащане и без почти никаква перспектива за работа след 5-6 години, май образованието ще излезе по- печелившия избор в дългосрочен план.
Спорт си струва да се тренира усилено, само, ако спорта е достатъчно печеливш, детето изключително добро и родителите имат възможност да му подсигурят пътуванията, тренировките, състезанията и т.н.
А такива спортисти се пръкват в БГ може би по 5-6 на десетилетие, тоест шанса точно твоето/ моето дете да е едно от тях е минимален.
Животът за тези деца продължава и след 25-30 год възраст, и ако не  имал блестяща кариера, донесла му пари и възможности да се развива и живее и след приключването й, тогава смисъл няма, поне според мен.

# 117
  • София
Говоря за положително отношение.
Защо си мислите, че родителите на тези деца (визирам тези в темата) не са наясно и не са се замисляли над поставените въпроси.
Няколко пъти изказахте тезата си, като страничен читател, който не е засегнат пряко от темата, мисля, че ви разбраха.

Ок, кое точно от написаното от мен не е вярно или е преувеличено, или е набиване на канчета? Ако всяко нещо, което е извън "българи-юнаци" е набиване на канчета, то темата трябва да се прекръсти на фенска, а не за обсъждане дали и как се съвместяват нещата.  Това е все едно да пуснеш топче да се търкаля по една нагъната повърхност, която в един момент отклонява топчето наляво или надясно, и колкото по-надалеч стига топчето, толкова ясно се вижда, че няма как да поеме по другата пътека. Един и същ ресурс се разпределя в някакво съотношение. Всяка дейност, за да се постигне експертиза, особено на много високо ниво, гълта все по-голям дял от ресурса. В един момент става в съотношение като в принципа 80/20 на Парето и няма връщане назад, защото разликата е станала критична. Демек, няма как да прекарваш 80 процента от времето, енергията и т.н. в спорта, и после да очакваш, че с останалите 20 процента ще постигнеш това ниво на експертиза в ученето на училище, колкото, ако ученето беше на 80 процента вложени ресурси. Това е обикновена, проста логика, пък който иска и докогато иска да си вярва, че съвместяването е възможно така, че и на двете места да е шампиоонско. Ако можеше така да става, то щеше да е решен изобщо въпросът с разпределянето на енергията и щеше да се получи клониране на ресурса или перпетум мобиле.

# 118
  • София
  Честно казано според мен моето дете също не е за лекар. Но аз ще държа до дупка, защото искам да е максимално полезен един ден за себе си и за останалите и да не е изпуснал възможност Отличник е, не защото кипи от любов към учебниците или е нещо много умно.Не е. Ако го оставя да учи сам - с или без спорт, резултатите ще са доста ниски с малки изключения. Има една особеност, че мога да си позволя да си преместя работното място в къщи, да си организирам ангажиментите почти по всяко време за да ги съобразя с неговата програма. Много майки не могат да си го позволят. Кати каза, че до 7 клас детето е било отличник. Не знам моето в 8 клас дали ще бъде - с или без спорт.

А след седми? Точно тогава е също толкова важно да е отличник, защото вероятността да спечели спортна стипендия за университет е малка, а материалът в гимназията хич не е лек, защото се взема огромно количество от фундаменталните науки. После и на уроци по химия и биология да ходи, пак ще му е трудно да покрие кандидат-студентските изпити, за да влезе медицина. И в чужбина да отиде, пак му трябва основата по фундаменталните науки, за да може да учи медицина. Младежи, които са в гимназия като НПМГ и учат допълнително въпросните предмети, пак им е трудно да влязат медицина.

# 119
Животът за тези деца продължава и след 25-30 год възраст, и ако не  имал блестяща кариера, донесла му пари и възможности да се развива и живее и след приключването й, тогава смисъл няма, поне според мен.

Следя темата, удържах се след неадекватни включвания, но след това искам да попитам - каква е разликата между посредствено образование с претенции и посредствено спортуване с претенции? Ако ще си мислим как днешното дете ще е един 35-годишен провал, дайте направо да не го пускаме на училище.
Образованието в България в момента е безплатна забавачка. Ако става дума дали да се наблегне на ходенето в българско училище дневна форма, или на спорта - по-добре да се наблегне на спорта.

Общи условия

Активация на акаунт