Бебе е в тежко състояние след инцидент в болница

• 269 502
  • 5 353
  •   1
Отговори
# 5 040
Не болницата, а директорите, преките ръководители, може би имаш предвид.

# 5 041
  • при късмета
Ами казах го вече, под "болницата" имам предвид собственици и ръководство. Разбира се, че нямам предвид сградата  ooooh!
Със забележката, че в конкретния случай, според мен виновника е само акушерката.
Но като цяло мнението ми е, че лекарското съсловие са изтребили повече хора от бомбардировка. Най-законно и най-безнаказано

# 5 042
Ами казах го вече, под "болницата" имам предвид собственици и ръководство. Разбира се, че нямам предвид сградата  ooooh!
Със забележката, че в конкретния случай, според мен виновника е само акушерката.
Но като цяло мнението ми е, че лекарското съсловие са изтребили повече хора от бомбардировка. Най-законно и най-безнаказано
Не те разбирам.
Написала си, че собствениците и ръководството трябва да носят отговорност и също да бъдат наказвани, но в конкретния случай виновникът е само акушерката  newsm78 Crazy
Какво трябва да се случи, че и ръководството да има вина?

# 5 043
  • при късмета
Просто смятам, че за конкретния случай ръководството няма вина. Кое не разбираш? Доказа се, че въпросната акушерка си е "работела" по този начин на всякъде, където е била. Другото което стана ясно е, че тя работи повече от 20 години. Все по този начин. Това достатъчна причина ли е според теб?
Бих обвинявала ръководство например в двата смъртни случая преди 3-4 години в Шейново, за няма и 2 седмици. Случаите с Даяна и Надежда. На Надежда, дори бебето не оцеля. Това говори, че всички екипи и целия персонал работи немърливо и бездарно. И това е само пример, колко родилки и бебета загубиха живота си по болниците? Само в АГ сектора, а другите?
Дали в двата примера виждаш някакви съществени разлики?

# 5 044
  • Пловдив
Кръвнина например се отсъжда само по НК.
Не е така. Болницата като възложител на работата отговаря и за смърт, причинена по вина на неин служител. Важи и изобщо за всеки работодател, чийто служител при работа е причинил смърт или увреждане.
Ако това ти е идеята - болницата отговаря имуществено за вредите (това, дето му викат "кръвнина", е обезщетение за вреди), нищо, че самата тя очевидно не може да носи наказателна отговорност; а за ръководителите писах вече. Санкции за тях - ако виновно са нарушили някое правило, евентуално.

В предишния си пост ("да могат да имат претенции") реших, че си пропуснала една запетая. Тоест - че си имала предвид "да, могат да имат претенции", но го смяташ за недостатъчно и искаш и някаква, неясно каква, наказателна отговорност. Затова отговорих така.
Всъщност ти си имала предвид, че гражданската имуществена отговорност за обезщетенията ("кръвнината") е наказателна отговорност по НК и болницата не носи такава. Не е по НК (ако те интересува конкретният закон - ЗЗД), а болницата отговаря за това. В отделен граждански процес става осъждането и да плати, не в наказателния, но си отговаря като поп.

Цитат
Проблема е, че болниците изобщо не отговарят пред наказателен съд, а само административен.
Ми не, не е проблем това - гражданският съд ("по ГПК") и наказателният съд по отношение на гражданския иск ("кръвнината") прилагат един и същ закон, а именно чл. 45 до 54 от ЗЗД.

Иначе пак не разбрах какво друго "криминално обвинение" да и повдигнеш на болницата.
Ако имаш предвид ръководителите да отговарят наказателно (да ходят в затвора) само защото нает от тях лекар е причинил смърт или увреждане - малко е прекалено.
Все едно шефът на Градски транспорт да отива в затвора, ако техен шофьор е сгазил човек.

Последна редакция: чт, 27 окт 2016, 14:55 от Магдена

# 5 045
  • при късмета
Магдена, когато човек умре в болница, заради грешка независимо на кого от персонала, какво е?
100 пъти казах, че не говоря за този случай. Защо когато е масово, както примера с Шейново който дадох, ръководството да не е с равностойна вина с прекия извършител? Със същото обвинение, с което е прекия извършител, с това да е и болницата като цяло. Съдят по наказателния прекия, съдят и болницата. Кое е несправедливо? А това кой и как ще изплаща обезщетения, ако има искове за такива, те да се съдят м/у тях. И това го написах. Ако иска болницата после да съди прекия виновен за обезщетението, което е платила, ако иска да го извади от джоба си.
Но да носят равностойна вина. Пак да кажа за тежките случаи и тези завършили със смърт.

А за обезщетенията аз до сега не съм чула на някого да е изплатено солиндо такова, заради загуба на близък. И да има, всеки ще предпочете изобщо да не му се налага да търси такива пари

# 5 046
  • Пловдив
Кое е "болницата като цяло", дето да носи същата отговорност - шефовете ли? Не те разбрах.

Ако да - ти смяташ ли за справедливо като шеф на "Градски транспорт" лично да носиш наказателна отговорност (затвор?) за пешеходеца, сгазен от кьопавия шофьор на автобус, когото не си преценила добре и си наела?

# 5 047
  • при късмета
Чети и ще разбереш. Всички разбраха, само ти не

# 5 048
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Кое е "болницата като цяло", дето да носи същата отговорност - шефовете ли? Не те разбрах.

Ако да - ти смяташ ли за справедливо като шеф на "Градски транспорт" лично да носиш наказателна отговорност (затвор?) за пешеходеца, сгазен от кьопавия шофьор на автобус, когото не си преценила добре и си наела?

ако катастрофата е защото шофьора е "кьопав" (много грозна дума Cry ) сам си носи отговорността, но ако катастрофата е станала, защото техническите прегледи се правят през пръсти? ако е заради износени гуми или липсващи спирачки?
ако никой не го е проверил и той е започнал работа пиян?

за случая с акушерката - има известна разлика между "тя е била детето до смърт." и "тя редовно, въпреди наблюдението с камери, е биела децата в отделението"

и в двата случая е виновна, но в единия случай има вина и ръководството на болницата за липсващ контрол  Peace

# 5 049
  • Ямбол
Чети и ще разбереш. Всички разбраха, само ти не
И аз не разбрах. Съгласна съм, че болницата носи административна отговорност. Лицето, издало документа на психически нестабилен служител, може би също трябва да се провери.

# 5 050
  • при късмета
Ами там е проблема, че болницата носи административна, а не наказателна отговорност. Според мен. И според близките загубили някого заради някого от съсловието.
А най-лошото е, че е според законодателството и това няма изгледи скоро да се промени. Не, че не може, просто не искат

# 5 051
ма ко, честно, колкото и да се опитвам не мога да те разбера и да се съглася с теб.
Ако правилно съм те разбрала, ти искаш и болниците да носят наказателна отговорност, но в случаят на акушерката си на мнение, че тя е единственият виновник и болницата трябва да понесе само административни наказания. И защо? Защото акушерката не е била само едно бебе, а много повече от едно и не само в тази болница. Ако разсъждавам като теб, то утре ако стана собственик на болница и разбера, че акушерка е пребила бебе, ще е по добре да я оставя да си ги бие понеже в противен случай ще нося наказателна отговорност. Но в случай на системен тормоз над бебетата няма да нося наказателна отговорност, а само административна  Crazy

# 5 052
  • Пловдив

ако катастрофата е защото шофьора е "кьопав" (много грозна дума Cry ) сам си носи отговорността, но ако катастрофата е станала, защото техническите прегледи се правят през пръсти? ако е заради износени гуми или липсващи спирачки?
ако никой не го е проверил и той е започнал работа пиян?

за случая с акушерката - има известна разлика между "тя е била детето до смърт." и "тя редовно, въпреди наблюдението с камери, е биела децата в отделението"

и в двата случая е виновна, но в единия случай има вина и ръководството на болницата за липсващ контрол  Peace
Разбира се, че има разлика. Аз просто се опитвам да разбера идеята на Ма Ко, дето всички освен мен я разбрали.
Неоказването на контрол, когато е в много пряка връзка с настъпилата смърт, е (или би трябвало да) е предвидено като отделно престъпление. Подобно нещо, меко казано, съвсем не е непознато у нас (ако тя това твърди), но не ми се търсят конкретни състави в НК.
Така че продължавам да не разбирам какво иска да каже за отговорността на болницата по НК.

# 5 053
  • Ямбол
Ами там е проблема, че болницата носи административна, а не наказателна отговорност. Според мен. И според близките загубили някого заради някого от съсловието.
А най-лошото е, че е според законодателството и това няма изгледи скоро да се промени. Не, че не може, просто не искат
Дай конкретен пример, може и измислен и конкретно наказание, което очакваш.

# 5 054
  • при късмета
То преките извършители не влизат в затвора, какво да се очаква за началниците и собствмениците на болниците?
Фрапиращи случаи, като 2 годишното дете от Варна, с трима лекари, от три различни смени, официално признати за виновни и наказанието е условни присъди, само за двама от тях.
Маджунов, който умори Гери в Исул, само за да вземе парите за избор от операцията и избързал с нея, че отивал на почивка. В този случай се разбра, че ръководството прикрива този изрод и го рекламира, като най-добрия за операция на сливици, че да си таксуват избор на лекар/екип. Него например съда дори с условна присъда не го наказа, лекарския съюз му отне правата за 3 години. Само лекарския съюз, забележете. За съда беше виновен, но наказание нямаше, дори условна.
Двата случая в Шейново, които вече споменах. През 2 седмици един от друг, различни приемащи лекари, различни в отделение. Това значи, че със знанието на ръководството или може би по техни вътрешни правила работят така.
Починалата родилка от Благоевград, за която също съда призна, че е лекарска грешка. Какви са наказанията?
Това е само част от медийните случаи, а колко хора си отиват по същия този начин, без да се разбере?

За преките извършители условни или никакви присъди, а за болницата само глоба.
Това равнява ли се на причиненото? Как някаква глоба или дори обезщетение ще компенсира загубата на близките?
Наказанията в такива случаи изобщо не са равностойни на извършеното. А трябва. Освен ако не смятате, че глоба от 3-5000 лв. е достатъчно наказание за убийците в бели престилки. И това прозвище не се е появило случайно, всички сме наясно.

Дай конкретен пример, може и измислен и конкретно наказание, което очакваш.
Дадох го. За конкретния извършител ефективна присъда. До сега с такова наказание няма дори доказан случай на лекарска грешка. И правата му отнети от съда завинаги.
Ръководство и собственици на болници с доказани подобни практики и много смъртни случаи, дори  само по статистика,  да бъдат затваряни и същите хора да нямат право никога повече да имат болници или да са ръководни кадри в такива.
За обезщетенията вече казах, да ги изплаща който иска, дали прекия виновен или ръководството е все едно.
Смятам, че е много по-справедливо и все пак ще се знае, че конкретна болница е затворена заради престъпление, а не заради фалит например.
Ще се замислят от цялата лекарска мафия, ако знаят, че ще лежат ефективно как да си вършат работата и ръководствата ще обръщат внимание на оплаквания от пациенти, ще упражняват повече контрол, по-добре ще подбират кадрите и вътрешните им правила и неписаните разпоредби биха били различни.
Или поне би трябвало.

Общи условия

Активация на акаунт