Отговори
# 180
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте!
Относно матрака на земята смятам да го сложа в зоната обособена за игра на Пух и там да са му дневните дремки. То и според метода общо взето мястото на детето трябва да има зона за тихи занимания, място за сън, място за игра.
Относно заека - за Пух аз го варя в тенджера под налягане меля и замразявам във форми за лед.
За нас готви заек мъжа ми и го слага в гювеч - пълнен с ориз и затрупан със зеле или пък с много зеленчуци и двата варианта много ми харесаха.
Не знам дали се похвалих но вече момчето си има два зъба. Не съм вярвала, но това доведе до промяна в отношението към храната - започна да си търси неща които да дъвче - варена ябълка, после си открадна филия хляб и с удоволствие почна да къса парчета кора аз се уплаши и му отнех придобивката. За вечеря имахме скумрия на скара и нашия хубавец с удоволствие хапна няколко парченца, щеше и повече да изяде, нооооо лошата му майка пак се намеси.
Имам проблем със съня на Пух. Вече две седмици заспива само върху мен без значение за дневен или нощен сън. А от два дена се събужда в 4 часа изправя се в кошарата и започва да пръхти, за да ме събуди. Естествено аз се поддавам и го взимам и от тук тръгва целия ден накриво. Трябва да направя нещо преди целия ни ритъм изграден до сега да отиде на кино.
Станал е и по прилепчив към мен и като го оставя да си играе първата му реакция е да зареве. Това някакъв период се надявам да е.
В банята стои спокойно само ако е в мивката седнал и водата тече върху него или пък във ваната пак по същия начин, ако сложа коритото започват едни непрестанни опити да се изправя и аз не мога да го изкъпя.
Така помрънках малко, извинете ме.
Пожелавам Ви приятен ден.

# 181
  • София
Здравейте....аз като гледам от вчера вече ни липсват сополите. Изритах татко му да пие колдрекс и май и той е добре Simple Smile Та се чудя сега вярно ли да бутам антибиотик 10 дни. Сега и да го спра няма да е прекъсване т.к. на листовката пише 7 до 10 дни, а то вчера вечерта му станаха 7 дни. Сутринта му дадох де. Той виж него го лапа с удоволствие. На мен ми е много по-гаден от сиропа дето повръщаше от него, но явно има нещо.....просто от сиропа на секундата се виждаше как му се повдига и в няма как да спреш идващия поток.

Забравих да се похваля/оплача Simple Smile на 26 ще ми връчват официално дипломата за ДОКТОР, като подавах документите за конкурса ми казаха че ще получа покана тези дни и ще чакат потвъждение. Това се случва за сефте в СУ. Досега нямаше официално връчване на докторските и много пъти сме го коментирали, че е тъпо...три години яко си бачкал и накрая отиваш в една стая в Ректората и си взимаш листчето хартия. Проблема е че не искам да карам ММ да взима отпуска т.к. към края на месеца трябва да ми насрочат изпита и тогава със сигурност ще трябва да вземе. А и да вземе пак ще ми се иска да присъства и се чудя дали би било невъзможно да е с Боян там Simple Smile Като гледам и кумата се пада на работа (че тя е на смени) та май след целия зор няма да мога да отида да ми я дадът официално. Все пак трябва да има и някой да ме щтракне я Simple Smile Ще разпитам и колежките как са като занятия и дали са свободни като последна надежда.

Днес го дават да вали....сутринта изглежда супер, но аз мислех следобед да го изведа в градинката, че да използвам най-дългия сън вкъщи да чета. Дано не завали до тогава....обичам лятото и жегите....колкото и да ми е било топло вчера ми е сто пъти по-добре от това да ми е студено.

# 182
  • София
Здравейте и от мен,
Много ни е горещо вкъщи - докарахме едни 27 градуса вътре и вече не се живее. Никак не харесвам климатиците, но май ще се наложи да вземем, за да охлажда, че лятото и 30 градуса става.
Ние вчера бяхме на разходка в Цари Мали Град - добре ни дойде, Никола почти през целия път до там рева, горе беше кисел, но по някое време успя да заспи в гората и поспа час.
Вчера хапна половин порция попара (около 1 1/2 сухар) и днес ентусиазирана му направих с 2 сухара за закуска - с мъка изяде половината. Май няма да ни се получи въвеждането на закуската. Но пък мисля да го пробвам с детска кухня - кварталната ни аптека е пункт за кухня и ми препоръчаха ''Беборани'' за деца между 6 и 11 месеца.  

Astined, като го видях Боян колко е кротък и спокоен, според мен спокойно можеш да си го вземеш на връчването, ще има и да му се радват там Peace
fiona, много ми харесаха предложенията ти за сапунените балони и балните с хелий - ще се приложат в практиката Peace
fanito01, аз маслото го въведох първо, но чрез готово пюре. После започнах да му слагам в кускуса количество, колкото нокът и не съм увеличавала постепенно, това си е количеството. Сиренето - веднъж сложих мъничко в обедното пюре и втория път колкото кибритена кутийка. Общо взето, вече доста смело въвеждам, не дробя на малки порции и количества новите храни.

# 183
Имаме нов хит за закуска - юфка, с масло и сирене, леко пасирана   chef Мислех, че няма да я хареса и ще си я изям аз, а той всичко омете  Joy
Започвам да му вдигам количеството на храната, не може така да не качва  Crossing Arms Дано не се дърпа много  Joy
Снощи стана само 2 пъти, доволна съм  hahaha

# 184
Вчера на мен ми казаха за юфката,ама не съм взела още. Какво количество се слага, набъбваше ли, нещо нямам спомен

# 185
Набъбва, да, става като мокра хартия  Joy Аз сложих 3 шепи някъде, стана около 200 гр., а като я пасирах стана като каша. Аз преди много я обичах, може и да си поделим пакета с малкия  Joy

# 186
  • Точно където трябва
И вкъщи е фурна. Опитахме да спим на отворен прозорец, но много шумно и аз не мога да спя. Добре, че днес поразхлади.
Днес напипах и горните 2 зъба. След 2 дни кисележ, но без температури, сополи и други екстри.
Най-новата мода при нас е, че както си пълзи и идва и започва да ми се катери по крака, пада назад и ревеее. Та все си мисля, че се опитва да се изправя.
Напоследък забелязвам, че прави по-дълги паузи бодърстване. Издържа и по 4 часа, а ако е спала примерно до 5 издържа и до 9,30-10. Е, тогава вече с рев заспива де. И спи все по-малко. Рядко и се събират 3 часа за деня, днес даже и 2 няма.
И болната тема-продължава да не яде. Само сух хляб и нещо си с банан. Обаче аз гледам да не давам, щото ще свикне само на сладко. Иначе онзи ден опука 100-тина гр. овесени ядки с парче банан. Утре ще и готвя истинско месо, заешко. Понеже аз такова никога не съм готвила приемам рецепти. И понеже месото ми е на по-големи парчета какво да го правя. Ако го сготвя с нещо си, ще стане за повече от 3 порции и не знам колко ще издържи в хладилника. А ако сготвя само месото и после замразя няма да имам бульон. Или да замразя сготвено месо с по малко от бульона?
И още- никой ли не слага по малко сол? Един ден от безсилие и дадох картофче от нашата манджа, яде без потрисане, малко, но поне не се мръщеше.
Щях да питам за червен пипер, такъв млян за манджа някой давал ли е? Едва ли, ама все пак?
И имам в буркан чушки, печени, но са само червени. Дали да не я пробвам. Та тя е вече на 9,5мес ... Все я пазя, искам плавно, но времето си върви, а аз нищо ново не давам. Не бързам, но ако ядеше повече неща щеше да имам възможност за по-голямо разнообразие и овкусяване.
Mrs.Petrova, браво, че яде юфка. Аз дадох кус-кус с масло и сирене. Не го ще.

Ооо и друго да се оплача. Около мен тези с малките деца...едното е на 8 мес., вчера пред очите ми опита шоколадов бонбон. Една държи сладка от тарелка и ме пита да и дам ли /на моето дете/ Една баба и стрива солета пред очите ми и и дава, комшийчето, което е 20 дни по-голямо на Великден яло сладки и козунак. Аз що още съм кърмела?! Ми аз си мисля да кърмя до 1,5г.. Ако можеше и до 2, ама ще трябва да я свиквам за ясла и ще ходя на работа като стане на 2. Аз ли съм бъгната? Ами аз няма какво по-ценно и полезно да и дам от кърмата си, ама ми омръзна да ми обясняват, че затова не яла и то така, че да чувствам вина. И толкова ли е голяма, че да трябва да я отбивам?
Знам, че решенията са си мои, а аз слава Богу, съм научена да имам мнение, но ми се иска и друга гл. точка. Може пък някой да ме убеди аргументирано.
Напоследък нещо съм се сдухала, но няма да ви занимавам.

Последна редакция: чт, 07 май 2015, 19:34 от elliee

# 187
Ние сме с климатици, много съм доволна. И миналото лято си ги ползвах, и това ще си ги ползвам. Много голямо удобство са, температурата особено нощем е перфектна.

Ели - тия коментари за кърменето винаги са ме дразнели. Кърмиш ли, защо кърмиш, защо не кърмиш, ама отбиваш ли, ама защо не отбиваш...нали ти си я гледаш, какво им е работа. Ако погледнеш малко по-старите мнения, страница-две назад, аз писах, че давам подправки. И черен пипер съм давала, и мащерка, мента, червен пипер - в съвсем малки количества слагам в общата манджа.

А за вашият режим, Ели, ти си тази, която страда. Ти не можеш да излезеш, ти кърмиш по сто пъти на ден, ти се бориш с дете, което не желае да яде твърда храна, освен банан. Ако ти си ок с тази ситуация не виждам какво има да променяш и да се връзваш на чужди съвети. Това е.

Дребното спа днес супер малко, защото се опитах да го убедя следобяд да спи вкъщи. Нямам идея как ще го караме, днес е ок, но в наистина горещите дни не знам какво ще правим. И съответно вече е заспал, дано не ми се събуди по никое време.

Днес отчетливо каза ма-ма, но после си продължи с да-да-тата и не го отчитам много. А също яде необичайно много, следобяд си оплюска всичките 170 гр каша с плод. На обяд огладня по-рано, отколкото очаквах и му дадох ам, защото не бях готова с яденето. Изяде си всичко, заспа за половин час и после ми викаше ам-ам, та му дадох от яденето, което беше изстинало вече и изяде още 50 гр! Абе яде нещо, ще видим докога Simple Smile може и скок в растежа да е.

# 188
Втори ден заспиват следобеден сън в легалата си, Дано не разваля нещата!
Контролата на Макс, ушенцата са по-добре.

Бях обещала да говоря с моя позната с изключително кърмене на поискване и проблем със захранването около 8-9 месец. Та ето инфото-имаше период на оправяне, но до колкото разбрах от нея сега пак не е зле положението(сега на годинка и 1 месец). Всичко беше потръгнало, като започва в един момент да и дава от тяхната храна. До колкото разбирам сега не се получава заради безразборно сукане и в часовете за твърда храна детето не е толкова гладно. То това и мама Ирина го беше споделила, та най-вероятно тук е разковничето на ситуацията. Ели, както ти е казала Дани, ти страда от цялата ситуация, на бебка и е супер. Няма нищо лошо в дългото кърмене, изобщо не слушай никой, особено тези със солетите и шоколадовите бонбони! Ако искаш обаче да вкарате някакъв режим мисля, че ще е добра идея да се свържеш с някой консултант по кърмене и да си разкажеш директно ситуацията и какво би искала да постигнеш. Мисля, че ще те насочат и ще ти дадат конкретни и адекватни съвети.

# 189
Elliee искам само да ти кажа, че кус-куса и моя дивак не го харесва - трябва да е зверски гладен за да изяде 10-тина лъжички. Обаче попарата - колкото направя, толкова изяжда, явно ще е така и с юфката. И друго, което открих - ако сложа сухарче в пюре, което не иска да яде, го изяжда  newsm78 Явно си има предпочитания. И сухарите и юфката имат вкус и мирис на препечено. А може и да е наследствено, защото аз много обичам хляб, и като малка вместо пюрета съм яла филии  Joy Така че пробвай и с други закуски, може пък да си хареса нещо.
А за кърменето - по-добре до късно, отколкото бонбони и курабийки  Crossing Arms И аз кърмя, и ще кърмя докато мога, но досега никой не ми е казвал да спирам, напротив, всички ми се радват.

# 190
Не мога да се въздържа от коментар - Elliee, това, че кърмиш е страхотно постижение и наистина най-доброто за бебка!!!! Според мен целият този зор да отбиваш и изобщо всички коментари в тази посока са все от НЕкърмили майки и до известна степен съдържа елемент за завист, защото кърменето Е трудно и те го знаят много добре. Никога не разбрах какви са тези хора, които просто така си питат разни лични неща. Ми това е едно от най-личните и интимни неща - да си накърмиш детето. И изведнъж идва някаква кака незнайно откъде и започва да те разпитва кърмиш ли, не ли, а защо ли, докога.....остава и за цикъла да те препита, и за долното бельо. Еее!
Сега, възмущението настрана - категорично ли отказва от шише? Ако смениш марката? Все си мисля, че ако започнеш да цедиш (което си е друг мини ад под небето), ще съумееш да създадеш и режим. Просто ще знаеш кога е яла и колко и кога предстои следващо хранене и лека полека ще можеш да започнеш с твърдите храни....
Това са само размишления, може и неправилни, но аз да опитам да помогна......
Прегръдки и изобщо не си губи времето в размишления относно съвети от страна на очевидно неправилно захранващи майки/баби и т.н.

# 191
  • София
Но пък мисля да го пробвам с детска кухня - кварталната ни аптека е пункт за кухня и ми препоръчаха ''Беборани'' за деца между 6 и 11 месеца.  
Ижинка, ако ви допадне тази кухня, сподели. Аз ще я записвам на държавната, ама през юни, а може даже през юли, август почиват, така че за август ще трябва да го мисля. Надявам се да й хареса де, че явно ще си е капризна.

Закуската и при нас куца. Редувам кус кус, каша (безмлечна пшенична) със сирене и масло. Изяжда половината и започва да бръмчи. Днес пак ще пробвам класическата попара пък да видим. А за юфката не съм се сещала. Аз не обичам, но на нея пък може да се хареса. Благодаря за идеята!

Миа от една седмица си махна вечерното спане и сега спи сутрин половин час, следобед два часа, а вчера даже два часа и половина и после направо вечерта. Ама да не си помислите, че това й се е отразило положително на нощния сън.... Ни най-малко.  #Cussing out Тази нощ съм ставала над 15 пъти. Сукала е три пъти. Направо кошмар. Надявам се виновният за това зъб да излезе скоро, че пак съм като зомби.

Имаме напредък с водата. Купих на Авент биберона с чертичките и с него на положение две чертички пийва.

# 192
  • Plovdiv, Bulgaria
Браво на майките, които кърмят, за съжаление при мен не се получиха нещата, така че не мога да дам съвет за захранване и режим на изключително кърмено бебе.
Петрова това с юфката ще го пробвам и аз дано да се окаже, че и моя Пух ще я одобри. Попарата не се тачи особено да не кажа хич. Кус кус и макарони понякога яде понякога не.Оказа се че при нас най трудното ядене за деня е закуската в 10.30.
Относно бульона от месото - аз знам че не се дава на бебе, поради тази причина варя месото и изхвърлям бульона,пасирам с чиста вода и замразявам във форми за лед. Едно кубче ми е порцията която слагам на  200 гр.  зеленчуково пюре.
Някой пита за солта - лично аз слагам по малко в пюретата, количеството е такова, че за мен изобщо не се усеща, но Пух оценява разликата между подправените и неподправени със сол пюрета. Сиренето също не го обезсолявам. Всъщност аз давам на бебо това, което съм сготвила за нас, но засега не ползвам подправки различни от зелените тревички - магданоз, копър, босилек, розмарин. Чета менютата на няколко детски кухни и там става ясно, че и те добавят сол, а също и захар в храната на децата. Естествено това също е личен избор и е свързано с разбиранията на родителя за това кое е  полезно и не за детето му.
Не знам при вашите бебета дали има този проблем - Пух обикаля цялата кошара на сън и си удря главата в таблата и решетките, той дори не се усеща, аз го чувам и веднага го слагам в средата на креватчето и след около час се повтаря същото. Чудя се сега какво да правя?
Пожелавам на всички бебета и майки.

# 193
  • Пловдив/София
Написах дълъг пост и не знам какво натисна бебо, но го изтри и сега да обобщя пак...

Първо- още ви изчитам и ще се включа само по последните теми.

За кърменето- индивидуално е, според мен всеки си защитава своята позиция. Мамите на АМ са доволни от режим и по-добро ядене, мамите на кърма пламенно се хвалят с ползите от кърменето. Моята истина е по средата- да се кърми детето колкото може, но да се учи да яде от шише. Не съм и фен на дългото кърмене 2-3 години, но това е лично мнение.

Ели, режим може да се въведе и при кърмено бебе с малко повече усилия. Опитай се да изкарате поне 3 часа без сукане, разейвай я навън или както си знаеш. После ще е много гладна и ако не й стигне кърмата и дай изцедена (опитай първо с изцеденета- от шише, чаша, лъжичка, както успееш). Така ще се наядете по-добре и ще изкара още 3 часа и се завърта кръгът.

Нещо пак сме в период на мрънкане и висене за крака ми. Сутринта се опитах да карам вело- такъв рев му дръпна, дали защото съм високо или го беше страх, не знам. На два път опитах и все така и се отказах, а имам да свалям и се сдухвам вече.

имаме си 4 зъба, но пак кисели периоди- очакват ли се още зъби преди годинката?

Започна да се буди пак в 6 сутрин Sad( а от месеци беше на 7. И поне 2 нощни.

Но похвал- яде твърда храна по половин порция. Смесвам с лъжичка кисело мляко и така яде по-добре. Или с банан. Рано е за киселото мляко, но го въведох вместо жълтъка, защото случайно открих колко го харесва. Давам по малко, 1-2 супени лъжици на ден смесени с манджа. Елби 3.6%, вие какво давате?

Имам още да се хваля, но не ме оставят, ще пиша пак  Hug

# 194
silvia45, момчетата като гъсенички се прибуват през нощта. Често главите им са навряни в ъгъла. Но аз не ги местя. Правя го, само ако са се усукали някак или са си подали крачетата през решетките.

Ние сме годни вече за дълги разходки. Даже днес и утре сме без каката. Ако някой ще ходи в ЮП да каже, ако иска да се видим.

Общи условия

Активация на акаунт