Отговори
# 165
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте!
Болните бебчовци бързо да се оправят!
Аз сменям памперса в количката имам си и матрак, който слагам за да не изцапаме положението. Трябва да кажа, че ми се е случвало само два пъти досега.
Пух ползва вече гърнето и съм много доволна, явно и той тъй като по мои наблюдения по лесно се изхожда.
Монтесори на мен ми е тръпка отдавна и даже според мен съм подготвила и обстановката за Пух по съвети на майки които публикуват в блоговете си как прилагат метода в домашни условия. Чета предимно мнения на американски майки и се опитвам да правя и DIY проекти за заниманията на Пух.  Много му харесват така наречените sensitive bottles http://twintalkblog.net/2014/03/.Аз си търся в нета като напиша montesori at home и излизат много интересни неща.
Фиона много ясно обясни  монтесори  принципите. Средата е така организирана, за да може детето да развива самостоятелността си. Едно от нещата, които бях харесала, но все още не съм направила е легло на земята. По този начин след като се събуди детето може спокойно да се изтърколи от леглото и да започне да се занимава с каквото иска без да вика мама и татко Simple Smile.
Приятен ден на всички . Приятно прекарване на тези които отидат на монтесори събитието. Пловдив уж сме голям град, а по подобни събития се състезаваме с някое забутано село Sad.

# 166
silvia45, дъщеря ми след третата си годинка имаше такъв матрак на земята+нейното си легло. Аз малко по принуда го сложих, че сменихме спалнята и не ми се хвърляше. Та тя на него постоянно искаше да спи, като някакво приключение и беше, а леглото скучно. Но за съвсем малки деца не бих се престрашила, защото като цяло не е обезопасена стаята ни за подобно нещо. Сега съм надула един матрак, ама аз дремя на него, докато те си играят покрай мен. За съжаление не искат да спят все още извън количката през деня.
Друго, което се сещам е-самостоятелни детски посуда. Имам едни рафтчета в кухнята, точно на нивото на едно ходещо вече дете. Там стояха нейните купички, чинийки и чаши. Не знам до колко се вписва в идеята, но от съвсем малка и подготвях закуска, а тя сама си я взимаше и си я ядеше. Имаше малка масичка със столчета(за щастие издържаха и мое величесство  Grinning). Имаше и висяща тръба за закачалки(аз си я правих с подръчни материали) и на нея и стояха дрехите на закачалки. Самата тръба беше закачена под повивалника, който е прикрепен до шкафа и изглеждаше като открит дрешник, точно за нейния ръст. Подбираше си сама дрехите по този начин.

# 167
  • България
Това, което аз знам за метода е че в детските градини на Монтесори всички играчки са в един екземпляр, за да могат децата да се научат да работят в колектив, да чакат реда си, да споделят и т.н. Уважението към личността на детето е на почит, самостоятелността и възможността само да определя какво и как да прави. Родителите не му натрапват чужд опит  и ритъм, а само му предоставят развиаваща среда (с това което ни е подръка- книжка от парчета плат с апликации върху тях например). аз му направих такава книжка от умалелите му дрешки те нали са с картинки.  Joy друго, което знам е че ги "осакатяваме", като не им даваме да участват в домакинството да бършат прозорци, мият чинии. може много да се изпише по  темата, даже съм засичала и във форума да се разисква.

# 168
silvia45, мерси за линка! Жестока идея!
И още няколко забавни за бебетата неща- някой да прави сапунени балони пред тях; надут с хелии балон с дълго въже, пуснат свободно на тавана над бебето, а то да си дърпа въжето. Онези целофанените, лъскавите май са най-атрактивни.

taniah, ти ли имаше шевна машина? Напълно съм съгласна за помощта в домакинството. То в първите години не е никаква помощ, а допълнително цапане, но това си е малка тайна от дребосъците.  Grinning

# 169
И аз съм съгласна за помощта в домакинството! Също в икеа има страхотни мебели за деца, аз съм ги планирала за купуване по някое време. Има малки столчета, масички...

За леглото ми звучи малко странно. Доколкото четох, когато детето започне да се катери по леглото е хубаво да се махне преградата. Не съм сигурна това на каква възраст се случва, но мисля, че е някъде между първата и втората година. А най-долното ниво на неговото легло е доста ниско и спокойно би могъл да си слиза от там. Като защита от превъртане и падане през нощта може да се сложи застопорен стол или нещо подобно.

Силвия, блогът е разкошен! Благодаря!

Аз се усетих, че дадох директно линк към програмата на събитието, но ето линк към статия по темата, която представя по-подробно нещата: Детето играе

Ще видя дали ще успея да отида, мм е на работа тогава, така че ще трябва да организирам баща ми да съдейства. Засега идеята е да идем първо на работилницата, после да хвърля дребното на баща ми и аз да ходя на лекциите, които са ми интересни. Не съм се регистрирала още, защото нямам съгласието на баща ми, може и да ме отреже. Ще мисля нещо друго, ако той няма възможност.

За балоните с хелий - нали ходихме на един детски рожден ден преди време и там имаше купища балони, дребното много ги хареса. Шарените естествено бяха най-интересни.

good_girl_and_mother, тъкмо тия дни се заинтересувах от звб(захранване, водено от бебето). Там имат основно рецепти, които детето да си яде само. Днес мисля да пробвам да направя бисквитки, мъфинчета и кюфтенца и ще споделя после мнение, успеваемост и рецепти Simple Smile При нас основно проблема е, че дребното яде колкото да засити големия глад и после отказва. Надявам се, че ако се храни сам, ще яде по повече.

А днес съм планирала такива дейности, защото съм свободна жена hahaha дребното е на разходка с дядо си и ще ми го върнат чааак довечера. Интересното е, че с него няма особени проблеми с яденето. Пак не е съвсем лесно, но се справят по-добре от мен. Диване, върти ми номера Simple Smile

И напоследък го хващам, че като му наближи времето за ядене и е огладнял, започва да отваря и затваря уста като рибка, с други думи прави "ам-ам" Simple Smile расте дребчото... ех Simple Smile и напоследък също като приказва, изглежда все едно се опитва да каже нещо. Той и преди си приказваше доста целеустремено, но сега съвсем си има значение зад "да-да"-тата Simple Smile Днес се обърна към мен и каза само нещо от сорта на "да-да" или "та-та" и ме гледаше как ще реагирам Simple Smile

Днес си изяде почти цялата попара сутринта, аз не очаквах да изяде и толкова. Все пак започна да върти номера и да се тръшка, но да живее бейби тв Simple Smile интересното е, че като започна да се мръщи му казах "хайде, остава ти съвсем мъничко, хапни още малко" и той започна пак да отваря уста Simple Smile сигурно си въобразявам до каква степен ме разбира, но определено има наченки на диалог. Не съм луда, не си говоря сама вече hahaha

Хубав празничен ден на всички!

# 170
  • София
Броколи - става за ядене самостоятелно с пръстчета. Добре сварено, се раздробява лесно в устата.

# 171
Болните да се оправят бързо  baby_neutral  Момичета,остана да ми да въведа масло,сирене,кисело мляко и жълтък,но за последните 2 мисля да изчакам още малко,От две седмици се захранваме с глутен-овесена каша и мисля направо да дам кус-кус или попара със сухар(мисля,че някои от вас направо с попара захраниха,така че предполагам не е проблем).А кое се въвежда първо сиренето или маслото,или няма значение?И помня ,че се почваше с масло колкото грахово зърно,а до колко се увеличава и сиренето също? И другото,тъйкато първо ще захранвам с пшеница-дали бива за закуска кус-кус с плод-докато въведа маслото и сиренето  Thinking

А момичетата,които давате вече от вашата храна(мисля,ве Astined каза,че е дала мусака),кои подправки слагате-интересува ме за кимион,черен пипер и чубрица-или слагат всичко,но по малко Simple Smile

# 172
АЗ давах мусака, ама не я е харесал Simple Smile в предишни манджи съм слагала черен пипер и чубрица, а в мусаката сложих и кимион. По принцип слагам малко подправки, а на него му дадох съвсем малко количество все пак. Не е имало реакция към другите подправки, и към кимиона не очаквам да има. Аз понякога и в неговите пюрета слагам - онзи ден правих ориз със зеленчуци за диването и сложих мента, а преди съм слагала още и мащерка.

Това за броколито е идейно, не се бях сещала!

# 173
  • София
Oooo аз няма да съм от тези дето ще дадът скоро от нашето яденя т.к. готвя с многооооо подправки....обичам и пикантно и слоленичко и хич не е за Боян моето готвене Simple Smile Та освен в отделна тавичка да му отделям т.к. с баща му няма да се прежалим да ядем без подправки и сол.

Днес пак цял ден бяхме в Борисовата, но този път с ММ. Пак седнахме и на познатото заведение Simple Smile и се видяхме и с един приятел...жега голяма и го съблякох малкия по боди и без чорапи. Просто не се дишаша....ние от 12 та до 18:00....омазах го със слънцезащитен и гледахме да сме по сянката. Боян беше ангелче днес...много кротичко се държа на заведението...пъво в клоличката, после го извадих и на едно столче до мен....изправя си се, гледка си....бе кротко дете си имам. Има си свойте моменти разбира се, но си е добричък.
Вчера след приятната среща Simple Smile Знаете кои сте Simple Smile Много се радвам че се видяхме...минахме и през лекарката...уж се оправя ама секрети има още...днес само че май няма сополи. Щом по-леко приема слагането на физиологичен, че забелязах като има сополи хич не харесва да му бутам физиологичен, а иначе аз нали го слагам всяка вечер и не е имало проблем. Ще продължим антибиотика де, да си станат 10 дни (на листовката пише 7 до 10 дни). Нека е пълен курс, че ме е страх да не повтори. Баща му е сополив и понакашля, бе същата работа, като Боян по-рано. И само го увиквам да взимам мерки, че да не да оправя детето и той пак да го зарази.

Почвам да си мисля, че неяденето не е от болеста. Закуската и следобедната закуска си ги лапа със същата настървеност с каквато винаги е ял. Само попарата не я тази много. Нооооо обедното, каквото и да направя се отхвърля. Аз естествено му го набутвам въпреки всичко, но просто няма желание да го яде. А вчера бях направила тиква с морков и не виждам какво да не му хареса. Мисля да пробвам да му предложа тези дни каша за обед да видя как ще е ...ако я яде значи не харесва обедните, ако не...значи нещо не е баш гладен или не знам какво на обяда.

Много интересни неща сте кометирали, но съм съвсем боса в тая област. Ще видим как ще се възпитаваме Simple Smile хем искам да му давам свобода, хем аз съм си строга особа Simple Smile

Целувки момичета, пак повтарям, че ми беше много приятно вчера и нямам търпение да видя и други, а вчерашните момичета пак Simple Smile

# 174
А,значи съм се объркала,нищо де,утре мисля малко кимион да му сложа,ще му направя червени чушки с телешка кайма,ориз,лук и морков   chef . А и доматите трябва да дам,но най-вероятно ще започна с купено пюре Simple Smile

# 175
  • по пътя
Днес имахме проблем с ориза, не разбирам защо не го харесва. Най-много му допадат кус-кус и попарата. Последно време се чудя дали не му готвя прекалено постно-само зеленчуци на пара и масло, като ви чета вие си им готвите много неща. Месото го давам с готово пюре, рибата се прие добре.
Моят мързелчо изобщо не се опитва да става от легнало положение, то някои прохождат вече.С крокодилката е номер едно, само дето няма място да се развихри толкова и трудно взима завоите.

# 176
Астинед, и моя дреб въобще не тачи пюретата за обяд. Аз го карам да яде все пак, но винаги имам и подготвен десерт ако много не иска да яде.

иначе днес на следобедната закуска е оплющял всичките 170 грама, които му бях приготвила и даже са му набутали още малко мусака Simple Smile Simple Smile Simple Smile така е, който не си дояжда обяда Simple Smile и освен това е пропил вода! Изпил си е цялото шише, това никога досега не го е правил! Казах на баща ми да го гледа той, ьвво се справят по-добре от мен Simple Smile ама той нещо се дърпа, хах

И на мен ми беше изключително приятно на срещата, единствено съжалявам, че не успяхме да дойдем по-рано, но обядът ни хвана по средата на пътя и трябваше да спрем. Следващият път ще гледам да се организирам по-добре.
Отивам да готвя, хубава вечер на всички!

# 177
Този метод Монтесори само съм го чувала и все се каня да попрочета поне да знам що е то, и все не мога да стигна до там  Thinking
И аз много се радвам, че се видяхме вчера, с картофките и полянката ми стана супер лятно  Party  Sunglasses
И днес продължихме на същата вълна - с пикник на Витоша. Малкия по къс ръкав и боси крака пълзя на одеало под шатра - рай  Sunglasses
Вчера след парка минахме на консултация - пак няма и 100 гр.  #Crazy Педи пита яде ли, казвам да яде, ами значи много изразходва  Shocked, а като казах, че е пропълзял и съвсем се съгласи, че е от това. Ако и другия месец е така вече ще искам изследвания някакви  Crossing Arms
А как пък е започнал да яде - всички купички са облизани и даже си суче за десерт  Joy, дано да не урочасам работата сега като се хваля  hahaha
Отиваме да спим, че жегата ни умори днес  Hug

# 178
  • България
ти ли имаше шевна машина? Напълно съм съгласна за помощта в домакинството. То в първите години не е никаква помощ, а допълнително цапане, но това си е малка тайна от дребосъците.  Grinning

Не за съжаление, а мога да шия.  Sad
Да, важното е да се чувстват съпричастни.

Ние си хапваме с апетит и даже малко му се случва да повръща след това, но винаги след твърдата храна желае млекце от мама. т.е не съм заместила нито едно хранене ooooh! не знам дали да го правя на проблем, може би ще изчакам малко

# 179
taniah, имаше една мама с шевна машина и май пак имаше нещо като Таня в името, затова реших, че си ти.

Да се похваля- момчетата спаха по леглата си следобеден сън! Е, трябваше да изядат и по шише мляко, но ако това ще е цената на съня им там съм съгласна. Сега остана да го превърнем в навик и ще съм супер доволна. Макси видимо е добре, утре сме пак на контола. Днес и те бяха по памучни гащеризони с къси крачоли и тениски с къс ръкав, боси. Нека да е лято! Как мразех да ги обличам по 15 минути и да се препотя 5 пъти за това време! Посадих и цветя на балкона, смятам да ги вадя там да ядат след обяд.

Колкото повече разнообразна храна ядат децата, толкова повече ще си проличават предпочитанията им. Аз още не съм давала месо покрая тези болести, а като чета, че и на свинско сте минали... Само лук пробутах тези дни, подправки никакви не съм давала.

Общи условия

Активация на акаунт