Реформи за детските надбавки

• 7 436
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Според мен държавата трябва да обедини усилия в това да принуждава бащите да плащат издръжки на децата си. Не е стимулиращо за никой да чака едни пари наготово. Виж ако за мъжете има някакви санкции от това, че не плащат издръжка на децата си, това би било доста по-продуктивно и полезно. Така хем не се ощетява държавния бюджет, хем гражданите стават по-отговорни към задълженията си.
За стимули/санкции към безотговорните татковци може да са:
- забрана да напускат страната
- обществено полезен труд
- по-високи данъци
- глоби
- затвор от 2 седмици до 2 месеца
Повечето бащи не плащат издръжка от пълна тарикатщина, а не защото не могат. Ако има опасност да влезеш в затвора и две седмици да те пръчкат отзад разни манговци, ще си плащаш та пушек се вдига.

# 31
Според мен няма проблем семействата, които живеят на семейни начала да си декларират доходите, но държавата търси брутния доход, а не нетния.Реално хората не получават високи доходи.Би трябвало да се взимат впредвид и къде живеят - на свободен наем или в общинско жилище, или в собствено.Но иначе държавата прави проблем за 2лв. отгоре.Управляващите много добре трябва да обмислят какво е социална помощ.Има ли логика да имаш собствено жилище и да чакаш на социални помощи?
п.с.И най - важното - всички деца са равни.Трябва да има за всички.Може да не са еднакви помощите, но да са за всички деца.

# 32
  • София
Би трябвало да се взимат впредвид и къде живеят - на свободен наем или в общинско жилище, или в собствено.
...
Има ли логика да имаш собствено жилище и да чакаш на социални помощи?

А защо някой, който е решил че трябва да дойде в София (а не да си живее в наследствения имот в провинцията), да плаща висок наем трябва да е с привилегии?

п.с.И най - важното - всички деца са равни.Трябва да има за всички.Може да не са еднакви помощите, но да са за всички деца.

А защо трябва да чакаме за помощи? Защо да не искаме данъчни облекчения?

# 33
Би трябвало да се взимат впредвид и къде живеят - на свободен наем или в общинско жилище, или в собствено.
...
Има ли логика да имаш собствено жилище и да чакаш на социални помощи?

А защо някой, който е решил че трябва да дойде в София (а не да си живее в наследствения имот в провинцията), да плаща висок наем трябва да е с привилегии?

Ако имаш наследствен имот и не само такъв, но на друго място , значи не си социално слаб.Става въпрос за хората, които въобще нямат жилище и живеят на свободен наем, защото нямат избор.

# 34
За 2015 година в ЗДДФЛ върнаха данъчното облекчение за деца, но! в абсолютно смешен размер:

Чл. 22в. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) (1) Местните физически лица и чуждестранните физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17:
1. двеста лв. - при едно ненавършило пълнолетие дете;
2. четиристотин лв. - при две ненавършили пълнолетие деца;
3. шестстотин лв. - при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

Т.е. годишно облекчение - 20 лв за 1 дете. Което не покрива детските добавки и за 1 месец.

За 2007 година сумата е била  420 лв. (42 лева облекчение от дължимия годишен данък)
От 2007 всичко друго върви нагоре - и данъчни основи, и данъци, и цени, само заплати и облекчения надолу.

# 35
  • София
Ако имаш наследствен имот и не само такъв, но на друго място , значи не си социално слаб.Става въпрос за хората, които въобще нямат жилище и живеят на свободен наем, защото нямат избор.

Какво значи въобще нямат жилище? Има хора с къщи на по няколко ката в провинцията. Но къщата е собственост на мама и тате, а те са в София на свободен наем. Има и такива, които искат да живеят отделно от родителите (което за мен е правилно) и пак се изнасят и отиват на друго място под наем.
Не приемам това че си решил да плащаш наем да е привилегия.  

# 36
Според мен трябва да се дават на всички деца според доходите.Като за доходи на малцинствата се признават и всички социални помощи, които получават.А те никак не са малко.Както и дали ползват общински жилища.

# 37
Не може да говорим за реформи - направо са смешни. А още повече, че и от мизерните 200лв. които отпускат като еднократна помощ при раждане (при това за 3-то дете) някои общини в София искат такса за да си ги получиш - ето какво ми се случи на мен:
https://www.facebook.com/start.BNT/posts/10153877905028677
http://bnt.bg/part-of-show/pari-za-pomosht

Интересно ми е, дали това е приумица само на Софийските общини, или е така и в другите общини в страната.

Всички реформи за детски надбавки трябва да са свързани с данъчни облекчения - това е пътя за мен.

Последна редакция: чт, 30 апр 2015, 17:36 от Bezil

# 38
Според мен не трябва да се стимулира раждането на учащите, все пак те трябва да завършат своето образование първо, да се изградят като хора и чак след това да раждат нов живот и да го възпитават, защото така нито от майката става човек, нито от детето...ще пропусне лекция, ще пропусне втора и хопп, скъсали я на сесията.
да ражда след като се изучи. какъв и е проблема , та и тях да ги мислим ?

# 39
  • София
...
Доколкото разбирам, затягат помощите на двойките без брак. ..

прочетете пак документа от линка - ще се дефинира "самотен родител"; ще се вземат доходите и на двамата при съвместно съжителство... ще се иска документ за продължаване на следването ...

http://www.slideshare.net/pressmlsp/zspd-2015-ikg

не виждам нищо ощетяващо, но пък съм сигурна, че ще се намерят пак вратички да се точи системата Tired

Благодаря за линка!  Grinning Тук наистина е подробно описано и успях да разбера по-добре. От предишните материали, които четох се споменаваха някакви откъслечни фрагменти от всичко и се бях заблудила.

# 40

прочетете пак документа от линка - ще се дефинира "самотен родител"; ще се вземат доходите и на двамата при съвместно съжителство... ще се иска документ за продължаване на следването ...
тая как ще стане ? отиват двамцата живеещи съвместно и казват : "ние живеем заедно , доходите са ни над мин.праг и ако обичате  не ни давайте детски"   Joy  звучи добре

# 41
  • София
тая как ще стане ? отиват двамцата живеещи съвместно и казват : "ние живеем заедно , доходите са ни над мин.праг и ако обичате  не ни давайте детски"   Joy  звучи добре

Ще проверяват дали двамата родители са регистрирани на един и същ постоянен/временен адрес.

# 42
аз ако искам да излъжа и да вземам пари дали бих си променил адресната регистрация като знам ,че ще ме хванат ?
сега се сещам за масова смяна на адр.регистрация заради изборите. на 1 адрес се регистрират по 30-40 човека. като се знае ,че повечето са роми и взимащи детски .... направо съм сигурен как ще се приеме подобен закон  Joy

# 43
Като цяло не трябва да се дават пари за детски надбавки-...това трябва да бъде един каталог от продукти от първа необходимост и като си кажеш, че ти трябват памперси - получаваш памперси, а не да ходиш и да си проиграеш на комар надбавките за детето или да си купиш алкохол с тях....българина трябва да се научи, че парите за деца са пари за деца!

# 44
  • София
Все ми е едно! Т.е. - нека им! Ние, тъй като имаме брак и мъжът ми се осигурява на пълна заплата, минаваме прага за детски с 10 лв и не ги получаваме! За всички двойки с деца трябва да важи същото.
Или да се пуснат детски за всички деца...

Общи условия

Активация на акаунт