С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 619
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
Лолитка, много навътре взимаш неща, които не те касаят.
Другата снаха ще яде и пие както и каквото поиска. Е вярно, че не е възпитано да очакваш да ти прислужват в стаята, но пък такова общо съжителство за мен е потресаващо. Да му мислят свекърите, ти нали си си отделно.
По отношение на бебето - то на тебе ти е никакво и твоето дете на другата снаха е никакво. Формално са племенници, но не кръвни. Според мен както другата снаха не прелива от желание да присъстваш на кръщенето, но те е поканила по етикет, така и ти, без да подскачаш от щастие, следва да присъстваш на събитието. Тя е показала, че не се вълнува от теб,като не е споделила за бременността си, ти се чудиш какво да обясняваш на твоето дете за някаква какичка.
Но има нещо, което все пак ви свързва - двете деца са първи братовчеди и това никога няма да се промени и имат общи баба и дядо. Това трябва да е водещо в отношенията ви, които си позволявам да предположа, че ще бъдат веднъж на високосна.

# 196
Не е ли малко прекалено да питате момичето в качеството си на каква била искала това или онова!? Ами в качеството си на нормален човек, който не е чужд в това семейство. Обидно й е, болно й е, чувства се насправедливо отритната. Че и детето й! Вие защо непрекъснато ревете от свекървите си и все имате претенции? В качеството си на какви!?

Не е много стока новата снаха явно, на бабата и дядото пък много лесно им е отмиляло първото внуче... Но нищо не можеш да направиш, има си такива хора - егоисти и манипулатори. Добре е, че сте отделно. Пробвай се за нормални роднински отношения - резервирано близки, така по-отдалечко, отвреме-навреме. Не се впрягай от номерцата им, не възлагай надежди и не страдай за глупости. Ако прецениш, че с поведението си нараняват детето ти - отдръпни се. Така или иначе другата явно ще ви избута. Вече го е направила.

За кръщенето - както си прецениш. На ваши празници канили ли сте ги, идвали ли са? Рождени дни, купон за преместването в новата къща? Ако сте ги канили и те не са идвали, не виждам защо ти трябва да се насилваш сега. Ако ли не сте ги канили нито веднъж за нищо през тази година, значи и вие сте чешити, няма какво да им се сърдиш Laughing
Все пак ми се вижда тъпо 9 месеца да не ви кажат, че чакат дете. Тъпо е 9 месеца и вие да не отидете на гости в къщата, в която сте живяли толкова години. Защо всъщност не сте ходили - не ви канят, не ви искат, вие не искате?

Последна редакция: пт, 08 май 2015, 17:41 от птица

# 197
  • София
Не е ли малко прекалено да питате момичето в качеството си на каква била искала това или онова!? Ами в качеството си на нормален човек, който не е чужд в това семейство. Обидно й е, болно й е, чувства се насправедливо отритната. Че и детето й! Вие защо непрекъснато ревете от свекървите си и все имате претенции? В качеството си на какви!?

Скрит текст:
Не е много стока новата снаха явно, на бабата и дядото пък много лесно им е отмиляло първото внуче... Но нищо не можеш да направиш, има си такива хора - егоисти и манипулатори. Добре е, че сте отделно. Пробвай се за нормални роднински отношения - резервирано близки, така по-отдалечко, отвреме-навреме. Не се впрягай от номерцата им, не възлагай надежди и не страдай за глупости. Ако прецениш, че с поведението си нараняват детето ти - отдръпни се. Така или иначе другата явно ще ви избута. Вече го е направила.

За кръщенето - както си прецениш. На ваши празници канили ли сте ги, идвали ли са? Рождени дни, купон за преместването в новата къща? Ако сте ги канили и те не са идвали, не виждам защо ти трябва да се насилваш сега. Ако ли не сте ги канили нито веднъж за нищо през тази година, значи и вие сте чешити, няма какво да им се сърдиш Laughing
Все пак ми се вижда тъпо 9 месеца да не ви кажат, че чакат дете. Тъпо е 9 месеца и вие да не отидете на гости в къщата, в която сте живяли толкова години. Защо всъщност не сте ходили - не ви канят, не ви искат, вие не искате?

Единствено аз попитах "В качеството си на каква...?", но пък никога не съм имала претенции към свекъри, така че нещо бъркаш. И да отговоря на въпроса ти: Не, не е прекалено. Прекалено е да се мислиш за нещо повече от другата снаха, поради неизвестна за мен причина.

# 198
На мен не ми се струва нормално това на Лолитка.

Предвид всичко написано, и аз бих постъпила като теб - да стоя настрана от тези роднини, то така и правя де.

Ако мъжът ти има желание да води детето при баба си и дядо си, не ги възпирай, защото те са му роднини, все пак. Ако не ще - здраве да е. С мойта свеки сме във война, ама децата я обичат и милеят за нея. И аз ща-не ща, ги пускам отвреме-навреме с баща им да идат да я навестят. Те не са виновни, че не се разбираме с бабушкерницата.

Иначе за новината за бременността - не я защитавам другата снаха, но някои бременни много се страхуват от контакти с малки деца, които посещават градини/ясли  -за да не се окаже, че детето е носител на вирус някакъв от детската, и евентуално и те да прилепят. За някои в началото дори няма симптоми - скарлатината например. За бременни тя е МНОГО опасно заболяване.

Знаеш ли, може такива да са й били притесненията? Е, може просто да си е особнячка, и по време на бременността да се е надула още повече. newsm78

# 199
Лолитка и мъжа й явно 9 месеца не са контактували със семейството на снахата. След като е незаинтересована какво се случва там не виждам и защо снахата е длъжна да каже,че е бременна. А и тук имаме едната гледна точка,снахата може да има различна версия.
 Яденето се сервира на снахата от собствения й мъж. След като той няма против не виждам какъв е проблема.
И да питам детето на Лолитка на колко е?Та чак самО се обслужва от хладилника? Не всичко се върти около чуждите деца.

# 200
Лолитка, аз много добре те разбирам. толкова мразя такива кифленски истории, че ми се повдига. обаче на твое място щях да дигам примадоната на ура съвсем целенасочено като имам време и желание  Mr. Green

бабата и дядото не са виновни - хрисими душици, те страдат най-много. бих ходила и когато тази се пъне и пуйчее, подминавайки безмълвно ще се обърна към детето, което пита 'защо' с 'психически нестабилните хора, майко, са непредсказуеми' или нещо друго подобно. но казано демонстративно да го чуе. т.е. тя ти прави чупки и стойки ей така , от любов към спорта. сигурно място не може да си намери от кеф, че ви е 'изгонила' и е лапнала бащинията. или пък демонстративно ще пипам Великата Чаша и като ми се прави забележка ще се извинявам с невинното 'ами аз съм си такава'

на незначителни въпроси от страна на брата или кукувицата (ако благоволи да говори) ще казвам 'не мога да отговоря от суеверие' и прочее . изобщо - тесен ще им се види светът  Mr. Green докато не ми омръзне и не почна да си гледам живота далеч от тях, както ти си направила  Peace

# 201
Благодаря ви за отговорите  bouquet
Това са много сложни отношения за да бъдат обяснени в няколко реда и разбрани, ако не си бил участник, или наблюдател.
Преди да се появи момичето всички имахме много добри отношения, всички бяхме семейство и се подкрепяхме и помагахме.
Бяхме домакинство в което всеки помагаше с каквото може, не се е деляло, кое кой го е донесъл и на кого е. Аз съм живяла 7 години там, сигурно съм имала чаши и чинии, ако всеки почнеше така, до къде щеше да го докараме?
Не искам да се сравнявам с момичето, нито да ме сравнявате и изхождам от това, че всички сме преди всичко хора .......... но когато и човешкото го няма е жалко. Да надделява егоизма.
Кухнята е една, три домакинства, в една къща, или се съобразяваш, или гориш. Изведнъж всички взехме да се съобразяваме с едното домакинство.
Голям цикъл ще да е било, да видиш дете със сурвачка и да го подминеш и бабата да гледа......
Детето ми е достатъчно голямо, да отваря хладилника и да ме пита, защо са крили от нас за бебето, не ни ли имат за близки?
Не съдя снахата и брата,че са крили. А че свекървата има двама сина, явно отношенията не са по мед и масло и тя е трябвало да се замисли, какво ще причини на едните и дори да е крила, да беше дошла и да каже, че съжалява. Явно не съжалява, това е.

Семейството не е на снахата, а е на мъжа ми и на брат му. ОК? Снахите сме чужди, това е.........

Просто ми е мъчно, че имаше разбирателство и всички бяхме като един, нямаше човек да има и за хубаво и за лошо повод и да не си помогнем. Това ми е болката. Сега всичко го няма заради един човек и нищо не може да се направи.

# 202
Скрит текст:
Здравейте момичета,

искам да споделя и за моя проблем със семейството на мъжа ми, за да видя дали някой се е сблъсквал с нещо подобно и да ми даде съвет как да постъпя:

Женим се с мъжото и си имаме детенце, всички живеем заедно с родителите му и брат му в продължение на 7 години в апартамента на свекърите. През тези 7 години, сме се разбирали, къде със спорове, къде с каране, къде със сърдене, къде с добро, но винаги се е намирало изход от ситуациите.
През всичкото това време брат му си води приятелки, кои за по дългосрочно, кои за краткосрочно, но живота продължаваше напред. Преди години приключи дълга връзка и бързо се запозна с ново момиче, което също дойде в апартамента.
Започна да прави интриги, затвори се в стаята и почна да манипулира брата, от сорта:

1. Храната да и се носи в стаята;
2. Направиха си преградка в хладилника и трябваше да обясняваме на детето, че това не може да го взима, че е на каката  #Crazy
3. Имаше си нейна чаша, която ние не можехме да използваме и ако случайно някой я взимаше по невнимание, се правеше скандал;
4. Имаше интернет в къщата, като рутера беше в стаята в която живеехме ние- холът, изведнъж той се премести при тях с обосновката, че нямали силен нет, съответно при нас нямаше повече никъкъв;
5.Стаята им се заключваше и трябваше да обясняваме на детето, защо не може да влиза там, което в много случай беше трудно ...... и редица темп подобни истории.
Всички се карахме заради нея, докато тя стоеше затворена в стаята и насъскваше брата на мъжа ми срещу нас. Той я протектираше изцяло...........
Знам, че звучат като дребни кокошкарски истории, но в напрегнатото ежедневие, където всеки си търси спасение под покрива, да се прибереш и да се бориш и там, просто .............
Свекървата и свекъра мълчаха и не взеха нито веднъж страна въпреки че беше тяхната къща, което много ме натъжаваше, но реших, че са си такива хора.
Преди 2 години моите близки ни купиха апартамент, който трябваше да ремонтираме. Живехме още всички заедно тежко, подминавахме се в апартамента, защото момичето, беше решило, че няма да контактува с брата и снахата.......... Това го заявиха по телефона на наши общи приятели с който бяхме излязли и се случайно се чуха, докато бяхме заедно и след отправената покана към тях да се присъединят, се чу че, след като брата и снахата са там, нямали да идват.
Една сутрин както се оправях за работа, а ние излизахме първи, чух разговор между свекървата и брата, да попита дали няма да ни трябва банята и той изръмжа, че не го интересувало, което много ме обиди и реших, че повече не мога да си причинявам това и да измъчвам и детето си и реших че колкото е готов моя апартамент ще се пренесем. Изнесохме се по НГ. Година и половина мина отогава.
При опити за контакт от страна на свекъра и свекървата, го отказвах, но пусках детето с мъжа ми в апартамента им.
За НГ отиде да ги сурвака, момичето е било пак там и когато детето ми го е поздравило, тя го е подминала и се е заключила в стаята. Всичко се е случило пред очите на свекървата, която отново е замълчала. Детето се прибра и ми сподели и ме пита каката защо я е подминала и ми каза, че баба и е била там и нищо не е казала, от което аз избеснях.
Обадих се и я питах, защо не и е направила забележка, отговорът беше ми тя си е такава Naughty Naughty Naughty Naughty
Така приех и това, но им казах, че детето повече няма да ходи в тях след като живеят с човек, който прави само интриги.
Започнахме да се чуваме по рядко, идваха на някой празници, чуваха детето веднъж в месеца, извеждаха го на две седмици. Така до лятото, когато тя замина при другата си баба в провинцията. Свекървата звъня няколко пъти за 4 месеца и дойде 1 път август месец да ни видела с мъжа ми как сме, дотук добре.
В края на месец август се звъни на вратата ми и виждам отвън брат му и свекървата  bouquet  bouquet  bouquet
Оказа се че идват да черпят за новото внуче, което се е родило и са го крили от нас 9 месеца, защото били суеверни. Не казвали на "никой" само майка и, свекървата, близки приятели, братовчедките, сестрата на момичето и всички на работата и който са я видели знаели. Никой друг  newsm78 newsm78 newsm78
Аз останах в шок. Изтърпях почерпката и почнах да търся обяснения, как майка и баща са суеверни от сина си???
Какво значи било им казано да не казват???
Ако имаш двама сина, как криеш от единия???
Почнаха отново с обясненията, че тя била такава и така поискала.............
Казах им отново, добре, организирайте среща, след като тя е такава, искаме обяснение.........
Не че не може да крие, но в собствения си дом, а не там където трябва да влезе и друго дете и друга снаха и друг брат и не да правиш съучасници и свекъра и свекървата.
В деня за който уж беше срещата се оказа, че брата заминава в командировка и няма да има среща ..........
Последва покана за погача, за детето което са крили от суеверие от нас, аз отказах.

Казах им че тенденциознно защитават единия си син и повече не искам да имам никакъв контакт с тях, както и не искам да контактуват с детето ми. Отогава нямаме контакти вече ще стане повече от 8 месеца.
Чудя се дали съм постъпила правилно??? Терзая се, че детето не контактува с тях, те са му баба и дядо, но как да контактува, ако те не могат да го протектират от лошо отношение.................. и се крият от нас все едно сме вещери..............
[/spoiler]

На мен не ми изглеждат като някакви интриги, а по-скоро, че не сте се съобразявали твърде, че живеете с други хора и всеки трябва да уважава личното пространство и личните вещи на другия, щом се е наложило да съжителствате заедно. Много преди да се появи най-сериозната приятелка на брата на мъжа ти, е трябвало да му обясните, че стаята на чичо му е забранена територия и там не трябва да влиза, без да е поканено изрично. А не да се налага да си слагат ключалка, за не им навлиза детето в личния живот. Би трябвало и в стаята на свекърите по същата причина да не влиза без позволение. А детето явно е достатъчно голямо, щом може само да бърка в хладилника, за разбере кои действия не са му позволени и защо не трябва да влиза и да взима всичко, което реши от хладилника. Почти съм сигурна, че и мое дете да беше, хладилникът да беше еднофамилен, пак не бих разрешила да взима винаги каквото си иска от хладилника - има си режим на хранене и т.н.

За личната чаша - много хора си имат такава любима и не обичат друг да им я ползва. Ако не се е чувствала комфортно по някаква причина в кухнята, например винаги е имало хора, които не чувства близки, шумно е, разбираемо е да предпочете да яде в тяхната стая.

За рутера - едва ли се е появил самичък във вашата стая. Собственикът му има право да реши къде да стои, а ако сметката за интернета се поделя между няколко човека, се споразумяват всички плащащи, така че да е удобно за всички.

Като гледам, свекърите ти са свестни, запазили са неутралитет, не са заели ничия страна, загрижена е била свекървата да може и ти да ползваш банята. Опитвали са се да запазят контакт с вас след изнасянето ви, но ти не си разрешила.

# 203
Относно защо 9 месеца не сме ходили, само аз не съм ходила 9 месеца, след като багажа ми беше събран от свекърва ми, когато и казах, че ще се изнасяме. И моя и на детето.  bouquet  bouquet  bouquet
Аз не си взех и един чифт чорапи, всичко ми беше опаковано и това преглътнах и се чувахме през това време. Изнесохме се декември преди година и половина, тя роди август, миналата година, явно е била бременна. През тези 9 месеца, свекъра и свекървата идваха в новия ми дом, за различни поводи, като последния път когато свекървата дойде беше в началото на август, а другата е родила на 20.
Какво ли ми е било???
Идват и ме черпят, всички ме обичат, интересно защо се крили, ми били суеверни, ма се обичаме.....

# 204
Лесно е да се каже, значи детето живее образно в една стая, ако тръгне да излиза, ние сме след него, къде отиваш??? Ами до тоалетна, а добре. Ама то отива до друга стая.
Ключалки е имало винаги на вратите, не се е наложило да се сложат заради детето ми.
Разбира се, че му е казвано да не влиза, но това са деца.
И е нормално да отвори хладилника и да му се дояде нещо............. или не е нормално.
Разбира се че всеки си има гледна точка, света е шарен.

Благодаря за отговорите още веднъж!!!

# 205

Че какво пък да ти е било? Седем години сте живели заедно със свекър и свекърва, че и девер с гаджета за разкош, после твоите родители са ви купили жилище... Явно си нямаш други дертове, та си се вкопчила толкова в другата снаха и чак я мразиш, задето ти е развалила рахата.
Да ти имам дертовете, драга! Звучиш точно като бебе, което са отбили заради новото братче или сестриче.
Да, простачка е другата снаха, ама не става много ясно ти самата как си се държала в "дядовата ръкавичка", щом накрая свекървата ти е събирала багажа. Дали пък ти не си прекалила с фасоните и претенциите?
Пак на много кротка и търпелива свекърва сте случили двечките, голяма муня. Да беше някоя жена на място, още при първия фасон да ви е показала вратата и на вас, и на синовете си. Да си шетате на акълите и претенциите насаме и у вас си.

# 206
Цитат
През тези 9 месеца, свекъра и свекървата идваха в новия ми дом, за различни поводи, като последния път когато свекървата дойде беше в началото на август, а другата е родила на 20.
Какво ли ми е било???
Идват и ме черпят, всички ме обичат, интересно защо се крили, ми били суеверни, ма се обичаме.....

Добре ,разбирам ,че ти е криво че не са ти казали за чаканото бебе
Ама я се постави на мястото на свекърва си поне за малко
Самата ти описваш другата каква е.Ами ако е забранила на свекърва ти да казва.Какво да прави жената ,на кого да угоди
В крайна сметка вие живеете отделно ,ама тя живее с другата и тя ще и сърба попарата
Не виждам защо ще трябва да лишаваш детето от баба му.Чудо голямо че каката не му е дала паричка за сурва.Толкова и е акъла.Бабата не е виновна за това.Какво да направи- да я накара насила
Ако не искаш да ходиш на кръщенето не ходи.Но не пренебрегвай детето на етърва ти.Ако го направиш - постъпваш също като нея

# 207
Поканата беше с смс на 04.01.2015, като 05.01 беше първия работен ден, а кръщенето беше за 06.01 в провинцията. Интересна покана, дори и да съм искала да отида, което не е така, как е щяло да стане отивам на работа първия ден след НГ и казвам на шефа, ами може ли да ме пуснете на 06, че съм на кръщене и сега разбрах??? При нас са едни графици, дежурства и тн..............
Всичко е една пунта, това ме дразни. Кой кани един ден преди събитието, като знае, че то е в провинцията и се иска свободен ден.

# 208
Значи са ти дали добро оправдание да откажеш да отидеш на кръщенето, без да е неудобно и за двете страни. Не може да обвиняваш свекървата си за действия на друг човек.

Не разбрах защо се сърдиш. Ок, дете е, като види, че е заключено, няма да им влезе в стаята. Сърдиш се, че са заключили ли. Че то в блок и съседите имат врати, и там може да поиска да влезе.

# 209
Щом детето е достатъчно голямо да отваря хладилника,значи е достатъчно голямо да разбере къде може да влиза и какво да пипа.
В ситуация 3 домакинства в един апартамент и аз бих искала да имам лични вещи. Голяма работа,че имала чаша. Толкова ли е трудно да се съобразите? Според мен си се подразнила, защото не се е включила в общото домакинство. И аз не бих.. Това,че е дошла по-късно в този дом не я прави по-непълноправен член.
П.п. Свекървата може да не е знаела как да съобщи новината за бремеността на снахата.
П.п.2 Ти не си ходила тези 9 месеца, а мъжа ти, детето? Не са ли видели?

Общи условия

Активация на акаунт