БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 45 408
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • под тепетата
  • Мнения: 11 171
Не рискуваш, тествано е многократно!
 След изстиване на готовия сладкиш, отгоре поставяш кайсиите от един компот с дупката надолу. Сока го затопляш леко и разбъркваш с 1 пакет желатин ( предварително накиснат с 50мл от сока до набъбване и разтопен на водна баня). Изливаш върху сладкиша и прибираш в хладилника да стегне. Комбинацията е много приятна - сладък крем карамел и леко кисело желе отгоре. Не знам само с кроасаните с шоколад как ще стане като вкус, а и не всеки обича желе. Правила съм го с козунак и за лятото ми е любим десерт.

# 601
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Купих си боб Адзуки. Моля за предложения какво да приготвя с него
Патбингсу с ягоди (Patbingsu, корейски десерт със сладка паста от червен боб адзуки, плодове, ядки и натрошен лед)
https://en.wikipedia.org/wiki/Patbingsu

rossonera в снимковата тема го показа наскоро. Каква цена е този боб?

# 602
  • София
  • Мнения: 10 825
Благодаря, Ала бала. Ще потърся рецептата.
5 лв. за половин килограм е цената.



Снощи готвих прекрасно свинско със зеленчуци. Обаче го подлютих до степен почти да не става за ядене. Има ли начин да неутрализирам малко лютивината?

# 603
  • Мнения: 9 460
да стане свинско със зеленчуци и сметана  Wink или с ориз , свари предварително, после смеси заедно и разбъркай на котлона

# 604
  • UK
  • Мнения: 3 291
 Купих днес три стръка праз , при нас е мноого скъп. Ако го сложа с тиквички , патладжан и домат нещо като гювече дали ще си отива. Нямам опит в готвенето с праз.

# 605
  • Sofia
  • Мнения: 4 825
Праз най-добре става на кавърма или с ориз и маслини.
Не е за гювеч според мен.

# 606
  • Мнения: 10 583
Праз най-добре става на кавърма или с ориз и маслини.
Не е за гювеч според мен.
+1
и супа с парченца месо и зелева чорба, но вече едва ли се намира, чорбата, де.

# 607
  • UK
  • Мнения: 3 291
 Ами аз по-късно ще слагам да пека свински джолан , дали да не го нарежа отстрани в тавата този праз.?

# 608
  • Мнения: 10 583
Ами аз по-късно ще слагам да пека свински джолан , дали да не го нарежа отстрани в тавата този праз.?
Peace
Давай! Мисля, че ще стане вкусно. После да споделиш.

# 609
  • Мнения: 7 779
Купих днес три стръка праз , при нас е мноого скъп. Ако го сложа с тиквички , патладжан и домат нещо като гювече дали ще си отива. Нямам опит в готвенето с праз.
праз + препържено мръвче = класика в жанра  Joy

# 610
  • Мнения: 148
Тъй като съм много зелена в правенето на сладка искам един съвет.Днес направих първото си сладко от череши,но (винаги има но  Mr. Green )не мога да преценя точно каква трябва да е консистенцията.Пробвах с капката върху порцелановата чинийка около 50 пъти и все ми се струва, че се разлива твърде много.Два пъти го свалих от котлона и пак го сложих.Махнах го преди малко окончателно,само че пак ми се струва рядко.Варих го около 1 час на слаб огън и после усилих и май станаха общо 2 часа.Знам че ще се посгъсти, ама направо ми седи като супа с повечко материал.Та въпроса ми е каква трябва да е що годе консистенцията.
Пропуснах да кажа, че съм сложила около 3,5 кг череши(изчистени) и 1.5кг захар.Първо ги оставих да поседят със захарта,пуснаха си сока за няколко часа и след това ги сложих на котлона.
Благодаря предварително и съжалявам ако е малко тъп въпроса, но още се уча.

# 611
  • София
  • Мнения: 10 825
За мен, времето ти е малко. Като извадиш лъжичка от сока и оставиш да поизстине, тогава капваш и гледаш дали капката ще се разлее.
В интерес на истината и захарта ти ми се вижда малко Rolling Eyes Най-често съотношението е 1:1.
Аз слагам на 1 кг изчистени череши около 700 грама захар

# 612
  • Мнения: 148
Знам за съотношението 1:1, но вкъщи не обичаме прекалено сладко.Ще пробвам да го посваря още малко, пък каквото стане.В интерес на истината го опитах и беше много сладко,ама сигурно пък по-трудно ще се сгъсти.

# 613
  • Мнения: 1 316
gargamelche, аз на моите сладка накрая добавих по 1-2 равни ч.л. лимонена киселина.

# 614
  • Мнения: 148
Не съм го пропуснала, благодаря все пак.Налях ги в буркани одеве, дано се е получило.Ако не е, ще го изядем за наказание, пък втория път по-сполучливо Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт