Дискова херния - 11

• 147 062
  • 778
  •   1
Отговори
# 150
lenas оценавам информацията. Ще се радвам, ако споделите повече, когато имате.
fort мисли за операцията като последна възможност. Защо ли? Ако милгамата не ти помага ще я смениш с Бирена мая. Ако упражненията те товарят ще ги замениш с други или ще ги спреш. Ако плуването ти помага ще продължиш, обаче ако се оперираш и не ти помогне няма връщане назад.

Последна редакция: пт, 10 юли 2015, 20:44 от Moonraker

# 151
  • На планетата земя
Кафе,казваш хернията на мъжът ти е била малка,можеш ли да опишеш какви точно бяха оплакванията му, имаше ли болки в краката,парези?
При мен нещата зазляха отново,сега ми предстои ново ЯМР следващата седмица и вече много сериозно се замислям за операция,ако въобще съм подходяща за такава, защото имам едни съмнения че отново ще ме върнат.Абсолютно всички методи на консервативно лечение не само, че се изчерпаха ами се повториха и потретиха даже,полза няма от нищо болките се усилват.Гледам хвалите много младия Габровски,но първо искам да видя стана ли херния тази протрузия,и тогава ще мисля с кой да се консултирам.Наистина много ми писна вече,то за 2 год.щом не мина,едва ли ще има минаване някога.

Последна редакция: сб, 11 юли 2015, 14:49 от buba_koko

# 152
buba_koko, съжалявам да чуя, че си се влошила, пожелавам ти бързо подобрение!

Moonraker, ще пиша веднага щом имам инфо за Гръбначен център

Fort, и моите проблеми са на същите нива: на L3-L4 медианна херния, L4-L5 парамедианна към интрафораминална, а за разкош на L5- S1 имам спина бифида окулта. Коренчева увреда и на трите нива. И при всички тези екстри, някои лекари трудно свързват симптоматиката ми с дисковите хернии (при мен основната болка е ниско - в таза, под опашната кост, в дясно). Също нямам парези или тазово-резервоарни смущения, но заради болката не водя нормален начин на живот от месеци. Лично за себе си, ако лекарите бяха единодушни, че болката ми идва от херниите, може би бих се оперирала, но дали болката ще изчезне след операцията - няма кой да ми гарантира. Когато се прави дисектомия, самият диск намалява обема си, което би могло да доведе до проблем на съседно ниво в някакъв момент. А може и да не доведе. Когато собственият диск се замени с изкуствен, сложат се винтове за стаблизация, отново съществува риск да започне да страда друго съседно ниво. Познавам и хора, оперирани преди 15 години и които са ок към днешна дата. Та мисълта ми  е, че нещата са индивидуални. Според мен едва ли можем да ти дадем най-правилния съвет, или аз поне не знам какво да те посъветвам, като самата аз не знам какво да правя. Искрено ти пожелавам успех, каквото и да решиш.

Последна редакция: сб, 11 юли 2015, 20:10 от lenas

# 153
  • На планетата земя
Lenas,тези болки в таза не са показания за операция,такива подобни болки има и при мен.Индикациите за операция от ДХ са болка в крака по хода на нерва отзад,пареза и тазово-резервоарни смущения,така ми е обяснил на мен неврохирург.Опитай с балнеолечение, на мен ми помага осезаемо и се бях закрепила с месеци,конкретното ми влошаване в момента се дължи на една физиотерапия.Отидох уж да се дооправя,а то резултата е мноооого болки,които уж трябваше да отшумят,а то така си и останах.

# 154
Добре де, тези болки по хода на нерва по крака отзад от притискане на коренчетата ли се получават само? Аз имам протрузии само и въпреки това имам по левия крак и ръка болки, та чак до пръстите на двата крайника.
При мен всъщност проблемът тръгна от болка долу в крака, която постепенно се качи на горе отзад и чак тогава започна да ме боли кръста. Един физиотерапевт каза, че в много редки случаи ДХ тръгвали с такава симптоматика.

# 155
Lenas,тези болки в таза не са показания за операция,такива подобни болки има и при мен.Индикациите за операция от ДХ са болка в крака по хода на нерва отзад,пареза и тазово-резервоарни смущения,така ми е обяснил на мен неврохирург.Опитай с балнеолечение, на мен ми помага осезаемо и се бях закрепила с месеци,конкретното ми влошаване в момента се дължи на една физиотерапия.Отидох уж да се дооправя,а то резултата е мноооого болки,които уж трябваше да отшумят,а то така си и останах.

Да, знам, че болката сама по себе си не е индикация за операция (въпреки, че един неврохирург ми предложи операция без да се замисля, за разлика от други) Когато започнаха нещата, имах и болки в кръста, но те отшумяха отдавна, още миналата година. Но тази болка в таза остана и на моменти е била много силна. Била съм на балнео в Банкя, не защото е най-добрия избор, а просто по-далече трудно мога да стигна, защото да седя дълго е проблемно, а от там и да пътувам дълго. За съжаление не се повлиях от минералната вода в Банкя  Sad А тогава така ме болеше таза, че плувах само с ръце във водата.  В десния крак наистина имам по-странни усещания, и то на моменти - болки по прасеца, по задната част на бедрото, безименния пръст на крака, сгъвката на бедрото, около глезена но .......  всичко това се преживява и е наистина пренебрежимо в сравнение с това, което ми е на таза. Сега съм на иглотерапия + колагенови инжекции и тъкмо усещах някаква промяна, до един масаж в четвъртък, който може би върна назад нещата. Другата седмица има вероятност да зарежа иглотерапията и да  вляза в болница, не с директна идея за операция, но поне за повече яснота.
Жалко, че при теб така се е отразила физиотерапията, пробвай пак с минерална водичка, щом ти се отразява добре, но без процедури, щом си със силни болки.

# 156
Здравейте отново. Благодаря за доброто посрещане в групата.
Moonaker разбирасе , че няма връщане от операцята, та кой би изкал да му се върне хернията :p
Buba съжалявам, че си се влошила дано се оправиш бързо.
Lenas говорих с братовчед си онзи ден и разбрах, че и той е опериран от дх преди 6 месеца. Той тогава работеше в токуда ( лекар по ракови болесте е ) кадето са го оперирали по спещност. Слагал е гел против срастване. Сега се чуства много добре, но се и пази много. За операцята каза, че няма нищо страшно няма " заспиваш и се събуждаш"
Колкото до мен в другиден заминавам за Павел баня за 10 дни на платено лечение ( 50 кинта е на ден платеното включва храна, спане и процедури) и ще ви пиша какви са условята и как е там по нататък. Чух че 10тина дни след като напуснеш санаториума, имали ефект процедурите, а ако и тогава няма ефек твърдо съм решил да се оперирам, защото имам чуството, че няма да ми мине никога :/
Има ли хора с дх които не са оперирани а са се въстановили напълно ? Изтръпването на крака изчезнало ли е ?

# 157
  • На планетата земя
Fort,къде в Павел баня отиваш на процедури?Аз имам две познати,които от там се оправиха и от 10 год.са напълно забравили за болките,но не става с едно ходене само,2-3 год.Ходиха по 2 пъти в годината.Има случаи в които хернията калцира или се прибира,но това не става толкова бързо колкото ни се иска.Отиди,изчакай да мине месец след това и виж ще има ли някаква полза въобще,пък ако има такава изчакай,тя операцията няма да избяга. Simple Smile
Пролетен дъждец,болката в крака е от притиснат нерв,да.Докато при болките само в кръста са комплексни нещата,питах от какво са,ами от мускулния спазъм,да опитам с масажи.

# 158
fort засили мускулния корсет и спри да мислиш за операция. Той поддържа гръбнака в неутрална позиция. В генерален план операцията няма да ти реша проблема, ако той ти е слаб.
На въпроса ти аз не съм опериран. Като теб ми беше пълен шаш в началото. Възстановяване напълно няма, диска никога не може да бъде цял отново. Превенция да не загуби височина и форма (т.с. да не се рехернира отново). От една година се лекувам и чак сега усещам някакво подобрение, така че да се чувствам напълно без болки. Цената е 6 дена във фитнеса, постепенно сваляне на излишно тегло, физиотерапия на два месеца, тук-там некви витамини да не съм капо и стречинг на бедрените мускули няколко пъти на ден. Овен това на мен ми понася да карам колело на пътя и карам към 15-20км през ден. Всеки си изработва рехабилитационен план, който да го поддържа без болка и в кондиция. Най-лесно е да легнеш под ножа без гаранция за дълготраен ефект и необходимост от това, защото в момента те боли.
Добре де, тези болки по хода на нерва по крака отзад от притискане на коренчетата ли се получават само? Аз имам протрузии само и въпреки това имам по левия крак и ръка болки, та чак до пръстите на двата крайника.
При мен всъщност проблемът тръгна от болка долу в крака, която постепенно се качи на горе отзад и чак тогава започна да ме боли кръста. Един физиотерапевт каза, че в много редки случаи ДХ тръгвали с такава симптоматика.
Ха, при мен също тръгна от крака и нагоре към кръста. Болката е радикулитна, тя е в резултат на нещо. Причините за нея могат да са много. Ако имате ямр и той потвърждава херния компресираща нервно коренче, да, заради нея е. Искате ли да кача един учебник по неврология? С малко четене ще си отговорите на въпросите.

Последна редакция: нд, 12 юли 2015, 18:21 от Moonraker

# 159
Искате ли да кача един учебник по неврология? С малко четене ще си отговорите на въпросите.
Чудесна идея! Даже мисля, че подобна информация е добре да бъде поместена на 1-ва стр. от темата.

Има ли някой, който да е запознат/ползвал криотерапия, като интервенция?

Последна редакция: нд, 12 юли 2015, 19:11 от lenas

# 160
Moonraker, и аз съм за учебника.
Също така може ли да споделиш кой ти изготви програмата за фитнеса? Аз преди ходех, но много се влошавах и прекратих, а имам слаби мускули и трябва да взема мерки.
Засега ЯМР на поясната област показва само три протрузии и две кисти на Тарлов в опашната част. Нямам херния там, която да компресира коренчето. Освен кистите да притискат нещо, не знам.

# 161
учебника тук изтеглете

Програмата е комплекса. В смисъл има различни рехабилитационни протоколи. Всеки е разделен на фази. В отделните фази се цели да се постигнат определени неща. Последна фаза на протокола обикновенно е връщане на човек към нормална дейност/връщане на атлета към активна спортна форма. Аз съм на нея. Подбрал съм си упражнения във и извън фитнеса /изометрика, фитбол и колело/. Моя съвет е не само към вас, но и всички останали четящи. Хванете се и се образовайте добре. Не всеки разбира английския, не всеки има достъп до компютър или достатъчно свободно време, така е. Има библиотека, има рехабилитатори, билиотеки. Упражненията целят връщане на мускулната сила, динамика, ротация, наранената тъкан се възстановява по-лесно, когато е богато снабдена с кислород. Това става по-лесно с упражнения. Освен това гръбначния стълб или изцяло, или до известна степен се крепи на мускулатурата. Ако искате да е стабилизиран и да не прави проблеми целта е да бъдат тренирани мускулите.
Надявам се да съм бил достатъчно убедителен, за да Ви заинтересувам да не разчитате на друг за спорта. Мога да пратя сайт на лс, на бг е даже, в който са описани добре различни упражнеиня, тренировки, хранения и т.н.
Бъдете здрава!

# 162
  • София
учебника тук изтеглете

Програмата е комплекса. В смисъл има различни рехабилитационни протоколи. Всеки е разделен на фази. В отделните фази се цели да се постигнат определени неща. Последна фаза на протокола обикновенно е връщане на човек към нормална дейност/връщане на атлета към активна спортна форма. Аз съм на нея. .....................
Благодаря и аз.
Тази седмица направих нов ЯМР и се установи окончателно от къде идва тази невропатия при мен, която е изключително тежка и на моменти даже получавам втрисания. Студено ми е, а както ви е ясно навън са почти 30 градуса.  Засегнат е трети лумбален прешлен и е засегнат нерв, притиснат е. След много подробни разговори с докторите,  са на мнение, че операция не е подходяща, въпреки че аз съм готова и на този вариант, но след като болка до момента нямам такава както вие описвате ,  и не съм лягала с болки, и съм достатъчно подвижна с навеждания, клякане, връткане на страни от ляво на дясно,  смятат че една много добра и продължителна физиотерапия би могла във времето да  подобри нещата.  Препоръчаха да потърся добър невролог, който да ме следи, доктор  -физиотерапевт, който да назначи процедури и масажист, който да прави леки !! масажи за да раздвижва кръвта, и да спомага на мускулите, които съм изгубила вероятно след прекараните ми две тежки  коремни операции, защото при разрязване на коремната стена, коремните  мускулите отслабват, а  те държат и гръбнака...Освен това което вече е сторено, едно отслабване от порядъка на двадесетина килограма при ръст 175 см, в период на два-три месеца, също е  повлияло силно отрицателно. Така че, нещата в крайна сметка вече са ясни, не ми е ясно къде да ги търся тези добри доктори -  рехабилитатори, които ще се занимават с мен...хм.. Лошото е, че аз със спор до момента съм била на Вие... Това е. Вероятно и на бани разни с мин. вода ще трябва да ходя.

# 163
и съм достатъчно подвижна с навеждания, клякане, връткане на страни от ляво на дясно,  смятат че една много добра и продължителна физиотерапия би могла във времето да  подобри нещата.  Препоръчаха да потърся добър невролог, който да ме следи, доктор  -физиотерапевт, който да назначи процедури и масажист, който да прави леки !! масажи за да раздвижва кръвта, и да спомага на мускулите, които съм изгубила вероятно след прекараните ми две тежки  коремни операции, защото при разрязване на коремната стена, коремните  мускулите отслабват, а  те държат и гръбнака...Освен това което вече е сторено, едно отслабване от порядъка на двадесетина килограма при ръст 175 см, в период на два-три месеца, също е  повлияло силно отрицателно. Така че, нещата в крайна сметка вече са ясни, не ми е ясно къде да ги търся тези добри доктори -  рехабилитатори, които ще се занимават с мен...хм.. Лошото е, че аз със спор до момента съм била на Вие... Това е. Вероятно и на бани разни с мин. вода ще трябва да ходя.
Навежданията стават с гръбнак в неутрална позиция. Без изгърбване иначе може да останете така. Врътканията са пълен абсурд да се правят. По-лошо от това може да е само вдигане на тежко то земята с извъртяно на една страна тяло.
Физиотерапията ще подобри нещата. За това се прилага.
Масажите няма да изпълнят ролята на упражненията за мускулатурата. Недейта да разчитате на тях. Ще отпуснат тялото само от спазмите.
Проблем са операциите. Консултирайте се с добър кинезетерапевт. Тяхното образование е медицинско и ще могат да дадат адекватен съвет.
Коремните мускули (ректус абдоминис) не държат гръбнака, но са антагонисти на еректорите и латимисус.
"Сития не знае как се чувства гладния и здравия не знае на болния, какво му е." В този смисъл искам да Ви кажа, да не разчитате много на чуждите хора за вашето здраве.

# 164
  • София
Аз се оказах с протрузии- пия си противовъзпалително и нещо за отпускане на мускулатурата и чакам да се подобря. Лошото е, че от вчера сме на море за 2 седмици и май не ми се отразява добре. Днес се топнах за 2 минути и вече ме боли много гърба. Какви са вашите наблюдения- подобрявате ли се или се влошавате на море?

Общи условия

Активация на акаунт