Дискова херния - 11

• 147 209
  • 778
  •   1
Отговори
# 270

andreev88,

Позволявам си да не се съглася с теб относно набиранията и всички други упражнения, които касаят натоварване на ръцете от рода на това, тежестта на цялото  тяло да се поема точно от тях. За ДХ в поясен отдел това упражнение може и да е добро, но за шиен е противопоказно. Всички невролози, при които съм ходила изрично ме предупредиха, да не вдигам повече от 05. кг / т.е никакви пазарски чанти/, да не вися на ръцете си, никакви упражнения с тежести и все в този дух.
В нета има достатъчно упражнения за укрепване на горната част на гърба и шията, които по никакъв начин не напрягат ръцете.

# 271
elma81, лоша работа...

Интересно ми е кой е този спорт, който е причина за такава увреда на шийния дял.
Все съм си представяла, че активният спорт дава отражение и амортизира най-вече на поясния дял (освен в случаите на някоя контузия на шия, разбира се).

# 272
  • София
Моля за съвет - какво да направя, за да ми се размине страшното схващане? Вчера бях на физиотерапия - лазер и магнит + малко масаж, после леко играх с децата - без резки навеждания и още снощи ме заболя повече от обикновено. Пих диклак, мазах се, днес съм с колан, но става по-зле Sad. Не искам пак да стигна до инжекции...

# 273
Някой ходил ли е при физиотерапевтката Василка Вълова?

# 274

andreev88,

Позволявам си да не се съглася с теб относно набиранията и всички други упражнения, които касаят натоварване на ръцете от рода на това, тежестта на цялото  тяло да се поема точно от тях. За ДХ в поясен отдел това упражнение може и да е добро, но за шиен е противопоказно. Всички невролози, при които съм ходила изрично ме предупредиха, да не вдигам повече от 05. кг / т.е никакви пазарски чанти/, да не вися на ръцете си, никакви упражнения с тежести и все в този дух.
В нета има достатъчно упражнения за укрепване на горната част на гърба и шията, които по никакъв начин не напрягат ръцете.

Противопоказен за ДХ в шиен дял би бил клек, мъртва тяга, раменни преси и други подобни.
Какво те притеснява във висенето и натоварването на ръце при набирания? Натоварването не е само един вид, с една сила, амплитуда, честота и т.н., че да отречем изцяло нуждата от него. При правилно изпълнени набирания без огъване на врата в някоя посока  +  сериозен стречинг и загрявка значително биха се заздравили мускулите в областта. Ако хернията е тежка или в остър период, разбира се, това не е препоръчително. При тежка (пареза) - операция, при остър период - чакаме да се успокои.
Всеки разбира се си има право на мнение, не налагам своето, а просто го изказвам.
Успех на всички!

# 275
  • София
Благодаря на всички за мненията, подкрепата и съветите Hug

Интересно ми е кой е този спорт, който е причина за такава увреда на шийния дял.
Спортът е баскетбол, което тренирах активно и състезателно.
Успоредно с това ходех и на карате, плуване, гребане, дори не ми стигаше и сутрин обикалях стадиона тичайки поне по час...Обичах спорта и движението, но чак пък да съм прекалила толкова...

Като говорим за дегенерации, съм с макулна такава и на двете очи...

Явно просто тялото ми остарява и дегенерира...не отговаря на годините ми, но причините едва ли ще станат ясни, процесите едва ли ще бъдат спрени...
Неврологът ме препрати и към ревматолог, тъй като никак не хареса ставите на пръстите на ръцете и краката...ей така просто...от един поглед...

# 276
Елма, при кой невролог ходи?

# 277
  • София
Ходих при д-р Кръстева /Токуда/, д-р Георгиева /МЦ Доверие/, снощи при д-р Цандев /Пирогов/.

# 278

andreev88,
Изобщо не става въпрос за техники а за това, че поемането на каквато и да е тежест от ръцете / а в набирането тялото ВИСИ на ръцете / е абсолютно противопоказно за хернии на ниво С5-6 и С6-7. Повярвай убедила съм се и от собствен опит. Никога не  си позволявам да давам съвети ей така просто защото някъде съм чула или прочела чужд опит.

# 279

andreev88,
Изобщо не става въпрос за техники а за това, че поемането на каквато и да е тежест от ръцете / а в набирането тялото ВИСИ на ръцете / е абсолютно противопоказно за хернии на ниво С5-6 и С6-7. Повярвай убедила съм се и от собствен опит. Никога не  си позволявам да давам съвети ей така просто защото някъде съм чула или прочела чужд опит.

През ден правя по 10-на серии на бирания по 10-12 повторения. Чувствам се добре и говоря от опит.
Анатомично ми беше интересно какъв е проблема да висиш на ръце? Успех.

# 280
Останах с впечатление, че проблемите ти не са в шиен отдел, а в лумбалната област.

# 281
  • Варна
Аз даже картофи едва беля, не ми се мисли какво ще стане, ако започна да се набирам ...

# 282
Останах с впечатление, че проблемите ти не са в шиен отдел, а в лумбалната област.

Не, не, в шията са ми.
За лумбален тягата е прекрасна след даден момент.

Щом едва белиш картофи положението е или голяма херния или остър период.
Качи снимка от ЯМР-а, ако имаш желание.

# 283
  • Варна
Имам 2 дх в шиен отдел, на С5 - С6 е парамедианна, на широка основа, на С4 - С5 е по - малка . За операция съм, но няма как да се случи сега, а и ме е страх . Ще чакам детенцето ми да порасне още малко и ако нямам подобрение, ще действам .

# 284
  • София
Някой ходил ли е при физиотерапевтката Василка Вълова?
Да

Минах 2 седмица физиотерапия - има леко подобрение, но едната си ме боли при дори леки движения.
Почнах Анимал Флекс, рибено масло от няколко дни.
Ще си поръчам и протеолетични ензими (бромелайн), но ще дойдат след 3седмици...

Понеже и на работа трябва да се връщам, а искам да ми мине докрай, да не стане хронично (трябва им почивка на китките, според Василка Вълова)
- мисля да взема нестероидно противовъзпалително, за да спря възпалението и ускоря процеса на оздравяване.
Сещам се  само за Диклак?!

Ако ГПто ми даде талон за ортопед, ще си направя и рентген, за всеки случай.

Ако ще взимам него - от 75мг или 150мг да купя (със забавено освобождаване)? 60кг съм и съм по-скоро за 75мг.

За пост 1:
  Библия на хората с болки в гърба.pdf - пдф скан

Общи условия

Активация на акаунт