Как се обръщате към родителите на бъдещия си супруг?

• 19 964
  • 205
  •   1
Отговори
# 150
  • където ми харесва
Оставам с усещането, че само ние (ма не съм сигурна още, дали само българите, или балканците като цяло), са научени, че за да покажеш уважение към по-възрастен човек, трябва да му викаш майко/татко, лельо/чичо, бабо/дядо. А, обръщането към някого с личното му име е неуважение...
Честно ви казвам, това никъде не съм го виждала/чувала на други места.
Изключвам руснаците, които си говорят на Вие, или на фамилия, дори с най-близките си.
В Англия ми направи впечатление, че нямат проблем, не просто да не се обръщат към теб по име, но и стандартното "г-жо" е заменено с милото "Love". Обръщали са се така към мен в магазин, градски транспорт, на гарата, на летището и в една банка.

Та, мисълта ми беше, че, казвайки на свекърва ми по име, въпреки че е цели 23 години по-голяма от мен, аз се отнасям с цялото уважение на света към нея. Името й е хубаво, звучно и със сигурност не звуча лицемерно, отколкото да я наричам "майко".
Трябва малко да се отърсим всички от тези безумни правила от едно време. Много мразех да наричам непознати за мен хора лельо и чичо. Дори на собствената ми леля съм казвала винаги "лелче".
Май се отплеснах.

# 151
Адел и аз мисля като теб,също така нищо на сила не води добро,ако на някого му идва от вътре да каже мамо,или леля,ок ,но не и да му го изискват,това и написах ...приемам решение ,но не изисквам нищо

# 152
И аз не виждам лошо в това да се каже "майко или татко" на свекърите, но стига да идва отвътре, а не така изкуствено или на сила.

Относно обръщенията по име, наистина в чужбина не е така. Малки деца казват по име на роднини, вместо бабо, вуйчо или лельо.
Тук обаче всеки различно процедира.
Например аз използвам използвам само "чичо, баба, дядо, леля, вуйчо" за роднините ми, не ги познавам другите семейни обръщения. Како или батко никога не съм използвала към разни братовчеди.
За приятели на родителите ми, които са възрастни, колкото тях казвам чичо Пешо например. Не ми е удобно по име.
За мои приятели или колеги, независимо от възрастта им ги наричам по име. Например съседката ми е на 60 и косур, но й казвам Жени.

# 153
Така е ,не зависи от възраст или друго,освен отношение,работих години с млади  момчета ,повечето на възраст да са ми деца ,никой  не ми каза друго,освен по име и  то   дори галено. Не  съм ги карала,те така са решили и един от друг  го приели. Така,че  не съм свикнала на  друго.За  възрастните е  ясно,че на име е  редно.Патриархално е  да се държи на  традиции,с времето и това ще отпадне.

# 154
На мен би ми било адски неудобно например да карам чуждо дете да ми вика "майко". Толкова неконфортно би ми било да ми казва така, че нямам думи.
+1. Не само, че би ми било некомфортно след време бъдещата ми снаха да ми казва "мамо", но определено не искам да ме нарича така. Имам си деца- "мама" съм само за тях.

Дай Боже повече такива бъдещи свекърви!
Според мен е крайно време тези обръщения да отпаднат. Аз не се сещам някой от приятелския ми кръг да нарича така свекърите

# 155
Да обаче в нашия край е прието  свекъра и свекървата да са " мамо" и " тате" , а тъщата и тъста " баба" и "дядо" за мъжа ми , нищо че в моя случай родителите ми са по-млади  Laughing

# 156
То и по моя край е така, но аз забраних на моя господин живот и здраве като се оженим да казва на майка ми "бабо" и на татко "дядо".

# 157
 Joy Ама как ще вика на родителите ми "бабо" и "дядо", та майка ми е 15 години по- възрастна от ММ. Още като ги запознавах, майка ми изрично заяви, че предпочита да я наричат по име, но би приела и обръщението "Лельо ...." ММ не се обръщаше никак докато не се сгодихме, а след това сам започна да казва "майко" и "татко" на моите родители. Майка ми беше втрещена в началото, но не го е повдигала на въпрос.
От тук обаче идва и изискването, аз да наричам родителите на ММ по същия начин. Може да изглежда много грозно отстрани, но не мога да си пречупя езика, още повече като се има в предвид, че свекърите категорично заявиха, че всяко друго обръщение би ги обидило... ама, не мога.

# 158
На мен ми викат --"момичето"

Аз не им обръщам особено внимание, защото ми е все тая, с необразовани хора принципно не се занимавам. Общувам с тях само защото са родители на мъжа ми, който също не ги смята за много образовани, и често им се кара за начина им на живот.

Никак няма да им казвам, по име, или просто така, без обръщение. Може и всякакви връзки да прекратим, зависи как майка му ще реагира на новината, че ще става баба.

# 159
Happy days, честито   bouquet Към мен бабата на ММ се обръща с "рошовелницата" (каквото и да значи това). Делим с нея една къща за съжаление и тя се е взела много на сериозно да ми бъде свекърва. Да ама не е познала.

# 160
Aз вече имам една бивша свеки, така че хич не си го слагам  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

И ако се опита да ми натресе някакви бабешки простотии за бебето, ще има големи проблеми не само с мен, но и със сина си.

# 161
Повярвай,  че ще дава акъл. Това си е закон. "Ние по нашето време... еди какво си" "Ама аз не съм го правела така пък ти го правиш грешно..."

# 162
  • Deutschland
Мен пък ме наричат" гостенката", ама хич не си го слагам присърце. Като сме у тях и ме накарат/ не помолят/ да направя нещо, отсичам че в качеството си на  гостенка нямам право да пипам нищо в чуждата къща

# 163
А  мен бащата на гаджето ми вече два пъти ме нарича с името на бевшата приятелка на моето момче Simple Smile . Изобщо не може да възприеме името ми , както и факта,че синът му е сменил половинката си вече от почти три години Simple Smile

# 164
Гледам да не се налага да се обръщам. Те също не ме наричат на галено например, а е много по-лесно, всичко останали от родата им ме наричат на галено. Ако се обаждам на свекървата започвам с "как си и или какво правиш"

Общи условия

Активация на акаунт