Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 801
  • 730
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря ви за отговорите и ориентацията!
Не държа на Гьозтепе, просто го видях някъде и реших да го включа  Laughing

Май съм объркала моловете... Флоря ли беше, Форум ли... приличат си имената  Rolling Eyes В кой ходят повечето съфорумци, Флоря ли? Значи той ще да е... в него има и тропическа гора... объркала съм името... а къде се намира и как да го включа с транспорта на мястото на Форум?

Ще отседнем в Esra Sultan Petrol Hotel, до който е спирката Султанахмет. Наоколо има ли будка, от която да си купим Истанбулкарт?

Ето и програмата, която съм замислила към момента:

Понеделник – 18ти
Света София - Синята джамия Султанахмет – Топкапъ - Водохранилището Йеребатан – Хиподрума - Парка Гюлхане - Вечеря в Ортаклар
Вторник – 19ти
Долмабахче - Румели Хисар – Пиер Лоти (как? – с 25Е до Кабаташ, от там Т1 до Еминьоню, от там за Еюп с ферибот)
Сряда – 20ти
Бейлербей – Чамлъджа -заведението с възглавничките/девичата кула – мол Форум/Флоря? (аквариума) – Сапфир – Т1
Четвъртък – 21ви
От хотела към Таксим – Истиклял –миди, EhliTat Lokantasi – кула Галата – пеша през моста Галата (преди моста спирка Каракьой - Selamet bufe ) –– Капалъ чаршъ след 19:00
Петък – 22ри
Египетския пазар (магазина за кафе на Мехмед Ефенди) – Капалъ чаршъ

Изпълнима ли е тази програма? На мен ми се вижда доста реална Simple Smile Петък съм го оставила за пазарите и ако нещо друго не успеем да видим предните дни. Приемам и съвети за разместване, наместване, добавяне Simple Smile
В събота си тръгваме и мисля да се отбием в Одрин, където още идея си нямам какво ще правим Grinning

Оу, мидите в коя пресечка на Истиклял да ги търсим? По спомен имаше и пазар там, но може и да греша... Обещала съм на моя мъж миди, най-хубавите миди... преди месеци още  Laughing

И надявам се последен въпрос, да не ме отлъчите от толкова питане  Mr. Green - да сте попадали на хубава морска храна на добри цени? Говоря за скариди, октоподи, калмари, раци, такива неща  Grinning

За понеделник - след като излезете от Топкапъ, завийте веднага вдясно по уличката - това е Соукчешме, с красивите къщи от XIX в., за която е писано тук.На ъгъла на улицата към Йеребатан и трамвайната линия пък е камъка Милион (това, което е останало от него) - отправната точка за измерване на разстоянията при византийците.

За вторник - след Долмабахче и преди Румели хисар - спрете до джамията Ортакьой - и джамията е красива , и мястото край брега е чудно.
За сряда - и за мен е леко немислимо, имайте предвид, че за Бейлербей се чака да се събере група, не се влиза веднага....
За деня с Таксим и Истиклял - ако сте фен на Орхан Памук , има много хубав музей, съвсем до Френската уличка...
За деня с Египетския пазар - вижте и Рюстем джамия, облицована с плочки от Изник - на мен много ми хареса. Зад Новата джамия има много приятно площадче(не знам как да го нарека точно).
И ако може по залез да сте около морето, на корабче, около моста Галата, или на кулата Галата , на Пиер Лоти (за там  - или по залез, или на тъмно - дневната гледка ме разочарова)- определено е едно от най - хубавите преживявания  в Истанбул...

p.s. И ако сте фен: едно от любимите ми неща в Истанбул - хамам и после наргиле...

# 76
  • Кукуландия
Благодаря ви!
Значи ще оставя Флора за петък, където почти нищо няма като план Simple Smile
В събота ми се искаше да си тръгнем по-рано, за да минем през Одрин, където още не съм решила какво всъщност ще правим  Mr. Green

Цитат
Капалъ чаршъ след 19:00

Египетския пазар затваря в 19 часа. Предполагам, че и Капалъто е дотолкова, а може и по-рано да затваря.
Всъщност става дума за сергиите около Капалъ Чаршъ, не за вътре. Позната каза, че след 7 като затвори Капалъ Чаршъ отвън много падали цените и исках да видя за какво става дума Simple Smile

# 77
Момичета, някоя от Вас отсядала ли е в хотел Vizon? Имате ли отзиви? Благодаря

# 78
  • България, София
Uinen, в Одрин може да видите джамията Селимие - най - голямата джамия в Турция и шедьовър на Синан. В близост също така е Ески Джамия - Старата джамия.
Близо до Селимие има и покрит пазар.
В Одрин има музей на здравето и две български църкви. Ходила съм само до Св.Св. Константин и Елена, но не мога да упътя, тъй като винаги ни е водила агенция.
Всъщност има тема за Одрин, но не съм влизала в нея и не знам какво се коментира за града.
За борси не отварям дума  Mr. Green Макар че на мен баклавата от Одрин ми харесва  Wink

# 79
  • На юг от тук
След пролетния Истанбул,вече сме в очакване на есенния.
Неолита благодаря за новата тема.

# 80
  • Кукуландия
Да ви се оплача, че не мога да се побера в кожата си - мъжът ми се е изгубил международния паспорт! Обърнахме навсякъде, няма го! Ще се побъркам. От 5г. насам щеше да ни е първата почивка без деца. Изобщо най-дългото време прекарано заедно без деца и.... май няма да го бъде... ама хотела ще си го платим... ей така 500+ лева на вятъра... как ще спя, не знам.
Утре на ново ще го търсим, въпреки че нямам никаква надежда.
Не съм очаквала, че може да се чувствам толкова нещастна  Sad

# 81
Uinen, много лошо, че е петък иначе имате време да направите нов за 3 дни е 60лв, а за 8 часа- 150. Стискаме палци да излезе отнякъде и да успеете да заминете!

# 82
  • София
Uinen, успокой се! Няма как да се е загубил паспорта! Ако е бил някъде в чужбина с него, няма как да се е върнал без него.  Значи е някъде вкъщи. Успокой се и помисли къде може да сте го сложили? Ако от последното пътуване е донесъл брошури, карти или други книжни неща, може да е сред тях.

Ще видиш, че ще се намери! Ако не, в понеделник направете нов паспорт (ако си от София, правят ги на Мария Луиза) и ще отидете от втория ден.  Hug

# 83
  • sofia
Таня те е посъветвала много адекватно. Дано всичко да е наред

# 84
Uinen, напълно те разбирам, но съм сигурна, че при второто търсене ще изскочи отнякъде -винаги така става.
Стискам палци!!!!

# 85
  • София
Чета ви от време на време, за да си върна хубавите спомени, и за да не съм спам в темата съвсем малко снимки  Laughing

# 86
  • Кукуландия
Благодаря ви за подкрепата, момичета!
Паспорта не се намери, объркахме всичко с краката нагоре. В понеделник ще ходим да вадим нов за един ден, дано стане, дано не ни канселират и резервацията, въпреки че аз им писах за проблема и че ще пристигнем на следващия ден. 200лв. нов паспорт + глоба не знам си колко, че е изгубен, плюс пътуване, щото живеем в Пловдив, но моят мъж още не си е сменил личната карта и местоживеенето.
Едно е сигурно - още МНОГО дълго ще му напомням на моят мъж за тази му издънка, ама много дълго  Twisted Evil

Дудинка, страхотни снимки! Нямам търпение да видя всичко с очите си. Дано случим хубаво време.

Чудесни сте всички и много се радвам, че ви има   bouquet

# 87
  • sofia
Uinen, след като си обяснила за проблема в хотела защо не се пробваш да помолиш наааай-любезно да ви изместят резервацията с 1ден?
Нищо не губиш

# 88

И моят приятел преди време беше изгубил едни лични документи.Къде ли не търсихме.
Накрая просто извадихме чекмеджето с бумагите.Оказа се,че това,което търсим просто е било избутано зад чекмеджето и си останало под него,вътре в мястото на чекмеджето.

Поздрави.

# 89
Здравейте, от много време не съм писала в темата. Прочетох интересни разкази и видях прекрасни снимки. Благодаря на авторите им за споделената красота.

Аз искам да попитам някой бил ли е в Истанбул по време на шопинг феста и какви са му впечатленията за - цени, отстъпки и т.н. С две думи дали си струва да съобразяваме времето на престоя си с това събитие? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт