Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 743
  • 730
  •   1
Отговори
# 390
Мале, Таня, снимките са уникални. Същите дървета са и изглеждат много яко. Дай Боже някой ден да ида и аз на тази прекрасна тераса.

# 391
Здравейте,
Аз не пиша често, но влизам пак да благодаря на всички, които правят темата.    bouquet Миналата седмица бяхме с детето ми, на 11 години, в Истанбул и  извървяхме и изпътувахме доста километри с градския транспорт, който познавам добре благодарение на вас. За мен лично е грехота да се дават толкова пари на ТА за допълнителните екскурзии, но всеки си знае какво да прави и как да го прави в град като Истанбул.
Основната ни цел беше Виаленд и стигнахме до там с градския транспорт - не ни се рискуваше да не би да е пълен шатъла и да останем за следващия. Пътуването с 47Е беше много приятно. Празен автобус, основно се пътува около Златния рог, любезен шофьор, който ни показа спирката. Във Виаленд малко хора и възможност за ползване на атракциите, толкова пъти, колкото душа ти сака.
Не усетихме как мина времето. Стояхме от началото до края на работното време. Естествено слънцето не ни пожали Simple Smile, но удоволствието беше пълно и за двете ни. На мен ми се прокрадват едни такива мисли за нощния сеанс във Виаленд, но само ме притеснява връщането до хотела. Дайте идеи, моля как да стане.

П.П. Нещо обаче Истанбул ми се видя променен.

# 392
Прочетох доста в интернет , сега още едно мнение в темата за самоорганизарана екскурзия  Peace Няма спор, че доста повече средства отиват с ТА отколкото самостоятелно организиране. Споделям програмата си с всички във форума , ако някой може и има желание разбира се  да помогне :

Ние сме с дете на 7 години - искаме да посетим за 3 нощувки / 4 дни/ Истанбул през септември.
Имаме желание да посетим  следните неща :
1. музея "Св. София" и двореца "Топ Капъ" 
2. Пазар "Капалъ чарши"
3.Възможно ли е сами да си закупим на място Панорамна разходка с корабче по Босфора / около 1 час и 15 мин./: новият султански дворец "Долмабахче", "Чираан Палас", кварталът "Ортакьой" - любимо място на истанбулските младежи и творци, отбранителните крепости "Румели Хисар" и "Анадолу Хисар", летният султански дворец "Бейлербей".
5. Разходка по крайбрежието , заведение за риба с гледка към Босфора ???
4. посещение на джамията "Сюлеймание" и новия султански дворец "Долмабахче"

Ако организирам сама такова пътуване - предпочитам да бъде с личен автомобил , а не с автобус, но в самия Истанбул да ползваме метро, автобуси изобщо градски транспорт ?
Може ли препоръки за хотел / евентуално с паркинг/ - квартал в близост до исканите от нас места за посещение или по-лесна ориентация за ползване на градски транспорт.Нямаме кой знае какви претенции за хотела.
Може ли насоки къде назад в темите ако има мога да прочета въпроси касаещи моето запистване?

Има ли тук във форума пътували наскоро със собствен превоз / лек автомобил / ??? Благодаря предварително ако някой отдели от времето и сподели с мен !  bouquet

# 393
bebeOgi, според мен първо трябва да си изберете хотел и след това да ви се помогне за начините за предвижване. Тази програма, която си копирала от ТА е напълно постижима, а според мен може и още неща да разгледате. Казвам всичко това обаче от позицията на родител, чието дете не мрънка на 10-12 часови обиколки из Истанбул. Simple Smile

# 394
Едно от нещата, които ни впечатлиха силно беше неделната вечер(28 юни), когато цялото пространство около Синята джамия беше пълно с хора, които се хранеха на земята. Уникално преживяване, всеки беше донесъл от в къщи тенджери, газови котлони, чайници. Предполагаме, че има връзка с рамазана, но ако някой даде разяснение ще съм много благодарна.

# 395
  • Казанлък of all places
След залез слънце вече е позволено да се яде, тогава се прекъсва поста. По тази причина семейно се излиза на вечеря на открито, а и около джамиите се организират безплатни вечери за бедните.
Това е връзката с Рамазана.

# 396
Благодаря за информацията. Хората по земята бяха разделени от непрекъсната ограда от редицата с маси и павилиони. Но като цяло се впечатлихме от единението, което се виждаше.

# 397
  • sofia
Бебе Оги, ние с личен автомобил пътувахме скоро. 20лв на ден ти е паркинг, има достатъчно в града.
Благодарение на момичетата в темата се справихме отлично.
Качваш на тел офлайн навигатор и няма как да се объркаш.

# 398
  • София
bebeOgi, 3 нощувки на практика не са 4 дни, а 2. Пътят до Истанбул не е малко и всъщност двата дни отиват за път. Затова си мисля, че за 2 дни не е възможно да се види всичко от списъка, още повече пък с дете, което ще се изморява, помрънква и т.н. За изброените неща ти трябват:

1 ден за Топкапъ + Света София + стандартните неща около тях - Хиподрума, Водохранилището, Синята джамия. Много зависи от опашките и колко време ви трябва за разглеждане. Ако сте с туристическа агенция за двореца ще ви отпуснат 1,5-2 часа. Затова ходилите с агенции говорят за препускане след екскурзовода.  Grinning Мисля, че нормално трябват 3-4 часа, а някои хора ще стоят целия ден и пак няма да им стигне времето.  Wink

2 ден за Долмабахче + Ортакьой + може би Румели Хисар. "Може би" зависи от това кога ще свършите в Долмабахче и колко време има до края на работното време на крепостта. Тук може да се вмъкне и Чираан палас, но той се вижда само през оградата. Едва ли някой ще ви пусне вътре.

3 ден за Капълъ чарши + Сюлеймание. Тук има време и за още нещо, но не и за азиатския бряг. Евентуално можете да се качите на корабче за разходка, да разгледате Египетския пазар, моста Галата, да хапнете балък-екмек. А защо не и кулата Галата?

4 ден за Азия - Бейлербей + цял куп други неща. В Анадолу хисар не се влиза. Почти е безсмислено да ви бъде цел. Но ако искате да видите двореца Кючюксу и квартал Бейкоз, ще видите и крепостта.

Все пак това са програми за възрастни. Не знам как би реагирало детето? Може би трябва да се помисли за някоя не толкова "суха" програма, а за нещо, което е по-подходящо за деца - Аквариум, Виаленд, паркове и т.н. А може би е добре да видите само малка част от задължителните неща и да оставите другите за следващ път? Например 3 двореца май са твърде много.  newsm78

За спане погледни в Букинг. Най-удобни като място са хотелите в Сиркеджи и Султанахмет, евентуално и в Лалели. Около Таксим също е добро туристическо място, но пък ти не си посочила нищо за разглеждане в района и няма смисъл. Гледай непременно да има паркинг, защото има хотели, които не осигуряват такъв. Ако пише, че е безплатен, това означава, че се паркира на улицата пред хотела. Можеш да погледнеш и за апартамент в airbnb, но май не съм виждала предлагане в Сиркеджи и Султанахмет. И GPS-ът е задължителен - както за колата при намиране на хотела, така и при пешеходните обиколки в случай, че объркате посоките.  Wink При търсенето на хотел за нас задължително условие е да има и интернет в целия хотел, а не само в публичните зони. Винаги се налага да погледнем нещо свързано с работно време, транспорт, карта и т.н.

# 399
  • София
Имаме желание да посетим  следните неща :
1. музея "Св. София" и двореца "Топ Капъ" 
2. Пазар "Капалъ чарши"
3.Възможно ли е сами да си закупим на място Панорамна разходка с корабче по Босфора / около 1 час и 15 мин./: новият султански дворец "Долмабахче", "Чираан Палас", кварталът "Ортакьой" - любимо място на истанбулските младежи и творци, отбранителните крепости "Румели Хисар" и "Анадолу Хисар", летният султански дворец "Бейлербей".
5. Разходка по крайбрежието , заведение за риба с гледка към Босфора ???
4. посещение на джамията "Сюлеймание" и новия султански дворец "Долмабахче"

Преди малко се учудих на стила на написаното, но сега си давам сметка, че е цитат от програмите на туристическите агенции.  Laughing Имай предвид, че те изброяват така обектите, за да впечатлят клиентите си с многобройните посетени обекти.  Laughing На практика минават с автобуса (корабчето) край местата и дори не спират, а просто казват "вдясно е Чираан палас" или "вляво е Румели хисар".  Laughing Ако разглеждането на обектите е по този начин, забрави за написаното от мен в предишния пост. За 2 часа ще "отметнете" почти всичко.  Mr. Green  Погледни в нета как изглеждат обектите и сама ще ги разпознаеш на разходката с корабче. Корабчетата се намират на Еминьоню, струват 12 лири и продължителността обикновено е 1,30-1,40 часа. Агенциите наемат корабчетата от Кабаташ и заради по-късия маршрут продължителността е 1,15 ч. За сметка на това искат повече пари.  Wink

# 400
Здравейте ! Simple Smile Нова съм във форума и това е първото ми мнение и се надявам някой да може да ми даде отговор на следното:

В края на Август на 27 до 30 ще пътуваме до Истанбул. С ТА сме и имаме 3 допълнителни екскурзий в програмата. Знам мнението на повечето хора от тук по повод организираните екскурзий, но като за първи път предпочитаме всичко да е готово, пък за другият път, ще му мислим.

Утвърдената програмата на агенцията за нас е следната :
1ви ден -  сутринта отпътуване от София, разходка в Одрин, а след това пристигане и екскурзия "нощен Истанбул"
2ри ден - закуска, пешеходна разходка на старата част, посещение на "Топ Капъ" и "Света София", а след това свободно време
3ти ден - закуска, разходка с корабче по Босфора (1ч и 15мин.), а след това свободно време.
4ти ден - закуска, свободно време и отпътуване за България

Хотелите в които пише, че ще бъдем настанени са: “Buyuk Keban” ***, “Kaya” *** (в квартал Авджълар),  “Dalan” *** или “Ayma 1”
Ако някой знае и ми каже как са хотелите и в кой квартал се намират, ще му бъда благодарна ! Simple Smile

Допълнителни екскурзий, но не записани от нас са :
1. Разходка с автобус до Азиатската част на Истанбул и посещение на двореца "Бейлербей"
2. Посещение на "Долмабахче" и джамията "Сюлеймание"

Въпросите ми са:
1. Какво мислите за програмата ?
2. В кой от дните (без последният) е най-удобно сами да посетим "Капълъ чарши" и Египетския пазар и в кой Мол "Форум" с аквариума Туркуазоо ? - нали сме момичета и без това не можем Grinning Grinning Grinning
3. Какви пари ще са необходими за 2ма човека ? Яденето - 1 път на ресторант ни стига, а другото от магазина или България ! По нещо  за спомен, за входни такси и т.н.
4. Транспорт до мола и как са цените там ?
5. Като цяло как са цените в Истанбул ?
6. Струва ли си да се ходи до азиатската част ? За Долмабахче знаем, че да, но мислим да го оставим за евентуално друго ходене до там.
7. Колко време горе - долу отнемат екскурзийте ?
И всичко друго каквото се сетите ... Grinning

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 11:40 от Veselina Hristova_516470

# 401
Тaня67 Снимките които споделяте са страхотни Peace

# 402
Veselina Hristova_516470, със Loyal Travel ли пътувате ?  Wink
Такава е тяхната програма - дословно ! И аз съм като Вас ...за първи път ....и исках с агенция , но се дават много повече пари ....За сравнение давам малък пример
По-горе Таня67, ми пише , че една панорамна разходка с корабче по-продължителна от посочената на ТА е 12 лири , което по днешен курс е 7,86 лева , а тур.агенцията иска по 33 лева на човек ......
Момичетата тук почти ме отказаха да ходя с ТА ...по тази причина .... 

# 403
Благодаря на sosko за споделеното мнение !  Peace
Сърдечно благодаря на Таня67 за отделеното време и търпение да сподели с мен повече информация и важни неща по отношение на едно подобно пътуване! Peace Да, наистина копирах програмата на ТА , с която първоначално мислех да резервирам и да пътуваме....и после благодарение на ваши постове тук в темата се разколебах ...Единствените места , за които знаех и без ТА , че искам да видим , посетим или направим - бяха Топ капъ , Света София , Капалъ Чарши и евентуална панорамна разходка с корабче без да знам какво точно ще видим от него  Simple Smile

Огромни благодарности на lyuba84 за другарски подадената ръка, за куража , който ми даде и за готовността да ми помогне ! Благодаря ! Не знаех , че още има такива хора !!!    Hug Peace  bouquet newsm10 smile3525 smile3501

# 404
Последен ден сме в Истанбул. Потвърждавам, че разходка по Босфора е 12 лири. Ако се купи Истанбул карт, возенето на градски транспорт е 2,15. Второто возене в рамките на един час е 1,45. Днес бяхме на Принцовите острови - с Истанбул карт е 2,85 лири на посока. На връщане бяхме с компанията, която Таня предложи, тяхната цена е 6 лири, но са директни. Света София е 30 лири, Топ Капъ е 30 лири, ако се посещава Харема още 15. Пропуснахме Долмабахче, но отидохме в Берлейбей, цената там е 20 лири. Миниатурк е 10 лири. Като се върна, ще пиша още!

Общи условия

Активация на акаунт