НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 120
  • 734
  •   1
Отговори
# 210
  • SA
Bolle, не става въпрос, че с масло не е добре да си приготвяш храната, ако в нея липва мазнина. Аз исках да кажа, че не е много добре да грабнеш лъжицата и така да ядеш масло, сметана, кокосово масло всеки ден. Поне според мен не е много правилно, макар че със сигурност на някои може да им се отразява добре. Сметаната особено се поглъща много лесно, вкусна е, а една кофичка от 200 грама има към 60 грама мазнини. Това си е доста голямо количество, още повече че обикновено се яде ей така, между храненията. Маслото също - 100 грама са към 80 гр. чиста мазнина, а направо на единия зъб може да ти се закачи.
Та това имах предвид за мазнините, а не че не трябва да се готви с тях, или да се добавят към десерт, месо, или на други места.

# 211
  • София
Благодаря! Аз явно малко прекалявам с мазнините Thinking
Най-вече визирам масло и майонеза иначе в моменат не ям млечни изобщо.

# 212
Мер подписвам се под мнението ти на 100%.
Освен това много хора имат проблеми и задържат от млечните. За мен лично кофичка сметана не е ок, ако е веднъж на месец ок, айде на седмица, ама всеки ден, аз от това ще кача даже и ще задържа вода.
По-зле ми се отразява от сирене или кашкавал.
Аз също ям органи, даже много ги обичам, пакетче дробчета в масло става за 15 минути, сърчицата и воденичките ми отнемат повече. Телешкия дроб го обичам ама не мога да го направя хубав в къщи, език също ядем много. Само мозък не смея.
Тахан, ядки и подобни при мен предизвикват също задържане на вода и килограми.

Всеки е различен и трябва да си открие неговият начин, но при дълго задържане на килограми и аз мисля че има нещо не наред в хрананенето. Макар че много често ако тренираш, сваляш мазнина, качваш мускул, който е по-тежък и дори може да качи теглото, но сантиметрите ако се свалят, това е по-вярно от килата. Ако не мърдат и двете има някакъв проблем.

# 213
REAL_WOMAN, салата с яйца, маслини, авокадо и зелении, спокойно може да мине за основно. Всичко си има. И протеин, и мазнина, и минимум въглехидрат. Това имах предвид като казах богата салата, така съм го и описала. А кашкавал и сирене не са храни, които да се консумират в голямо количество в режима, поне от тези, които искат по-стриктно да го спазват и да отслабват. 150 г си е голямо количество. Изварата е за предпочитане през тези храни. Но и аз самата си хапвам сирене и кашкавал, макар и рядко. Наблягам на едно домашно козе сирене, като си правя сирена в пергамент + домат и става чудно. А иначе за поръска на ястие, да се запече нещо с малко количество настъргано сирене и кашкавал - да.
Ако нямаш време за готвене - разбирам те. Аз на този етап имам време. Рецепти в интернет има страшно много за режима, а и повечето рецепти лесно се пригодяват към режима, като се сменят 1-2 продукта, или се смени само мазнината за готвене.

Примерни ястия, които хапвам аз и са различни от само печено месо:
Мусака с тиквички вместо с картофи. С поливка от яйца и сметана или кисело мляко.
Сарми с месо и гъби, а аз правя и едни със сланина, черен дроб и свинско каре.
Лозови сарми пак по същия начин с месо и гъби
Руска салата си правим с карфиол и домашна майонеза
Огретени с глава целина, пащърнак, моркови, броколи, карфиол и поливка от яйца, сметана, може и сирена и кашкавал, за който обича.
Яйца в гнезда от смляно месо или холандски яйца
Черен дроб с лук и кашкавал на фурна
Пилешки дробчета по селски с домат, червени чушки, лук, моркови на фурна (без чушки ми е по-вкусно)
Печено пиле или свинско с моркови и гъби на фурна
Запеканка от тиквички с яйца, сирене, маслини
Кюфтета от тиквички на грил
Месо с лапад на фурна
Месо със зелен боб
Руло от свинско месо с пълнеж от карамелизиран лук и гъби
Скоро правих един огретен с чушки, кашкавал, сирена и яйца на фурна
Месо със зеле на фурна
Пиле Мозайка
Скрит текст:
Необходими продукти:
500 г пилешко бон филе, 500 г пилешки дробчета, 300 г гъби, 1 връзка зелен лук, 1 морков, 1/2 връзка магданоз,250 г кашкавал, зехтин, сол, бял смлян пипер.

Начин на приготвяне:

Дробчетата, гъбите и филето се нарязват на ситни хапки. В тиган с добавени 3-4 с.л. зехтин запържваме нарязания на ситно лук и морковът. Добавяме гъбите и запържваме за кратко. Добавяме пилешкото филе и дробчетата и още 2-3 с.л. зехтин и пържим до готовност. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Готовото ястие изсипваме в йенска тавичка, поръсваме със ситно нарязан магданоз, настъргваме кашкавала и запичаме за крато във фурната само отгоре.

Различни видове супи, може и крем супи от лапад, коприва, от различни зеленчуци,  супа топчета, пилешка, супа със смляно месо, като аз ползвам пащърнак или глава целина вместо картоф или фиде. Подправям супите с жълтък и сметана.
Закуските са предимно яйца със някаква салата, маслини, или дробчета с някаква салата, или супи.
Рибите и морските дарове не ги отбелязвам, защото ям рядко и готвенето ми се свежда до слагане на рибата на скарата и това е  Embarassed
Правих веднъж и пълнена с кашкавал, лук и моркови май  newsm78 Беше вкусна.
Това са само част от ястията, които правя. Просто за тези се сетих сега. Ако човек има време може да експериментира. Друг вариант е да готви за няколко дена напред, ако има желание за това.

# 214
Мери, много хубаво написано! Hug Аз като писах за ИТМ, го дадох само като пример, а не че точно цифрата 22 е идеална. Но наистина цикълът при жените може да се повлияе и от прекалено нисък калориен прием, и от нисък прием на мазнини, и от нисък прием на въглехидрати понякога, както е станало при теб, а и от нисък процент телесни мазнини - нисък за конкретната жена, въпреки че мацката, която имах предвид, явно си се е харесвала така, а и по някаква причина е предпочитала да няма цикъл (не прочетох каква е причината, защото бяха изписали доста по темата, но при всички положения, дори при много тежък цикъл примерно, е по-добре да си има нормално цикъл, т.е. да има условия за него, а вече да се търсят други начини за справяне с проблема, вместо да се стои в положение на невъзможност за цикъл). Та в такъв смисъл здравето е на първо място според мен.

# 215
Мер, много благодаря за труда, който положи, чак неудобно ми става.  Embarassed
Посочените огретени и запеканки не са ми опция за ежедневието, защото обичам чистите вкусове. Например омлет не харесвам с повече от една добавка към яйцата.

Май ще взема да наблегна на супите като алтернатива на печеното месо.

# 216
Посочените огретени и запеканки не са ми опция за ежедневието, защото обичам чистите вкусове. Например омлет не харесвам с повече от една добавка към яйцата.
Абсолютно същата съм. Ям омлет или с гъби, или с кашкавал, или със сирене, а за мъжа ми правя с всичко. Слагам му и гъби, бекон, кашкавал, сирене, зелении  Mr. Green Обичам и яйца на очи. Няма по-бърза и полезна закуска. И на мен като на Кам, не ми втръсва да ям едно и също и нямам проблем с това, но готвенето ми е хоби и готвя също и много нережимна храна, която другите си мислят, че щом показвам в блога си, значи ям.  Joy
А за запеканките - рядко правя, но просто като предложение ги дадох. Случва се да забъркам за разнообразие.

Шоки,
Скрит текст:
сега видях, че си писала. При мен цикълът се скъси много и беше с продължително кървене, а така се е случвало като съм в хиперфункция. Затова хукнах на гинеколог и ендокринолог, и според изследвания и преглед всичко беше наред.

Последна редакция: пт, 15 май 2015, 17:05 от Merelenda

# 217
Стриктна съм към режима /няма хапка от туй или онуй, нито съботни или неделни залитания, алкохол не пия/ и резултат за 1 месец = никакъв.., но ще се въоръжа с търпение още 2мес, та да видим
Скрит текст:
за жалост моят организъм реагира различно на този режим, и не влизам в "обобщените статистики" на свалящите

Peace

# 218
Може изведнъж да свалиш. А и измерванията със сантиметър са по-точни в случая, отколкото да се следи теглото.
Не знам дали съм споделяла, но моята свекърва изкара месец и половина на прословутата диета споделена от Ваня Червенкова. И друг път сме си говорили за ВМ хранене, но не се вълнуват със свекъра. Знаете... висок холестерол, повишено кръвно, повишено тегло, иди обяснявай, че от мазно се слабее. Както и да е. Та, започна диетата и за месец не беше свалила нищо. И докато един ден  примерно се тегли и показва същото тегло, на следващия ден показва - 3 кг. И на мен ми се е случвало, та знам. Цял месец няма понижаване на тегло и после изведнъж - 2-3 кг.
Та, за общо месец и половина свали 8 кг., като килцата се отбелязаха на кантара след месец на този режим, а по дрехите си личеше по-отрано. Сега внимава какво и по колко яде, за да няма йо-йо ефект.

# 219
И при мен първите месеци нямаше нито грам свален, но аз и нямам принципно много за сваляне. После изведнъж свалих 4-5 кила. Тегля се обаче много рядко, веднъж месечно понякога.

# 220
Стриктна съм към режима /няма хапка от туй или онуй, нито съботни или неделни залитания, алкохол не пия/ и резултат за 1 месец = никакъв.., но ще се въоръжа с търпение още 2мес, та да видим
Скрит текст:
за жалост моят организъм реагира различно на този режим, и не влизам в "обобщените статистики" на свалящите

А дали би ти било неприятно да дадеш три дни подред всичко, което и в колко часа ядеш?

Имам едно предположение, защо не смъкваш - предполагам, че наблягаш на бялото месо и на млечните. Храната ти е предимно зеленчуци. Познах ли?

# 221
Колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Какво сега, грешка ли е да се яде бяло пилешко месо, защото аз, примерно, не знам как се приготвя свинско така, че да не остане сурово Embarassed И е грешка да се яде сирене всеки ден, така ли? А кисело мляко? Може ли по-напредналите в режима момичета да споделят какви въглехидрати поддържат(в грамове)? До 50-60г на ден как е за този режим?

# 222
Underneath The Rain, сложен е режима много и за мен. Постоянно чета, вече казах, защото лесно се отплесвам към лесната част със сирената и млеката, понеже и много ги обичам. Но, ДА, млечните не трябва да са основна храна в нашия режим. Както и пилешкото. МОже и сирене и кисело мляко, но да не ти заместват цяло хранене.

До 50-60 грама мисля, че е ОК. Но смятай всичко - и млечните, и зеленчуците, и плодовете, ако ядеш, докато свикнеш и добиеш представа.  Peace

# 223
Ами, всичко си е описано на първа страница на темата.  Simple Smile Да не ви обърка нещо моето мнение? Изказах просто мнение на база наблюдения, че се набляга повече на сметана и млечни, като основно хранене, а не като добавка към хранене, което за мен е грешно.

От първа страница:
Цитат
Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Нека основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, напр. мусаката може да се направи с тиквички или патладжани (или други зеленчуци) вместо с картофи. В сармите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настъргани моркови, смлени орехи или пък накиснати и пасирани ядки/семки. Също така каймата за сърми и кюфтета може да се сгъсти с яйца. Алабашът и ряпата пък са отлични заместители на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Целината също може да замести картофите. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).

По отношение на месото избирайте, по възможност, чисто месо, а не колбаси.

НВ-ВМХ е начин на хранене, при който, по естествени и очевидни причини, сред основните консумирани храни са месото, рибата, яйцата и млечните.
...

3. Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече сирене, сметана, кисело мляко, защото прясното е доста въглехидратно), но нека не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните. Както и плодовете и ядките, при много хора млечните забавят отслабването.
...

2. Гответе с нормално количество мазнини. Например при печене на пържоли не е необходима допълнителна мазнина, но ако готвите филе, е добре да се добави мазнина. Зеленчуците също е добре да се сготвят с необходимото количество мазнина, без непременно да плуват в мазен сос. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко.

# 224
  • София
Нещата стоят така -
Основна храна трябва да бъде:
1. Месо, яйца, риба, субпродукти (месото да е шарено, ако е пиле- бутче с кожата, например, а рибата да е от по-мазните. Субпродуктите сготвени с мас или масло, защото повечето нямат естествена мазнина)
2. Зеленчуци (на салата, готвени)

Това е.

Всичко друго - млечни, тахани, сметани, плодове, кокоси, шоколади с висок процент какао и т.н угодийки са само за разкош и понякога.
Така, както съм го описала по-горе - води до отслабване.
Ползването на угодийките- забавя отслабването, а при някой изобщо няма отслабване.

Аз лично, почти никога не съм била на 1 + 2. Много ми е трудно и не успявам. Била съм на 1 + 2 + плодове, но не много - така отслабвам. С млечни, тахани, сметани и т.н екстри отслабването ми е  абсурд.

Както и Кам е писала- внимавайте с количествата на мазнините, дори и със схема 1 + 2, ако добавяте много мазнини за готвенето (масло, мас, сметана) отслабването ще се забави.

Перфектния вариант:
шарено месо, примерно вратна пържола или ребра със салата. В салатата мах. 1 с.л зехтин. Ребрата или пържолите приготвени по възможност без мазнина или добре отцедени. Те съдържат достатъчно естествена мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт