НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 114
  • 734
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Аз съм от 1 година на режима, като мога да кажа, че го карам по-лежерно, т.е. ям плодове почти всеки ден, а също консумирам и млечни в неголеми количества, но редовно.

Скрит текст:
За една година съм свалила горе-долу 10 кг, а в мерки: ханш - 12, талия -9, бюст -3, но ханша и талията са проблемни зони.

Обаче, сега визуално що-годе се харесвам и усещам как започвам да се отпускам / т.е. похапвам разни ивънрежимни неща в събота-неделя, пък и други дни /. Все още +-ове няма, но се чувствам подута и разбирам, че трябва да спра с тези залитания. Явно понякога и малките количества имат значение. Или може би, защото зачестиха случаите и трябва да ги приведа пак до минимум - примерно само едно чийт хранене в седмицата, ако ме влече  Mr. Green

# 226
  • SA
Аз не мисля, че режима е труден. Какво трудно има да си опечеш/свариш някакво месо, риба, да забъркаш яйца и да нарежеш салата или да задушиш зеленчуци?
За млечните, не че не може да се ядат всеки ден, ако се понасят добре. Просто при много хора те пречат на отслабването, когато се консумират редовно като основна храна. Все пак млякото има известно стимулиращо инсулина дейстие, което при бебетата е нужно , за да се стимулира растежа им.
Останалите неща, които и Вив е коментирала, тахани, ядки, сметани също може да се ядат, но просто като леко похапване на малко количество между основните яденета, или като добавка при готвене, а не само с това да се обядва например.
Това го казвам за случаите, когато се цели отслабване и по-бързи резултати. Иначе може да се кара и по-либерално естествено.
За въглехидратите - аз отдавна не смятам, но мисля че се движа в рамките на 50-60-70 грама с редки изключения. Но и вече почти нямам какво да свалям.

# 227
  • София
Да, да, това имах предвид  Кам  Peace
За по-бързо сваляне да се избягват, иначе ако не бързаме-няма проблем.  Пак се сваля, но по - бавно.

# 228
Е, аз хапвам по някой друг таратор и пр.мляко си слагам в кафето инак не мога да го пия.  Rolling Eyes

# 229
  • Пловдив
Джия, а с кокосово мляко пробвала ли си? Аз по едно време така го пиех, после започна да ми харесва чисто. Стига останалото хранене да е както трябва, не мисля, че малко мляко в кафето е фатално.

# 230
  • София
И аз не смятам, че 100-на мл. мляко, ако въобще стигаш до толкова, са фатални. Не си ги слагай на сърце. Но ако имаш желание да се научиш да го пиеш без, то тогава една седмица напън и си готова, бързо се свиква.

# 231
  • Пловдив
Съгласна с Вив.  Peace Преди няколко години пиех кафето отровно сладко (с по 2-3, а понякога и 4 кафета на ден ми се събираше доволно количество захар само от това). За няколко дни свикнах без грам захар и сега изобщо не мога да го пия и с малко.

# 232
Малко мляко в кафето в никакъв случай не е фатално, ако човек няма никаква непоносимост към млякото. Wink Доколкото знам обаче, Джия се опитва да спазва автоимунния протокол. В такъв случай е добре поне за 1-2 месеца да остави напълно всички млечни, а после да опита да ги въведе храна по храна, много плавно. Така ще може да се види дали са част от проблема при нея. Иначе няма как да стане, защото дори и минимално количество може да поддържа реакцията на организма, ако е налице такава. Но това е въпрос на личен избор - всеки трябва да се информира и да реши за себе си, защото в крайна сметка телата са си наши, а не на някой друг. Всякаква промяна в храненето, а и в начина на живот, трябва да се прави: 1) при достатъчна информираност; 2) с ясно съзнание за последствията; 3) с пълна убеденост, че това е правилна за нас стъпка - това е може би най-важното, защото едно е някой да се опитва да ме убеди, че млякото е вредно, друго е аз да осъзная, че е напълно възможно на мен млякото да не ми понася и да взема решението да направя елиминационна диета, за да се убедя дали е така. Ако човек не е убеден, че мярката е необходима, а се чувства принуден, тогава няма и да я спазва дълго време, а така няма и да постигне резултат, но за сметка на това разочарованието ще бъде голямо. Затова и за млечните, и за всичко останало важат горните принципи.

А иначе и на мен не ми се вижда никак сложно нашето хранене, а и не мисля, че е прекалено еднообразно, макар че хората се различаваме в нуждата си от разнообразие. Аз мога и дори предпочитам месеци наред да закусвам едно и също с минимални вариации - имала съм такива периоди, когато закуската ми беше все кисело мляко (биволско/овче) плюс добавки към него - ядки, семки, кокос, какао, канела - вариацията беше в добавките, но когато "напипам" особено удачна комбинация, не сменям дълго време дори и добавките. Също съм имала периоди на закуска с яйца - към нея също имам няколко вида добавки (различни сирена и зеленчуци, тахан). Но на мен ми е не само добре, а направо предпочитам да закусвам всеки ден едно и също или поне приблизително, защото така ми е най-лесно. Който обаче иска различна закуска за всеки ден от месеца, трябва да се постарае да си ги планира и може и да се затрудни, но според мен при всякакво хранене ще срещне затруднения, не само при нашето. Wink

Пак да повторя какво според мен е основното при НВ-ВМХ:
Водещият момент е да се изключат или силно да се ограничат високовъглехидратните храни - тестено, сладко, картофи, ориз, бобови. Плодовете са гранична категория според мен и не са толкова страшни, но все пак зависи. Не трябва да се прекалява и с тях. А като се изключат тестено, картофи, ориз, бобови, се увеличават зеленчуците - те са заместителят. Но след като сме махнали картофи, ориз, бобови, това означава, че вече няма един ден в седмицата да ядем като основно ястие за вечеря/обяд варени картофи със салата (примерно), друг ден да ядем ориз със зеленчуци, трети ден да ядем спагети, четвърти ден - леща. Тези ястия не са напълно изключени, но вече ще бъдат по изключение, а няма да са основни храни. Какво тогава ще стане основно? Ами, трябва да бъде месо, яйца, сирене, кисело мляко, а към тях ще добавяме зеленчуци, ядки, семки. И мазнините в количества, каквито са необходими. За мен 1 лъжица зехтин в салатата е малко. Peace Може би ако говорим за пържола плюс един голям домат за гарнитура, тогава лъжица зехтин стига, но ако говорим за някаква по-съществена салата, 1 лъжица няма да стигне до никъде, струва ми се. Така че тези неща ги преценявайте според случая - ако стои сухо, сложете още. Не гоним ефект Дюкан все пак.
Скрит текст:
Да не казвам, че шведите наливат мазнините в огромни количества - наистина доста съществени, и са под формата и на сосове, и просто майонеза, и чисто масло, и зехтин. Според мен те се увличат, но е факт, че при доста хора тази стратегия действа. За сметка на това обаче са много стриктни в ограничаването на въглехидратите, а до голяма степен и на белтъчините.

Естествено, ако обичате млечни и не ви пречат по някаква причина, спокойно могат да бъдат основа на храненето ви. Но се оказва, че при много хора те пречат - ако не на здравето, то на отслабването. А ако човек търси бързи резултати, изключването или ограничаването на млечните помага. Това е.

# 233
  • София
Да, Шоки, баланса за мазнините трябва да се прецени според храната, а това някак си се научава с времето. Ако хапваме свински котлен или дроб, то тогава мазнините в салатата трябва да са достатъчно, една лъжица е крайно малко. Ако хапваме ребра, които са с по 1 пръст сланинка  Heart Eyes , то тогава една лъжица е добре. Абе време трябва, за да се усетят тези неща.
Аз като си спомня в началото какви ги вършех и сега ми е направо смешно  Laughing. Пакета с масло от 250 гр. свършваше за три дни, само от мен  Joy отделно мас за готвене, по 100 мл мин. зехтин в салатата и за десерт тахан, а в междучасието по 1 кофичка заквасена сметана  Joy  И се чудех защо не отслабвам ... и като направя и някой ектремен чийт както аз си знам, и то става ...  Whistling

# 234
Да, ти си гонела "високомазнинен ефект". Wink Аз точно затова съм дала толкова подробни обяснения на първа страница - че наименованието на режима всъщност е подвеждащо, защото хората наистина ще решат, че трябва да се изливат тонове мазнини на всяко хранене. Но мисля, че храненето не трябва да бъде обременено с много премисляне и смятане, а да се кара възможно най-естествено. За мен е естествено да си сипеш пържола плюс зеленчуци. Ако е салата, ще сложиш мазнина. Ако този път се олееш със зехтина, защото си сложила 2 лъжици, другия път ще сложиш една - самият ти организъм ще ти покаже, че с по-голямо количество не е добре, защото ти е било тежко миналия път. Това ми е мисълта.

А сметани, тахани и тем подобни наистина не трябва да бъдат основа, а мисля, че дори не трябва да бъдат междинни хранения, ако не е по изключение. По-скоро съм на мнението, че 1-2 пъти седмично може да се правят някакви такива десерти, но в никакъв случай да не се разчита на тези храни да бъдат основа на храненето. В крайна сметка и тук надделява здравият разум, а на мен ми се струва, че нашият режим е доста разумен.

Киселото мляко не го слагам при таханите и сметаните, за мен то е сравнително балансирана храна, особено ако е биволско или овче - то наистина може да те засити за доста време напред и да бъде основно хранене. Зависи обаче от много неща, както казах.

По отношение на шведите, при тях е разпространен стремежът да се постигне кетоза (друг въпрос е дали наистина я постигат). Затова те ограничават сериозно и белтъчините, и въглехидратите, но наблягат наистина сериозно на мазнините. Ако обаче човек си позволява от всичко по много, и само добавя мазнини за високомазнинен ефект, няма да се получат нещата.

# 235
Отделям, за да е ясно какво искам да кажа:

1. Процентите, които са посочени на първа страница, не трябва да ви бъдат самоцел. Те са ориентировъчни, ако човек е решил да смята. Но мисля, че спокойно може да се започне без сметки, само със следване на указанията за изключване на въглехидратните храни. Ако дълго време (поне 2-3 месеца според мен) няма никакъв резултат (нито в мерките, нито никакъв друг), тогава вече е добре да се посмята за няколко дни или за 2-3 седмици и да се направят корекции.

2. Това е начин на хранене, а не диета за скоростно отслабване. При всякаква диета или режим нещата се случват изключително индивидуално. При нас важи същото. Но водещото при нас е подобряването на здравето. Отслабването винаги се явява следствие на подобряването на здравословното състояние. Да, НВ-ВМХ може да се използва за "спортни цели", както аз бих се изразила, т.е. при човек, който няма някакви метаболитни проблеми, а просто иска да свали няколко килограма, за да постигне идеален външен вид. Но НВ-ВМХ е създаден за хора, страдащи от метаболитен синдром като следствие от отдалечаването от нормалното за човека хранене. Затова и акцентът тук е здравето, а не просто отслабването, въпреки че много хора използват точно отслабването за "реклама" на режима и съответно на собствените си книги или услуги. Wink

# 236
Момичета, на какъвто и вид режим да сте, ако се приемат много калории няма сваляне.Аз изчислявам от седмица в Myfitnesspal и абсолютно ми стана ясно къде съм бъркала в режима, и защо аджеба не свалям.. сега съм в калориен дефицит и нещата си тръгнаха.Доволна съм...както и забелязах, че имам нужда от повечко въглехидрати (оризов крекер, филийка хляб от спелта)за да вървят нещата (от гледна точка на зверския глад, особено след требировка)
Тея кашкавали, сметани, тахани дет съм ги яла(че и шоколада преди време) ,,са обърквали цялата работа.Даже май съм смъкнала доста калориите за прием, но е временно, без тренировка се придържам на 1300 , със тренировка малко повече.. И мога да кажа, че това работи при мен...На проба, грешка съм все още Simple Smile , но ще се науча

# 237
Меган, така ще върви известно време - месец - два. После организмът ти ще мине на икономичен режим и ще се чудиш какво да правиш. А и здравето ще си увредиш с течение на времето, ако много упорстваш хем да не ядеш, хем да изразходваш много енергия. Но това ти го решаваш. Peace

По отношение на въглехидратите и тренировките, за пореден път казвам, че човек трябва първо да се информира, преди да се захване с нещо. Да, ако тренираш тежко, и то силово, а не кардио, най-вероятно ще ти трябват повече въглехидрати. Но също може да не е необходимо, ако си дадеш поне 5-6 седмици за адаптация към НВ-ВМХ без тренировки. Ако пък се занимаваш с някакъв кардио спорт, тогава НВ-ВМХ е идеалният начин на хранене за теб, но отново след необходимия период на адаптация - 5-6 седмици. През този адаптационен период не тренираш сериозно, а примерно ходиш пеша малко повече или правиш леки тренировки - това ти е движението.

# 238
Може и да си права Шоки, но това както и аз съм си решила е временен дефицит  Peace Имам (или поне за мен си 😄)едни 2-3 кила за смъкване
Тренирам и силово и кардио, и последните 2 седмици се чувствах ужасно изморена през тренировките...длъжна съм да пробвам(за себе си).. Peace

# 239
Някой може ли да ми помогне да разбера как се преобразува от проценти в грамове?
Искам да разбера колко М, В, Б има в едно козе сирене, което съдържа:
100гр-366кк
В-0.5%
М-30%
П-24%

За себе си да кажа, че след обрива си загубих и съня hahaha, обаче сега всичко взе да се нормализира. Имам малък +, но не ми тежи и предполагам, че причината е в маслото, което хапнах повечко.
Направих два неуспешни опита да ям черен дроб и се отказвам официално, толкова не ми е вкусен и толкова зле ми става на стомаха. Със свинското по-добре се справих и при него първите опити бяха катастрофални, но намерих вариант. И двете неща ги ям на заведение и хора, които ги ядат казаха, че са приготвени много добре, което значи, че проблема е при мен.
От дреболии мога да ям единствено гъши дроб, ама няма Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт