НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 178
  • 734
  •   1
Отговори
# 465
Хе-хе, много се отклонихме от темата, но за нещо от днес се сетих:

Супервайзерът каза да инсталираш апликейшъна и да го ъпдейтнеш. - това пък е друга мода в наши дни Laughing

# 466
така си е съвсем ясно  Twisted Evil
на мен ми се изпотява мозъка от уиндоус на български, а не е като да съм от напредналите в английския

# 467
Херци, наистина така ще го разберат повече хора, но това е жалко според мен...

# 468
  • София
Здравейте, момичета, интересна тема похванахте Simple Smile
Аз малко скучно, но ще искам съвет за храненето  Laughing
Чудя се дали е добре да се хапва по-често и малко при условие, че така съм свикнала, или да се напъна да се науча да ям по повече но 3 до 4 пъти на ден. Смятах, че вторият вариант е по-добър, най-вече защото може добре да се балансират основните хранения за разлика от междинките. И уж се опитвам да се науча, но нещо не съм много успешна. Като се нахраня добре, после си издържам спокойно до следващото хранене, но първоначално чувствам голям дискомфорт. Поне около час ми е тежко при условие, че не ям кой знае колко. Предполагам така ще е до известно време и после организмът ще свикне, но се зачудих дали пък това не е допълнителен стрес за тялото ми и разумно ли е да го правя. Аз съм дребосък и винаги съм хапвала по малко, но съответно след 2 часа пак съм гладна и пак ям... Никога не съм била с наднормено тегло, имам си някакви 3-4 излишни килограми и се чудя доколко е необходимо да променям точно това.
Редактирам се, за да допълня - на 40 години съм, това си е сериозен опит с често и малко хранене  Laughing

# 469
Felis, според мен с течение на времето има вероятност сама неусетно да преминеш към по-малко хранения.

# 470
  • SA
Felis , според мен, ако човек огладнява 2 часа след като се е нахранил, то той или яде много малко, или яде неправилната храна. Но ако така се чувстваш добре, едва ли е необходимо умишлено да се тъпчеш и да изпитваш дискомфорт. Наистина, вероятно е с времето неусетно да минеш на по-малко хранения.

# 471
  • София
Благодаря ви, момичета  Hug Май ще пробвам да си се придържам към малкото хапване и да видим до къде ще я докарам.
Смятам, че се храня правилно, но просто ми е малък капацитетът на стомаха. Например като си приготвя за закуска 2 яйца, 1 домат и сирене и се предавам още на първото яйце и половината домат... И докато стигна до офиса пак съм готова да ям... Ако се напъна ги изяждам, но после определено не се чувствам толкова добре, колкото ми се иска. Вчера за обяд имах свинска пържола от врат със зелена салата (съвсем режимно Simple Smile ). Ами напънах се и си я изядох, беше ми много вкусна, обаче се усетих добре най-малко час след като приключих. Но пък и вярно, че до вечеря изобщо не огладнях  Laughing

# 472
Според мен няма никаква нужда да правиш храненията си 2-3, важното е да не прекаляваш с калориите /Шоки сори, ама още не съм достигнала твоята "нирвана", че няма никакво значение калорийния прием/. Повечето хранения стимулират повече метаболизмът и снабдяват тялото редовно с енергия. Ако си свикнала така от години и стомахът ти е привикнал, нормално е да ти е тежко ако решиш да ядеш повече на едно ядене. Според мен, няма никакво значение колко са храненията, но все пак оставяй почивка на храносмилателната система поне 6 часа през нощта  Simple Smile

# 473
  • София
Според мен няма никаква нужда да правиш храненията си 2-3, важното е да не прекаляваш с калориите /Шоки сори, ама още не съм достигнала твоята "нирвана", че няма никакво значение калорийния прием/. Повечето хранения стимулират повече метаболизмът и снабдяват тялото редовно с енергия. Ако си свикнала така от години и стомахът ти е привикнал, нормално е да ти е тежко ако решиш да ядеш повече на едно ядене. Според мен, няма никакво значение колко са храненията, но все пак оставяй почивка на храносмилателната система поне 6 часа през нощта  Simple Smile
Хаха, мда - поне през нощта си почивам от яденето   hahaha

# 474
Качих при останалите книги и тази: http://www.amazon.com/Still-Thyroid-Symptoms-Tests-Normal/dp/0985690402

Грийн, за калориите нямам предвид, че всеки може всеки ден да приема количества храна, равни на 5000 - 6000 или повече калории. Имам предвид, че при един нормален метаболизъм, без здравословни проблеми (физически и психически), броенето на калории е безсмислено, защото организмът сам си регулира чувството за глад и съответно приема и разхода на калории. Не трябва да се забравя, че приемът определя разхода и обратното - двете не са независими величини. Да, при нашия начин на хранене, който изключва постоянно повишен инсулин и оттам изкуствено поддържано чувство за глад, нещата са по-различни. Но пък аз казах точно това по-горе - при наличие на здравословни проблеми, какъвто е повишеният инсулин, естествената регулация се бъгва. Също може да има и други проблеми, напр. на щитовидната жлеза, емоционално хранене и други причини човек да приема повече храна, отколкото му е необходима. Но тези проблеми не се решават с броене на калории, а трябва да се вземат необходимите мерки за всеки от тях. И съм сигурна, че много често хората не съзнават, че имат някой такъв проблем, когато не могат да регулират количеството приемана храна.

Като казвам, че приемът на калории определя разхода, имам предвид не само разход под формата на физическа активност, а разход на енергия за всички процеси в организма. Колкото по-малко енергия е налична, толкова по-икономично се извършват тези процеси, а това може да означава, че някои от тях не се извършват изобщо, а други просто се ограничават. Всичко това може да доведе до проблеми със здравето в един момент.

Последна редакция: пт, 22 май 2015, 16:30 от Cioccolata

# 475
  • SA
Абе, това с по-честите хранения и задвижването на метаболизма... според мен е от твърденията тип клишета, които често се използват, но никой не се замисля дали са верни.
Честите хранения провокират чести инсулинови пикове, това да. Но вярвам поне в тази тема сме съгласни, че такива не са необходими, особено за хора, които искат да слабеят.
Какво друго в метаболизма се задвижва, което да благоприятства отслабването? Метаболизмът никога не спира в периодите, когато не приемаме храна. Напротив, при нормални инсулинови нива тялото има пълен достъп до мастните си запаси и ги използва идеално при нужди от енергия.
Лъвовете се хранят веднъж два пъти на ден, ама да сте виждали затлъстял лъв, или такъв със забавен метаболизъм? В природата непрекъснато се хранят предимно животни, които ядат трудно усвояема храна ( напр. тревопасните) и за да си набавят нужните вещества, почти целия им ден отива в хранене.

# 476
супер пример, камелот, с лъва и тревопасните  Grinning Обаче сети се колко енергия употребява лъвът, за да може да закуси и вечеря с антилопа  Mr. Green А антилопата, която яде непрекъснато, тича като луда, за да се спаси и затова няма тлъстинки. Абе с една дума, не се хранете с диви животни, че няма никаква сланинка там  Naughty

Шоки, съгласна съм с разсъжденията ти за калорийните прием и разход, ама как дефинираш понятието "нормален метаболизъм" ? Защото както ми е нормален метаболизмът, по дефиниция съм на ВМ-НВХ, и се надумкам с 150 гр. въглехидрати (в моя частен случай), много ясно, че инсулинът ми се покачва, задържам вода, подута съм, трупам сланини и т.н. И то без някакво заболяване  Rolling Eyes

# 477
  • SA
Грийн, и антилопата и лъвът тичат, айде сега. И именно, дивите животни нямат много мазнини и не затлъстяват, защото всеки си яде неговата храна колкото му се яде, движат си се , колкото им се налага и никой нито е тръгнал с кантар и калкулатор да си изчислява дневния енергоразход и съответно колко калории му се полагат, нито ходи в джим да вдига щанги. Но си имат стройни и красиви тела животинчетата.

# 478
в този смисъл, абе чудя се защо "градските" животни/птици, които ходят да ядат храна по кофите и по улицата боклуците, не си вземат кантарче и да се логнат във фитдей  Laughing Има толкова затлъстели котки, кучета, лисици, миещи се мечета, катерици и даже гълъби и врабчета тътрещи коремчетата си по тротоара ... явно няма да е природният инстинткт, който да ги движи в тази им еволюция или регресия, както го предпочитате  Joy

# 479
  • SA
Животните, хранени от хора си затлъстяват и още как. И домашни любимци, и такива в зоопаркове.
А примера ти с ровенето в боклука не е твърде удачен, понеже аз и хора, ровещи из боклуците, не съм виждала много затлъстяли.

Последна редакция: пт, 22 май 2015, 19:56 от kameloth

Общи условия

Активация на акаунт