НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 179
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
Еднократно "надумкване" със 150 грама въглехидрати или повече няма да ти донесе трайно напълняване, нали така? Най-много да задържиш 1-2 кг вода, която ще се разкара скоро след това - отново при условието нормален метаболизъм, а не примерно хипофункция на щитовидната, за която може да не знаеш.

# 481
извинявай, Шоки, ама не разбрах как се разбира, че метаболизмът ти е ок, а нямаш проблеми с щитовидната жлеза  Rolling Eyes

# 482
Може би не успявам да обясня. Няма начин да ти е ОК метаболизмът, ако имаш проблеми с щитовидната. Също няма да е ОК, ако имаш хронично повишен инсулин. Това са две възможности, ако човек напълнява лесно - има проблем я с инсулина, я с щитовидната. И ако човек с повишен инсулин редовно се храни с високовъглехидратни храни, ще напълнее. Ако човек без метаболитни проблеми се храни редовно с много въглехидрати, вероятно няма да напълнее - поне до един момент, докато метаболизмът му е ОК. А ако еднократно си позволи много въглехидрати, пак няма да напълнее - не и трайно, а най-много да позадържи вода. Напълняването винаги е признак за нарушение на някоя функция в организма, а не е просто от прекалено много храна. Може да е инсулинова резистентност, може да е хипотиреоидизъм, може да е друго. Но винаги има някаква медицинска причина - това се опитвам да кажа. И броенето на калории може да бъде някакво средство за озаптяване на напълняването - да, може да има известна ефективност. Но то е като да  кажеш на човек, който не може да ходи, да използва инвалидна количка. Има някаква причина да не може да ходи, но тя не се търси и затова не се открива, а само се взимат мерки за последствията. Не се ли реши подлежащият проблем, броенето на калории е безсмислено, а и няма да дава резултати цял живот. Освен това малко са хората, които могат цял живот да карат на половината необходими им калории (примерно). Затова е важно да се търси причината. Но понякога е трудно да се открие.

Как се разбира, че метаболизмът ти е ОК, а нямаш проблеми с щитовидната? Ами, проблемите с щитовидната обикновено лъсват от кръвните изследвания, но естествено, зависи как се тълкуват стойностите. Дори стойност 3 на ТСХ може да води до напълняване, нищо, че е в нормата. Има и други важни показатели (антителата, Т4, Т3). Но е възможно човек да има симптоми на хипофункция дори при съвсем приемливи нива на ТСХ, примерно 2,5. Тогава обикновено Т4 и/или Т3 са недостатъчно високи.

Последна редакция: сб, 23 май 2015, 09:00 от Cioccolata

# 483
Днес за първи път опитах фурми с какаови зърна (честно казано си мислех,че няма да ми хареса),божествено вкусно,мноого ми хареса  Heart Eyes

И да питам при задържане на вода,чай от джоджен ли препоръчвахте?

# 484
  • Пловдив
Да,от джоджен.

# 485
Може би не успявам да обясня. Няма начин да ти е ОК метаболизмът, ако имаш проблеми с щитовидната. Също няма да е ОК, ако имаш хронично повишен инсулин. Това са две възможности, ако човек напълнява лесно - има проблем я с инсулина, я с щитовидната. И ако човек с повишен инсулин редовно се храни с високовъглехидратни храни, ще напълнее. Ако човек без метаболитни проблеми се храни редовно с много въглехидрати, вероятно няма да напълнее - поне до един момент, докато метаболизмът му е ОК. А ако еднократно си позволи много въглехидрати, пак няма да напълнее - не и трайно, а най-много да позадържи вода. Напълняването винаги е признак за нарушение на някоя функция в организма, а не е просто от прекалено много храна. Може да е инсулинова резистентност, може да е хипотиреоидизъм, може да е друго. Но винаги има някаква медицинска причина - това се опитвам да кажа. И броенето на калории може да бъде някакво средство за озаптяване на напълняването - да, може да има известна ефективност. Но то е като да  кажеш на човек, който не може да ходи, да използва инвалидна количка. Има някаква причина да не може да ходи, но тя не се търси и затова не се открива, а само се взимат мерки за последствията. Не се ли реши подлежащият проблем, броенето на калории е безсмислено, а и няма да дава резултати цял живот. Освен това малко са хората, които могат цял живот да карат на половината необходими им калории (примерно). Затова е важно да се търси причината. Но понякога е трудно да се открие.
Разбрах те  Hug Факир си в обясненията, благодаря много   bouquet

Аз съм се вманиачила в броенето на калории и явно това е "инвалидната" ми количка. Трябва да намеря начин да излеза от този първичен страх.

Последна редакция: сб, 23 май 2015, 14:56 от greendream

# 486

На литър вода,колко суп.лъжици джоджен да сложа?
А може ли и малко лимон да си изцедя вътре  Blush?

# 487
  • Пловдив
На око съм си слагала аз когато съм си правила(май пълна суп.лъж.с връх слагах).Може и лимон да си сложиш,но и без него пак е приятен стига да обичаш мента,подобен е аромата.

# 488
На око съм си слагала аз когато съм си правила(май пълна суп.лъж.с връх слагах).Може и лимон да си сложиш,но и без него пак е приятен стига да обичаш мента,подобен е аромата.

Благодаря ти   Hug

# 489
Грийн, има го и момента, че жените често се стремят да поддържат прекалено ниско тегло, а организмът не може да не се съпротивлява на този опит. Peace

# 490
  • София
опитвам се да намеря линка за филмчето "Дебела глава" че искам да го пусна на мъжа ми  bouquet

# 491
# 492
  • София
Благодаря Hug

# 493
Напълняването винаги е признак за нарушение на някоя функция в организма, а не е просто от прекалено много храна. Може да е инсулинова резистентност, може да е хипотиреоидизъм, може да е друго. Но винаги има някаква медицинска причина - това се опитвам да кажа.
 Затова е важно да се търси причината. Но понякога е трудно да се открие.

Много хубаво казано  Peace

НО дори и да знаеш причината и в двата споменати варианта то лечение много, много няма. За инсулиновата резистентност например си е доживотна диета и някакво надиграване с диабета.

За щитовидната се започва едно пиене на хормони, но и там не е като по учебник - започват едни луфтове едно вариране. Да не говорим, че от тия лекарства се чувствам като куха лейка. 

# 494
Да, за съжаление много неща не се знаят все още. По отношение на инсулиновата резистентност все още преобладава схващането, че с бавни въглехидрати и малко мазнини (за да има калорийна рестрикция) нещата се овладяват. Битува погрешното схващане, че повишеният прием на мазнини и/или калории води до ИР.

По отношение на щитовидната, стандартната терапия на хипофункция само със синтетичен Т4 е неефективна при огромна част от пациентите - вероятно при над 50%. (Под неефективна разбирам, че симптомите си остават или продължават да се влошават, въпреки че на хартия ТСХ влиза в нормите.) Официалната медицина няма решение за този проблем, макар че в някои държави, например Швеция, се предлага и комбинирана терапия Т4 + Т3. В алтернативната медицина се използва изсушена свинска щитовидна жлеза, което, поне ако се вярва на пациентите, е най-добрият вариант, който съществува. Но това е алтернативно средство и не се признава от официалната медицина, затова и се предлага само на много малко места, май основно в САЩ. А и да не говорим, че ако в основата на хипофункцията е автоимунен процес, което е наистина най-масовият вариант, по отношение на него не се взимат абсолютни никакви мерки - медицината е безсилна.

Та с други думи, не знам защо се смята, че медицината е много напреднала. Напреднала е хирургията, но повечето болести все пак не са за хирургично лечение. В страшно много отношения медицината е неефективна, но за сметка на това се комерсиализира все повече. Rolling Eyes Отдавна развитието на медицината се движи от търговските интереси на фармацевтичните компании - това определя и посоката на развитие.

Последна редакция: нд, 24 май 2015, 13:15 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт