Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как научихте децата си да четат?
Можете ли да препоръчате добър детски психиатър в София?
Какви са препоръчителните лечения за деца с аутизъм и епилепсия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как научихте децата си да четат?
Някои майки споделят, че децата им са се научили да четат на три етапа. Първо глобално четене, последвано от сричково четене и накрая синтетично (буквено) четене. За да се премине към четене, децата трябва да познават буквите, което обикновено започва около 4-годишна възраст, а четенето започва преди навършване на 6 години.
-
Можете ли да препоръчате добър детски психиатър в София?
-
Какви са препоръчителните лечения за деца с аутизъм и епилепсия?
-
Давате ли лекарства на вашите деца с аутизъм, предписани от психиатър?
-
Как мога да насърча дете със специални нужди да участва в решаването на своите здравословни проблеми?

Имам разни съмнения,а може би и внушения относно моето дете,имам син на 6г,който на пръв поглед изглежда нормално и кротко дете,но е там е нещото което ме притеснява.До 3г възраст всичко беше много,роди се нормално,не е имал усложнения,нарастваше бавно на кг. и см. (което не е от значение),проходи си на годинка.На ясла не е ходил,защото не можеше да се отдели от мен,в момента в който го пусна или го пипне друг човек настъпваха рев и писъка,затова реших да да го пусна на 3,6г на градина,първите две години всяка сутрин ревеше,ставаше с рев когато разбере че е на градина,но някак си се справихме с това и вече нямаме ревливи сутрини.Още от малък страни от децата,когато беше на 2-3г предпочиташе да стои далеч от децата,да си реди камъчета,да рови в пясъка или да се люлее,това бяха занимания които можеше да върши с часове.Тръгна на градина,надявах се там да намери своите приятели,но като че ли не успя да осъществи връзка с децата,постоянно сядаше до госпожата или стоеше сам на пързалката,или в ръба на двора за да наблюдава децата ( живеем близо до градината и имах възможността да го наблюдавам).Вече е на 6г,няма желание да ходи в паркове,но въпреки това го водя от време на време,забелязвам че постоянно търси игри в които да е сам и никой да не нарушава неговия свят,все отива при децата които са доста по-малки от него,винаги му е било трудно да играе на игри в които има повече от 2 деца,опитвала съм много методи,дори аз самата съм постоянно в играта,но не и с моето дете,обичам децата,не мисля че имам проблем с общуването с тях,но с моето дете е някак си трудно.Контакта с очите просто го няма,не знам как да го накарам да ме гледа в очите когато му говоря или обяснявам нещо,всеки път той просто върти погледа си в една страна,когато се изнервя (тъй като и това се случва) той запушва ушите и започва да ги дърпа,когато беше на 2-3г дърпаше косата си.Не може да разбере твоята болка,в смисъл хапи те,скуби те,щипи те и казва "теб не те боли",и когато ти го докоснеш той започва да реве истерично,все едно го колиш.Има още много неща,които не карат да си мисля,че детето ми е специално,но когато подметна това на педиатъра,той ме съветва да не откачам и да не чета много в интернет
Ми не е вярно просто. Принципно аутист с аутист не си прилича, но можеш да намериш нещо общо с един, друго - с друг и единия да е "ниско-", а другият "вискокофункциониращ". Такова деление е често неадекватно. Ето и ти самата каза, че уж сте били "нискофункциониращи", пък после сте се чудили какво сте точно. Аз въобще не знам с какъв акъл някои лекари казват подобни неща на родителите. Няма такава официална диагноза - високо и нискофункциониращ. (А сега според новите диагностични критерии и диагноза "Аспергер" ще изчезне.)