Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 612
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
  • с.Николово, обл. Русе
Ние сме от околностите на Русе. Моят син посещава след училище Центъра на КАРИТАС. И при нас има индивидуални и групови занимания с психолог, логопед, арттерапевт и социален педагог. Там може и целодневно, може и само за часовете със специалист да се води детето. Центъра се намира в Здравец.

# 706
  • Бургас
Здравейте, знае ли някой от къде мога да намеря книгата на Виолета Боянова ''Диагностика и терапия при генерализирани разстройства на развитието".
Благодаря Simple Smile
Като родител от нея не видях особена полза.
Като за родители намирам полезни "Поведенчески проблеми при аутизма" Джон Клемънс , "Децата аутисти" Джонатан Леви,  "Ръководство за възпитание на деца с дифузни смущения в развитието" Вогиндрукас 

# 707
Здравейте, знае ли някой от къде мога да намеря книгата на Виолета Боянова ''Диагностика и терапия при генерализирани разстройства на развитието".
Благодаря Simple Smile
Като родител от нея не видях особена полза.
Като за родители намирам полезни "Поведенчески проблеми при аутизма" Джон Клемънс , "Децата аутисти" Джонатан Леви,  "Ръководство за възпитание на деца с дифузни смущения в развитието" Вогиндрукас 

а аз ето от това

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/album/58841 … ey=CLilkt6vyreMfA

# 708
С огромна благодарност за тази книга /линка/. Винаги съм си мислела , че обучението на детето започва с обучение на родителите,  но  някак масово терапиите са предназначени само за децата 🌹

# 709
  • гр. Варна
Мами,имам нужда от съвет.Синът ми е на 1год и 6 месеца и имам съмнения за психическото му състояние.като опасенията са ми за аутизъм.До сега сме минали само невролог и имаме направление за друг невролог и еег.За гр.Варна става дума и сме посетили д-р Щилиянов,а имаме уговорка с д-р Радушева за еег.Ще вземем и направление за детски психиатър и психолог.Въпросът ми е от тук нататък какви специалисти трябва да посетим и какво още мога да направя за да се разбере какво му има на детето?

# 710
Обследване в Св.Никола в Александровска болница в София. С предварително записване. Ще ти кажат подробности майките, които са ходили, но не знам дали толкова малко дете го обследват. Какви са ти притесненията? Междувременно можеш да започнете да посещавате ранна интервенция в Карин дом, не че има кой знае каква полза, но все пак дават някакви нясоки.

# 711
  • София
Ние отидохме в Александровска на 1г.7м. Д-р Аврамова тогава каза, че съвсем навреме са отишли. Досега обаче нямаме обследване с документ. Обещали са да се обадят в началото на тази година.

# 712
  • Варна
Мами,имам нужда от съвет.Синът ми е на 1год и 6 месеца и имам съмнения за психическото му състояние.като опасенията са ми за аутизъм.До сега сме минали само невролог и имаме направление за друг невролог и еег.За гр.Варна става дума и сме посетили д-р Щилиянов,а имаме уговорка с д-р Радушева за еег.Ще вземем и направление за детски психиатър и психолог.Въпросът ми е от тук нататък какви специалисти трябва да посетим и какво още мога да направя за да се разбере какво му има на детето?

Все пак постави ли някаква диагноза или съмнения за такава Др. Щилянов?
Казваш, че Ти имаш съмнения.
 Peace

# 713
  • гр. Варна
Не искат ли поставена някаква диагноза на детето за да посещава Карин дом?Реално синът ми има някакъв проблем и трябва да открием какъв е той.Има симптоми на аутизъм,но може и въобще да не е това,а съвсем друг.По горе съм описала от къде започваме,но от там нататък не знам къде още трябва да отидем и да се консултираме.Физически всичко е ок при детето,но психически не е така

# 714
  • гр. Варна

Все пак постави ли някаква диагноза или съмнения за такава Др. Щилянов?
Казваш, че Ти имаш съмнения.
 Peace

Съмнения имаме всички,които имаме близък контакт с детето,включително и лк.Не е само моето мнение.Посетихме д-р Радушева и според нея има отклонение в състоянието на детето.Д-р Щилианов даде само направление за еег,с уговорката,че ако даде отклонение еег-то,ще иска скенер и ямр,нищо друго не каза

# 715
Вели, обясниха ли какво ще търсят с ЯМР и скенер. Скенера е мощно рентгеново облъчване и ако няма реална нужда от него защо ще го правите? При това трябва да сложат упойка, а и тя е много вредна. Преди да се съгласиш добре проучи необходимостта от него и реалния риск на който ще подложат детето, което е само на 1г. и 7м. Преди всичко разбери за какво се съмнява лекарят. Наистина ли се налага да се правят тези изследвания. Синът ми имаше завишени вълни, които по стойност отговаряха на нормата за възрастен човек, а не за 5г. дете, но никой не назначи скенер и/или ЯМР.
Детето беше на 3г. и 9м. когато му направиха два скенера през два месеца и в последствие от специалист образна диагностика научих че е поел огромна доза облъчване и ще се чисти от нея 5-6г. За съжаление се наложи да правим и трети скенер преди да е минал този период, но след като вече знаех колко е вреден дълго претеглях "за" и "против" преди да дам съгласие. Скенери правим за друг проблем, не заради аутистичните прояви на детето и въпреки това гледам да ги избягваме. 

# 716
  • гр. Варна
Мерси за съветите,никой нищо не ни е обяснявал.Д-р Щилианов каза,че при нарушения в еег-то ще трябва и скенер и ямр.Просто не знам при кои специалисти да отидем за да се определи проблема на детето.Сега ни предстои еег и после детски психиатър.А от там на къде?Не искам и  да се лутам от лекар на лекар,а и е голям стрес за сина ми.Нервничи и реве от други хора,вкопчва се в мен и т.н.
Просто имам нужда от съвет кои лекари тук във Варна да посетя,а и съвет какво мога да направя

# 717
Обследване може да направите не само в София, Русе например ви е по-близо. А може и във Варна да може, трябва някой варненец да каже. Направление за психолог не съм чувала да има. За Русе знам, че просто се записваш в центъра, където обследват, не се плаща, а със сигурност не е така сложно, колкото в София. ЕЕГ и скенер не са задължителни, за скенера особено и аз съм на мнение, че не ви е нужен. Обследването е от психолог, логопед и психиатър, които наблюдават детето и психиатъра после издава решение на база мненията и от другите му двама колеги. Може от едно посещение да имат заключение, може и повечко пъти да ви се наложи да ходите. Ако е в друг град, трябва да имате осигурено къде да отседнете.

# 718
  • Варна
Мерси за съветите,никой нищо не ни е обяснявал.Д-р Щилианов каза,че при нарушения в еег-то ще трябва и скенер и ямр.Просто не знам при кои специалисти да отидем за да се определи проблема на детето.Сега ни предстои еег и после детски психиатър.А от там на къде?Не искам и  да се лутам от лекар на лекар,а и е голям стрес за сина ми.Нервничи и реве от други хора,вкопчва се в мен и т.н.
Просто имам нужда от съвет кои лекари тук във Варна да посетя,а и съвет какво мога да направя

Тогава изчакайте резултата от ЕЕГ да видите там дали ще излезе нещо и ако искаш може на лични да ми пишеш, мога да дам насоки от личен опит.  Peace
Все пак се учудвам - отивате при невролог за мнение, диагноза евентуално и той ви казва .... нищо.  newsm78

# 719
Не се тормози, психиатъра ще ви напъти. Само той има право да диагностицира аутизъм или друго психично разтройство. Ако има нужда от друг лекар, той ще ви каже.
Ние много пъти сме правили ЕЕГ, но не заради аутизма, а заради епилепсията. Имай предвид, че малко лекари в България разчитат правилно ЕЕГ-то, а и то не д миродавно. Казали са ви, че ако има смущения в ЕЕГ, то после трябвало ЯМР, но също трябва да се има предвид, че ЕЕГ-то може да не покаже отклонение, а с ЯМР да се види проблем. Според мен ЯМР е хубаво да направите, но психиатър задължително, детски де. Успех и пиши после!

Общи условия

Активация на акаунт