Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 119 422
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте,мами.За много години на всички-здраве и много успехи желая на вас и вашите дечица. bowuu
По повод ямр -професор Надежда Маджирова от Пловдив,която е много добър детски психиатър ми каза,че е вредно и се прави само  при крайна необходимост и навремето ме посъветва да не правя на моя син,наскоро бях при нея отново и си говорехме много по повод погрешното поставяне от невролог на диагнози,както и на психолог,а всъщност само психиатър и то детски(какъвто е тя и каквито има в ,,Свети Никола,,)може да слага диагноза на дете,другото са ,,само предположения и налучквания,,-цитирам нея. newsm78
Говорехме и по повод страхотните начални училища ,които има в Италия и Швейцария ,които тя лично е посещавала-до 4 клас свободна програма,основно сред природата ги водели малките,мнгого арт-терапия ,моделиране с глина,рисуване,оцветяване и т.н. и нищо натоварващо като материал -като тук -и това за всички деца,а не за деца със соп.Направо супер за нашите деца.Ех,защо не бяхме италианци или швейцарци .... Peace

# 721
Да, за поставяне на диагноза-само детският психиатър има такива права.
И аз с молба за помощ и идеи. Моят син е на 5,това само информативно. Голям ни е проблема с непознатите за него места. 8 месеца му трябваха да прекрачи прага на сградата на детския център, който посещава. Обича да се вози в колата, но трябва ли да слезе от нея на ново място/улица - абсурд. Като ни се наложи лекар - или трябва да го викаме в нас (живеем извън града)  или молим доктора да идва до паркинга и да го преглежда в колата. Някой от вас има ли този проблем и как се справяте?

# 722
  • Варна
Аз не оспорвам, че само психиатър може да постави диагноза, но се учудвам, че докторът не  е изказал никакво мнение или поне какво е основанието за поставяне на изследването ЕЕГ.
 Peace

# 723
  • с.Николово, обл. Русе
Да, за поставяне на диагноза-само детският психиатър има такива права.
И аз с молба за помощ и идеи. Моят син е на 5,това само информативно. Голям ни е проблема с непознатите за него места. 8 месеца му трябваха да прекрачи прага на сградата на детския център, който посещава. Обича да се вози в колата, но трябва ли да слезе от нея на ново място/улица - абсурд. Като ни се наложи лекар - или трябва да го викаме в нас (живеем извън града)  или молим доктора да идва до паркинга и да го преглежда в колата. Някой от вас има ли този проблем и как се справяте?

И ние сме имали такъв проблем, който не е отшумял напълно. Започнахме като например :ходили сме да пазаруваме или да играем на детската площадка и после трябва да се приберем вкъщи - на всяко трето прибиране минавахме по друга улица до вкъщи, като свикна с тази улица започнахме да минаваме по трета и винаги му обяснявах, че се прибираме вкъщи. През 2014 г. се наложи зъболекарката да влиза в колата за да го прегледа защото трябваше да уточним кога да го заведем да му направят няколко зъбчета, а миналата есен си влезе сам в кабинета за профилактичен преглед. В петък, например, бяхме при Психиатъра за контролен преглед - емиии изнесе и пълна програма, тръшкане по пода в коридора, мятане, абсолютна съпротива да влезем в някоя от стаите и накрая като му каза, че ще стоим в коридора той се кротна.
Но и той сега е в етап разходки, в поредния етап, като минем през него не се знае какво ще ни бъде сервирано.

# 724
За ВАРНА  Отделение за детско - юношеска психиатрия  св.Марина/или терапията както е известно/ мога да кажа, че са доста компетенти в обследването нашето беше около 20 дена ....издават етапна епикриза за 20 дена се срещнаха с детето ми стажанти, психолози, психиатър и доц.
http://www.svetamarina.com/index.php?go=t&id=68

по надолу в линка има телефон за запазване на час намира се като се мине бариерата само направо в дъното .

за промяната на маршрути помогна метода "НАСИЛА" пищи реве....няма пък да стане на твоята преодоля го....в чакалните при доктори обяснявах че е с увреждане и затова се държи така и повечето хора ни даваха ред или просто не обръщаха внимание със съчувствен поглед. При нас проблема освен с маршрути беше и с дрехи, обувки купувах по 10 чифта едни и същи блузи обувки 2-3 не искам да се сещам  ooooh!  При моето дете винаги всичко е ставало насила и прояждане на нови храни и обучението му, просто свикнах винаги да мърмори , но аз непреклонна не отстъпвах  в крайна сметка свикна, че става това което казвам .

# 725
  • гр. Варна
За ВАРНА  Отделение за детско - юношеска психиатрия  св.Марина/или терапията както е известно/ мога да кажа, че са доста компетенти в обследването нашето беше около 20 дена ....издават етапна епикриза за 20 дена се срещнаха с детето ми стажанти, психолози, психиатър и доц.
http://www.svetamarina.com/index.php?go=t&id=68

по надолу в линка има телефон за запазване на час намира се като се мине бариерата само направо в дъното .

Горе-долу това ми трябваше bouquet
Какви документи  ми трябват за там,или става и с направление за детски психиатър?

# 726
Звъни и питай за какво трябва нас от ТЕЛКа ни дадоха направление т.е някакъв зелен талон беше ,звъни и питай предполагам от ЛЛ трябва някой талон за обследване да е

# 727
Тъкмо щях да кажа, че и във Варна може да се направи обследване, но не бях чувала отзиви. И аз се интересувам от това.

# 728
За много години, момичета!
За логопед в Русе: ние ходихме в ЛЦ Медика.Бях доволна, макар и на частно да ни приемат и да ни дадат насоки за игра и специалист.
http://www.medicabg.com/logopedichni-centrove-medika
Ето и една статия с логопеда, който посещавахме.Само да вметна, че работи и с деца до 3 год.
Логопеди на "Медика" помагат на малчуганите с проблеми

Имам нужда от идеи и линкове за четене по метода Монтесори.Хриси чете срички с две думи, но се затруднява с три.И съм в чуденка къде да търся материали.Направих няколко думи и ги залепих на отделни страници с еднакви първи букви.

Например:  стр. 1. бор, бос, бой
                   стр.  2. май, мас,

Лошото е, че не са учили всички букви и гледам само с научените.Стигнали са до малкото "с".

Намерих тази тема.Дано да е от полза и на някоя друга мама.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=100099.0

Състави и напиши думи

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 08:38 от n_alex76

# 729
  • с.Николово, обл. Русе
За малкия си син взех тази игра, но все още не я използваме точно по предназначение, тъй като той не чете, но го карам да изговаря бавно думата на срички, тъй като има говорно нарушение и буквално "изяжда" букви от думите. Взех я на доста по-ниска цена от обяванета в този сайт /8,60 лв/. Дано да Ви помогне Алекс.

http://bukvara.com/srichko-plodove-i-zelenchuci-obrazovatelna-ig … 5-7g-bopleks.html

# 730
Ние имаме подобна игра Срички на Клементони.С нея Хриси преписва думата и я карам да я разделя на срички с вертикални черти.Но идеята ми е малко по-друга.Мисля преди време Катина или re_ge ме посъветваха за този метод.
Начин на четене в последователни стъпки:
1.Н
2.На , но
3. Най, нар
т.е. стигнали сме до втора стъпка.Трябва да преминем на третата.

Може и тази игра пак да влезе в дeйствие:
Българските букви

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 08:54 от n_alex76

# 731
Здравейте ! Основно ви чета, но сега се регистрирах, защото главата ми се пълни с въпроси. Имам момченце на 2г.7м., досега е гледам само то мен. Много е зависим. Живеем в чужбина и е двуезичен, през мен обаче възникват въпроси за аутизма. Септември го пуснах на ясла, но детето не се адаптира. Плаче, страни от другарчетата си, отказва да се храни и в общи линии - страда. Вкъщи никога не плаче. Имаме проблем с храната - иска я пасирана. Отказва да яде много неща, но пък непасирани хапва всякакви плодове, зеленчуци, меса, които обича. Има си приятели, с които играе, зрителния му контакт е наред, говори много, но понякога повтаря фрази - като заучени. Ох, не знам какво да мисля...лесно се превъзбужда, разбира всичко, което му казвам, изпълнява команди,  но пък възможно ли е да е нетипичен аутист ?

# 732
Н_алекс
Два дена се мъча да се сетя какво сме правили на  този етап и нищо ама нищо не се сещам. Спомням си смътно че бяхме минали етапа на картинното четене като паралелно бяхме усвоили азбуката, което ни отне буквално две години че и повече. Почнахме посричковото с много опасения защото имаше подозрения че е с дислекция и това ще му е затруднително. Обаче той буквално за месец започна да чете без затруднение и без да се налага да сричкува. Вероятно затова този етап ми е минал без да се запечата нещо конкретно в съзнанието ми. Съжалявам !Продължавам да търся дали не съм писала някъде нещо...

Единствено си дпомням че имахме картончета със срички и към една таква слагаме други предложени от терапевтката така че той да уесеща как съм една и съща сричка в началото се наслагнват други срички в края формирсайки други думи. Те се четяха посричково като се подчертаваше всяка сричка за да се усети подобието в началото и разликата в края. И обратно с еднаква крайна сричка и различни начални. За двусричкови думи пиша.

# 733
Здравейте ! Основно ви чета, но сега се регистрирах, защото главата ми се пълни с въпроси. Имам момченце на 2г.7м., досега е гледам само то мен. Много е зависим. Живеем в чужбина и е двуезичен, през мен обаче възникват въпроси за аутизма. Септември го пуснах на ясла, но детето не се адаптира. Плаче, страни от другарчетата си, отказва да се храни и в общи линии - страда. Вкъщи никога не плаче. Имаме проблем с храната - иска я пасирана. Отказва да яде много неща, но пък непасирани хапва всякакви плодове, зеленчуци, меса, които обича. Има си приятели, с които играе, зрителния му контакт е наред, говори много, но понякога повтаря фрази - като заучени. Ох, не знам какво да мисля...лесно се превъзбужда, разбира всичко, което му казвам, изпълнява команди,  но пък възможно ли е да е нетипичен аутист ?
Защо не го заведете да го консултира някой специалист, психолог или психиатър?

# 734
_re_ge , благодаря за отговора! Hug
Днес минах през книжарница Приятели.Взех тези книжки:
Четенето
Книжка със стикери: Четенето

Какви хранителни добавки и пробиотици давате на децата си?
Ново революционно откритие – хранителни добавки са решение за аутизма?

Ето нещо, което много ми хареса:
https://www.pinterest.com/pin/6051780727076234/
https://www.pinterest.com/pin/388505905330107230/
https://www.pinterest.com/pin/8866530493546681/
https://www.pinterest.com/pin/465630048951234924/
https://www.pinterest.com/pin/222506037816543727/

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 09:02 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт