Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 120 035
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
Нали уж вече и у нас се ползват специални тестове за определяне на IQ при хората от спектъра?! Ето една "класика" в тази връзка http://www.researchgate.net/publication/12541334_High_intelligen … ldren_with_autism
И нещо по-ново http://www.hindawi.com/journals/tswj/2013/158263/

# 406
Чудя се дали ще има човек, не от спектъра , подложил се а тест за аутист  Joy Joy hahaha  въпроса май вече ще е не дали си , а кое ниво си  Joy Joyлелеее, лелееее ooooh!

Родителите на деца от спектъра, дали сте се тествали и вас, това вече не е толкова шега, а е породено от доста статии, които чета напоследък, че покрай децата, масово се диагностицират и родителите им  Thinking Thinking

И колкото повече мисля , ще ми се, да съм като Бил Гейтс.......хич не ми се вижда дисебл човека , напротив.....само може да му се завижда  Tired

# 407
Чудя се дали ще има човек, не от спектъра , подложил се а тест за аутист  Joy Joy hahaha  въпроса май вече ще е не дали си , а кое ниво си  Joy Joyлелеее, лелееее ooooh!

Родителите на деца от спектъра, дали сте се тествали и вас, това вече не е толкова шега, а е породено от доста статии, които чета напоследък, че покрай децата, масово се диагностицират и родителите им  Thinking Thinking

И колкото повече мисля , ще ми се, да съм като Бил Гейтс.......хич не ми се вижда дисебл човека , напротив.....само може да му се завижда  Tired

Аз лично съм се тествала. Предполагам, че и много други майки са го направили. В нета има тестове, чийто отговор се получава за минути след като отговориш на 30-ина въпроса.

Ето един нов тест, за изпълнението на който са необходими 7 минути и за получаване на отговор - вероятно 3. hahaha http://www.dailymail.co.uk/health/article-2610201/Do-YOU-signs-a … er-condition.html

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 18:10 от констанца

# 408
  • Варна
Момичета, благодаря на всички за споделените линкове, наистина това е ценното в темата.
Не се хващайте прекалено в тази игра на термини , точни диагностики и процент повече или по-малко. Радвайте се на постиженията и напредъка на децата ви, защото нямам представа какво става с "големите" Аспергери, но ако знаете какво става с порастналите нискофункциониращи, честно, водим битка за оцеляване (нямам предвид финансова разбира се). "Лошият" пубертет ни изигра такава игричка, че сме на границата на тежка умствена изостаналост с много сериозна животозастрашаваща агресия и въобще не ми пука в кой диапазон сме, а как ще оцелеем. От както следя темата, нас - по-тежките случаи ни няма в разговорите, няма ни в ефира, няма ни в държавата, къде сме ?  newsm78

# 409
karie, никой от хората в спектъра не е застрахован от неблагоприятно развитие - дори аспергерите, които са изложени на по-висок риск от останалите от развитие на психози. Чела съм много и съм виждала потресаващи клипове за агресията на пораснали деца, но винаги съм се въздържала да споделям видяното, защото е много болезнено за всички и особено за родителите, които трябва да оцеляват. Дано с времето да се поуталожат при вас нещата. Ако момчето приема хапчета, защо не опиташ нещо без странични ефекти като Нервохил например. Извини ме, сигурно сте пробвали много и различни неща.  Sad

# 410
  • Варна
Засега, това, което ни крепи е, че все пак тези т.нар. кризи са през няколко дена веднъж, но ... наистина е страшно, когато се случи.  То не са само кризите, отказ да прави всичко, което с години учихме, ами представете си един пубер в норма, какво да говорим за нашите маймунчета ...
Обсъждаме със специалистите какви са вариантите, ако нещата продължават така ... но засега се въздържам от каквото и да е било медикаментозно лечение, изключвайки народна медицина и хомеопатия например (макар, че не съм й голям фен). Почнеш ли веднъж лекарства ... става страшен мармалад, а и ако 5 дни ти е адекватен и усмихнат, как да го тъпчеш с каквото и да било? Все едно да лекуваш хормони и характеропатия .
констанца, благодаря за подкрепата.   bouquet

# 411
karie, виж какво представлява препаратът, който споменах.
Скрит текст:
Аз съм го давала на нашето момче по времето, когато нямаше говор и се дразнеше от това, че не го разбираме (на 4-4,5 години) и по-късно, когато инцидентно е имал необосновани промени в настроението (на около 10 годишна възраст) Таблетките нямат никакъв вкус и могат да се стрият и дадат с течност или храна. Пробвала съм го и аз.
http://www.marvi.bg/nervoheel-n-nervohil-n-pri-povishena-nervnos … 50-tabl-5504.html

# 412
  • Варна
 Благодаря,  ще го обсъдим Peace

# 413
  • В заешката дупка
Нали уж вече и у нас се ползват специални тестове за определяне на IQ при хората от спектъра?!

Кои "специални тестове" визираш? Да бе би TONI (Test of non-verbal intelligence)?

Да, тези тестове елиминират засисимостта на резултатите от комуникационните и вербални умения на детето, но не и останалите проблеми - "липсата на мотивация",  липсата на концентрация, избирателно поемане на задачи, несправяне с някои от тях и подобни, не заради липсата на интелектуален капацитет, а именно защото горните са често срещано следствие от особеностите на аутистичния спектър.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 21:07 от ЧеКа

# 414
Кои "специални тестове" визираш? Да бе би TONI (Test of non-verbal intelligence)?

Откровено казано, не съм се интересувала, кои тестове прилагат. Предполагам, че Wechsler, но не съм убедена, че който и да е тестът, имат условия и време, за да го проведат така, че да може да се разчита на резултатите. И не мисля да се задълбочавам при положение, че детето е в масово училище и се справя добре. Но ти сигурно си по-навътре в нещата и ако искаш, можеш да се запознаеш с това указание на Университета на Пенсилвания за оценка на невербално IQ. http://courses.washington.edu/sop/GuidetoChildNonverbalIQMeasures.pdf  Grinning

# 415
  • В заешката дупка
Благодаря за линка, но подобно задълбочаване и на мен не ми е нужно.  Grinning

Не ми е важно дали спорд АйКю тестовете с всичките им дефекти, детето ми попада в графа ниско- или високофункциониращ аутист. Отдавна казах, че даже ми е много важно точно обратното - никога да не се асоциира с тези категории.

# 416
И моето дете е тежък случай, с ужасни нервни кризи, тревожност и агресия. На медикаменти сме, но и те не решават проблема. Въобще не ме интересува каква дефиниция ще има диагнозата, а как ще оцелее и ние покрай нея. Но за спора моето мнение е, че медицината не е математика.

# 417
  • В заешката дупка
Гала, Katie,

А получавате ли някаква помощ от специалист? В смисъл някой, който да помогне на вас като родители, да откриете източника на тревожност и агресия у децата и разработват стратегии за овладяване на поведението. Аз не живея в БГ, но при нас има такива специалисти, които посещават домовете, говорят с родителите и заедно с тях разработват планове за действие.

# 418
  • Варна
Гала, Katie,

А получавате ли някаква помощ от специалист? В смисъл някой, който да помогне на вас като родители, да откриете източника на тревожност и агресия у децата и разработват стратегии за овладяване на поведението. Аз не живея в БГ, но при нас има такива специалисти, които посещават домовете, говорят с родителите и заедно с тях разработват планове за действие.
Разбира се  Peace

# 419

Наистина ли или се шегуваш?! Нали аутистичните черти са широко разпространени в обществото и аз имам няколко, въпреки че според всички тестове, които си направих съм далеч дори от разширения спектър - трудно ми е понякога да разбера нечии шеги и органически не мога да лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт