Слънце пече, много е добре! В НЕМСКО иде лято- още по-добре! Тема 188

• 45 448
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
  • Hamburg
Аз пък съм на тема избор на здр. каса - та моля за мнения по въпроса  Grinning

Зависи на какво държиш - някои каси поемат хомеопатично лечение, други поемат по-голяма част от разходите за репродуктивна медицина, трети имат добри бонус програми за профилактика, ....
За семейства с малки деца хвалят ТК и ДАК.

# 61
Нито от хомеопатия, нито от репрод. медицина се интересувам,по- скоро профилактика и грижи за деца с проблеми . Зъболекар съм , така че и подобни бонуси не ме вълнуват Simple Smile

# 62
  • The QC to be!!!
Ako сте на Вие с немския, ТК имат и документи на Англ. и като се обадите по тел. повечето говорят Англ., или ви се обажада обратно англ. говорящ. За частните застраховки има големи разлики и при тях е по трудно да се дава съвет защото за всеки е различно какво допълните иска/търси/му трябва. Но за задължителните мисля повечето са един дол дренки.  Mr. Green

Да сложа линк към един апартамент който като състояние е подобен на онзи за който писах преди: http://www.immobilienscout24.de/expose/81651372  На този пише, че му правят ремот. Те и на онзи с наводнението така бяха написали и като отидохме ремота е много лимитиран, и отказаха да опишат в договора какво точно ще ремонтират и да се вържат с определени срокове.  Wink   Та много внимавайте какво обещават и ако не е написано, не се връзвайте!

Последна редакция: пт, 15 май 2015, 18:58 от Baby*

# 63
Аз рязко ще сменя темата. Искам да открия някаква спестовна сметка за малкия - например детските да вървят там и да му се натрупват. Обаче не срещам онлайн ангеботи за подобно нещо. Бихте ли ме насочили къде да потърся?

# 64
  • Hamburg
Аз рязко ще сменя темата. Искам да открия някаква спестовна сметка за малкия - например детските да вървят там и да му се натрупват. Обаче не срещам онлайн ангеботи за подобно нещо. Бихте ли ме насочили къде да потърся?

Почти всяка банка/спестовна каса предлага детски спестовни влогове (Kindersparbuch). Но поради ниските лихви, рядко си струва. А и повечето имат срокове за прекратяване и/или максимални суми с които може да се разполага преди пълнолетие на детето.

Ако искате по-висока доходност, може да откриете Sparplan при някой онлайн-брокер като Консорс и да инвестирате месечно някаква сума във фондове.
Ако искате депозит, то е по-добре (като лихви) да откриете безсрочен депозит (Tagesgeld).

# 65
 deni_hh, много благодаря за включването! Мога ли някъде да прочета онлайн за двата препоръчани варианта или трябва да договоря термин и да питам на място, което меко казано на моменти ме изнервя?

Последна редакция: сб, 16 май 2015, 13:33 от мама-Ени

# 66
  • Hamburg
deni_hh, много благодаря за включването! Мога ли някъде да прочета онлайн за двата препоръчани варианта или трябва да договоря термин и да питам на място, което меко казано на моменти ме изнервя?

Ето тук е обяснено:

http://de.m.wikipedia.org/wiki/Tagesgeldkonto
http://de.m.wikipedia.org/wiki/Fondssparplan

Почти всички банки ги предлагат, но онлайн банките/брокерите (Consors, IngDiba, ... ) обикновено нямат такси за подържане на сметката/депото.

Тук можеш да видиш къде в момента са най-изгодните условия за безсрочни депозити
http://www.tagesgeldvergleich.net/tagesgeldvergleich/

# 67
Тя мигрената мина и замина, обаче стачката в детската градина ми ебава мамата на пейзажа. Всеки ден се уговарям с възпитателката от дежурната група, дали утре ще има стачка, дали могат да поемат дребен и такива простотии. Обърнах го на просякиня направо. Ама не мога да снимам със собственото си дете в скута! Особено пък новородени  #Cussing out

Напълно те разбирам. И при нас задаваха въпроси от типа: "Ама нямате ли роднини, баба, дядо?" Казвам - не и приятелите ни всичките работят. Но засега стачката остава и другата седмица, после и те не знаят. Sad

# 68
  • DE
Йойо, благодаря. За съжаление сме я изпуснали. Ноща е била март месец, но за  догодина ще знам  Grinning

# 69
  • Финландия
Здравейте немски девойки!

Имам питане към вас. Миналата седмица бяхме в Hannover- кой по работа кой(като мен) на помотване, на джаз-фестивала, на шопинг. Учудиха ме торбите с боклук, които се появиха един ден. Видях контейнери за хартия, цветни и бяло стъкло, но къде се хвърлят другите. Сигурно е по-различно от финландската система, където разделяме само хартията, стъклото, металите, картоните и био-боклука. Всичко останало се води боклук за горене и се хвърля в общия боклук. Та не можах да видя къде хвърлят в Германия примерно пластмасовата кофичка или полиетиленово пликче.

И друго да ви питам: в петъкa след Възнесение работи ли се? Че след фестивала ми се струваше, че доста не са в състояние да се вдигнат на следващия ден (при нас има подобен празник, ама той е в навечерието на 1 май....)

# 70
  • Пловдив
 Точно в торбите, които си видяла се изхвърля пластмасата и метала.Изнасят се пред домовете по определен график, веднъж на две седмици.Поне при нас е така.Определена бройка жълти торби се раздават от общината безплатно в началото на годината, ако ги свършиш си купуваш допълнително сам.

# 71
  • HH
Viiviia, в Хановер бях 2 месеца на командировка. Бях в служебно жилище/апартамент/. Опаковките ги сортирах в жълти торбички, които се получават от общината. В зависимост от това в коя част на града си, в различните дни се оставят торбите пред входа и минават и ги събират, било то сини или жълти. За био отпадъците си имаше пред всеки блок черна кофа. Стъкларията се събира в отделни контейнери.

1 май е почивен, както беше и този четвъртък. Повечето хора си взимат и петъка и се събират 4 дни Wink

# 72
  • Финландия
The Game, K@тя, благодаря за бързия отговор. Не мога да си представя само как и къде се държат кофичките от косело мляко цяла седмица- не понамирисва ли в къщи? Или в работата, или в училищата и детските градини? МНого ми беше смешно като гледах торбите и си мислех как това може да ни се случи у нас на двора- чайките да са разнесли целия боклук из околността (е, в Hannover няма чайки).

И друго да ви питам- какво учат децата в немската детска градина,  в предучилищната група. Желателно ли е детето да знае да чете като тръгне на училище?

Много сте мили във вашата тема!  Hug

# 73
  • Пловдив
  Големият шкаф под мивката ми е с отделения за различни отпадъци.За щастие ние имаме голяма стая в подземния етаж и пълните торби ги държа там. И добре, че тази стая, защото ако отсъстваме или забравим да ги изнесем на определената дата се събират 5-6 торби. ooooh!

# 74
  • Germany
Viiviia, моето дете е предучилищна тази година, другата пак ще е предучилищна поради отглагане от училище. По време на предучилищните занимания, правят разни задачки - закачки на листи, рисуват, всяко само си пише името на листа (така че под формата на игра понаучават буквите), разни апликации за фината моторика също. Но конкретно да четат, не мисля. Когато бяхме на теста за 1-ви клас, не е имало нищо с четене или свързано с букви Peace
А, за боклука, в Мюнхен има контейнери и за пластмаса,  и за метални неща (капачки от буркани, кутийки безалкохолно, бира, такива неща).

Общи условия

Активация на акаунт