Слънце пече, много е добре! В НЕМСКО иде лято- още по-добре! Тема 188

• 45 433
  • 744
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, обръщам се към вас с една голяма молба. Предстои ми дело, с което да мога да взема детето си с мен в Германия.  Адвоката ме посъветва да осигуря бележка, че детето е записано в училище в Германия.  Кажете ми Моля ви дали бих могла да отида в училището в града и да го запиша, но за следващата 2016 год от сега и да се снабдя с такава бележка. А ако някой може да ми съдейства ще съм безкрайно благодарна.

# 736
  • The QC to be!!!
Beniita нито знам отговора на ?са, нито имам личен опит, но все си мисля, че за да бъде зписано на училище дете в Германия, първо трябва да има адресна регистрация, даже и да сте отседнали при познати.  Дамите с опит в записване на детето на училище да кажат.  Peace

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 19:40 от Baby*

# 737
Здравейте!
Аз вече съм в Германия почти половин година и преди седмица си приключих ученето във Volkshochschule-то. Курсът ми беше до В1 + Orientierungskurs, миналата седмица беше изпитът Zertifikat Deutsch. Аз посещавах дневен курс - всеки ден от 8:30 до 12:45, по принцип има и вечерни курсове, но са с доста по-бавни темпове - два пъти в семицата по два часа и половина. Според мен е невъзможно да работиш по 12 часа и да посещаваш ежедневeн курс без да се побъркаш... Аз в последния месец работех между три и шест часа на ден и ходех на училище и честно казано едва ми стигаха силите. При мисълта, че след три седмици пак се почва същото темпо: работа-училище-работа, направо тръпки ме побиват. Bundesamt заплаща част от таксата на инттензивния курс - аз плащах около 120 евро вместо почти триста. За вечерния таксата беше 210 евро. Нещата, които разказвам са за градът, в който живея аз - Kiel, в областта Schleswig-Holstein. Само да отбележа, че аз бях много разочарована от разговора ни в бюрото на училището, при който ме убеждаваха, че свободни места в дневен курс няма и единственият ми избор е да се запиша на вечер курс, който беше четири месеца и покриваше модул А2.1 /са сравнение за същия период от време в ежедневен курс се покрива A2.1, A2.2, B1.1, B1.2/. В крайна сметка аз се записах за въпросния вечерен курс и още при първото занятие попитах преподавателката дали все пак няма място и за мен в инттензивния курс. Тя ми каза, че мога да отида още на следващия ден, ако имам желание, а когато отидох в групата имаше 12 човека при максимален капациттет 20 /в последствие станахме 24/. Моят съвет е да не вярвате на всичко, което ви кажат и все пак да питате пак и пак, ако не ви устройва и искате нещо друго. Не е сигурно, че ще имате успех, но поне ще сте пробвали.
Аз имам един въпрос. От малко повече от месец работя и съм подписала договор до март месец. Ако през октомври стана студентка обаче трябва ли да уведомя работодателя ми и ще доведе ли това до промени в договора? Още нещо, след колко време работа, служителят има право да използва отпуск? И в общия случай той платен или неплатен е, когато работата се заплаща на час? Уви, няма кого да попитам, всичките ми познати тук са студенти и нямат представа как стоят нещата при нестудентските договори за работа.

# 738
Здравейте!
Аз вече съм в Германия почти половин година и преди седмица си приключих ученето във Volkshochschule-то. Курсът ми беше до В1 + Orientierungskurs, миналата седмица беше изпитът Zertifikat Deutsch.
Скрит текст:
Аз посещавах дневен курс - всеки ден от 8:30 до 12:45, по принцип има и вечерни курсове, но са с доста по-бавни темпове - два пъти в семицата по два часа и половина. Според мен е невъзможно да работиш по 12 часа и да посещаваш ежедневeн курс без да се побъркаш... Аз в последния месец работех между три и шест часа на ден и ходех на училище и честно казано едва ми стигаха силите. При мисълта, че след три седмици пак се почва същото темпо: работа-училище-работа, направо тръпки ме побиват. Bundesamt заплаща част от таксата на инттензивния курс - аз плащах около 120 евро вместо почти триста. За вечерния таксата беше 210 евро. Нещата, които разказвам са за градът, в който живея аз - Kiel, в областта Schleswig-Holstein. Само да отбележа, че аз бях много разочарована от разговора ни в бюрото на училището, при който ме убеждаваха, че свободни места в дневен курс няма и единственият ми избор е да се запиша на вечер курс, който беше четири месеца и покриваше модул А2.1 /са сравнение за същия период от време в ежедневен курс се покрива A2.1, A2.2, B1.1, B1.2/. В крайна сметка аз се записах за въпросния вечерен курс и още при първото занятие попитах преподавателката дали все пак няма място и за мен в инттензивния курс. Тя ми каза, че мога да отида още на следващия ден, ако имам желание, а когато отидох в групата имаше 12 човека при максимален капациттет 20 /в последствие станахме 24/. Моят съвет е да не вярвате на всичко, което ви кажат и все пак да питате пак и пак, ако не ви устройва и искате нещо друго. Не е сигурно, че ще имате успех, но поне ще сте пробвали.
Аз имам един въпрос. От малко повече от месец работя и съм подписала договор до март месец. Ако през октомври стана студентка обаче трябва ли да уведомя работодателя ми и ще доведе ли това до промени в договора? Още нещо, след колко време работа, служителят има право да използва отпуск? И в общия случай той платен или неплатен е, когато работата се заплаща на час? Уви, няма кого да попитам, всичките ми познати тук са студенти и нямат представа как стоят нещата при нестудентските договори за работа.
[/spoiler]

Не мога да помогна за отпуска. По-принцип би трябвало да пише в договора.
Но при успешно издържан изпит на инт. курс, мисля че може да ти върнат половината от платените пари за курса. Разпитай! Успех!

# 739
  • DE
А как приключва учебната година? Дават ли се свидетелства за завършен клас? Или някъде отбелязано дали детето преминав в по-горен?
Наистина са лаишки въпроси, но с моя почни никакъв немски няма кого да попитам  Tired За първа година ни е леко се вълнувам  Blush

# 740
Дането, цойгнисите (свидетелства с/без оценки) ги дават в последния учебен ден. В зависимост от това в кой клас е детето - има или няма оценки + описателна характеристика за поведението и успеваемостта на детето. Цойнисите остават в къщи лятната ваканция, на първия учебен ден се носят обратно.

Не се тревожи, детето ти минава в по-горен клас. Ако оставаше, щяха да те извикат на разговор и да те уведомят подробно защо и как, така че щеше да знаеш.

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 08:15 от Анонимен

# 741
Аз записвах дъщерите ми скоро на училище. Искат адресна регистрация и с нея в югендсамт и те ти определят училище. Специално в Берлин деца без немски език ги записват първо в класове за изучаване на езика -  Willkommensklasse според адресната регистрация. Това май е отскоро , защото други родители ми споделят че са им приемали децата директно в училище без такива класове, също и в други провинции е различно.

# 742
Veni-b,Благодаря!

# 743
Масово са открили такива Willkommensklasse почти навсякъде - заради засиления поток емигранти към Германия последните 1-2-3 години. Преди това такива класове бяха малко, само в големите градове и то не във всички училища.
Според мен най-добрият вариант за дете без немски е да бъде записано в нормален клас, като му се осигурят достатъчно часове по немски допълнително. Така се избягва капсуловането на контактите на детето само сред себеподобни и напредъкът с немския е много по-бърз. За съжаление това е приложимо само в началното училище, при по-големи деца Willkommensklasse почти няма как да се избегне.

# 744
С пожелание за хубава лятна ваканция - заповядайте в НОВАТА ТЕМА:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=861051.new#new

Общи условия

Активация на акаунт