Слънце пече, много е добре! В НЕМСКО иде лято- още по-добре! Тема 188

• 45 434
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • Берлин
Нас вчера ни уби дъжд в Берлин. Доста неприятно. Съседката ни /германка/ описа времето тук много точно : "докато потреперваш от студ, в същото време се потиш". Аз се адаптирам лека-полека. А и тук никога не е скучно. Вчера видях една натокана мацка, която си разхождаше на каишка...ангорски заек  Joy
Малко ми е притеснено. Поръчах от сайта на Пума 2 чифта маратонки, имам товарителница за проследяване на поръчката през DHL. Обаче от няколко дни статусът си е един и същ и не знам дали ще получа нещо изобщо. В БГ основно интернет шопинг практикувах. Не знам дали тук ще имам същия успех. Лошото е,че без немски е трудна оправията. А не ми остава време да почна курс. Оставих това за началото на септември. Уча си вкъщи, но напредвам бавничко.  newsm78 Говоря няколко езика и някак интуитивно се справям, но не е това начинът. И още не сме си направили анмелдунг с ММ, термин за средата на септември. Иска ми се по-рано, но не откривам къде може без термин /пак опирам до липсата на език/
Ииии...много слънчева седмица на всички  Embarassed

# 721
И аз говоря няколко езика, но преди няколко дни ми направи впечатление, че макар и да не съм учила никога сериозно италиански, в ресторанта ми беше по-разбираема италианската реч, отколкото немската, пък имам ниво survival deutsch все пак ooooh! Наесен с песен пак!

# 722
  • Germany
PAPURCHE MEHURCHE, Deutsche Post DHL стачкуваха повече от четири седмици, като сърцето на стачката беше точно в Берлин. На мен ми обявиха диспут в ebay точно на стока, закупена от купувач от Берлин. Стоката, изпратена на 23.06 чак днес е пристигнала  ooooh! ooooh!, ходих сто пъти да питам до пощата и от там ми дадоха такова обяснение. Така че, спокойно, и избягвай онлайн пазаруването, докато влезнат отново в ритъм куриерите  Peace
Аз се чудя къде са тези жеги, за които споменавате, при мен един ден стана 30 градуса и след това ни удави от дъжд и студ. Днес е слънчево и вече е 25 градуса и не смея да се надявам на повече  Flutter
Ако сте оставили курсовете за есента, добре е преди това да си набавите документ за участие в интеграционен курс например, и най-важното, да не изпускате датите за регистрация, защото е фрашкано с желаещи и местата са силно ограничени, а следващите дати са чак през февруари за пролетния семестър.
www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/integr … nskurse-node.html

# 723
Аз мисля пак на университетски интензивен курс да се запиша. Темповете са добри и преподавателите също. Лошото е, че не се набляга толкова на комуникацията, то няма и време, де.

# 724
  • Берлин
Kovatcheva,
благодаря за напътствията. Открих най-близкото фолк шуле /от твоя линк/ и им писах току-що. Предполагам ще трябва да отида на място. Но цялата система ми е ужасно объркана тук. Стигна ли до административните теми, пословичният ми позитивизъм се пропуква. Трудно ми е - опитвам стъпка по стъпка, но дори многото инфо от 1ва стр.не помага. Не сме стандартният случай с ММ и това още повече обърква нещата. Той е с немски договор, аз с бг договор, реално работим за 1 и същи собственик, но в 2 различни фирми с едно и също име - ММ е в GmbH-то, аз в ООД-то. И работата ни е ужасно натоварена, понякога повече от 12 часа на ден. Той е проджект мениджър, аз се занимавам с финансите на фирмата и всички административни въпроси. Знам,че съм в добрата ситуация да не съм емигрант, да не търся работа, да не търся квартира, да не умувам за детска градина и училище и тн. Но на всеки си му е най-тежко неговото си тегло. Опитвам да събирам инфо от нета, оттук, от ФБ групите, но често и това е пълно с противоречия. Дано сега не звуча като някое дърто мрънкало или кифла със счупен нокът.  Embarassed
Опитвам да извървя пътя тук стъпка по стъпка. Планирам, правя-струвам. Но не ми се получава толкова добре,колкото ми се иска. Трудно падам духом, трудно ми се прекършва инатът, много съм адаптивна - дано това продължи да помага..

# 725
  • Germany
Със сигурност не сте най-сложният случай, спокойно  Wink
Но при 12 часова заетост е добре да се замислиш, ще имаш ли сили и за курс, защото ученето в курса е много интензивно, по 4-5 часа 4 пъти седмично например, натежава в определен момент, но не можеш да се откажеш, така че, прецени си нещата. Ако решиш да използваш Интеграционскурс заплащаш половината такса от езиковия курс, другата половина се поема от министерството на интеграцията. Но трябва да имаш одобрение от съответното министерство. Затова пиши направо на тях и очаквай писмото за одобрение по пощата. С този документ отиваш много рано сутринта във Фолксхохшуле, когато има дата за записване за прием в езиковите курсове и стискаш палци да си от одобрените, защото желаещите за езикови курсове, особено ниво начинаещи, са много.
Потърси някаква българска общност, или българско училище, ще получиш от местните много информация на регионално ниво. И рови, питай, с питане до Цариград се стига Simple Smile

# 726
  Медицинската ми застраховка оттук,важи ли в България,? Картата /TK - Gesundheitskarte/ ли да си взема  лятото,като се приберем за ваканцията?

# 727
Да, определени (спешни) здравни ситуации се поемат от здравната каса. Точно ТК поеха разходите по хоспитализиране при мъжът ми преди 2 лета, докато бяхме в БГ. Въпросът е дали в БГ ще попаднете на читав и достатъчно информиран медицински персонал.

# 728
   Сбъдваща мечти,благодаря! Hug 

# 729
  • Берлин
Със сигурност не сте най-сложният случай, спокойно  Wink
Но при 12 часова заетост е добре да се замислиш, ще имаш ли сили и за курс, защото ученето в курса е много интензивно, по 4-5 часа 4 пъти седмично например, натежава в определен момент, но не можеш да се откажеш, така че, прецени си нещата. Ако решиш да използваш Интеграционскурс заплащаш половината такса от езиковия курс, другата половина се поема от министерството на интеграцията. Но трябва да имаш одобрение от съответното министерство. Затова пиши направо на тях и очаквай писмото за одобрение по пощата. С този документ отиваш много рано сутринта във Фолксхохшуле, когато има дата за записване за прием в езиковите курсове и стискаш палци да си от одобрените, защото желаещите за езикови курсове, особено ниво начинаещи, са много.
Потърси някаква българска общност, или българско училище, ще получиш от местните много информация на регионално ниво. И рови, питай, с питане до Цариград се стига Simple Smile
Много ти благодаря!

# 730
Здравейте
предлага се работа за авто тенекеджия,авто бояджия и подготовчик за Германия /Берлин/
моля за повече информация се свържете на телефон в България до 01.08.2015-0896594678-Васил Мустрев
и телефон в Германия след 01.08.2015 год.-004915731743585-Васил Мустрев

# 731
# 732
Благодаря

# 733
  • София
Здравейте, благодаря за изчерпателна информация, която намерих тук. Много ми помогнахте  Hug.
При нас тече яка подготовка, до няколко седмици се преместваме  от София в Щутгарт.  Направила съм тесте списъци за да не забравя нещо. Извадих основните документи, но стигнах до дипломата ми от университета. Та въпросът ми е - тя има приложение в което е описано хорариума на всички дисциплини. Това достатъчно ли е да легализирам или трябва да вадя академична справка. Оформено си е, има си номер, печат и подпис...
Всъщност сетих се още нещо - в социалните трябва да отида и да прекратя детските надбавки. Какво точно да изисквам като бележка? В свободен текст ли е или бланка, която трябва да се попълни. / док, че не получавам помощи / .
Благодаря ви предварително и ви пожелавам приятна почивка.

# 734
katiousha, успех с новото начало!Аз детски не вземам от повече от две години в БГ.Отидох и казах, че ми трябва удостоверение, че не получавам.А те ми отвърнаха "Не може така, трябва за някакъв период"...Така че в крайна сметка ми го издадоха за 1год. назад без текущия месец. Т.е. например "не получава от 30,06,2014 до 30,06,2015. Аз подадох молба в сободен текст, а те ми извадиха документа.Питат и за къде искаш да послужи.
Може да сподели и някоя друга мама, особено от по-новодошлите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт