Слънце пече, много е добре! В НЕМСКО иде лято- още по-добре! Тема 188

• 45 452
  • 744
  •   2
Отговори
# 675
Здравейте и от мен, немски мами   bouquet 

Чудничко се радвам, че ви намирам в тази тема Simple Smile

И ето ми го първият въпрос (със сигурност някой вече е минал оттам):  получих писмо за Früherkennungsuntersuchung U8 за детето. Бяхме при детския лекар, която само докато си кажем здрасти и вече искаше да му сложи две ваксини, които ги няма в БГ имунизационния календар. Става въпрос за втора доза ваксина против Морбили и за ваксина против менингит.

Някой да ги е дослагал тези? Вашите деца имат ли ги? Важни ли са, какво мислите?

Аз ги сложих на децата, нямаше никакъв проблем. Втората доза морбили, паротит  и рубеола я има и в България, но се слага на 9 години, в Германия на 2 години. Така че не се притеснявай. Специално за шарките това ми го каза български лекар, работещ в момента в Германия, а преди това 10 г. практикувал в БГ. Така че спокойно. Важно е да си насрочиш дата  за U8.

# 676
По принцип мисля да ги сложим (сега гледах ДЕ имунизационния календар), но се чудих дали не мога да поизчакам малко, че сме буквално от вчера при тази лекарка. Хич не я харесвам, но само при нея имаше опция да запишем детето в нашия град (то сигурно и не е случайно) и не ми се иска точно тя да му бие ваксини.

Deni-meni, ти и двете ваксини ли им сложи?

# 677
Да и двете сложихме. Моите деца по принцип понасят отлично ваксините,така че нямам притеснения за това. Само не си спомням дали едновременно или по-отделно. Май по-отделно, защото лекарката искаше да види реакцията. Ама не съм сигурна. Единствената ваксина, за която имам скрупули, е тази за рака на шийката на матката, която слагат на момиченцета на 12 г. и мисля да не я слагаме на дъщеря ми.

# 678
  • HH
Дами и момичета, в чудо се видях днес. Трябва да опаковам куфар за 13 дни, които ще прекарам в Травемюнде по работа. Установих, че не трябва да си взимам само зимните дрехи, другите три сезона ги опаковах в най-големия куфар, който имам  ooooh!

# 679
Момичета, и аз имам един въпрос.Знаете ли дали тук се намират бебешки обувки за прохождане от тези, които ползваме в БГ.Изрових всичко и не намирам.Тези, които ги водят за прохождане са като за големи деца, не виждам разлика в ходилото.Искам да купя стабилни обувки, и в същото време да не са твърди, за да не си увреди крачето.Тя още не ходи самостоятелно, само за ръце.Вкъщи е боса или по чорапи, но все повече иска да ходи (да я държим) и навън.Моментът за купуване на първите обувки е дошъл, но аз не мога да избера.По интернет не мога да поръчам, защото трябва да се измери правилно на крачето.Ще ходя до Дайхман и някой друг бебешки магазин.
Но все пак някой виждал ли е подобни на нашите българските обувчици?например на Беко
http://beko3.com/uploads_images/2013/106/73_b.jpg

# 680
Как са първокласниците в темата? До петък миналата седмица трябваше да приключат с оформянето на оценките/контролните при нас, Мюнхен. Моето дете всяка седмица имаше контролно - немски, отделно само диктовка, HSU, математика. Доста задачи бяха включени в тестовете. Интересно ми е, дали навсякъде е така в първи клас.

# 681
blalbla7, и при синът ми последните седмици правиха 3 теста. При него ги дават без предупреждение, но още не са ги върнали. Иначе оценки още нямат.

addy_1, точно такива не съм виждала тук. Моите големите проходиха с такива обувки, но си ги носех от БГ. За сина ми, де, дъщеря ми проходи в БГ.  Wink Иначе малката щерка проходи боса и с този тип обувки: http://www.amazon.de/LadyMYP%C2%A9-Krabbelschuhe-Lernlaufschuhe- … ule/dp/B00DIJVVT4 С тях сме излизали и навън в началото. Като стана стабилна, купих нормални обувки до над глезена.

stefiss_1978, днес започват репетициите за цирка.  Grinning Синът ми ще бъде факир и е мноооого въодушевен. В петък е представлението!

# 682
Как са първокласниците в темата? До петък миналата седмица трябваше да приключат с оформянето на оценките/контролните при нас, Мюнхен. Моето дете всяка седмица имаше контролно - немски, отделно само диктовка, HSU, математика. Доста задачи бяха включени в тестовете. Интересно ми е, дали навсякъде е така в първи клас.
  Също сме в Мюнхен. Нямат тестове,все още си вземат материала,по математика и немски,от учебниците. Утре имат празник на буквите. Дали ще ни предупредят за тези препитвания? Какво е HSU? Досега никога не са им диктували,дори и думички. В нормално,държавно училище сме,не е интеграционно.Мога ли да видя някъде примерни тестове,за да се упражним?

# 683
При нас във Висбаден (Хесен) оценки в 1 клас няма, чак от втори. Миналата година в 1 клас ни дадоха Свидетелство в разказвателна форма - как се е справило детето с отделните предмети и че преминава във 2 клас. Тази година във 2 клас контролните (тестовете) свършиха миналата седмица. Сега чакаме само свидетелството с оценките. Не че не съм наясно какви ще са, но все пак.  Wink

# 684
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
По принцип мисля да ги сложим (сега гледах ДЕ имунизационния календар), но се чудих дали не мога да поизчакам малко, че сме буквално от вчера при тази лекарка.

разбира се, че можеш да изчакаш. тук ваксините не са задължителни.
казваш, че искаш децата първо да се аклиматизират и дтогава да ги слагаш и готово.

Момичета, и аз имам един въпрос.Знаете ли дали тук се намират бебешки обувки за прохождане от тези, които ползваме в БГ.

няма тук буйки.
моят син проходи с antirutschsocken или с тези, които Джей ти е показала.

# 685

При нас лично има разносвачи, които не говорят немски изобщо. Моите родители правят тук същото, със същия успех  - не знаят и дума. Но сестра ми движи нещата по телефона, ако се наложи нещо.

пощальони ли имаш предвид?
защото при нас има пощальони и такива, които разнасят безплатни вестници и рекламни притурки. последните не получават кой знае колко, като допълнителен доход е...

Да, разносвачи на вестници и брошури, независимо дали платени или не. Зависи колко пъти в седмицата разнасяш. На път се плаща от 25 до 50 евро. Горе долу можеш да си изкараш една мини-джоб  заплата. И все пак не е като нищо.

# 686
addy_1, ето подобни: http://www.pinokids-shop.de/pinokids-p3706h254s279-Bobux-i-Walk-junior-.html. Нямам представа дали ги има по магазините, вкъщи обувки купуваме само онлайн. Аз моето хлапе го оставих да прохожда босо/по чорапи и само. Имахме и такива пантофки като показаните от ДжейДжей. Чак след това купихме истински обувки, че идеше зима.

peper_ina, ваксините в Германия не са задължителни. Със сигурност можеш да изчакаш.

Честито на Вечерница за снимките.

При нас разносвачът на пакети на Hermes не може и две думи на немски да върже, та явно и такава работа става почти без език. Безплатните вестници ги разнасят най-често ученици при нас.

# 687
  • На зелено
И при нас, куриерът на Хермес не говори кой знае колко езика, но няма проблем с фразите, свързани с пратката, приемането, оставянето при съседите и винаги е много усмихнат. Докато беше в отпуск го заместваше българин Simple Smile Първото му позвъняване и говорене на български беше неочаквано за мен, и тъкмо си мислех, че вече ми се причуват вътрешни гласове  Joy Така си върви една жена по улицата, говори по телефона, ама на малко по-висок тон и обяснява нещо, аз бях успоредно до нея и стига гласа й до мен, и си мисля, ей супер на тази жена й разбрах всичко до последната думичка, а то какво -български Simple Smile А за куриерите съм забелязала, че на ДЧЛ идват почти всеки път различни и са предимно немци.

# 688
и стига гласа й до мен, и си мисля, ей супер на тази жена й разбрах всичко до последната думичка, а то какво -български Simple Smile

И аз съм изпадала в такава мисли   Peace

# 689
Училището е съвсем нормално, нямат оценки, но всеки тест е оценен с 5 различни човечета - усмихнати или намръщени. Е, то е ясно, че това все едно са оценки от 1 до 5.

HSU е Heimat- und Sachunterricht - учат за природата и човека. Нямат учебник, а само една тетрадка, в която лепят картинки, но тя седи в училище и рядко я носят.
Тестът по HSU беше от няколко задачки - да познаят определени растения от картинка и да им напишат имената, да назоват няколко горски или полски обитатели - напр. пеперуда, гъсеница и т.н. и да попълнят един текст за пеперудите от почти една страница с липсващите думи. Например: От пашкулът се излюпва  ...... (трябва да напишат гъсеница). Текстът проследяваше стадиите развитието на една пеперуда.
По математика събиране и изваждане до 20 - да се сметне наум, да се смята писмено като се ползват обаче определени методи (да се сведе изваждането първо до 10, Пример: 16 - 8 = 16 - 6 - 2 = 10 - 2 = Sunglasses.
Имаше няколко пирамиди от този тип:
https://images.yumpu.com/yumpu.com/000/027/903/983/1392195421_90 … r_die_G000001.jpg 
както и подобни магически квадрати:
http://www.unterstufe.ch/hinweise.php?id=15134
В квадратите са дадени само няколко числа и трябва да се проиграят различни комбинации, за да бъде сумата по редове и колони винаги една и съща.

По немски имаше 2 диктовки до сега. Последната беше думи като: Vampir, Vase, viele, von,...
Изречения:
Ich schreibe einen Brief. Die Biene fligt über die Wiese. Die Vögel haben viele Federn. ...

Диктовките се оценяват само с брой грешки, без човечета.

Общи условия

Активация на акаунт