Студенти в UK - 4

• 84 214
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Ще допълня текст и за МВР и вадене на нови лични документи . И текст НЗОК и здравните осигуровки. И за Виваком Например... Няма да е толкова голямо.  newsm78
"Заявлението за издаване на лична карта се подава лично.
Личната карта се получава лично, а по изключение, когато заявлението е било подадено лично - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно или от лице, чиито данни са посочени от заявителя пред длъжностното лице в заявлението при подаването му.
Заявлението за издаване на паспорт се подава лично"

За здравните осигуровки съм подавала в НАП с пълномощно свободен текст (без нотариална заверка) ,а за ЕЗОК съм подавала с попълненото пълномощно на самата бланка.
 А сметките към разни оператори ги закрихме, оставихме само една предплатена карта със единият му номер.

# 601
А бе хора, децата ви да не заминават за Австралия?  Laughing След три месеца ще си дойдат.
Няма нещо, което не може да се отложи за месец-два. Сами си създавате грижи.
Не че аз съм критерий, ама 4 години не ми е било нужно пълномощно за нищо, а си идват веднъж в годината.

# 602
  • София
И на нас за ДСК ни казаха, че искат да е упоменат номера на банковата сметка. А не ми се ще на едно пълномощно да е номера на сметките и за другите институции нещата, защото нали оставят копия.
За ДжЕсЕм - преминава на предплатена карта.
Лична карта и паспорт се вадят лично, нали трябва да ги снимат на място.
На нас вероятно ще ни е необходимо за НОИ пълномощно и за друго не се сещам.
Няма имоти или МПС на нейно име.

Относно ваксините - на сайта на университета са писали, че може да бъде направена на място след записване при съответното ДжП. Накарах я да провери колко са случаите на менингит в ЮК. За 2009 са били по спомен 74. А през 2014  -112. Ако това е общия брой на заболели , е нищожно количество съпоставено с населението на ЮК и би могло да се пропусне тази ваксина. Но дъщеря ми нещо не беше сигурна в тази статистика. Може да си проверите и така да прецените.

Вече се очерта образа ми на невротична майка-орлица  Wink

# 603
Моята дъщеря замина без да правим пълномощно, в НАП подах удостоверението й без никакъв проблем.

# 604
А бе хора, децата ви да не заминават за Австралия?  Laughing След три месеца ще си дойдат.
Няма нещо, което не може да се отложи за месец-два. Сами си създавате грижи.
Не че аз съм критерий, ама 4 години не ми е било нужно пълномощно за нищо, а си идват веднъж в годината.

Не й трябвало там портмоне и ходела с картата в джоба. Е, затри си картата. Блокира я за 24 часа. Добре, че й я върнаха, иначе пълномощното щеше да влезе в употреба

# 605
  • София
На мен пълномощно ми е трябвало само защото купувах апартамент на нейно име.
И тя си загуби картата, ама личната. А на дебитните й карти титуляри тук сме аз и баща й. Тя има допълнителни карти към нашите сметки. И да ги загуби, ние се разпореждане от тук.

# 606
  • София
И понеже питахте за сметки в паунди, днес разбрах че и Райфайзен имат такива.
Но пак казвам - за мен най-добре е сметка в лева на името на родител.

# 607
  • София
ВаняМ аз проверих няколко банки - Райфайзен, Пощенска, ДСК, може и още някоя, но съм забравила. Всички имат разплащателни сметки в паунди, но без пластика. И ми стана странно за какво се ползват тези сметки, при положение, че няма как да се теглят пари в чужбина. Може само плащания от тук натам да се правят. Или да се превеждат пари по сметките на децата, но тогава се таксуват като валутен превод и е доста скъпо. Освен за бизнес, не ми се виждат изгодни за лично ползване.

# 608
  • София
ВаняМ аз проверих няколко банки - Райфайзен, Пощенска, ДСК, може и още някоя, но съм забравила. Всички имат разплащателни сметки в паунди, но без пластика. И ми стана странно за какво се ползват тези сметки, при положение, че няма как да се теглят пари в чужбина. Може само плащания от тук натам да се правят. Или да се превеждат пари по сметките на децата, но тогава се таксуват като валутен превод и е доста скъпо. Освен за бизнес, не ми се виждат изгодни за лично ползване.
Вчера от Райфайзен ми казаха, че издават вече и карти в паунди.

# 609
  • София
Благодаря ти! Много полезна информация!  bouquet

# 610
Първо гледайте тарифите... Не че не се променят, но рядко намалявят. Има ги на сайтовете на всяка банка, само трябва да се потърсят в малките текстчета долу....
В самите тарифи - гледате таксите за картова сметка - откриване, закриване поддръжка, после таксите по конкретната карта и накрая за валутни преводи.
На три различни места са. За да не Ви е лесно.
Добре, че не съм от клиентите....

# 611
  • Bristol
Ваксините не са задължителни, а само препоръчителни. Тоест преценката е лично ваша дали да слагате или не. Имате пълното право да не се възползвате от предложената ваксина. Ето ваксинационния календар, там е упомената и тази студентска ваксина за менингит:
http://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pages/vaccination-sche … ge-checklist.aspx

# 612
Дъщеря ми завърши втората година в Салфорд.Не сме правили никакви ваксини като заминавашe.Имаше си задължителните за Бг.Да уточня,че тя преди да замине за Англия живееше при мен в Италия.От Италия тръгна с картата от моя сметка,която извадих за нея.Поста пей,извадена от Банкопоста.Нарочно на мое име,та ако се случи нещо,да мога да я блокирам веднага.Наблюдавам движението през интернет и ако я видя празна добавям малко..Зареждам пари в нея,отиват на момента и при теглене плаща  1,75 евро в цяла Европа,Аз от тук плащам 1 евро.Предполагам,че има подобни и в Бг.След първата година много рядко се налага да пращам ,оправя се почти сама.

# 613
Пълномощно от дъщеря ми,досега никъде не ми е било нужно.Още първата година се замислих за здравните осигуровки и започнах да и напомням да си вземе бележка от университета.Знаете ги младите как са,изпрати ми я след края на първата година.Аз се зачудих,че няма ЕГН на тази бележка,която ми прати,има само студентския и номер,но какво значение има той ...имаше и имената ,разбира се.Аз нямах ходене до Бг още 6 месеца след като получих бележката.Почти бях сигурна,че няма да ми я признаят.През април тази година,година и половина след като тя замина,се заех да оправям здравните и осигуровки и за моя изненада нямах никакъв проблем.Дори до септември,течащия септември сега ми ги оправиха. Няма никакъв проблем и не ми искаха пълномощно ЕГНто и казах аз,никъде не го пишеше.Е,появи се една липса от 31 стотинки,която не пожелах да платя,че не ми се чакаше на каса

# 614
  • Bristol
Моят студент е в Портсмут вече. В събота университетът кани родителите на първокурсниците и тогава ще отидем да го видим. Сестра му плака като го изпращаше сутринта, а следобяд си донесе и подреди нещата в неговата стая (нейната спалня е на половината на размер от неговата).

Общи условия

Активация на акаунт