Студенти в UK - 4

• 84 436
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Минавам само да се похваля с First на дипломната работа  newsm35

Браво и от мен за дъщерята, а пък и за майчето също, че е възпитала такова дете! Гордей се! Браво! Браво! Само такива хубави новини да се чуват тук. Успешна реализация и желая и да е здрава! Да върви само напред и нагоре! А и малката като има такъв пример като сестра си и с нея да имаш поводи да се гордееш!

И аз имам хубави новини - приключихме успешно първата година и квартира си намерихме, че чак и билети за самолета за септември си купихме...май и на мен ми се полага почивка  newsm78

# 136

Задължително е да ги подадеш сега, ако още не си го направила. За английски или шотландски университет става въпрос?
В първия случай изпращаш документите по пощата като препоръчана пратка (май  така се наричаше?), във втория попълваш всичко онлайн.

За английски университет става въпрос. Все още не знам дали ще съм в университета от първия си избор, защото не изпълнявам едно от условията - 6 на втора матура, на която имам 5.93 и ми казаха, че ще могат да отговорят след като си изпратя дипломата по email не можело само да ми потвърдят или откажат.

# 137
  • Варна

Задължително е да ги подадеш сега, ако още не си го направила. За английски или шотландски университет става въпрос?
В първия случай изпращаш документите по пощата като препоръчана пратка (май  така се наричаше?), във втория попълваш всичко онлайн.

За английски университет става въпрос. Все още не знам дали ще съм в университета от първия си избор, защото не изпълнявам едно от условията - 6 на втора матура, на която имам 5.93 и ми казаха, че ще могат да отговорят след като си изпратя дипломата по email не можело само да ми потвърдят или откажат.

Ако и първият и вторият ти избор / иншурънса / са ти все в Англия , дори да не си сигурна в кой университет ще те приемат, можеш да кандидатстваш в Стюдънт финанс за заема . Ако не те приемат във "фърст" избора само ще ги уведомиш къде да пренасочат финансирането . За заем се кандидатства задължително преди  да се явиш в университета , т.е сега е времето. Иначе много добър резултат на матурата ,дано нямаш спънки при приема  Peace

Sandalka , как тъй си успяла да се отървеш от всички деца наведнъж  Mr. Green Приятна ти почивка  Laughing

# 138

Ако и първият и вторият ти избор / иншурънса / са ти все в Англия , дори да не си сигурна в кой университет ще те приемат, можеш да кандидатстваш в Стюдънт финанс за заема . Ако не те приемат във "фърст" избора само ще ги уведомиш къде да пренасочат финансирането . За заем се кандидатства задължително преди  да се явиш в университета , т.е сега е времето. Иначе много добър резултат на матурата ,дано нямаш спънки при приема  Peace

Благодаря ви много! Също искам да попитам как стоят нещата със здравните осигуровки? Ще си извадя карта ЕЗОК, но ме интересува като замина за Англия дали университетът ги поема или аз ще си ги плащам.

# 139
...
Благодаря ви много! Също искам да попитам как стоят нещата със здравните осигуровки? Ще си извадя карта ЕЗОК, но ме интересува като замина за Англия дали университетът ги поема или аз ще си ги плащам.
А дали би могла да разгледаш и прочетеш първия пост в тази тема? Има отговорите на всички въпроси, които задаваш.

# 140
А дали би могла да разгледаш и прочетеш първия пост в тази тема? Има отговорите на всички въпроси, които задаваш.
Да, мога и ги чета няколко месеца. Въпросът е, че се занимавам напълно сама с кандидатстването и заминаването, родителите ми смятат, че не е тяхно задължение, а мое да нося тази отговорност и това ще ми помогне за по-нататък, та имат информацията само, която аз им предоставя и изпълняват съответно, но същевременно са и достатъчно взискателни да искат добре проверена и вярна информация. Тъй като току що напускам училище и тепърва навлизам в реалността на възрастните, за първи път се срещам с неща като здравни осигуровки и подобни. За да не задавам тук вече отговаряни въпроси се свързах и със служител на здравната каса, който би трябвало да е компетентен, а ми наговори куп глупости(явно) от сорта на това, че има няколко здравни каси в Англия и всеки университет работи с различна и аз трябва да си ги плащам, защото университетът ме задължава. Също така от разни консултантски фирми(не съм ползвала при кандидатстването, а се свързах заради превод и легализация) ми казват за задължителното легализиране на диплома, а в същото време хора, които са минали през това казват, че не е нужно. Всички тези различни мнения са ме объркали доста и някои неща от темите не разбирам ясно затова решавам да попитам за тях. Извинявам се, ако съм досадила с тези въпроси, но това е моето бъдеще и е изключително важно да направя нещата както трябва, а не да подхождам с невежество.

# 141
  • София
Необходимо е да си внесеш осигуровки само за летните месеци в НОИ. След това им предоставяш удостоверение от университета, че си редовен студент.
Извади си ЕЗОК.
Като студент в Англия не са ти необходими допълнителни осигуровки или застраховки. Държавата ги поема на студентите. В университета ще ви насочат към ДжП.
Ако пътуваш в други страни е добре да си направиш туристическа застраховка.

# 142
  • Варна
misha.19, zuri в основни линии ти е написала най-важното.

Синът ми само първата година изкара европейска здравна карта. Още първата седмица след като отиде, се регистрира при местен лекар. Обикновено в университетите има цели екипи ,които помагат на новопостъпилите студенти и им дават съвети и най-важната първоначална информация - за лекари ,банки,  НИН и т.н. Тоест ще получиш информация от тях, коя лекарска практика обслужва вашият университет . Отиваш и се записваш с удостоверението от университета. Въпросът ти относно застраховката, може би касае периода след завършване на университета и пребиваване в УК повече от 5 години . За да кандидатстваш за "постоянно пребиваващ " или за гражданство ,трябва да предоставиш пред съответните власти наличие на ЕЗОК или " Comprehensive Health Insurance". Тоест трябва да имаш или едното или другото. В България не дължиш здравни осигуровки докато учиш , освен за тези 3 месеца през лятото на завършване на средното образование.
Кои са ти изборите за университети и специалност ? Ако искаш да споделиш, разбира се , така може някой да бъде и по-конкретен на въпросите ти  Peace

Последна редакция: нд, 14 юни 2015, 13:52 от Сребърна паричка

# 143
  • София
Уич, много се радвам за успехите на дъщеря ти!
Пожелавам още много успехи и удоволетвореност от това, с което се е занимава.
Досега рядко ви четях, но и нашето време бавно наближава.

# 144
Благодаря ви, zuri и Сребърна паричка! Твърдият ми избор за университет е Бристол, а иншурънс е Рединг. Специалността е една и съща на двете места - счетоводство и финанси.

# 145
IronicHug
За 2016/17 ли ще кандидатства? Към какво се е насочила?

# 146
  • София
IronicHug
За 2016/17 ли ще кандидатства? Към какво се е насочила?
2017 завършва, засега знае само какво няма да следва. Laughing

# 147

Луси, добре дошла! Темата за Шотландия е отделна, заповядай с всичките си въпроси:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=700728.675;topicrefid=20

Мерси, Сандалка.  Hug Не знам защо не успях да я открия.

# 148
Уич, страхотен успех на дъщерята, и на двете им пожелавам само успехи, както до сега. Peace
Чета редовно темата ,но понеже и на нас ни предстои 2017 завършване само разучаваме,четем ли четем.Честно казано нещата са толкова много взех да се плаша дали ще се справим без помощ.
Искам да попитам за тези извън класни дейности, сега завършваме 10кл и имаме 1сертификат Лятото ще продължава да се подготвя и за езиковия сертификат,няма почивка .Вашите деца по този въпрос как постъпиха?
Ironic, ние  до момента  4 вариянта на специалност сменихме #2gunfire

Последна редакция: ср, 17 юни 2015, 00:09 от maminka_sladinka

# 149
  • София
За какви сертификати иде реч? 10 клас е твъъъърде рано, много отдалеч сте се запритеснявали, мами. Нека си вземат сертификата за език в годината на завършване, за какво да събира прах и да се хаби в давност.
А по време на 11 и 12 клас не е зле (ако самите деца не придобият самички представа) да минат едно професионално ориентиране. Странно е (поне за мен), но установявам, че съвременните младежи дори си нямат представа, какво работят хората от различни професии. За най-разпространените знаят - гледали са филми и са видяли лекари, адвокати, финансисти, мениджъри, журналисти. Но ако ги запиташ за фармацевт, например, ще кажат най-много, че продава лекарства в аптека. А това е ... най-ниското стъпало в тази професия, все пак. И ако не бъдат привлечени от интересни работни условия, професионални предизвикателства, то няма как да се насочат към дадена област, нали. Затова препоръчвам професионалното ориентиране. Там не само тестовете ще помогнат, но и подробности за професионална реализация, дори сходни, комбинирани реализации.

Общи условия

Активация на акаунт