Студенти в UK - 4

• 84 237
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
  • София
А освен ПИБ знаете ли друга банка, която има пластика за разплащателните сметки в паунди?

# 541
  • София
А освен ПИБ знаете ли друга банка, която има пластика за разплащателните сметки в паунди?

Една дебитна карта и лири в брой са абсолютно достатъчни при заминаване на детето в UK. Там като се запише, ще му дадат документ от унито, с който ще си изкара английска сметка и карта. Тя ще бъде най-изгодната занапред. Вие от тук ще можете да му превеждате пари, ако се наложи, но най-изгодното е да му давате при всяко идване, за да си захранва сметката на място.

# 542
 Да, но колко лири? Хем да стигнат, хем да е безопасно да ги мъкне със себе си?

# 543
  • София
Ами това са много индивидуални въпроси. Предполагам, че и бюджетите са им различни на децата, някои възможно е да нямат лимит на бюджета, някого го е страх да носи много кеш у себе си... едни карти имат изгодни такси, други - изгодно превалутиране... множество фактори са.

Ето и моето мнение. Поддържам практиката да си има детето своя сметка там от самото начало (студентските сметки са освободени от всякакъв вид такси, не струват нищо дори за отваряне) и да му се изпращат пари за нея, защото така ще се научи възможно най-бързо да планира финансите си. Все пак, когато човек харчи пари от някаква карта, върху която няма поглед, лесно изпуска нишката - платиш тук сметка, там - някоя глезотия, после храна купиш, харесаш си нещо - пак картата... всеки човек се увлича и харчи неусетно. Но ако си имаш точен бюджет и лимит и си в състояние да ги управляваш, по-лесно се навлиза в света на отговорното харчене.

На щерката досега съм пращала пари през ПейПал. (Там има опция "изпращам на роднина", и таксите са най-малки така) Влизат в нейната сметка, тя превежда онлайн за наема, останалото май почти всичкото го тегли кеш за седмица и разполага с парите в брой. Ако се налагат по-големи или извънредни покупки, звънка да предупреди и да обсъдим. Има в себе си бг дебитна карта (на мое име - за да може ако я изгуби, аз лесно да я анулирам) на моя левова сметка. Държим я тази карта за случай на "пожар" - ако изникне нещо мнооого спешно и непредвидено. Досега не се е случвало, но знае ли човек... По този начин бързо могат да се изпратят пари с най-малко болка - зареждаш в сметката и вече са у нея.

Ама наистина е индивидуално, всеки трябва да прецени най-изгодния и удобен начин за себе си  Peace

Зури, мисля, че Булбанк имаха Мастъркард за сметки в паунди. Тук сигурно е мястото да отбележа, че на Пейпала са му много, много добри курсовете. Да видим TransferWise. Аз дали ще ги пробвам скоро, божа работа, но познати са ги ползвали, всеки е много доволен - от ниските такси, естествено.

Редактирам: Да добавя някои подробности, които научих. Уф, то много тънкости, много чудо тез плащания  Crazy

Първо, за много изгодния курс на ПейПала не съм била права, напротив - дървен бил. При мен в акаунта е направена някаква отметка, с която го игнорирам, а давам първенство на обменния курс на моята банка (това мм ми го каза, че той го е правил). От тук идва хубав омененен курс, въпреки ПП.

За TransferWise - там са много изгодни за изпращане дребни суми (сайтът ги е определил за всяка държава, за България - до 400 лв, за ЮК - 200 п.) - таксичките са символични, вземат се от самата сума, от порядъка на 2-4 лв. А преводите над тази минимална сума се таксуват от порядъка на 0,5 - 0,7%. Пак прилично, според мен на фона на суифтовете или дебитните карти дори. В допълнение, обменният курс е наистина як, той може да се види и изпробва на сайта им във всеки един момент, дава ми го по-нисък от централния, ако 'купувам' паунди с левове.

Абе, който пръв опита - нека каже. Че е сигурна системата - сигурна е, имат си всякакъв вид лицензи, а и награди, извън България наблюдавам, че се разпространява доста бързо.

Последна редакция: нд, 23 авг 2015, 00:44 от Sandalka

# 544
Здравейте, ще ви попитам нещо което скоро започна да ме притеснява.
Чета тук-там че има и завърнали се студенти, напр. след първата година,прекъсват, по една или друга причина се отказват от обучението в UK. Какво става със заема в този случай? Предполагам че трябва да се връща? Но знаете ли какви са условията- има ли пак определен праг на годишна заплата и тогава да се удържа? А и всъщност ако не работи от къде ще връща тия 9000 паунда?

# 545
Здравейте, ще ви попитам нещо което скоро започна да ме притеснява.
Чета тук-там че има и завърнали се студенти, напр. след първата година,прекъсват, по една или друга причина се отказват от обучението в UK. Какво става със заема в този случай? Предполагам че трябва да се връща? Но знаете ли какви са условията- има ли пак определен праг на годишна заплата и тогава да се удържа? А и всъщност ако не работи от къде ще връща тия 9000 паунда?

Условията за връщане са едни и същи, независимо дали студентът е завършил или се е отказал още първата година. Това не важи за SAAS и шотландските университети, при които така или иначе не се връща заема.

# 546
В смисъл ако има доход над 21000п. тогава връща тия 9000п. така ли? Ако не работи и няма този годишен доход не ги връща? Аз може би съм останала с грешно впечатление от изчетеното, че при прекъсване абсолютно задължително дължи тези пари независимо от дохода.

# 547
В смисъл ако има доход над 21000п. тогава връща тия 9000п. така ли? Ако не работи и няма този годишен доход не ги връща? Аз може би съм останала с грешно впечатление от изчетеното, че при прекъсване абсолютно задължително дължи тези пари независимо от дохода.

Прагът за България е 12 600 паунда, а не 21 000. И да, ако доходите не са над този праг, няма да връща заем, независимо кога и по каква причина е напуснал университета студентът.

# 548
Здравейте, мами на настоящи, бъдещи и вече дипломирали се студенти в UK. Чета ви близо вече 4 часа и съпричастна с всичко през което преминавате, си давам сметка че ако се бях логнала миналата година можеше да си спестя доста тревоги и питанки. Накратко да ви се представя-майка на студентка, завършила 1вата си година с first, в University of Kent, Canterbury, специалност Forensic Science, с година в индустрията след 2ри курс. Трудна специалност, която тя сама си избра 2 години преди да завърши гимназия. Естествено минахме през всички етапи и тревоги, които сте споделили,..а сякаш беше вчера когато и ние се чудехме кое да сложим и кое не в багажа й Wink
След около 2 години ще имам отново кандидат-студент и мисля да не ви изпускам. Ще се радвам да споделя и нашия опит, ако бъда полезна и с отговори на въпроси. Разгледах линковете в начална страница и там открих доста информация, систематизирана и добре подредена, за което благодаря.
Пожелавам успех на тазгодишните първокурсници, бърза адаптация и климатизация, а на всички вас майчета-кураж, сили и много надежди за успешна реализация на децата ни!

# 549
  • София
arabela, добре дошла!  Hug
Правилно си улучила - точно това е мястото на фърстс!  Sunglasses Честито и на теб!

Минавам да кажа - тази събота се организира среща на фрешърите в София. Уведомете децата си, който иска да се запознае предварително с други студенти или да разбере някаква инфо от първа ръка, ще му бъде полезно  Peace
https://www.facebook.com/events/999420016776243/

# 550
Здравейте, мами! Вече четири пъти пращаме пари чрез системата на Transferwise  https://transferwise.com/ef/c00947  - за безплатна първа трансакция. Супер бързо, евтино и изгодно. На първа страница тук също има даден линк. В началото пробвахме с малка сума, защото имахме опасения да не е някаква измама, но всичко мина перфектно, за един ден. При втория превод бяхме приятно изненадани, когато за общо 4.80 лв. преведохме 700 лв. в паунди и пак за няколко часа в рамките на деня. Мисля, че на този етап решихме проблема как да захранваме  паундовата сметка на синчето- само чрез Transferwise. Успех и на Вас!

# 551
Здравейте!Имам такъв въпрос:Синът ми пристига на 28.08 в Единбург,като със себе си ще носи EUR,които да обмени там за паунди.Въпросът ми е ,има ли комисионна при обмяна на валута,тя в банкови офиси ли става или има обменни бюра,доколко е по-изгодно да се обменят там...изобщо ако някой има опит или информация за това ,нека я сподели.

# 552
  • някъде из облаците
Здравейте!Имам такъв въпрос:Синът ми пристига на 28.08 в Единбург,като със себе си ще носи EUR,които да обмени там за паунди.Въпросът ми е ,има ли комисионна при обмяна на валута,тя в банкови офиси ли става или има обменни бюра,доколко е по-изгодно да се обменят там...изобщо ако някой има опит или информация за това ,нека я сподели.
Може в банки, може и в обменни бюра, обаче в банките, не знам дали всички, искат да имаш акаунт при тях. Дъщеря ми е питала в някои банки с изгоден курс, но са й отказали да обменят долари в паунди, защото не била клиент на банката. Дали е изгодно еврото, не мога да кажа, долара преди 5-6 месеца смятах, беше по-изгодно да сменя в лв. и оттук да купя паунди, отколкото там долар-паунд.

# 553
Здравейте отново!
Първото ми питане- bg-help  при мен не се отваря, дава ми атакувана страница,при вас така ли е?Това вече от няколко дни. Имам въпроси, ако може тук някой да ми отговори.
За общежитие наистина ли плащате около 4500-5000 паунда? За българи няма ли някои Scholarships  за да си помогнем? А заем за издръжка не се ли полага, такъв като 9000п. ,който после се връща? Сега четем в сайтовете на унитата които сме набелязали какви стипендии предлагат,но нещо не сме наясно,някъде пише за UK и EU граждани,но после излиза че само за UK са стипендиите от около 3000 и нещо п. за общежития / това по дохода/. Като смятаме около 15000 лв. ще трябват за общежитие, и още колко за дневни разходи...Може би около 20000 лв на година,така ли е при вас? Толкова ли излиза да дадем? Моля ви споделете, че нещо взехме много да се плашим!

# 554
  • в света на илюзиите
Колко струват общежитията и как се плащат пише в сайта на самия университет, но там се въртят цените, зависи какво сте си избрали и дали сте получили одобрение. Стипендии, поне тези за които говорите са само за UK студенти. Колко са нужни за живот ..... ей там вече е много, много специфично. Човек знае две и двеста казва народът, но поне 300 лири слагайте на месец (мое мнение).

Общи условия

Активация на акаунт