Студенти в UK - 4

• 84 229
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • София
При нас най-евтиното общежитие без храна е 3550 за цялата учебна година.
Има университети, които отпускат стипендии от по 2-3 хил. паунда. Трябва да разгледате всеки от университетите. При някои стипендиите са само за определени специалности, в някои може да има стипендии за граждани на определени държави, трети пък да има стипендия за постижения.
Още нищо не мога да кажа за издръжката. Предполагам , че февруари-март вече ще имам ориентация и ще пиша.

# 556
  • някъде из облаците
Здравейте отново!
Първото ми питане- bg-help  при мен не се отваря, дава ми атакувана страница,при вас така ли е?Това вече от няколко дни. Имам въпроси, ако може тук някой да ми отговори. - Всичко ми се отваря, освен приети 2014-2015, не знам защо не ти се отваря, пробвай друг браузер.
За общежитие наистина ли плащате около 4500-5000 паунда? За българи няма ли някои Scholarships  за да си помогнем? А заем за издръжка не се ли полага, такъв като 9000п. ,който после се връща? - за този заем за издръжка се кандидатства, само ако си живял 3 години преди започване на курса. Сега четем в сайтовете на унитата които сме набелязали какви стипендии предлагат,но нещо не сме наясно,някъде пише за UK и EU граждани,но после излиза че само за UK са стипендиите от около 3000 и нещо п. за общежития / това по дохода/. Като смятаме около 15000 лв. ще трябват за общежитие, и още колко за дневни разходи...Може би около 20000 лв на година,така ли е при вас? Толкова ли излиза да дадем? Моля ви споделете, че нещо взехме много да се плашим!

# 557
Здравейте отново!
Първото ми питане- bg-help  при мен не се отваря, дава ми атакувана страница,при вас така ли е?Това вече от няколко дни. Имам въпроси, ако може тук някой да ми отговори.
За общежитие наистина ли плащате около 4500-5000 паунда? За българи няма ли някои Scholarships  за да си помогнем? А заем за издръжка не се ли полага, такъв като 9000п. ,който после се връща? Сега четем в сайтовете на унитата които сме набелязали какви стипендии предлагат,но нещо не сме наясно,някъде пише за UK и EU граждани,но после излиза че само за UK са стипендиите от около 3000 и нещо п. за общежития / това по дохода/. Като смятаме около 15000 лв. ще трябват за общежитие, и още колко за дневни разходи...Може би около 20000 лв на година,така ли е при вас? Толкова ли излиза да дадем? Моля ви споделете, че нещо взехме много да се плашим!

Общежитията са скъпи. Ако сте на квартира в сравнително евтин град, може спокойно да се вместите в 300 паунда на месец със сметките.

Заеми за издръжка, като тези за таксите за университет, се полагат само ако сте били в УК поне три години преди началото на курса или ако сте започнали работа преди началото на курса и работите нон-стоп до края на обучението ви.

Доколкото знам университетите в Уелс предлагат някаква стипендия и на европейските студенти, но не съм много запознат с подробностите и условията.

# 558
  • София
stani.1997, Мисля, че правилно се ориентирате към 20 к лв на година, ако ще ползвате общежитие. Но все пак, важно е и в кой град ще сте. Има много скъпи такива, където дори храната в магазина е по-скъпа.
Моята издръжка е 370 п. на месец (на квартира) на календарна, не учебна година. Да го кажем все пак 400 п, ако ще се включват и самолетни билети.

Мисля, че не бива да разчитате на студентски помощи и стипендии - за всички чужденци те се дават изключително трудно. Ако нещо изпадне - добре, дори чудесно! Но го гледайте по-скоро като бонус и дори повод за гордост. Вярно, има учебни заведения - от по-нисък клас - които привличат кандидати и със стипендии. Но това е въпрос на преценка, дали човек ще заложи на "сухото", вместо на образованието.  Peace

# 559
Абсолютно подкрепям sandalka Peace, в някои университети дават стипендии за успех, визирам Унито в Бърнмаунт, Портсмут, в други има такива за постижения и изяви, като за тях се попълва документ, който се изпраща и след това минаваш на интервю и прослушване_(тук имаме личен опит-дъщеря ми кандидатства за музикална в нейния университет, като отговори на един въпросник, подаден от университета. Определено имаше интерес към нейната кандидатура, до момента в който на интервюто се оказва, че тя не пее по ноти, при всичките й записи, концерти и изяви, просто си е слухарка) и нещата бяха до там. Те имат хорове, където се пее по ноти и тя не беше одобрена, поради тази причина. Общо взето трудно се дават стипендии, но моят съвет е да проучите добре условията и изискванията за тези, където дават. Колкото до необходимите средства за преживяване, също е много относително и зависи най-вече от градчето и социалния му статус, както и от начина на живот на студента/тката. Първата година при нас не бяхме на общежитие, а на квартира с две други госпожици, почти непознати и като разход първите няколко месеца бяха около 400-450 п.

# 560
Благодаря Ви за обясненията , знам че е относително кой колко ще харчи, но все пак...както и предполагах ще излезе около 20хил.лв.,поне първата година. Това исках да си изясня, да не би на някой да са отпуснали стипендия за издръжка около 2-3000 п. , но щом няма такива,поне да знам.Все се надявах че няма да излезе толкова скъпо, но явно е така.
Благодаря ви още веднъж, тук всички сте безценни и научавам много от Вас. Hug Късмет и успех на всички деца и родители!

# 561
  • София
Знам за познато дете, което получава 2000 паунда стипендия за издръжка, но не знам подробности.
Не са живели  в ЮК. Така, че има някаква надежда.

# 562
Знам за познато дете, което получава 2000 паунда стипендия за издръжка, но не знам подробности.
Не са живели  в ЮК. Така, че има някаква надежда.
В кой университет учи детето?

# 563
Не знам дали сте запознати с каталозите на агенциите за чуждоезиковото образование, но там в ревюто за всеки университет са описани условията за прием, настаняване и евентуалните стипендии.

Последна редакция: ср, 26 авг 2015, 14:01 от arabela

# 564
Някой университети отпускат и намаление на годишната такса при ниски доходи - 1500 лири приспадане от заемът и 1500 лири по студенската сметка.
В University of Southampton втора година познато дете взима тези пари (отпуснаха ги към края на учебната година)
http://www.southampton.ac.uk/uni-life/fees-funding/ug-fees-fundi … cial-support.page
Чувала съм и от познати, че така е и в University of Leeds.
Нещата са година за година и не може да се разчита на 100% на тия пари

# 565
Не знам дали сте запознати с каталозите на агенциите за чуждоезиковото образование, но там в ревюто за всеки университет са описани условията за прием, настаняване и евентуалните стипендии.

Тук в страницата на Интеграл пише за стипендиите, изчетохме ги, но в сайтовете на самите унита някъде не е точно така. Напр. в Интеграл пише стипендии 2000п. при мерно за UK и EU , но в университета си пише изрично само за UK. Затова имам питане към Вас, които вече имате студенти, дали реално някъде получават такава помощ  за разходите за живот.
Ето напр. цитирам :
"Falmouth University
Стипендия по доход на семейството (bursary) от 300 до 1000 GBP. Точният размер се определя според специалността и доходите на семейството. Стипендията се отпуска за всяка една учебна година след кандидатстване за студентски заем, покриващ такса обучение, и след записване за студент."
но за кого се отнася? Дали за всички студенти?

# 566
Някой университети отпускат и намаление на годишната такса при ниски доходи - 1500 лири приспадане от заемът и 1500 лири по студенската сметка.
В University of Southampton втора година познато дете взима тези пари (отпуснаха ги към края на учебната година)
http://www.southampton.ac.uk/uni-life/fees-funding/ug-fees-fundi … cial-support.page
Чувала съм и от познати, че така е и в University of Leeds.
Нещата са година за година и не може да се разчита на 100% на тия пари

Това в сайта на University of Southampton също го видяхме ,но не пише дали за всички студенти се отнася или само за техни. А при запитване в унито, отговарят че за българи няма стипендии.

# 567

Това в сайта на University of Southampton също го видяхме ,но не пише дали за всички студенти се отнася или само за техни. А при запитване в унито, отговарят че за българи няма стипендии.
[/quote]  Пише го:
For 2015 and beyond, the University will continue its generous package of direct student support, with a wider choice of support options available to UK and EU students.  Но това не се водят пари за издръжка, а за подпомагане обучението на по-бедни студенти впредвид увеличените такси от 9000 лири.

# 568
...Затова имам питане към Вас, които вече имате студенти, дали реално някъде получават такава помощ  за разходите за живот...
Вие университет по евентуална финансова помощ ли си избирате?

Няколко пъти се написа, че финансирането за разходи за живот е само за UK студентите или EU, ако са живели три години без прекъсване в страната.
EU студентите могат да евентуално да кандидатстват за scolarship/bursary и всичко е индивидуално - няма гаранция, че ако някой българин е получил такава, ще получи и друг, та дори и в същия университет и същата специалност.
Така че дали някое "наше" дете е получавало финансиране, за теб по никакъв начин не е показателно. Ако има такива деца, те са изключения.

# 569
  • Пловдив
Пак спретнахте среща в София за фрешърите. Ние от провинцията поне на Wi Fi да можехме да участваме.
Ще се опитаме нещо на местно ниво да организираме.

Общи условия

Активация на акаунт