Най-харесваните имена за момчета и момичета?!

• 127 272
  • 591
  •   1
Отговори
# 465
Мен ми се струва, че част българите имат някакъв комплекс и затова си кръщават децата с латински, а не славянски имена. Никой англичанин няма да си кръсти детето Самир, Иван или каквото и да е друго име освен английско. Всяка самоуважаваща се нация си ползва нейните си имена и само комплексираните хора ползват чужди имена. В крайна сметка човекът прави името, а не името човека. Когато излезна в парка поне 10 момиченца се казват Виктория, чат пат някоя Емили/ Мелани или някое с нормално име - дори като се замисля не се сещам за нито една Мария примерно. Не мога да разбера какъв е мотивът на тези родители- това е масово обезличаване на нацията, защо за Бога е нужно да се казва детето Джорджия- при положение , че си има еквивалент - хубавото българско име Гергана?! И ако някой ми каже, че просто са по-хубави чуждестранните имена, да попитам аз - защо няма ни едно момиченце което се казва Ирина или Елена? Прекрасни имена, потънали назад във времето. Ако някой иска да си кръсти детето с по-различно име нека го кръсти така Ирина/ Елена защото те вече са стотици пъти по-редки от Виктория. Да не говорим , че не е подходящо като се каже Виктория Стойчева Живкова. Дори е смешно! Да, има много красиви чуждестранни имена - аз например харесвам от африканските - Ашанти, но никога няма да си кръстя детето така защото аз не съм от ЮАР. Аз съм от България.  Та на въпроса за харесваните имена - освен Ирина , Елена, ще допълня : Кремена, Виолета, Антония, Анелия, Янина;  Георги, Мирослав, Никола, Владимир, Атанас...

# 466
Като гледам германците около мен, нито един не си е кръстил децата Хелга, Хелмут, Герхард или Хилдегард. Сигурно са много комплексирани.
По-добре по някоя Джорджия да има отколкто само Иван и Мария.

Да не говорим, че Елена държи трето място. Кое му е различното? А Виктория Живкова си е съвсем ок.

# 467
  • Варна
Fiona1, не е точно така. В моето обкръжение, почти всички деца са с български имена, а Елени и Ирини познавам по три, четири. От имената, които сте изброили като харесвани, също знам деца с тях. Среща се по някое и друго чуждо, но е рядкост, поне сред моите приятели, а те не са никак малко. И едва ли е комплекс, просто това им харесва на хората, не можем да съдим избора им, тя нацията ни така или иначе се топи, така че това с имената е естествен процес, от там се почва.  Simple Smile

# 468
Фрея е скандинавска богиня
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%8F
Името е с хубав смисъл но неприемливо и странно за нашите ширини.

# 469
  • Варна
Ще кажа само едно нещо и ще млъкна. Лоши имена НЯМА! Всеки родител щом е избрал дадено име, той е намерил смисъл и красота в него. Това как ще му се вика на галено, дали ще звучи добре с фамилията, дали било българско или тунизийско, са безсмислени анализи, важно е за семейството как звучи и какво влагат те в него. Като не ти харесва един език - не го учиш, като не ти харесва някой град или държава - не ходиш там,  логично е и като не ти харесва нечие име - не си кръщаваш с него децата. Но е безсмислено да казваш колко зле ти звучи НА ТЕБ ЛИЧНО, защото ти си никой Simple Smile И TODICHKA11, изтриха ти коментара и не се вижда как ме насоли, но аз не съм казала нищо против теб, а против избора ти да критикуваш имената. Все ми едно как се казваш и дори и да си с най-старомодното име (както ти го определи в изтрития коментар), ако си страхотен човек, това няма никакво значение. Лека нощ  Simple Smile

# 470
Като гледам германците около мен, нито един не си е кръстил децата Хелга, Хелмут, Герхард или Хилдегард. Сигурно са много комплексирани.
По-добре по някоя Джорджия да има отколкто само Иван и Мария.

Да не говорим, че Елена държи трето място. Кое му е различното? А Виктория Живкова си е съвсем ок.
Съвсем различно е Хелга, Хелмут и т.н. са остаряват и стават  архаични имена. Във всеки език се случва такова нещо. Както и вече в българският език има остарели имена като Видол, Стамат  Дафинка, Стойчо , Зденка , Донка които вече не се ползват за новородени. Но си има хубави славянски имена с които могат да се заменят - Мирослав, Михаел, Владимир, Албена, Диляна.  А това, че  Елена е на 3-то място - в кой район е ?

# 471
Елена е от масовите. Освен според официалната статистика за страната, но по площадките винаги има по някоя Елена, и сред познатите ми има деца Елена. Особено 2013- 2014 родените има много Елени. Но е гръцко име, трябваше да е Светла, за да е българско.

# 472
Разбора се , че Елена е гръцко, но все пак има огромен процент гръцки думи навлезнали в езика ни, нормално е да попаднат и имена, все пак сме имали история с гърците и сме си взаимодейства ли векове, имаме и общи букви. И руско да е името пак звучи по- добре ползвано в бг език, отколкото Джорджия примерно. Или Памела- някой гледал Спасители на плажа и се радвал на силикон и си кръсти детето така. Просто ми се вижда повърхностно и не звучи добре в комбинация с фамилията. Като каза Светла и със сигурност Светлите са по - малко от Викториите. Просто малко ми идва като предателство към езика и нацията. Но спирам да пиша да не се разсърди някой. Все пак да са живи и здрави децата!

# 473
Чак пък предателство... Много сме докачливи българите и май наистина комплексирани. Ако не слушаме гайди, не ядем сирене и не си кръщаваме децата с типични имена, значи не сме българи.

# 474
Светла наистина не се среща сред новородените. Знам само една малка Светлана и е по- скоро изключение. Но за Памела, някога в началото на 90-те тръгнаха Памелите, но от Далас и съпругата на Боби Юинг беше, а не от Памела Андерсен  Simple Smile

# 475
  • Варна
Виктория наистина е модерно в момента, но Елена е не по-малко популярно.Прим. на площадката, където ходим най-често има една Виктория, която е ученичка и 2 Елени на различна възраст.
Освен това в частност Виктория съвсем не е чак толкова ново име.Писах някъде - свекър ми е на около 60г. и се казва Виктор, на майка ми братовчедка е на около 45г. и се казва Виктория.Не са изолирани случаи.Виктории и преди е имало, както и Елени.Хубави имена са, нормално е да са дълго време популярни.

# 476
Мен ми се струва, че част българите имат някакъв комплекс и затова си кръщават децата с латински, а не славянски имена. Никой англичанин няма да си кръсти детето Самир, Иван или каквото и да е друго име освен английско. Всяка самоуважаваща се нация си ползва нейните си имена и само комплексираните хора ползват чужди имена.
Пълни глупости! В Германия до скоро бяха супер модерни руските имена от рода на Лена, Наташа и т.н., във Франция също. А бившият кмет на Лондон, чист англичанин, се газва Борис.
В Холандия са много модерни екзотичните имена и децата масово се кръщават с индийски, африкански или арабски имена, без да имат този произход, просто на родителите им звучи екзотично и привлекателно.

Пък ти си вярвай, че само българите използват чужди имена  Laughing

# 477
Елена, Филип, Йоана, Георги, Александър...това са част от имената на най-близките ми. Явно сме комплексирани, защото нито едно от тях не е славянско, нежели българско  Laughing
А Мария е от българско по-българско, направо славянско  ooooh!

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 13:43 от Елиас

# 478
Не,  има много стари интернационални имена - както казваш ти близките ти се казват Георги , Елена нали, а не Джордж и Хелън.  Всеки език си прави варианти на старинните имена- и това са напълно български варианти на тези имена и звучат чудесно. Аз обяснявах  как вместо Гергана е Джорджия, примерно.  A Александър си е гръцко , което както казах смятам си е ОК , защото ние сме имали толкова история с гърците , а и то си е древно наложено интернационално име. Явно не си разбрала идеята ми. Не е като Мелани @
А това за кмета на Лондон - си проверявайте информацията , защото Борис е второто му име и той започва да го ползва вместо Александър за да развива по-ексцентрична персона . Та едва ли като идеш на детската  площадка - всички момчета се казват Борис.  Laughing Laughing Laughing

# 479
  • Варна
Може да ми се смеете,ама аз изпадам в ужас,4е второто диване може да се появи навръх св.Архангел Михаил- много хубав празник даже- нашите са се женили тогава,хубав ден си е отвсякъде.... и понеже вярвам в оная приказка,4е ако се появи на специален ден,то светеца го "искал" и трябва да се кръсти на него.И защо питате ще изпадам в ужас - еми защото Михаил (ако е мом4е) ми е адски ужасно име,ако пък е моми4е варианти няма - Рая празнува на този ден и Милена май....еми отвсякъде не ми харесва...да ме прощават искрено мамите които са кръстили така децата си,никого не обиждам  Peace .....Единствено ми се върти компромис за "МиКаела" ако е моми4е,харесвам из4ан4ени имена...а и традицията е спазена...пфффф голяма дилема хахаха  Joy Joy Joy отсега да го мисля  #Crazy

п.с. името на първото дете го сънувах Wink нямах никакви грижи Wink то само си го каза

Общи условия

Активация на акаунт