Явлението "Бг-продавачка"

• 98 592
  • 1 465
  •   1
Отговори
# 1 350

А в България има населени места, в които масово се говори на "ти" на непознат и това се приема за нормално, не виждам защо е повод за подскачане.

Някъде може и да се приема за нормално, но е неприемливо да се обръщаш така към непознат.На мене лично ми е неприятно и просташко.Е, има магазини в които и на "ти" ми говорят, но там съм редовен клиент и се знаем от години. Свидетел съм и как родители говорят на "ти" на учителката на децата си.Ами просташко и невъзпитано си е. Sick

Да, Фроузън, и на мен ми е неприятно и непривично. Обяснявам, обаче, че твърдението на Лайола не цели обида, защото действително има места, където приетото е друго, а тя говори за това, което знае.

# 1 351
  • Ямбол
Написала е, че не знае как е в останалите места, няма нужда да се влага обида в устата и, когато я няма. Пише за София, защото впечатленията и са оттам.
...
Е, все едно да каже, че не знае как се нарича тестеното изделие, което в София му казват хляб. Много ясно, че би звучало просташко не само на едно място. Подчертаването на София ме кара да си мисля, че тя допуска да има места извън София, в които тези обръщения да са мили и изискани.

# 1 352
Разбирам те.  Peace

Но наистина има малки населени места, в които говоренето на "ти" е общо взето, нормата, и се приема за мило, а другото - за претенциозно и дистанцирано. За мен не е допускане, а факт, защото съм била свидетел, а след това са ми обяснявали защо го правят.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 01:40 от Nickkie

# 1 353
Лиляна , толкова злоба и хабене на енергия за един пост, в който е написано,че в БГ не е прието на непознат да се говори на ти? Или на теб като учител не ти е известно обръщението Вие кога се използва при единствено число.
Общо взето,не бери кахър за правописа ми и отношението ми към БГ.
Много добре знам къде и как се говори на ти.Едно е  някой чичо в провинцията  да ми говори на ти.Съвсем друго е така да се обръщат служебни лица към клиентите си.
Не мога да си представя,че ще се обърна така към учителите на децата ми ,към  някой лекар или случаен човек на улицата.
Обръщение на Вие предполага респект към човека срещу теб.Не само към поста му,а и към неговата личност.

# 1 354
Ауу сетих се нещо от една аптека, преди 3-4 години беше случката и все още не стъпвам там. Отивам да купувам на баба ми лекарства, обаче умния и доктор нямал рецепти и написал една импровизирана на един лист от тея дето се пишат за рецептурните книжки. Преди този случай съм купувала лекарства 2-3 месеца от други аптеки, включително и от тази с тази "рецепта". Та отивам аз, давам си рецептата и чакам, поглежда  я госпожата...гледа...гледа, и накрая отсича че с това нещо не можела да ми даде лекарствата. Обяснявам спокойно, че и друг път съм купувала с нея и казвам ОК, върнете ми я, ще отида другаде. Тази като се запъна, каза няма да ти я дам, смачка я и я хвърли в коша. Питам я аз с какво право изхвърля неща които не са нейни, а тя ми заявява че това било боклук. През това време в аптеката вече е станала една голяма опашка, всички недоволстват, Премести се жената на другата каса и започна да си обслужва клиентите, все едно мен ме няма.
Работила съм в магазин в който стъпват по 10 човека на ден, работила съм и на място, където минават по 200-300 човека пак на ден, но никога не съм си позволила подобно отношение към клиент. За мен подобно поведение е недопустимо, но проблема е, че все по-често се срещат такива, които са сърдити на всичко и всички и си го изкарват на клиентите.

# 1 355
  • Ямбол
...
Много добре знам къде и как се говори на ти.Едно е  някой чичо в провинцията  да ми говори на ти...
Разбирам, в провинцията все простаци сме, само в София е прието Вие.

# 1 356
Да, в София е прието непознати хора да си говорят на Вие.Без Хенди,както разбрахме.

# 1 357
  • Ямбол
Да, в София е прието непознати хора да си говорят на Вие.Без Хенди,както разбрахме.
Ами не е само в Сф.

# 1 358
Лиляна, излишно се дразниш. Да, естествено че не само в София (СФ? Нали не ги обичаше съкращенията?) е нормално да се говори на Вие. Но има места извън София, където се приема за нормално да се говори на ти, особено в по-малки населени места. Това не значи, че на всяко място извън София си говоря на "опа, здрасти" с непознати и Лиола (Лайола?) не твърди това.  

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 17:08 от *Coraline*

# 1 359
Аз предпочитам след редовното добро утро/ ден/ вечер да се обръщат към мен на "ти", а не на "вие" по простата причина, че когато съм в магазин и ми се говори на "вие" се чувствам като в някаква държавна институция. По мои наблюдения да говориш на "ти" скъсява дистанцията с клиента и той се чувства по удобно, отколкото като му говориш служебно. Явно това е черта на провинциалистите, а столичаните са съвсем различни.

# 1 360
Аз предпочитам след редовното добро утро/ ден/ вечер да се обръщат към мен на "ти", а не на "вие" по простата причина, че когато съм в магазин и ми се говори на "вие" се чувствам като в някаква държавна институция. По мои наблюдения да говориш на "ти" скъсява дистанцията с клиента и той се чувства по удобно, отколкото като му говориш служебно. Явно това е черта на провинциалистите, а столичаните са съвсем различни.

Аз като една видна пловдивска провинциалистка ти казвам, че ако се обърнеш към мен на "ти" ще ти направя остра забележка.

# 1 361
Права е Лиляна в случая. Никъде не е прието на непознати да говориш на ти, дори в най-забутаното село. Всъщност на село ми се е случвало на "ти" да ме заговорят много възрастни хора, но това, докато бях дете. После много рядко, и то пак познати на мои познати, в магазина или на обществено място не ми се е случвало. А не е като да си крия селския произход и провинциалното местонахождение Simple Smile
Точно тази практика на Хенди (и не само, преди време ме караха да пиша материали за вестници и списания именно с това обръщение) не е резултат на провинциални навици, а е привнесена отвън.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 17:30 от Румцайс

# 1 362
Е, явно доста хора са били на места, на които е нормално, така че няма как да се правят толкова категорични заключения.

# 1 363
Ами не е само в Сф.

Тя liola явно никога не е ходила в провинцията, че да чуе. Сигурно само в столицата виси цял живот.

# 1 364

Никак не се чувствам удобно, като ми заговорят в магазин на "ти", дори леко се изнервям. "Вие" ми звучи съвсем нормално. Нито служебно, нито държавно, просто обичайно, предвид факта, че не се познаваме, няма и да се запознаем.

Да не говорим, че на мен ми е некомфортно да говоря на непознат на "ти".

Общи условия

Активация на акаунт