Тичане (3)

• 85 698
  • 782
  •   1
Отговори
# 150
Още веднъж браво на Гугъл от мен! Ти си моят идол!  Hug
Днес мислих да си дам почивка , но имах тежък ден и реших да разпусна с тичане. Скромно - само 3км,но не искам да прекалявам.
Лека вечер!

# 151
online, те ме боляха (не съм тичала от 3 месеца) само като тичах по надолнище. Юни месец ги претоварих –> започнаха да пращят Sad –> сериозно се стреснах –> лекар –> рентгенови снимки –> капачки в неоптимална позиция (имам леко О-криви крака от както се помня), довела до претоварването с не особено много упражнения. Болка нямаше, само умора и напрежение. Всичко е поправимо, само дето не знам къде и как да намеря терапевт/треньор или там каквото, който да разбира и да се заеме с моя проблем. Опитвам се сама да науча тялото си да стои и да се движи правилно. Не е лесно. Sad Точните упражнения също не знам къде да намеря. Sad
Иначе тичам(х) от 15+ години, винаги внимателно и никога повече от 8 км наведнъж. Наднормено тегло никога не съм имала. Не съм се обездвижила, но все имам чувството, че не правя нещо правилно. Ако някой знае добър треньор/терапевт, да свирка. И до БГ ще ида ако се налага. Оплаках ви се. Simple Smile

# 152
Може техниката ти на бягане да е неправилна.

Браво на Гугъла Simple Smile.

# 153
Явно е трябвало да бъдеш по-внимателна и да не се претоварваш. Четох препоръки, че оптималната тренировка за развитие на аеробния капацитет на тялото, превенция на травмите, подобряване на имунитета и общото състояние на организма е около и под максимален пулс = 180-годините, на които си, - 5 или 10, ако имаш някакво заболяване или пиеш лекарства. Получава се доста нисък пулс, но твърдят, че постигат неочаквани резултати след месеци тренировки.
Аз също не тренирам с висока интензивност. Никак не съм по състояния, които ме карат да се чувствам задъхана и измъчена. Забелязах по себе си следните промени след една година тичане (може би около 800-900км да имам за тази 1г): стъпвам по-леко; по-бърза съм с около минута на км; по-стегнато бягам - не се клатя, равномерно дишам, чувствам контрол над всички движения; по-рядко ме болят краката.
Отслабнала съм с около 10кг. Някак неусетно ми се получи. На обиколки промяната е по-забележима. Може и това да е от значение за намаляването на болките в краката, но най-вероятно причината е точно в подобряването на аеробния капацитет.

# 154
Не мисля, че болки в ставите имат нещо общо с дишането! По скоро е неправилна техника на бягане, претоварване или специфика на ставите. До сега никога не съм имала болки от бягане, но виж с джима си докарах травма на рамото от претоварване.

# 155
Имат с интензивността на натоварването, а това е индивидуално и зависи от аеробния капацитет, който не е "дишане", а е свързан с начина, по който се набавя енергия за работата на мускулите - развитието и работата на аеробните мускулни влакна, кръвообращението, работата на нервната система... претоварването предизвиква повече стрес за организма и понижаване на ефективността на процесите, а от там може да се стигне до травми, изтощение, дори и до заболявания. В случая Синьо има проблем с травма. Моето предложение е да не се отказва от движението, само да намали интензивността. Техниката може и да не е толкова зле или да се самонагоди при ниско натоварване.

# 156
Тука говорим за аматьорски спорт и любители, а не професионалисти с висока натовареност Simple Smile. И пак казвам, че по склонна съм да вярвам че проблема е чисто технически.
При мен проблема е "слаба" раменна става и несъобразена тежест Wink...

# 157
kikamora, ами то е ясно, че като не са ми в правилна позиция кокалите, няма как да ги движа правилно. И оттам и неправилно натоварване на ставите. Sad То аз и при ходене съм ги натоварвала неправилно... Сега наново се уча да ходя, използвайки предназначените за това мускули. Мозъкът трябва да запамети движението, за да го прави автоматично и при тичане. Поне така си мисля. newsm78 Ако можеш да помогнеш с информация за правилна техника на тичане, ще съм ти благодарна. Аз на много противоречива попадам.

online, аз съм с нисък пулс по принцип. Преди години съм го мерила при тичане – с умерено темпо ми се въртеше около 120. Сега може и да се е качил малко заради годинките, но 145 не вярвам да е минал.

Да не ги бях претоварвала, ама станало вече... А и предполагам, че рано или късно е щяло да стане. Sad Сега поне ще имам шанс по-рано да си оправя стойката и евентуално и изкривяването на краката. Защото преди това не подозирах, че имам такива проблеми. Мдам...

Ах, вие още сте писали... после ще видя какво.

# 158
При бягането има едно правило, ако докато бягаш можеш да говориш нормално, значи бягаш много бавно, ако ти е трудно да говориш значи бягаш бързичко, а ако не можеш да говориш изобщо, значи бягаш много бързо Wink. Та ако не можеш да говориш изобщо едва ли пулса ти ще е 120-140 Wink.

# 159
Да се включа с един глупав въпрос - как разбирате колко ви е пулса, докато тичате  newsm78 ? Аз съм сигурна, че тичам бавно, но за моето тяло и тренинг явно е бързо, защото се задъхвам и повече от 2-3 км не издържам  Sad По горното правило на kikamora, май май почти не мога да говоря.

# 160
С пулсомер. Но може и без - по начинът, който обяснява кикамора. Ако тичате леко, трябва да можете да говорите.
В парка има една двойка момче и момиче, които тичат редовно. През цялото време дъра бъра, понякога малко им завиждам - при тях тичането изглежда доста забавно занимание Simple Smile  Simple Smile

# 161
  • София
Да се включа с един глупав въпрос - как разбирате колко ви е пулса, докато тичате  newsm78 ? Аз съм сигурна, че тичам бавно, но за моето тяло и тренинг явно е бързо, защото се задъхвам и повече от 2-3 км не издържам  Sad По горното правило на kikamora, май май почти не мога да говоря.
Тичането е техника на дишането и ако дишаш правилно няма да се задъхваш
За да си създадеш тази техника е нужно време. Едва ли, ако някой тича от 3-4 месеца, му е лесно и приятно.
Аз бавно вдишвам и издишвам - на 4 крачки ...  или 4 крачки вдишвам, 4 крачки издишвам Simple Smile

# 162
Благодаря, момичета!   bouquet Много сте мили и ме усмихнахте. Simple Smile

Във връзка с болките в ставите - преди една година имах такива болки в коленете от бягане, че месец-2 едвам качвах стълбите. После практически 10 месеца не можех посмъртно да тичам без наколенки + купища мазила тип ArthroStop.

Този вторник изтичах цял планински маратон - 42 км с баири и спускания, без наколенки и без никакви болки. Като нова се чувствам, даже днес спокойно минах едни възстановителни 5 км.

Според мен това, което ми помогна, бяха многото кондиционни упражнения за колене и най-вече тежестите. Тренирам си всяка седмица между 1 и 3 пъти в зала с треньор, правя напади с тежести като максималното ми засега е 45 кг щанга зад врата, както и много много други упражнения. Трябва да стегнеш мускулите, които придържат ставите, но и не само тях. Тичането е спорт, натоварващ цялото тяло и това, колко ще се натоварят ставите ти, зависи от това как се справят с движението раменете, корема, кръста, всичко.

# 163
Благодаря за отговорите Simple Smile Май ще спра да меря разстояние и време, да не се пришпорвам и подтискам  Laughing
denis., ще пробвам с твоето дишане. Преди правех две бързи вдишвания за две поредни крачки и после две издишвания, но ме уморяваше повече и спрях, сега просто дишам дълбоко, без да следя кога как. Веднъж на стадиона едно момче ми обърна внимание, че не дишам достатъчно...

# 164
6 км  тичане от мен тази сутрин. Мисля обаче , че е повече, но приложението не отчиташе вярно , заради облаците.
Гугълче, как тренираш с тежест колкото теглото ти?  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт