Къде?!

• 3 636
  • 35
  •   1
Отговори
Привет на всички!

Искам да попитам всички млади двойки, а и тези, който са минали по този път.

С дългогодишната ми приятелка смятаме да заживеем вече заедно.
Тя е на 19, а аз на 22.

Въпроса е вече - КЪДЕ ?!  Sad

Имаме две възможности и много се колебаем, а на мене това не ми дава мира.

Едната опция е да заживеем в София, където там нямаме жилище. Съответно ще трябва да живеем на квартира за известно време, докато съберем достатъчно парички за собствено жилище или се възползавме от предложението на някоя банка за жилищен кредит.
Тя е родена там и живее там. Аз също съм живял дълги години там, но не съм роден там.

Другата опция е да заживеем в по - малък град (този в който аз съм роден) , където ще разполагаме със собствено жилище.

Но като, че ли в столицата има по - голям шанс за реалиция и т.н., но пък от друга страна цялат тази лудница там, стест, дългите разстояния... тези неща в малкия град ги няма и нещата са доста по - спокойни.  newsm78

Има ли двойки,който са КАТО или са БИЛИ като нас. Между тези две посоки и какво сте избрали вие?

Имаме нужда от помощ!

*Извинявам се ако темата ми не е за тази част от форума, но съм нов потребител и не намерих точната селекция.

Хубав ден!! Simple Smile

Последна редакция: сб, 23 май 2015, 08:46 от Редактор*

# 1
  • София
В столицата има много спокойни квартали, които са свързани с бизнес центрове с метрото, с което се пътува супер бързо.

Кой е другият град?

# 2
Гледайте работата и евентуално на какви доходи можете да разчитате.
От една страна, собственото жилище е добре, но ако няма работа и не можете да си плащате сметките? (Надявам се, че жилището е самостоятелно, а не при мама и тати?)
От друга страна, ако доходите ви в малкия град и София са почти едни и същи, по-добре в малкия.
От трета страна, какви са възможностите за развитие, ако професиите ви го изискват?
Четвърто, пето, шесто... Седнете и ги обмислете внимателно тези неща. Но каквото и да изберете, днес животът е толкова динамичен, че нищо не е окончателно. Не е казано, че правите избор за цял живот. Имоти се продават, работа, местожителство и държави се сменят...
Успех, каквото и да решите!  Simple Smile

# 3
Зависи какво искате да работите и учите. Аз от София дойдох в не много голям град, но тук няма работа за мен.

# 4
Ние бяхме като вас, само че на тези години учихме висше...,което само по себе си определи,че ще бъдем в София, след като завършихме, почнахме работа там.. - кариера, развитие...
И така 8 години, когато решихме вече да имаме дете,и се прибрахме в малкия град, и двамата си намерихме много хубава работа благодарение на кариерата ни преди това..
Сега имаме детенце, живеем си в наш апартамент, в хубав и спокоен град и разполагаме с много добри доходи.. Peace Peace
Детенцето си има баба и дядо и куп роднини и приятели, които помагат, живеем спокойно на чист въздух - доволни сме...,но това нямаше да го имаме, ако нямахме нужното образование и кариера...

# 5
Много зависи от кариерата. Аз точно заради нея сега не мога да си намеря работа в по-малкия град.

# 6
Според мен основния въпрос трябва да ви е, кога мислите да имате дете и какво можете да работите в двата града и колко общ доход може да докарате, от там нататък се правят сметките вече ... Wink Wink Wink

# 7
Ти не учиш ли нещо в момента? Тя няма ли желание да записва? Това първо трябва да се вземе под внимание, после къде има жилище и къде няма. Ако няма да учите - сядате и смятате къде какви разходи имате и какви доходи можете да получавате.
Пък и го има моментът със социалния живот и роднините. Не е толкова лесно да зарежеш всичко и да се преместиш в малък град, без каквито и да е приятели. (Това основно за нея важи.) Wink

# 8
....но пък от друга страна цялат тази лудница там, стест, дългите разстояния... тези неща в малкия град ги няма и нещата са доста по - спокойни.  

В днешно време има достатъчно възможности човек да си организира живота в големия град, така че да не се подлага на лудница, стрес и дълги разстояния. Все пак вече не е като едно време, когато са организирали екскурзии от Младост до Люлин с преспиване в София.

# 9
Зависи кой е другия град и дали имате възможност там за реализация. Ако можете да намерите добра работа, по - добре е да не плащате квартира. И все пак, според мен е важно, градчето да не е много малко, защото сте млади хора все пак.

Ако е някое малко, забутано градче, или пък имаш къща/апартамент, но трябва да живеете с вашите, тогава по - добре в София.
На първо място по - евтина квартира и търсене на работа, а по - нататък като се устроите и т.н., след няколко години може и кредит за жилище.

# 10
  • София
Преди години и ние бяхме пред същата дилема. Бяхме 99% сигурни, че ще се върнем там, където имаме собствено жилище. Да, но нещата се завъртяха така, че съпругът ми получи много добро предложение за кариерно развитие и аз си намерих много добра работа. Решихме да опитаме за известно време в Сф и си купихме собствено жилище.
Имаше период, в който отново решихме да се изнесем от Сф, ходихме по интервюта за работа и като ни казваха заплатите, се отказвахме.
Засега сме в столицата заради по-големите възможности за нас в професионално отношение и за детето по отношение на образованието.
Нищо не се знае и да решим някой ден да се върнем, имаме къде.

Преценете си сами "+" и "-". Няма идеален вариант.

п.с. Да допълня, че наши две приятелски семейства избраха да се върнат там, където имаха жилища и двете сем-ва в момента се връщат обратно в Сф заради липса на работа и доходи т.е. зависи кой е градът и какви са възможностите ви там. Ако сте сигурни, че ще си намерите работа и ще имате добри доходи, значи си струва да останете заради жилището, иначе не си струва.

# 11
Най-важният въпрос според мен, е кой къде иска. Или и двамата нямате претенции? Този вариант е идеалния Simple Smile
Ние имаме апартаменти и в двата града, но моят мъж не иска да живее в София, а аз вече почти 3 месеца не мога да си намеря работа тук.

# 12
  • София
Да. Важното е и двамата да го искат и зависи какво търсят.
Един иска кариера, високи доходи и т.н., друг търси спокойствие и чист въздух. Много е индивидуално.
Ето сега се сещам за познати, които останаха в малък град заради жилището и не съжаляват. Работят за малки заплати, но родителите и на двамата помагат много и са доволни. Не могат да си позволят много неща, но са абсолютно доволни от избора си. Това е най-важното.  Peace
Всичко опира до приоритети. Не е изключено да си намерите хубави работни места във въпросния град и нещата да са ОК.

# 13
Работят за малки заплати, но родителите и на двамата помагат много и са доволни.

И какво ще правят, когато родителите вече не могат да помагат? А децата растат, разходите по тях - също... Тогава?
Докога ще чакат на мама и татко? Докато собствените им деца ги поемат и започнат да се грижат за тях ли?

# 14
Човек знае и 2 и 200. Ще се справят.

Общи условия

Активация на акаунт